ФАКТИ.БГ

Как контраразузнаването на НАТО проследи “базата на ГРУ” в Алпите

Публикувана: 9 Декември, 2019 09:57
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3483
Как контраразузнаването на НАТО проследи “базата на ГРУ” в Алпите
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.
Източник:
Поглед.инфо
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западната преса издаде нов теч с имената на „руски разузнавачи“, изпълняващи специални задачи в Европа. Това е дори определена „база на ГРУ“ в Алпите. Какво са правили всички тези хора в центъра на Европа, къде са се спирали и как западното контраразузнаване успя да изчисли и идентифицира всички тях?

Една от водещите френски медии, вестник “Монд”, публикува скандални материали. Става дума за факта, че френското контраразузнаване в сътрудничество с британците, холандците, белгийците и швейцарците открива в Алпите в департамента Горен Савой, както и на брега на Лазурния бряг, „базата на специалния отряд на ГРУ“, „отговорен за убийствата“ в Западна Европа, включително на Скрипал. Изненадващо, тази публикация съвпадна във времето със скандала в Берлин около „случая Хангошвили“. Така преди срещата в нормандски формат и Германия, и Франция бяха шокирани от изявления в пресата за предполагаемата активност на руското разузнаване на тяхна територия.

Статията на “Монд” се основава на анонимни източници. Вестникът пише, че от 2014 до 2018 г. „офицери от ГРУ“ са идвали във Франция от Лондон, Москва, Испания или Швейцария - някои веднъж или два пъти, други по-често. Те редовно са отсядали в Горен Савой, в градовете Анемас, Евиан, Шамони, както и в по-изолирани селища. Този регион граничи с Италия и Швейцария. Освен това французите споменават и Марсилия, и самата Швейцария, което е важно за разбирането на тази история.

Френското контраразузнаване смята, че тези места биха могли да се превърнат в резерва и логистична база за специално звено на ГРУ. Такъв избор се обяснява с лесния достъп с границата с Швейцария, както и с факта, че руснаците често идват тук, отбеляза неназован висш служител на френското разузнаване. Според него това място може да е "тиловата база за всички прикрити операции на звено 29155 (това е номерът на военното поделение в Измайлово, където преди това се водят курсове за разузнавателно обучение) в Европа."

В същото време във Франция не са открити следи от работата на тези „шпиони“: контраразузнаването не е открило складове с оръжие или съучастници сред местното население. Според “Монд” разузнавателните агенции могат да определят къде са живеели, почивали служителите на ГРУ, а също така купували дрехи и други вещи. Според западните разузнавателни агенции по време на престоя си във Франция руснаците не са се свързвали с други разузнавателни звена.

Тоест, някакви руснаци са идвали в курортната зона, карали са ски, купували са сувенири, наемали са коли и са живели в живописни хотели.

“Монд” пише за 15 служители на ГРУ, но повечето от тези имена вече са се мяркали във връзка с „аферите“ Скрипал, българския бизнесмен Гебрев и „опита за държавен преврат“ в Черна гора. Тук “Монд” просто повтаря стари митове, включително така наречената военна част 29155, историята на която се оказа чист фалшификат. В списъка на френските медии има пет нови имена: Александър Кулагин, Евгений Ларин, Тумур (вероятно Тимур в края на краищата) Нуризов, Наман Юсупов и Генадий Шветс. Последният, най-вероятно, все пак е Швец, а в паспорта му в латинските букви пише ts. Важно е да се разбере откъде са взели французите тези фамилии.

Тоест, това е чист недоказан материал - дори анонимните източници признават, че не са открили нищо в него. Независимо от това, тази история все пак има известна предистория.

Всичко започва през 2016 г. в Марсилия, когато френското контраразузнаване взе в оборот тогавашния руски вицеконсул Сергей Желтиков. Подозренията бяха породени от бездействието на вицеконсула „по профил“: той практически не участва в публични събития, не се среща с местната рускоезична общност, членове на френско-руския съюз и близкото до консулството двуезично списание „Перспектива“ и също така по принцип не попада в кадър: в регионалната преса няма нито една негова снимка. Марсилия има специална дирекция за международни и европейски отношения на града, която се свързва с всички консулства, и Желтиков също не е в неговия списък. Няма как човек да е толкова мързелив, помисли си в DGSI и установява на Желтиков следене отблизо.

