Новини

Нова Кръгла маса трябва да потърси консенсус за реформи

Ако не излезем заедно от безвремието, стабилизацията на мизерията ще продължи

Публикувана: 14 Октомври, 2019 18:58
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1004
Нова Кръгла маса трябва да потърси консенсус за реформи
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петьо Цеков за в. „Сега“

Спорна или не, Кръглата маса през 90-а постигна съгласие за пътя на страната през следващите години. Такова съгласие за необходимите реформи сега липсва.

30 години след като евроатлантическото разбиране за представителна демокрация стана официална форма на държавно управление, като че ли е време да направим стройна равносметка за постигнатото и да очертаем всички възможни пътища, които да ни отместят от кривата нива, в която се озовахме.

И така - по първия въпрос: "Какво свършихме?", като че ли имаме някакъв обществен консенсус. Не свършихме много.

За кратко време в началото на прехода всъщност направихме това, което се очакваше да направим, за да декларираме промяна - разделихме властите чрез конституцията, поехме по европейския курс - ЕС, НАТО. Въздадохме справедливост чрез реституцията и рязко сменихме концепцията за икономиката чрез приватизацията. Накрая се научихме да казваме "господине" и "госпожо", вместо да се другаросваме, и работата бе опечена, станахме демократична страна. Всички тези неща бяха спорни (и сигурно още са), но политическата класа успя тогава да постигне съгласие по тях. И днес няма да намерите сериозна партия, която да оспорва стълбовете на промяната (а само начина на осъществяването й).

Консенсусът бе постигнат на онази Кръгла маса,

която през първите пет месеца на 1990-а очерта в зала 6 на НДК принципите на конституцията и изборното право. Зная, но не вярвам на тезата, че без договорките на Кръглата маса нещата в страната щяха да се развият по-бързо към по-добро. Разговорите, преговорите, дори и компромисите никога не са били лоша стратегия.

Проблемът е друг. Всъщност точно тази бърза промяна, част от която бе Кръглата маса, бе подчертано фасадна. Подобни скокове може да работят приемливо в други общества, по други земи, но при българите промените могат да бъдат наложени на масите, но не могат да бъдат възприети, ако не са минали през одобрението на индивида. Ако някъде там - на изток или на запад, промените могат да бъдат спуснати отгоре и моментално да влязат в дневния ред на хората, тук могат само да бъдат спуснати и да висят на изчакване във въздуха, докато индивидът не реши да протегне ръка към тях. И не ми казвайте, че по време на комунизма беше друго.

И тъй като промените след 1989 г. станаха проформа, т.нар. преход бързо свърши и оттогава нищо не мърда.

На практика

в момента в страната не се извършва нито една сериозна реформа,

при положение че има консенсус за проблемите, пред които сме изправени.

Именно поради тази причина наистина е необходимо преосмисляне на пътя. В началото на седмицата онзи Георги Марков - бившият седесар, настоящ гербаджия, написа някъде, че е настанало време за нова Кръгла маса, на която да бъде потърсен консенсус по няколко много важни въпроси. Да оставим настрани факта - каква Кръгла маса да очакваме от хора, които през всичките тези 30 г. тъпчат политиката. Да оставим настрана и въпросите, по които Марков иска дебат - да закрием НПО-тата, да върнем царските имоти... все неща, които интересуват изключително малка част от нас.

Въпросите, по които наистина трябва да търсим консенсус, са въпросите, които засягат всички нас. Страната има огромен проблем с демографията, кризата е такава, че вече се очертават дати, след които можем да се самозакрием. Една огромна система - здравеопазването, в момента действа без никаква връзка между осигуровките, които плащат работещите, и услугите, които получаваме всички. Заради същото спорно разбиране на солидарността под въпрос е и пенсионната система. А само като се сетите колко широко са отворени вратите на всички университети у нас, може да си представите каква голяма необходимост има образованието от преосмисляне.

Разбира се, ако не сме наясно, че имаме демографски проблем, че здравеопазването и образованието са в криза, че пенсионната система и политиката на доходите се нуждаят поне от внимателен анализ, по-добре да зарежем всякаква форма на диалог и да спускаме кепенците на тази държава.

Едва след като сме наясно за тези реформи, едва след като сме наясно, че ще живеем заедно в тази държава, може да поставим на Кръгла маса и останалите приоритетни въпроси, които ни измъчват в демократичните десетилетия.

Например 30-те години демокрация доведоха до липса на доверие в официалните институции. Ние делегираме власт, но нямаме доверие на хората, които сме овластили. Те също са се отдалечили от нас - срещаме се с тях само по време на избори в тъмните "стаички". Това е основната причина за нерешаването на всички тези важни проблеми, които имат нужда от преосмисляне и дебат. Това е и основната причина за необходимост от навлизането на пряката демокрация, а не заради Слави или който и да е било общественик или политик. Това е и причината от доста време да говорим за промяна на Изборния кодекс, т.е. на начина, по който селектираме хората във властта.

