Новини

Борисов се уплаши за бъдещето на новата номенклатура

За боса на ГЕРБ идеалният политик трябва да е предварително смлян от партийната месомелачка. Това обаче е стратегия, която ще бъде все по-малко успешна занапред, както показват местните избори

Публикувана: 9 Ноември, 2019 16:03
40 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11406
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 42 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 10 ноември 1989 г. БКП упражняваше пълен контрол върху подбора на ръководните кадри в държавата, икономиката, въоръжените сили и службите за сигурност. За каквото и да било кариерно развитие, в каквато и да е сфера на обществото се изискваше позволението и благоволението на партията. Това беше номенклатурният принцип на управление, върху който се крепеше във висша степен стабилността на режима.

Предимствата на подобен подход бяха очевидни. Не се допускаха случайни, непроверени хора до позиции, от които можеше да се упражнява власт и влияние. Подсигуряваше се лоялността на кадрите, които бяха наясно, че санкцията на партията определя дали ще се придвижат нагоре по йерархичната стълбица. Така се намаляваше до минимум вероятността, че в управлението може да се промъкне някой, който да отправи предизвикателство към комунистическата върхушка.

Затова и след 10 ноември номенклатурният модел остана идеал за новите български (псевдо)демократични политици, които упорито работеха за неговото възстановяване винаги, когато конюнктурата позволеше на дадена партия да се задържи достатъчно дълго време във властта. През последните 10 години такъв шанс беше даден на Бойко Борисов, който го използва най-пълноценно, за да прокара своите хора и влияние навсякъде, където му беше възможно в по-плуралистичната среда на съвременна България. Партийната експанзия на ГЕРБ в държавата и обществото напредна толкова, че вече стигна до етапа, в който Борисов прогласява предстоящия възход на „децата на ГЕРБ” (както веднъж с умиление се изрази миналата година) - следващото поколение политици, отгледани в партийния инкубатор, за които вождът планира да наследят държавата (под неговия патронаж, разбира се). Това е поредната стъпка към възстановяването на номенклатурата като наследствена политическа каста.

Несъмнено този процес извиква задоволство у Борисов, тъй като

гарантира опазването на ръководната роля
на ГЕРБ в държавата,

както и съхраняването на неговото собствено политическо (а вероятно и икономическо) наследство. Естествено, подобна перспектива се харесва и в самата партия. Вицепремиерът Томислав Дончев, който играе ролята и на неофициален партиен идеолог, наскоро възхваляваше герберската върхушка: „В българската политика за първи път имаме възможност да имаме буквално една генерация истински политици с натрупан опит”. А бившият президент Росен Плевнелиев доволно възкликна: „ГЕРБ създаде един здрав фундамент на всички нива. Пазете го!“

Към утвърждаването на новата партийна номенклатура обаче започват да се отправят предизвикателства, както ясно се видя на отминалите местни избори. И подобни прояви на дързост предизвикват у Борисов тревога и раздразнение.

Ожесточението му направи впечатление още преди вота, когато се нахвърли върху БСП заради новата ѝ тактика - вместо да издига партийни кандидати, да залага на известни фигури по места, дори и да не са пряко обвързани с левицата. „БСП са като кукувица сега. Те търсят къде да снесат по едно яйчице някъде и застават настрани. Ако бие това яйчице, хоп - и ние сме кукувицата! Ако не бие - а, не, не, това няма нищо общо с мен! Това правят те“, подиграваше се Борисов на социалистите.

По сходна линия поеха и задявките му със Слави Трифонов, след като шоуменът учреди своята партия „Няма такава държава”. За Трифонов премиерът пренебрежително коментираше, че няма „кандидати за министри, зам.-министри, областни управители, депутати”. Няма спор, едва ли има български политик, който да разполага с по-голям резерв от жадни за власт индивиди от боса на ГЕРБ!

Най-забавна беше почти трескавата ярост, с която се нахвърли върху десните заради изборите в София. Охотата, с която много десни избиратели, желаещи да разклатят властовия монопол на ГЕРБ в столицата, гласуваха за обявилата се за независима Мая Манолова, така вбеси Борисов, че той яростно заклейми лидерите им като съюзници на БСП: "Това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия!"

