Новини

Мигрантските потоци заобикалят само "Бояна", Банкя и Ларгото

Публикувана: 16 Октомври, 2019 19:04
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2994
Мигрантските потоци заобикалят само "Бояна", Банкя и Ларгото
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Премиерът обяснява буквално денонощно, че в страната няма жив нелегален чужденец, че няма бежански натиск, защото се разбрал с президента Ердоган, че от Турция натискът е нулев, както и че всички проблеми са само в шенгенска Гърция. Но всеки ден има съобщения за хванати чужденци, някои от които може да са влезли единствено откъм Турция. А и дори според правителствени изследвания и статистики нелегалните мигранти у нас са се увеличили близо два пъти само за година. Данните са на МВР и се отнасят само за задържаните от органите, а не и за тези, които продължават да минават безпрепятствено през страната или пък да се разхождат във вътрешността ѝ.

През юли и август определено има нарастване на задържаните чужденци - едни от тях са хванати на входна граница, други на изходна, а най-много са установените "в незаконен престой във вътрешността на страната". През септември има съвсем леко намаление в сравнение с предходния август. Иначе нарастването спрямо миналата година отдавна е почти двойно. Хванатите по границата и в страната отдавна надхвърлиха 1000 души.

Ако са верни прогнозите на немалко експерти, че на всеки хванат са минали други поне 20, вероятно през страната

са минали най-малко 20 000 само за 9 месеца

Увеличението не само от последните месеци, но и ръстът в сравнение със същото време на миналата година категорично показват, че проблемът с мигрантите не само съществува, но и се задълбочава независимо от твърденията на българските власти.

Допълнително доказателство в тази посока са почти празните центрове за мигранти и бежанци. И досега няма смислено обяснение къде изчезнаха десетките хиляди, които минаха през тях през последните години, и как се оказаха в Западна Европа. Съобщенията за задържани мигранти в различни западноевропейски държави, преминали през България, са почти всекидневни. Според сегашните справки на МВР в домовете на вътрешното министерство са настанени 216 от т.нар. граждани от трети страни при капацитет от 700. Това означава, че те са запълнени 30 на сто. В центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 427 лица при капацитет от 5160, което означава 8.3% заетост. Според МВР на външен адрес са регистрирани други 162 лица, за които

обичайно се оказва, че са изчезнали

Иначе според справките на вътрешното министерство продължава традицията най-много заловени мигранти да има от Афганистан и Ирак. Прави впечатление, че са се увеличили задържаните от Турция, както и че рязко намаляват тези от Сирия.

Само преди три месеца при срещата си с премиера на Бавария Маркус Зьодер в София премиерът Борисов не спря да се хвали колко много е направено при неговото управление за овладяване на мигрантската вълна и на проблема с мигрантите изобщо. "На първо място сме в Европа по задържани, арестувани, дадени на съд и с присъди каналджии", обяви той и разясни, че по време на разговорите "още веднъж детайлно запознах колегата Зьодер с охраната".

"За пример в Европа сме“, похвали се той

След това доразви тезата за каналджиите. "Само за 2018 г. са осъдени 133 лица за каналджийство. През първите три месеца на тази година имаме 30 осъдени", обяви той, но не обясни, че на практика почти никой от тях не е в затвора, а се разминава със споразумения и условни присъди. "От 6904 нарушения на турската граница сме задържали 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули по линията на границата. През 2018 г. са регистрирани 5311 граждани на трети страни, което е намаление с 23%", отчете министър-председателят. После разказа, че "страната ни е върнала и хиляди афганистанци със самолет, преминали нелегално в България", и се оплака, че "по границата с Гърция имаме съществени проблеми". "Там нямаме заграждения и като шенгенска граница тя е дълга над 800 км", допълни премиерът и отчете, че се охранява трудно, тъй като е планинска", обясни тогава той.

От официалните данни на МВР обаче не става ясно откъде вади данните си

Борисов. Така например за юли т.г. са върнати само 94 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. През периода 01.01.-31.07.2019 г. пък са върнати общо 528 незаконно пребиваващи граждани. 305 са върнати принудително, 44 с наложени принудителни административни мерки са напуснали доброволно страната със собствени средства, 42-ма са върнати със съдействието на дирекция „Миграция“ в изпълнение на програми за подпомогнато (асистирано) доброволно връщане. 81 без наложена принудителна административна мярка са напуснали страната доброволно, а 17 са предадени на други държави - членки на ЕС, при изпълнение на процедурите за обратно приемане съгласно Регламент 604/2013 ЕО. 34 са били върнати по опростена процедура, 5 са върнати на ЕС. Сред върнатите граждани на трети страни преобладават лицата от Ирак – 20.8%, Афганистан – 11.4%, и Иран – 9.5%. Очевидно не става дума

за хиляди върнати афганистанци, както твърди Борисов

В същото време Нова тв показа разпространяващо се клипче, на което с надпис "България" и емотикон усмивка се вижда дълга опашка от мигранти, които се катерят по стълба, за да преминат ограда, за която се твърди, че е тази по българо-турската граница. Телевизията изрично отбеляза, че от Гранична полиция не са пожелали да коментират, но не са отрекли, че става дума наистина за нашата граница.

