Новини

Кратка бе радостта на Борисов в Брюксел

Надига се отпор срещу разкрасяването му от комисията на Жан-Клод Юнкер

Публикувана: 5 Ноември, 2019 16:00
41 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 34059
Кратка бе радостта на Борисов в Брюксел
Снимка: EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 65 гласа.
 
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Светослав Терзиев

Премиерът Бойко Борисов постигна една от трите си големи национални цели и не можа да се зарадва истински. След напразните усилия да вкара България в Шенгенското пространство и еврозоната, му остана последната надежда: да отърве страната от унизителния Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), който от 2007 г. ѝ напомняше, че е непълноценен член на Европейския съюз.

"Отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече", каза той смирено на първото правителствено заседание след огласяването на финалния доклад за България от Европейската комисия (ЕК). Личеше си, че нещо го притеснява, щом не изтъква заслугите си, както обичайно.

Даже прояви скромност, като обърна внимание, че в доклада никъде не се споменава правителството, т.е. неговият принос, а е написано за България. "Утре ще дойдат да управляват, ще имат една държава, която не е под ударите на механизма", каза той по адрес на опонентите си, които реагирали така, сякаш нещо лошо се е случило с отпадането на контрола от Брюксел.

Странното му поведение бе продължение на минорния тон, с който вицепремиерката по съдебната реформа и външна министърка Екатерина Захариева реагира часове след излизането на доклада: "Независимо дали има, или няма мониторинг, реформите ще продължат". А за отпадането на мониторинга добави:

"Няма да спекулирам с точната дата кога това ще се случи". Възникна странна ситуация, при която докладите за България на Еврокомисията са приключили, но мониторингът не е свършил. Самата ЕК не написа, че слага край на механизма, а прехвърли отговорността на Съвета на ЕС и Европарламента, на които препрати за мнение доклада си. Последното изречение, което би трябвало да сложи точка на серията от 18 годишни и междинни доклади за България, звучи така: "Преди да вземе окончателно решение, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент". Такава процедура предвижда впрочем и нейното решение от 13 декември 2006 г., с което бе учреден МСП.

Получава се история с отворен край

Сдържаната реакция на правителството може да се обясни с несигурността какво ще последва. Текат процеси на невидимо за обществото равнище, за които Борисов и Захариева би трябвало да са добре информирани.

С последните си доклади за България и Румъния ЕК очевидно извърши две несправедливости, които нямаше как да останат незабелязани: разкраси неоснователно постиженията на България и очерни невъздържано постигнатото от Румъния. Първите коментари на експертно дипломатическо равнище в Брюксел показаха, според информация на в. "Капитал", че поне осем държави, сред които Германия и Франция, възразяват срещу отпадането на мониторинга за България.

Предстои да се провери нагласата им в КОРЕПЕР (Комисията на постоянните представители на държавите в ЕС), а след това и в Съвета на ЕС по общи въпроси, в който заседават външните министри. Но симптомът е озадачаващ, защото досега отношението на Съвета към докладите на ЕК винаги е било формално и обикновено са одобрявани със стандартни фрази почти без дискусии. В Европарламента пък предишните мониторингови доклади са приемани само за сведение и се помнят едно-две изключения, когато е имало дебати по същество.

Освен това засега няма категорична реакция от Румъния, която последният доклад свари в преходен период, когато си отива едно правителство, но не е съставено ново. В медиите се появиха гневни отзиви главно от неправителствения сектор. Съюзът за честна Румъния изрази откровено възмущение от комисията на Юнкер: "Европейската комисия обърка Румъния с България! Имаме доказателство".

Не е нужно да си специалист, за да забележиш при съпоставка на докладите за двете страни, че едни факти са пресилени, а други са омаловажени. България е прехвалена, без да са посочени никакви "реални резултати" (присъди) от борбата ѝ с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност. В същото време критикуваната за регрес

Румъния е постигнала фантастични резултати в сравнение с България

Въпреки общия си негативен тон по неин адрес Еврокомисията признава в техническия си доклад следните обективни факти: "Откакто излезе предишният доклад (за Румъния - б.а.), въпреки доминиращите обстоятелства (съпротивата на властите - б.а.) юридическите институции, борещи се против корупцията на високо равнище, продължиха да разследват твърденията и да наказват корупционните престъпления на високо равнище.