Къде всъщност го стяга чепикът? Докато той всячески пробутваше на изборите своята номенклатура,

конкуренцията се пробва да му отмъкне електората,

като заложи на лица, опитващи се да се дистанцират от политическата класа. Вече стана очевидно, че такива кандидати започват да се нравят на избирателите повече, отколкото втръсналите им „деца” на партията. Как смеят, ядосва се Борисов! Вместо да изправят своята номенклатура срещу неговата на (предварително нагласена) изборна битка, опозиционерите се опитаха да разчупят затворения партийно-клиентелистки модел!

Разбира се, герберите на това предизвикателство му намериха колая. Борисов жигоса градските десни като "бившите деца на червената номенклатура". Така разсмя целокупния народ, защото и уличните котки знаят, че ГЕРБ приютява и обгрижва повече бивши комунисти дори от БСП. Непартийните кандидати с политическо минало като Манолова пък бяха заклеймени като "политически джендъри" (по израза на партийния теоретик Томислав Дончев).

Какво обаче управляващите могат да направят с хора като Борис Бонев - независимия граждански кандидат, който се появи буквално от нищото и стана четвърти в София? Младият човек постигна огромен политически успех без особен финансов ресурс, без кой знае каква кампания, без държавни и общински институции, без партийна номенклатура зад гърба си. Направи го, като работеше активно, остро и пробивно по проблемите на София преди изборите.

А това вече е наистина голяма заплаха за модела на Борисов, тъй като показва, че

политически успех е възможен и без да
разполагаш с партиен мастодонт

с разклонена из цялата страна номенклатура като ГЕРБ зад гърба си. И няма съмнение, че подобно постижение ще вдъхнови и други след Бонев, които да предизвикат на бой установената система на всеки следващ вот.

Вождът на ГЕРБ усеща опасността и затова френетично агитира народните маси, че партиите се явяват абсолютна и безусловна предпоставка за функционирането на демокрацията. „Дори Чърчил е казал - нищо по-добро от политическите партии няма, не е доказано в света. Всеки, който почне да говори от името на народа и гражданите, рано или късно стига до диктатура. Във всяка една държава е било така”, обясняваше наскоро Борисов.

Какво излиза значи? Че който не се движи в коловоза, очертан от партийната машинария, кара страната към популистка тирания. Пълни глупости! Ако има някаква заплаха от деспотизъм в България, тя се съдържа преди всичко в необузданото и неоспорвано господство на партийните номенклатури. Нашето собствено минало преди 10 ноември е недвусмислено доказателство в тази посока.

Поне в едно Борисов е прав - избирателите се увличат от политици, които се стремят да се оттласнат (някои само на думи, но други и на дела) от така скъпото му статукво на пълновластен партиен контрол върху политическата система. Резултатите от изборите показват, че това е печеливша политическа стратегия, и можем да се обзаложим, че ще става все по-успешна в бъдеще. И ще постави под въпрос оцеляването на партийната номенклатура на ГЕРБ, която вождът ѝ така усърдно гради през последните 10 години.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 42 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
El pepi
2 Отговор
Може само да му седнете на Бойковия,и да се помъчите да пръднете.МУХАХАХАХА

Коментиран от #17, #35, #38


Оценка:
-154 +18

ха ха
3 Отговор
има ли вой на обезумяла бесеперастия.???

Оценка:
-116 +18

Голям страх
4 Отговор
Бащицата щом се е уплашил, значи идва Второто пришествие. Всички вярващи и невярващи изповядайте греховете си и молете за милост и прошка.

Оценка:
-6 +88

5
Този коментар е премахнат от модератор
Мохамет
6 Отговор
Бат Бойко е велик! И Томислав е неговият Пророк

Оценка:
-99 +13

Behemoth
7 Отговор
Тоя Дебелак ще го сполети съдбата на Кадафито ....тълпата от озверели и гузни гласоподаватели ще го влачи по магистралите...

