ФАКТИ.БГ

Юнкер изпра България и накисна Румъния

Като особено голям успех се сочи намерението на българските власти сами да се контролират след прекратяването на европейския мониторинг

Публикувана: 25 Октомври, 2019 13:01
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4789
Юнкер изпра България и накисна Румъния
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Жива да не бех", казваше в такива случаи баба ми Гина (лека ѝ пръст). България е надминала Румъния по борба с корупцията на високо равнище и е влязла в европейските стандарти по организирана престъпност, реши Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер и преобърна представите ни за върховенство на закона, принципност и честност.

Държавата, която се прочу като най-корумпираната в ЕС, но не вкара в затвора нито един високопоставен функционер, която специално бе наблюдавана за организирана престъпност освен за корупция (за разлика от Румъния), но не намери подходяща килия за нито един мафиотски бос, стана за пример, който Букурещ занапред ще трябва да следва.

Румънци, учете се!

Пуснете на свобода стотиците министри, депутати, магистрати, кметове, олигарси и други знайни и незнайни крадци и разбойници, които лишихте от благоденствие по съветите на Брюксел! За да не се давите накрай Дунава, гледайте как се прави непромокаема тефлонова политика от премиера Бойко Борисов, който според последния доклад на ЕК спечелил пълното доверие на Брюксел с голи обещания и без никакви конкретни резултати! Лаура Кьовеши, която се прочу като тигрица в румънското правосъдие, ще трябва в качеството си на новоизбран първи европейски главен прокурор да се преквалифицира на вакла овчица.

Ако четем внимателно документите на ЕК, можем да разберем как стана този чудотворен обрат. Но трябва да знаем, че са писани с две ръце на принципа "лявата ръка да не знае какво прави дясната". В същинските текстове картината е разкрасена, а под линия е показано какво представлява в действителност. Това личи особено добре в техническите приложения, наречени "Работен документ на службите на Комисията", чиито анонимни автори са водили трудна борба със своята съвест и са победили.

Според техническите доклади мониторингът над България и Румъния, който продължава от първия ден на членството им в ЕС на 1 януари 2007 г., се разделя на

два основни етапа -

до 25 януари 2017 г. и след това. На тази дата ЕК направи оценка на изтеклите 10 години, които значително надхвърляха първоначално очаквания срок от максимум три години наблюдение. Брюксел вече се чувстваше изтощен от процедурата и търсеше начини да се измъкне. Затова, вместо да настоява за убедително изпълнение на заложените 6 критерия за България и 4 за Румъния, реши да тегли чертата и да въведе нови критерии под формата на по-лесно изпълними препоръки. За България, която показа непреодолимо твърдоглавие да опази своята клептокрация и бе склонна да прави само законодателни и структурни промени (вместо присъди), бяха формулирани 17 препоръки за точно такива хартиени резултати. За Румъния, която вече бе напреднала много в присъдите благодарение на кипящата от енергия антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши, изискванията бяха просто да не допусне обрат и да запази постиженията си.

Двете държави бяха пуснати на финалната права, но точно тогава

Букурещ осъзна благодарение на двойния аршин на Брюксел

каква грешка е допуснал в сравнение с България. Управляващите започнаха да жалят за напразно дадените свидни жертви на брюкселския олтар и да опитват да ги реабилитират. Първата им работа бе да изритат Кьовеши, а след това така да изменят законодателството си, че да се предпазят от нови присъди и в същото време да пуснат на свобода вече осъдените. Това бе възприето като грубо предизвикателство от ЕК, чийто председател Жан-Клод Юнкер стана омразна фигура в Букурещ. Отношението към него пролича особено ярко на откриването на румънското председателство на Съвета на ЕС в началото на 2019 г., когато приветствената му реч дори не бе огласена на сайта на председателството. Враждата бе пренесена на лично равнище и нищо не можеше да усмири Юнкер в желанието му да накаже Румъния. Даже закъснялата оставка и вкарването в затвора на конструктора на антибрюкселския отпор Ливиу Драгня не бе достатъчно.