От септември 2018 до август 2019 г. Националният антикорупционен директорат (ДНА) изпрати на съд 349 обвиняеми по 182 дела. Произнесени бяха 213 окончателни присъди срещу 513 подсъдими. Наредени бяха конфискации за 27 млн. евро и бяха издадени окончателни решения за компенсации на граждански страни за 95.1 млн. евро, включващи 83 млн. евро за компенсации на публични власти и институции." Изглежда, че Брюксел наистина е объркал Румъния с България, когато е решавал чии успехи да похвали.

Стъписването от необективния подход е голямо и би било абсурдно всички страни внезапно да загубят чувство за мярка и безкритично да приветстват докладите на ЕК. На изпитание е поставена тяхната съдна способност и европейският стандарт за върховенство на закона, който се препоръчва за еталон на кандидатите за членство в ЕС. Франция, която блокира на последния Европейски съвет започването на преговори за членство на Северна Македония и Албания заради недостатъците на тяхното правосъдие, би проявила твърде видимо лицемерие, ако се съгласи с оценките на ЕК за България и Румъния. Затова е разбираемо, че нейни дипломати недоволстват от докладите в Брюксел.

Има ли живот съдебната реформа в България отвъд мониторинга,

както твърди външната министърка? ЕК предвижда две възможности за контрол - вътрешен и външен. За вътрешен контрол залага на нероден Петко, т.е. на проектирания Съвет за координация и сътрудничество, който ще заработи след спирането на брюкселския механизъм. За външен контрол разчита на wishful thinking (пожелателно мислене), т.е. на проектирания Всеобхватен механизъм за върховенството на закона в ЕС, който може въобще да не проработи.

Доколко българските власти са способни на самоконтрол личи от спорната процедура за избор на главен прокурор. Общественото възмущение мобилизира само полицейските сили за неговото обуздаване. Средите, където се въди корупцията на високо равнище, са си харесали фаворит, когото налагат без никаква състезателност, защото разчитат той да ги пази все така недосегаеми от закона.

Външният мониторинг може да се окаже още по-хилав и от отиващия си механизъм, защото много държави не желаят наблюдението да се прехвърли и върху тях, след като е било прилагано досега само върху България и Румъния. Впрочем подобно прехвърляне стана преди 20 години в Съвета на Европа, където България бе първопроходец както на мониторинга в ПАСЕ, така и на постмониторинга. Там тя е абсолютен ветеран, защото още не може да се откачи, но покрай нея контролният механизъм засегна и много други държави.

Жан-Клод Юнкер направи отровен подарък на "приятеля Бойко", защото фактически не спря МСП, а го прехвърли щафетно на други институции в ЕС, както и на следващата Еврокомисия, които не излизат в пенсия като сегашния председател на ЕК, че да им е все едно какво ще стане с техния авторитет. Съпоставката с Румъния може да изостри още повече тяхното внимание към България. Холандия, която искаше да види два последователни положителни доклада на ЕК за България, за да я пусне в Шенген, вече има четири (януари 2017, ноември 2017, ноември 2018 и октомври 2019 г.) плюс заключителна оценка, че държавата е изпълнила всички критерии. Но това не я прави по-отстъпчива.

Засега Борисов няма на какво да се радва, а още по-малко може да зарадва българското общество. Надеждата, че Европа ще ни освободи от криминалното иго, е илюзорна. Няма такъв държавен или наддържавен орган, който да ни свърши работата. Европа дава (писани стандарти), но в кошара (затвора) не вкарва.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 65 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Сатаната
2 Отговор
Куче касичка... Лошо Седларов, лошо.