Всъщност едни от най-големите проблеми, които могат да дойдат за България, са от Запад, а не от Изток, колкото и абсурдно да звучи на пръв прочит.

Само преди дни се появиха информациите, че германското правителство затяга мерките за незаконно пребиваващите в страната мигранти. Законопроект на вътрешния министър Хорст Зеехофер предвижда улеснени процедури при екстрадирането на чужденци без право на пребиваване в Германия, в т.ч. и в рамките на Дъблинското споразумение. 240 хиляди чужденци в момента пребивават в Германия без право на закрила. Повече от две трети от тях нямат лични документи и са с неизяснена самоличност. Новият законопроект трябва да улесни извеждането им от страната, а с това вътрешният министър Зеехофер да изпълни едно от основните си предизборни обещания за рестриктивна миграционна политика.

„Който няма право на пребиваване, трябва да напусне нашата страна

А ако се съпротивлява, държавата трябва да се наложи, защото законът е над всички“, заявява Зеехофер.

Текстовете бяха приети въпреки съпротивата на социалдемократите, коалиционен партньор в кабинета. Критика отправи и опозицията в лицето на либералите и Зелените, които се обявиха против предвидения временен арест за лица с неизяснена самоличност. Все още не е ясно доколко новите правила ще засегнат България, но само преди няколко месеца при първите разяснения на германските планове за мигрантите се появиха информации, че ако се спазва Дъблинският регламент, около 200 000 трябва да бъдат върнати у нас, защото сме първата страна за тяхното влизане. Въпросът стана още по-актуален, след като европейски съд разреши на Германия да връща мигранти към първата държава, която те са пресекли.

Няма спор, че

историята и истерията около мигрантите и бежанците

определено се появява циклично, и то невинаги по обективни причини. Често българските управляващи обичат да се изсилват по тази тема. Сигурно вече малцина си спомнят как само преди няколко месеца тиха паника обзе българските управляващи, след като заподозряха, че хиляди мигранти може да могат да тръгнат от Солун и Одрин. Заговори се за разполагането на 3000 военни от Българската армия, за изваждането на още полицаи по границата, за употребата на различни технически способи и средства, включително и за възможност за организиране на доброволци, започна свикването на тревожни съвещания. Тогава всичко тръгна с призиви в социалните мрежи, след които няколкостотин мигранти напуснаха местата си на пребиваване в Гърция и тръгнаха към границата със Северна Македония. След сблъсъци, употреба на сълзотворен газ и разговори с полицията те се прибраха в лагерите.

Сега, покрай военните действия в Сирия, отново тръгва към тиха паника. Всекидневно се обяснява как ще се пратят 2000-3000 военни и те ще оправят работата, ако има бежанска вълна. Нещо, на което и властта не си вярва.
Тук обаче става дума не за такива вълни, а за мигрантски потоци, носещи много мъка за хиляди хора, но и много пари на кого ли не по веригата от каналджии и техните покровители. И неглижирането на тази тема, опитът тя да се подмени и размие определено ще са за сметка на този, който го прави.

Автор: Александър Александров

Източник: "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
На Странджа пограничните села
2 Отговор
са обезлюдени, в нашето село 286 българи, 493 кандидат българи! От какво се изхранват мислите? Вече 3-ма са осъдени за каналджийство!

Оценка:
-4 +20

Мария Атанасова
3 Отговор
Джелял Касапина вчера се изцепи, че армията нямало да използва оръжие при мигрантски нартиск. Не виждал как ще се справим с 20 000мигранти в Странджа???!! Едно време Добри Джуров знаеше решенията на въпросите, беше Министър на НАРОДНАТА отбрана. Аз също не виждам нови странджалии, но едни реални 20 000 столичани в повече ще дадат глътка свеж въздух за бизнеса. Фандъка нали е мъж...

Коментиран от #5


Оценка:
-7 +25

Зелен
4 Отговор
Охранява се границата с Турция!А с Гърция един патрул на 50 км.Пародия.........