На този фон отношенията на Юнкер с България бяха цъфтящи

Той пишеше писма с лично изрисувани сърчица до "приятеля Бойко", който му отвръщаше с прегръдки и пълно послушание по време на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Контрастът бе очевиден и затова още през ноември с.г. България получи първата си награда - ЕК прекрати "временно" наблюдението си над нея по три от шестте критерия. Особено шокираща бе констатацията, че тя се е справила с хроничната си организирана престъпност, без да е вкарала в затвора нито един лидер на голяма престъпна група. А през 2006 г. ЕК препоръча България да бъде приета в ЕС на 1 януари 2007 г. едва след като тогавашният вътрешен министър Румен Петков обеща на бившия председател Жозе Барозу, че ще разгроми три големи престъпни групировки. Говореше се, че са трибуквени. Макар че вождовете им са добре известни, правосъдието не ги откри и не даде косъм да падне от главите им. Така обещанието се превърна в голяма лъжа, а Брюксел преглътна резила и провъзгласи, че спира наблюдението си по този показател "въпреки изпълнената с предизвикателства среда", защото България е заприличала по организирана престъпност на другите европейски държави.

Думата "предизвикателства" трябва да се разбира на брюкселски език като "бандити". Номерът е, че те станаха по-малко видими, но не защото влязоха в затвора, а защото се снишиха като по команда през последните години. Снишаването им обаче трябваше, вместо да успокои Брюксел, да му отвори очите за срастването в България на власт и престъпност, при което престъпниците не се плашат от властта, а действат в симбиоза с нея, за да си гарантират взаимно оцеляване.

По другия възлов критерий -

борбата с корупцията на високо равнище - ЕК отчете като големи постижения единствено пожелания, намерения и обещания, а не както настояваше по-рано - конкретни резултати, т.е. окончателни присъди. Като особено голям успех се сочи намерението на българските власти сами да се контролират след прекратяването на европейския мониторинг. При това не се искат никакви гаранции, а се разчита на честната им дума.

За напредъка в борбата с организираната престъпност, която уж бе изчезнала преди година, вече стана дума. А за корупцията намираме следния откровен текст, но под линия в техническия доклад: "В доклада от януари 2017 г. беше подчертано, че по двата показателя, свързани с корупцията (на високо и по-ниско равнище - б.а.), е постигнат най-малък напредък през десетте години на механизма за сътрудничество и проверка. В следващите доклади от ноември 2017 г. и ноември 2018 г. се отбелязваха няколко допълнителни важни стъпки, но все още се подчертаваше необходимостта България да постигне конкретни резултати".

А конкретни резултати няма и за прикадяване. Иначе ЕК щеше гордо да се похвали, че е постигнала нещо чрез натиска си върху България. От тук нататък може да се смята, че правителството и правосъдната система са си свършили работата и трябва да внимават само да не направят някаква скандална глупост, която да постави в допълнително неудобство Брюксел. Той вече си е дал препоръката и

наблюдението преминава в чисто процедурен етап

Докладът ще бъде разгледан от комисията LIBE (за правосъдие и вътрешен ред) на Европарламента и от Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. В предишни случаи Европарламентът е приемал докладите само за сведение, а Съветът на ЕС просто ги е одобрявал.

Идеята за европейски мониторинг не е умряла напълно, защото се говори за бъдещо общо наблюдение над всички държави за спазването на върховенството на закона. Но това евентуално ще бъде работа на следващата Еврокомисия, която още се мъчи да проходи. Предишен опит за писане на антикорупционни доклади на всеки две години за целия ЕС се провали след излизането на първия доклад през 2014 г. Няма сигурност, че сега ще има консенсус държавите да се подложат на такова наблюдение само за да заменят компрометирания механизъм за сътрудничество и проверка (за България и Румъния) с друг, всеобхватен.