Коментиран от #13


Оценка:
-10 +130

8
Този коментар е премахнат от модератор
ГРАЖДАНИН
9 Отговор
Всяка партия първо се грижи за партийците си , а после за държаната и народа! Каквото и да сгафи някой от Герб и ББ веднага го отпраща с думите - "да не разваля партията"/точно като в бкп-то/ - т.е. винаги първата мисъл е партията да не пострада - а не народа или държавата - те могат и да си страдат , важното е ПАРТИЙЦИТЕ да са добре! Те работят за себе си и партията - а не за народа и държавата!
Затова се появи първо кметицата Иванчева избрана от интелигентните хора на проспериращият квартал Младост и въпреки нечовешката репресия на властта/Герберска/ върху нея - хората разбраха , че това е пътя на истинското решение на местните на народа проблеми , а не тези на властта-партия!
Затова ще се появяват и хора като Борис Бонев и други местни и достойни , смели , компетентни - ЛИЧНОСТИ - КОЛКОТО И НА ЗАВИСТЛИВИЯ ХИТРЕЦ ОТ БАНКЯ ДА НЕ МУ СЕ НРАВИ - ТА АКО ЩЕ И ГЕШЕВЦИ НА ВСИЧКИ ДЛЪЖНОСТИ В ДЪРЖАВНАТА МАШИНА ДА СЛОЖИ - ГРАЖДАНСКАТА БОРБА - НАРОДНАТА БОРБА - С НАГЛИТЕ КРАДЦИ И НАРОДО УБИЙЦИ СА ИМ ПРЕБРОЕНИ ДНИТЕ !!!

Оценка:
-6 +102

НАРОДЕ
10 Отговор
Затова си трябва , чиста мажоритарна система , тя сама ще очисти житото от плявата , и ще намали властта на партийните гиганти или поне ще ги накара да лъжат по-малко народа !
Народа вече разбра , ЧЕ НЕ ГИ ЛИ ДЪРЖИ ИЗКЪСО ВЛАСТ И АДМИНИСТРАЦИЯ - ТЕ НАПРАВО СИ ГО "ОПРАВЯТ" ОТВСЯКЪДЕ И ВСЯЧЕСКИ ТА ЧАК УШИТЕ МУ ПЛЮЩЯТ!
ДИШАНЕ ВЪВ ВРАТА МУ Е МАЙКАТА , НА ВСИЧКИ НИВА И НА ВСЕКИ СЛУЖИТЕЛ И ПОЛИТИК В ЧИИТО РЪЦЕ СМЕ - ИНАЧЕ КОНТРОЛ НЯМА ДА ДОЙДЕ ОТ НИКЪДЕ , А САМО ОТ НАС САМИТЕ!

Оценка:
-6 +64

Нострадам ходжа
11 Отговор
Брей ,брей !!! Що ли ми се струва ,че това "светло" бъдеще (описано в горната статийка) без партии и без ГЕРБ е "провидяно" от някоя Позитанска баба Ванга ?! Вече от Позитано възлагат надежди на жанра фетъзи (очевидно).

Оценка:
-62 +6

СссереМ
12 Отговор
АГНЕШКИТЕ ГЛАВИЧКИ пак заораха в тинята и чест прави на "ФАКТИ.БГ" че отново са "независими " щом публикуват материали на ГЛАВИЧКИТЕ.

Оценка:
-51 +8

боцмана
13 Отговор

До коментар #7 от "Behemoth":


Дано да е по скоро.

Оценка:
-4 +31

КЕМИЛ РАМАДАН
14 Отговор
НЕ Е СЛУЧАЙНО ПАЗАЧА НА ТОДОР ЖИВКОВ ДА СЕ ПРАВИ НА БОС НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДИНАСТИЯ! КАКВО Е КАЗАЛ ТАТО, ЧЕ НЕГОВИЯТ НАСЛЕДНИК ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО ПРОСТ И НЕКАДЪРЕН ОТ НЕГО И ТОВА БИЛО ПАЗАЧА МУ!!!

Оценка:
-5 +60

ББ единствения
15 Отговор
действащ член на БКП, с партийна книжка на БКП и неподписана декларация за деполитизация през 1990г. Преди 10г. с запазената си БКП партийна книжка основа ГЕРБ, продължителят на БКП. Събира в ГЕРБ всички щатни и нещастни служители на ДС, освободени през 1990г. и неуспелите, неудачниците, всякакви членове на БКП с лоши оценки, намерения и мислене, били изолирани от централното ръководство на БКП и оценени, като ОПАСТНИ.