Оценка:
-7 +76

Българина
3 Отговор
ЕС е потънал в комисии и комисари имитираши дейност, докато европа изостава от останалия свят във всяко едно отношение което се сетите. Администрацията винаги убива цели държави и съюзи когато се овласти. Аз само знам че след Ало Ваньо, Ало Банов и Апартаментгейт, не се случи нищо. Всички останали приказки и доклади са ала бала, лицемерие и лъжи.

Оценка:
-10 +163

4
Този коментар е премахнат от модератор
Роб
5 Отговор
На всеки политик и магистрат в нашето правосъдие му е необходим персонален евро-наблюдател, на сгафилите полагащото се, иначе сме загубени в мрака.

Оценка:
-5 +111

гол ху
6 Отговор

До коментар #4 от "Мемфис":


Видяхме и едни "западни" Юпита с един западен Цар(цървул) как катастрофираха.Така,че тия със ссср и Русия си ги бутни по-навътре в евроатлангическата си дупка.

Оценка:
-15 +53

Ердоган
7 Отговор
И вие сте като нас вечно чакащите 😂 😂 😂

Оценка:
-12 +26

Гостилничаря
8 Отговор
Отпадането на мониторинга е най-голямата глупост на изкуфелия Юнкер. Доказателство за психично-разстроената му натура. Наблюдението над нещо отпада тогава, когато е излекувана причината за появата му. У нас причината за поява на мониторинга се задълбочава постоянно и ярки доказателства за това излизат всеки ден. Тук е джунгла с първични неписани закони и ред, нещо много далеч от Европа. България се доближава повече към Третия свят, докато в Европа сме само географски и по документи....

Коментиран от #18


Оценка:
-8 +100

ТОЧКАТА
9 Отговор
по Слави;>>>Няма такъв съюз.

Оценка:
-5 +19

10
Този коментар е премахнат от модератор
ЕХАААА
11 Отговор
КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА И ЛЪЖИ НА СЕДМА СКОРОСТ !

Коментиран от #19


Оценка:
-55 +8

Киркор
12 Отговор
Този ще повръща ли,какво прави???

Коментиран от #14, #15


Оценка:
-3 +19

Бегето ше я оправи само
13 Отговор
Тежка ядрена авария в аеца или Ердоган😂😂😂😂

Оценка:
-13 +10

Представя си че пие през маркуча 😂😂😂
14 Отговор

До коментар #12 от "Киркор":


От казана😂😂😂😂

Оценка:
-1 +12

Не бе репетира за цунки с боки😂😂😂😂
15 Отговор

До коментар #12 от "Киркор":


Нема търпение да са цунат😂😂

Оценка:
-1 +20

Бай Онзи
16 Отговор
Автора търси под вол теле!

Коментиран от #22


Оценка:
-33 +7

Бай Онзи
17 Отговор
Автора търси под вол теле!

Оценка:
-29 +7

18
Този коментар е премахнат от модератор
АХЕЕЕЕЕ
19 Отговор

До коментар #11 от "ЕХАААА":


Простаците винаги се поддържат

Оценка:
-16 +3

Последния софиянец
20 Отговор
От тези плужеци в Брюксел по големи крадци има ли? Докато ни обират с помощта на герберската шайка сме добри. Румънците опандизиха другарчетата им крадци и затова са им черни.

Оценка:
-6 +45

21
Този коментар е премахнат от модератор
Иян
22 Отговор

До коментар #16 от "Бай Онзи":


Вярваш ли,че думите на Макрон са извадени от контекст?По - ясно от това има ли?

Оценка:
-3 +25

Чочо
23 Отговор
Тези от ЕС надминаха ЦК на БКП, сътворяват глупост след глупост.

Оценка:
-2 +27

24
Този коментар е премахнат от модератор
България ЕС Нато
25 Отговор
Истината е че трябва ежедневна борба с комунистическото ни наследство за да станем нормална демокрация и цивилизованите страни да ни приемат като една от тях

Коментиран от #26


Оценка:
-29 +11

До бореца
26 Отговор

До коментар #25 от "България ЕС Нато":


С кой ще се бориш, гласувайки за комунистите мимикрията на комунистуте в дясното е ГЕРБ. Вие няма да прогледнете. Цял живот сте обслужвали тях загубихте чуство за справедливост ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ така до пълна ликвидация на нацията.За вас думата мафия не съществува а това е ГЕРБ мвжду тях има консенсус и той се нарича липса на правосъдие!!!