Ние нямаме доверие и на системата, която регулира отношенията ни - съдебната, и тук даже няма как да се виним за избора ѝ, тъй като той определено не зависи от нас. Ние се съмняваме доколко имаме бърз и справедлив процес, а често виждаме как независимата съдебна власт действа като пиян тракторист в китна нива - гази наред.

Въпреки силната си русофилия едва ли европейският ни път е обект на спор. Но обект на дебат определено е как ние преживяваме в обединена Европа - имаме ли национални позиции, които защитаваме, независимо от политическите си различия? Имаме ли потенциал да бъдем нещо повече от миманс, имаме ли желание да бъдем нещо повече от едно от момчетата за всичко в играта на големите ? Националният ни комплекс постоянно ни нашепва, че сме и трябва да се държим като беден роднина, но други страни, които са на близко до нашето дередже, правят много повече в европейското семейство. Е?

30 години по-късно нашите политически партии трябва да покажат ниво. Да постигнат консенсус за реформите, които са необходими, и да ги извършват без оглед на това кой е на власт. Ако не го направят, стабилизацията на мизерията ни ще продължи, а сегашните партии ще оттекат тихо като СДС. Ако не сторят това, пропастта между избиратели и избираеми ще стане толкова голяма, че някой ще яде бой.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Шериф
1 Отговор
Защо Велика и Могъща Турция е напред със 150 години от мизерна и проста България????

Коментиран от #2, #6, #9


Оценка:
-11 +3

Умберто
2 Отговор

До коментар #1 от "Шериф":


А защо сте ментални сакатлъци?Защо нямате собствена азбука и религия ,а четете корана на арабски.Аъ?

Оценка:
-2 +7

Умберто
3 Отговор
Комунисти,консомолциий,дастрим живота ноов.Гордо знаме Ви е Ботев,пЪрФ учител Димитрооооф...

Оценка:
-4 +1

Кой68
4 Отговор
Нова "Кръгла маса"ще замаскира разграбено и присвоено до сега...Ще седнат наследниците на първите -СеДеСе- и новоизлюпилите се нови за да се доуточнят за "напредъка"......Това е пагубно.

Оценка:
-0 +9

Jacques Yvec Moineau
5 Отговор
Няма как да очакваме от политиците ни да оправят нещата. Причината е много проста- промените от 90та година бяха инспирирани от комунистическата върхушка и ДС с единствена цел заграване на парите на държавата и тяхното изпиране, за да продължат да печелят по законни и незаконни начини. И сега това продължава. Големите кражби на "прехода" са: Първо беше приватизацията. Когато тя поприключи, влязохме в ЕС, започна източване на еврофондове (още преди да влезем в ЕС се говореше за тази "далавера"). Сега работата с еврофондовете се позатегна и "наште" от известно време започнаха да крадат пак от народа по различни схеми: КТБ, ТЕЦ Варна, магистрали, дупката на Варна, Белене, всякакви там потоци, ТОЛ системата (спомнете си кой ще прибира парите от тол таксите-частна австрийска фирма) и т.н. Така че с две думи: ДС олигархията краде, подкупната власт им осигурява закони, а съдебната система ги пази. Така че докато не си помогнем сами, няма кой да ни помогне.

Оценка:
-2 +8

Киро
6 Отговор

До коментар #1 от "Шериф":


В Турция скоро ходил ли си?Къде видя да е 150 години напред.Бих казал че България и Турция са еднакво изостанали държави.

Оценка:
-2 +6

Хаджи хаджи Българин
7 Отговор
В периода на политически вакуум се образува тази " кръгла маса"! На нея седнаха хора без концепция за бъдещето на България! Хора, за които беше достатъчно, да изрекът-" 45 години стигат" ! И седнаха на кръчмарската маса , за да разпродават имуществото на България! Бутафорни чучела на Псевдо- демокрацията! Една голяма ( като историк знам, че първата работа на новите господари, още от цар Дарий, е да привлекат на своя страна , водачите на местната аристократична структура) независимо какъв цвят одежди носи на гърба си! Червени, сини, лилави и всички цветове на ( дъгата) ! Така наречените след 20 - 25 одини " Цветни революции) ! В света има два полюса! Подвласти на " Червеният пролетариат" Това са - " Пентаграмите" Стана сложно за читателите! Процесът е контролиран от вън! Хващат един от участниците за топките и той запява друга песен! От 30 години насам!

Оценка:
-1 +6

Порно
8 Отговор
Навремето кръглата маса сложи началото на разграбването на страната.

Оценка:
-0 +6

9
Този коментар е премахнат от модератор
аааа
10 Отговор
в учебниците по история пишеше , че се преминава от един в друг икономически строй при революция. а тя биваше успешна при точни условия... е какви бяха тези условия преди 30 години? никакви. спуснати отгоре. и резултатът не можеше да е друг.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Клаудия Кардинале
Легендарната актриса пред bTV в отговор на въпрос кой мъж смята за неустоимия:
Ален Делон, Жан-Пол Белмондо, толкова са много..."

Още бисери