Оценка:
-5 +13

Барбой
5 Отговор

До коментар #3 от "Мария Атанасова":


Маро, Маро, куха си като заешка хралупа!

Оценка:
-7 +5

Шаран БГ
6 Отговор
Като военнослужещ в инженерни войски, съдбата бе решила да участвам в изграждането на "кльона" западно от с.Бръшлян, во време оно. Имам наблюдения върху службата на граничарите в 60 -ях години на миналия век. Това тогава бе граница- свята българска граница за онези млади мъже -ОХРАНЯВАНА, ПАЗЕНА от тях . Де има приказка - пиле не можеше да прехвръкне- камо ли човек да премине, на или от, другата страна.На два пъти съм виждал в близост до безлюдното Витаново, как граничари правят проверка - един път на моя генерал Кунчо Кацаров и другия път на двама непознати за мен генерали от МНО и придружаващите ги офицери и войници. Строяваха ги като новобранци встрани от УАЗ-ките. Единият от граничният дозор разглеждаше внимателно документите им, а другият стоеше встрани с насочен автомат " Калашников" След време научихме - то не ни е работа, ама любопитство- граничарят охраняващ колегата си е бил винаги с патрон в цевта, на автоматична и с пръст на спусъка.Разбира се и местното население, колкото го имаше, бе другия "граничар".Сега сме само много силни в приказките и ругатните по онова време !! Защо да не я прескачат /или да се препъхват/ през тази мрежа нарушителите ??

Коментиран от #15, #19


Оценка:
-4 +27

Последния софиянец
7 Отговор
Бойко ако иска да види бежанци да погледне през прозореца на министерството. Центъра на София прилича на Багдад от 1001нощи.

Оценка:
-3 +24

Еблю
8 Отговор
Често ходя на риболов в Свиленград на Марица в граничната зона и съм виждал как граничните извозват заловени чалмари обратно към Гърция и там ги пускат. Но тези диваци са тръгнали към Европа и връщане назад за тях няма и минават от другаде. Границата ни е разграден двор, аз съм служил на застава и знам как се пазеше. Държавната граница е неприкосновенна и всеки нелегален е престъпник спрямо закона на Р България

Оценка:
-2 +24

9
Този коментар е премахнат от модератор
Ernesto Guevara
10 Отговор
Няма никакви мигранти!Ангелкова ги брои за туристи,за да оправи статистиката.

Оценка:
-4 +14

Обективен
11 Отговор
Трябва да си пазим границите, но не бива да се престараваме... Все пак тези хора искат само да минат през България.... Връщането на мигранти от Германия у нас е Абсурдно!

Оценка:
-4 +9

Братя Българи
12 Отговор
Незаконно влизане в България не трябва да има и на един!
Онези, кои отиват в Западна Е. един ден може да се стоварят на главите на децата ни.
Африка и Азия са по-големи от Европа, там да си стоят.

Оценка:
-2 +12

Ханко от село Осеня
13 Отговор
Видели сте вие мигранти , огледайте се бе чоджум , вие на това натиск ли му викате , не може да ви се угоди. Не малко експерти .... какви експерти , платени мишожи да разлаят кучетата , копейкаджии извадени от нафталина всякакви разбирачи за да ударят едно рамо на мъртвата опозиция по збиркитре из русофилски вечеринки. Глупаци.

Оценка:
-7 +7

аааа
14 Отговор
като затегнат режима в германия ще се затвори и тук. и най.накрая ще се изпълни конституцията.

Оценка:
-0 +2

Мордекай
15 Отговор

До коментар #6 от "Шаран БГ":


Шаран , по времето на дивия комунизъм границата се пазеше за да не излизат българите навън , сега се пази за да не влизат. Усещаш ли разликата.

Оценка:
-10 +6

СссереМ
16 Отговор
Алоууу русофилнята да отиде в Лесбос да види що е то мигранти,как всяка сутрин стотици осъмват по плажовете,как морето изхвърля удавени всеки ден,а само там ли,цяла Гърция е пламнала.

Оценка:
-4 +5

пазвантина
17 Отговор
на бай Тошо. Да се снишим и наведем братя българи.

Оценка:
-5 +4

Byg
18 Отговор
На платения сега простотиите.

Оценка:
-2 +5

Антитрол
19 Отговор

До коментар #6 от "Шаран БГ":


Тези "клонове" преди всичко пазеха българите да не бягат в съседните държави. Вече би трябвало да знаете колко българи загинаха по тези "свети граници", както ги наричате!

Оценка:
-2 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Боб Дилън
Носителят на Нобелова награда за литература за творчеството си
Многократно съм си задавал въпроса: Литература ли са песните ми?"

Още бисери