Коментиран от #28


Оценка:
-3 +33

Сашо
27 Отговор
Така и не разбрах какво общо имаме ние с Европейския съюз... дали правосъдието ни, дали доходите ни,дали имаме поне едно нещо което да отговаря на европейските критерии...

Коментиран от #29


Оценка:
-3 +29

България ЕС Нато
28 Отговор

До коментар #26 от "До бореца":


Виж кой държи банките икономиката и всяка важна сфера на живота и ще видиш че всичките са от комунистическото котило Мутрите и групировките са пак тяхно дело Прогледни малко Поне с едното око Освен ако не си част от тях

Оценка:
-6 +20

България ЕС Нато
29 Отговор

До коментар #27 от "Сашо":


Гласувай за комуниститеда дойдат пак на власт и децата и внуците ти ще си задават още този въпрос

Коментиран от #30, #39


Оценка:
-10 +6

Сашо
30 Отговор

До коментар #29 от "България ЕС Нато":


Ами дай акъл за кого да гласувам.

Коментиран от #32, #36


Оценка:
-0 +1

Грую
31 Отговор
Е защо сега така? Вижте какъв успех имаше ресорът "дигитализация" в изминалия мандат! Над половин милиард лева изхарчени за електронно правителство без да има и помен от него, чудесна хакерска атака на НАП . Кой може да се мери с нас по такива успехи? Само КТБ така блести, като ярък успех на държавната администрация от 2009г. насам, но не е късно и този успех да бъде надминат. Дерзание и постоянство му е майката и ще се случат нещата няма съмнение!

Оценка:
-1 +19

Venci Velinov
32 Отговор

До коментар #30 от "Сашо":


Сашо,
Всеки сам трябва да прецени за кого да гласува.
Изборът е отговорност.
Не е редно друг или други да отговарят вместо теб
За да направиш добър избор обаче е необходимо да имаш морал, да познаваш законодателството, да си в състояние да мислиш логически-все неща,които се придобиват от правилно възпитание и нормално образование.

Оценка:
-1 +6

ПРАВОСЪДИЕ ЛИ СМЕ ИМАЛИ
33 Отговор
След като няма народен контрол над съдийските за всякакъв вид съдебни дела -ЩЕ Е ТАКА . Не е държавна работа да държи сметка на съдиите за взетите решения а е работа на народа . . . Необходим е денонощен народен контрол над дейността на съд и прокуратура ! без прошка за тях ! ! ! Ние сме се предоверили на съдии и прокурори а това вече е пагубно ! Не така !

Оценка:
-2 +12

34
Този коментар е премахнат от модератор
О.Ч.З
35 Отговор
Чудно как още се споменава комунизма бил виновен от както падна минаха близо 30г и от тогава промяна няма даже затъваме надолу всичките са едни и същи крадци на същия принцип виновни са турците 500г робство значи 500г няма да се оправим и във момента когато вкарат еврото във България можем да кажем някога имаше България вече не умни хора казват че еврото е грешка за нас но наще вишисти със купени диплуми се натискат все пак техните заплати се качват благодарение на наще данаци

Оценка:
-2 +9

Българин
36 Отговор

До коментар #30 от "Сашо":


Добре е , че искаш нещо, което нямаш, ама и да ти го даде, това няма да ти помогне !

Оценка:
-1 +0

37
Този коментар е премахнат от модератор
Най вероятно и
38 Отговор
една сметка в ОАЕ и за Ишиаса.

Оценка:
-0 +1

39
Този коментар е премахнат от модератор
КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ- фърлям на боб
40 Отговор
И тук ли видя намесата на комунистите бре Мекеренце Долно...!!! Ти колко членски внос плащаше като член на БКП,пък сега се пишеш десен Демократ ..???

Оценка:
-0 +1

Бай Хой
41 Отговор
Еврогеец на годината ,😁😫

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.