Оценка:
-6 +53

Лекар БГ
16 Отговор
Четох статията наскоро.
Съвсем правилно Факти са я публикували.Има защо.

Оценка:
-4 +43

Шопо
17 Отговор

До коментар #2 от "El pepi":


За да седнем на Пунта Мара на меката мебел, трябва първо ти да станеш оттам. Както и останалите герберасти, разбира се.

Оценка:
-3 +45

Северозапад
18 Отговор
Според банкянския комунист остава само да върнем Член първи в конституцията, наследствените професии и Закона за Защита на Държавата от царско време.
Е, и защо махнахме Бай Тошо тогава, като нищо не само не се промени, а и стана по-зле?

Коментиран от #19


Оценка:
-5 +55

Ще ти кажа, защо махнаха Т. Живков
19 Отговор

До коментар #18 от "Северозапад":


Защото пречеше на ГОРБАЧОВИТЕ фракции в тогавашната БКП. След като ГОРБАЧОВ ПРИСТАНА (СЕ ПОДЧИНИ) НА РЕЙГЪН, Живков не се подчини на ГОРБАЧОВ, респективно на САЩ и стана неудобен. В БКП се формираха вътрешни фракции опозиции: ГОРБАЧОВИ фракции, тези подчинили се на САЩ искащи да станат богати и САЩ да им подарят КАДИЛАЦИ да карат; и ЖИВКОВИСТИ тези които бранеха НЕЗАВИСИМОСТТА И СИЛАТА НА БЪЛГАРИЯ И НЕ ИСКАХА КАДИЛАЦИ. На 10.11.1989г. ГОРБАЧОВ нарежда по-линия на КГБ и ДС в БГ да отстранят ЖИВКОВ от власт, за да не пречи на създаването на ГРУПИРОВКИ и да не ВЪЗПРЕПЯДСТВА започването на периода на първоначално натрупване на капитали от ЧАСТНИ ЛИЦА. Народа беше ЗОМБИРАН и АГИТИРАН от ГОРБАЧОВЦИТЕ СИНИТЕ ПАРТИИ и повярва на ЛЪЖИТЕ им и си помисли, че всички БЪЛГАРИ, САЩ ще ги направи БОГАТИ и ще карат КАДИЛАЦИ. Слави агитираше за ЧЕРВЕНО ФЕРАРИ ЕДНО ЗА ТЕБ, ЕДНО ЗА МЕН. ТОВА БЕШЕ, ЗАТОВА СЕГА СМЕ В ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.

Оценка:
-3 +35

Ели
20 Отговор
Молба..

Има ли пълен запис на цялата среща?

Благодаря предварително на апелът ми за помощ!

Оценка:
-1 +12

Тръмп
21 Отговор
Индианския Вожд Винету е за предпочитане пред Съветския Вожд Путин,като Героичен пример,нали???:):):)Винету е Защитник на нацията,а Путин е агресор срещу всички нации ,които не са под комуноиден контрол!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-45 +1

Тръмп
22 Отговор
Като символ,Бате Бойко има много положителна енергия спрямо Бай Тошо!!!:):):)А дали си приличат,времето ще покаже!!!:):):)Истината е,че и двамата са чистокръвни Българи като нас и не можем да им се сърдим,те са Огледалото в което всички се оглеждаме и сравняваме с красивата Западна Фея на просперитета!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-36 +2

Симитли
23 Отговор
Направи така че децата ни мрат в задушна герберска Смрад Проклет Мафиот

Коментиран от #26, #27


Оценка:
-2 +42

Тръмп
24 Отговор
Винету или Виното звучи близо до българския дух,докато Путин навява само греховни помисли и аналогии с нещо коварно и отмъстително,което само иска без да дава друго освен една евтина Путин!!!:):):)Добро от Путин ще видим само на Путкинден!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-23 +3

Тръмп
25 Отговор
То у БГ-то болшинството са комуняги и атеисти,та процеса на израстване след половин век дебилизъм ще трае не по-малко!!!:):):)ГЕРБ и СДС са автентични и десни демократи,а останалата сган е комуноидна и подчинена на КГБ и Путин!!!:):):)Тръмп

Оценка:
-29 +2

Тръмп
26 Отговор

До коментар #23 от "Симитли":


Ти като си джендър,от дека са ти децата???:):):)Някой нормален ти ги е правил,а ти си ги гепил,нали???:):):)Тръмп

Оценка:
-21 +2

Тръмп
27 Отговор

До коментар #23 от "Симитли":


На Комуноидите не им пука за децата и за нищо друго,освен да се продадат и робуват!!!:):):)Тръмп

Коментиран от #28, #29


Оценка:
-24 +5

Правилно Тръмп,
28 Отговор

До коментар #27 от "Тръмп":


Комунуидите са ГЕРБ, виж как знаеш от личен опит, като купихте ГЕРБЕРИТЕ.