Ако все пак той се появи, българските власти ще престанат да си хвърлят шапките от радост, защото в него ще залегнат и критерии, които сега отсъстват - като наблюдението за свобода на словото. Впрочем единствените критики, които Брюксел си позволи в последния си доклад за България, бяха заради "медийната среда, за която се признава, че поражда сериозни опасения". Дори на него му стана неудобно от грозните факти и незлобливо подхвърли: "Въпреки че медийната среда е извън показателите на МСП, нейните недостатъци продължават да оказват въздействие върху съдебната система". Тук можем да се съгласим с него, но с добавката, че медийната среда не е нищо друго освен част от цялостно отровената криминализирана среда, която му убягна от погледа.

Коментарът на Светослав Терзиев е публикуван във в. "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ал та фанах Атаопънах
1 Отговор
Корупцията очевидно е нещо нечувано на запад.

Коментиран от #5


Оценка:
-2 +16

Контролират некви други работи
2 Отговор
Не и правилната функция на държавата

Оценка:
-1 +12

Баю
3 Отговор
На Боко му се клатят краката вече. Затова Юнкер ще му удари още едно рамо.....и така до тъмния черен тунел със светлата точка по средата.....до вечния мир.....после вече нищо няма да ни пука.

Оценка:
-5 +17

Това после
4 Отговор
Е все по близо

Оценка:
-1 +9

лаборант
5 Отговор

До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":


Там корупцията не е проблем. Живеят си с нея от десетилетия. Вождовете си пълнят гушите, а публиката окончателно се е примирила. Както впрочем вече и у нас. Сикаджията и шайката му крадат и грабят от 15 г., но в неделя пак ще го изберем, защото бие комунистите.

Оценка:
-3 +8

Последния софиянец
6 Отговор
Без накисване не се пере добре.

Оценка:
-1 +6

СссереМ
7 Отговор
Само искам продажниците от СЕГА да обяснят къде се намира Ветко,Миньо,Николай и много други продажни олигарси?

Коментиран от #14


Оценка:
-10 +7

Баю
8 Отговор
Напротив имаме закопчани "престъпници". Като например кръвожадната, ужасяващата, гризяща гърла Иванчева, която беше окована с вериги и всички се отместваха в присъствието и.

Коментиран от #9


Оценка:
-7 +10

Последния софиянец
9 Отговор

До коментар #8 от "Баю":


Правилно я закопчаха. Който не е гербер няма право да краде.

Оценка:
-7 +16

1234
10 Отговор
Това си има цена и сметка ще се види слес герб, но част от нея са новите бежански лагери, ИКонвенция, стартегия за детето, пакет мобилност и все хибав неща идващи от брюксел

Оценка:
-1 +7

гост
11 Отговор
ЕС са гадове корумпирани,нищо че са в основата на световната цивилизация ,да ги зарежем и да се гушнем в евразийския съюз там корупция няма и цял свят се е юрнал натам.

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +8

NSDAP
12 Отговор

До коментар #11 от "гост":


Хахахаха краварката е в левият ъгъл!!!

Оценка:
-2 +6

Behemoth
13 Отговор
СССР!ДА ЖИВЕЙ!

Оценка:
-6 +5

876 так
14 Отговор

До коментар #7 от "СссереМ":


Да те слагат на системи, хапове не помагат.

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +3

Муу ха ха ха
15 Отговор
Голямо гърчене на болшевиките голяма завист че България върви напред в развитието си Тъпанари колеото на историята никой не може да го спре щом Господ го е завъртял

Оценка:
-13 +4

16
Този коментар е премахнат от модератор
Българче от Родопите
17 Отговор
Във България турци няма!Самият Мидхад паша го е казал,а Мидхад паша е бил много високо поставена личност в Османската империя.В България може да има турци,но това са не повече от няколко хиляди души,които са в България по една или друга причина.Всичко друго е българско и циганско население,което ние само потурчихме,след като руската политика втълпи на хората,че българин е само този,който е православен християнин,а това е огромна глупост,защото религията няма нищо общо с ДНК на даден народ.Беше грешка,че се опитахме да християнизираме българите мюсюлмани,така че редно е да им се извиним и да си подадем ръка и на база нашият общ произход да изградим една хубава и нова България.Майната й на Библията,Корана и там другите религиозни книжки.От 1 и 7 век,времената доста се промениха и доста хора смениха вярванията си,като някои го направиха по принуда,други доброволно.Какво казвало в Библията и Корана да не ви пука! Българите и голяма част от турците в България сме си братя и нека се уважаваме и обичаме,защото една майка ни е родила!!!

Оценка:
-3 +5

Тегавар
18 Отговор
Ами в ЕС се правят същите схеми и като поощрят Румъния ще трябва да търпят подобни негативи. Така че много ясно че ще подкрепят псевдоборба, за да не се налага да бъдат поставени в ситуация като румънските им колеги.

Оценка:
-1 +4

Коко
19 Отговор
Ето това е организации от цяла Европа борещи се с корупцията на обучение в България да се научат на борба с корупцията този изперкъл дядка злоупотребяваш с алкохола явно не е бил трезвен видясе Европа колко е принципна срам и позор

Оценка:
-1 +5

Коко
20 Отговор

До коментар #14 от "876 так":


Колега този оправяне няма мисля че капки в носа и хой в Газа придружени с една студена бира за пресичане може да дадат някакви резултати за начало

Оценка:
-1 +2

Станчо
21 Отговор
Тази статия писана от комунистическият вестник показва какви нещастници сме българите.Дори и на успеха му търсим кусур,а ако може и да го зачеркне още по-добре.Коментарите са само от партизанската бригада чакаща да вземе властта с кръв..

Оценка:
-4 +2

Румънеца
22 Отговор
Па много хвалби по тази Румъния, бе, авторе! Не ти ли минава през ума, че с толкова много арести и вдигане на як джангър нещо не е наред,а? Нещо в стила нашите вкарват на топло вашите.

Оценка:
-0 +5

Харизан Тортилов
23 Отговор
Е, това вече може да се препише като Голяма Заслуга на
бившата сикаджийска мутра, че е успяла да "притисне"
по някакъв начин "отиващата си пияндура"
и да го изнуди да публикува този "смешен" документ !

Оценка:
-0 +4

24
Този коментар е премахнат от модератор
Шайката си купува избори
25 Отговор
От ек каквото и да кажат за корупцията и престъпленията,ние тук най добре си знаем ,че сега им се отваря още по голяма възможност да си вършат шайкаджийските игри.ПАК СИ ИМАТ НОВ СТАР ГЛАВЕН ПРОКУРОР ДА ГИ ЗАКРИЛЯ.НО ВСИЧКО ТОВА ГОВОРИ ЧЕ И ТЕЗИ ОТ ЕС СА МАФИОТИ.

Оценка:
-0 +3

Шайката си купува избори
26 Отговор
От ек каквото и да кажат за корупцията и престъпленията,ние тук най добре си знаем ,че сега им се отваря още по голяма възможност да си вършат шайкаджийските игри.ПАК СИ ИМАТ НОВ СТАР ГЛАВЕН ПРОКУРОР ДА ГИ ЗАКРИЛЯ.НО ВСИЧКО ТОВА ГОВОРИ ЧЕ И ТЕЗИ ОТ ЕС СА МАФИОТИ.

Оценка:
-0 +5

няма грешка
27 Отговор
Няма нищо за учудване, сега целта е да влезем в Еврозоната, като начало ЕС ще прилапа гаранционния фонд от 10 милиарда евро който държи валутния борд, после ще се заменят 6-7 лв. за 1 евро и това ще бъде поредната нацинална катастрофа но европейските началници вече си потриват ръцете в очакване.

Оценка:
-0 +5

Saiman
28 Отговор
Tre tre bon

Оценка:
-2 +0

Еретика
29 Отговор
Е до сега Бойко лижеше задника на Юнкер.А сега какво ли ще може Бойко на новият женски шеф на ЕС

Оценка:
-1 +1

От Пирдоп
30 Отговор
Не важно какво е казал,,червения нос) ,а какво ще каже Кьовеши!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

ТОП 5