Оценка:
-3 +29

Правилно
29 Отговор

До коментар #27 от "Тръмп":


Комунуидите са израстъците (плевелите) от Комунистите. Комунуидите ги купихте Тръмп. Това са Сдс, ДПС, Ндсв, Герб, Вмро. Комунистите са друго, тях не можете да ги купите.

Оценка:
-2 +29

Батман Боко
30 Отговор
Българинът е лоялен само на себе си !
Така че,това което сте го написали,дами и господа са общи приказки.
Историята ни е научила,че в тази държава:Интересът клати феса.
И ако за кратко се появи някой"свободомислещ",винаги след него се появява друг,който му казва,че се е заблудил и не мисли правилно,а след това двамата започват да мислят правилно,и така има постигнато ЕДИН О МИСЛИ ЕЕЕЕ ! НАРОДЕ ????

Оценка:
-9 +7

дсгхд
31 Отговор
Номенклатурата може да роди само номенклатурчици. Затова овладяха Образованието, университетите и пр. учителите във всички училища в Бг са само кадри на ГЕРБ, цялата администрация(държавна, общинска, социална) е ГЕРБ и това е от години. Там не допускат случайни хора.

Оценка:
-3 +11

zlatena
32 Отговор
Бойко Медотиев Борисов по известен като бойко тикваря през тези 10 години гроб опс герб нищо не направиха за България и за Българския народ нито увеличиха пенсиите на нас Българите здравеопазването е гола вода сега сме много по зле отколкото при Симеон Саксгобургоски.При царя бяхме много добре бойко тиквуна и шайката му дойдоха на власт съсипаха и унищожиха България.Хората които защитават геб са облагодетствани от тяхното управление ако дойде друго управление те няма да могат да крадат от нас българите както го правят сега.

Коментиран от #39


Оценка:
-1 +19

zlatena
33 Отговор
Taзи година на кметските избори гласувах против бойко тикваря и шайката му.На парламентарните избори 2021 пак ще гласувам против тях не понасям крадливото безмозъщно управление на гроб опс герб

Оценка:
-1 +20

Фак на тия факти
34 Отговор
Така както сте събрани присъдата ви е само една!!! АК 47!!!

Оценка:
-0 +10

Незнаещ
35 Отговор

До коментар #2 от "El pepi":


Ти успя ли???

Оценка:
-1 +3

Това са
36 Отговор
богоизбраните, коити вечерят с боговете. Вижте им добре сурите, че заради тях духате супата.

Оценка:
-1 +6

АК 47
37 Отговор
Кой каза бум, Сретен Йосич ли?

Оценка:
-1 +3

До червения глухар
38 Отговор

До коментар #2 от "El pepi":


Твоята партия ГЕРБ е създадена от ДСзатова не в възможно да надскочи БКП нищо ново не сте научили нищо старо не сте забравили

Оценка:
-1 +3

Хелиос
39 Отговор

До коментар #32 от "zlatena":


Добре казано Герб бе е десна партия В нормалните държави десните партии имат много малко членове те са симпантизански партии по това ще ги разпознаете

Оценка:
-2 +2

Така е
40 Отговор
Масово децата на чиновници и бизнесмени от статуквото учат в Западни частни училища още след 7 клас и ги подготвят за бъдещи управници. Аз познавам много такива мафиоти, чийто деца учат на Запад в училища за бъдещи държавници. Всичките са професионално обучавани в социопатия и меркантилност до безкрай!

Оценка:
-0 +7

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Таско Ерменков
Депутатът от БСП коментира продажбата на ЧЕЗ
Един бушон изгоря, за да остане Борисов"

Още бисери