И с ужас разбират, че изобщо няма вицеконсул Сергей Желтиков, тъй като той не е регистриран сред руския дипломатически персонал чрез френското външно министерство. Като цяло не е ясно на какво основание е той в Марсилия. Това вече е скандално, но DGSI убеждава френското външно министерство да не го гони, а да го остави да работи.

През септември 2016 г. Желтиков се среща с двама руснаци, пристигнали от Москва - Евгений Серебряков и Дмитрий Моренец. Тримата тръгват от Марсилия до Швейцария с кола, която просто минава през департамента Горен Савой. След като престояват малко в Женева, те се върнаха обратно към Горен Савой и се настаняват в курорта Евиан. Чиста минерална вода за пиене. Там те се разделят: Серебряков и Моренец отплават до Женева с лодка, а Желтиков се вози в кола около Женевското езеро. В този момент швейцарците се присъединяват към наблюдението.

На 19 септември и тримата се събират отново в голям хотел в Лозана, където в този момент се води конференция на антидопинговата агенция WADA, на която трябва да се разгледа доклада на Макларън „За държавния допинг в Русия“. Западните разузнавателни агенции твърдят, че Серебряков и Моренец са „кибершпиони“, които е трябвало да проникнат във Wi-Fi системата на хотела и да наблюдават работата на WADA.

Евгений Серебряков, Дмитрий Моренец и още двама руснаци (Олег Сотников и Андрей Минин) са задържани в Хага през април 2018 г. и са обвинени в опит да нахлуят в системата на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Имат дипломатически паспорти и никой не ги е хващал на местопрестъплението. Затова и те са просто изгонени от страната, но скандалът е голям.

По пътя се оказва, че Серебряков е летял към Малайзия, която на Запад е свързана с разследването на сваления над Донбас “Боинг”. Успоредно с това възникват анекдотични разяснения относно „ролята на счетоводството“: в документите на Моренец холандците намират разписка за московско такси до летище “Шереметиево” и географски го свързват с едно от съоръженията на ГРУ, разположени наблизо, на “Комсомолски” проспект.

В Холандия, Серебряков и Моренец са идентифицирани именно по резултатите от френско-швейцарското наблюдение на Желтиков в Горен Савой. Французите споделят тези данни с британците, а те с холандците. Така възниква „съвместната операция на западните специални служби срещу агентите на ГРУ“, за която почти цялото НАТО разузнаване сега гордо говори.

Желтиков тихо изчезва от консулството в Марсилия, а руското посолство отговаря на молби на французите, че е излязъл в командировка. След няколко месеца той се появява в Швейцария, също в консулски пункт. След инцидента в Хага швейцарците са предпазливи. Местното разузнаване се обръща към външното министерство на Конфедерацията и Федералния съвет на страната с молба за лишаване на Желтиков от дипломатически имунитет. Външното министерство в съответствие с процедурата уведомява руското посолство за откриването на делото срещу Желтиков. Но когато след няколко дни швейцарците решават да разпитат Желтиков, той е вече в Москва.

Сега французите започнаха просто да записват в тетрадка всички руснаци, посещаващи департамента в Горен Савой, особено придружени от дипломатически работници.

Това е изключително неприятна новина за всички любители на ски удоволствието и спокойния туризъм. Те им копират паспортните данни, оттук и “Шветс” вместо “Швец”. По такъв прост начин всяка курортна зона може да бъде наречена „база на ГРУ“ или на всяка друга разузнавателна информация, на която и да е държава, стига да има желание.

И имаше желание, тъй като беше обявена мащабна международна операция срещу „бойния отряд на убийците от ГРУ”. Съответно, ние се нуждаем от по-сериозни резултати от двугодишното преследване на двамата из цяла Западна Европа.

Всички, които участват в това, особено натрапват международния статут на тази операция, тъй като това трябва да демонстрира единството на западния свят след „случая Скрипал“. Оттук се набляга на ролята на Великобритания, която в действителност не участва в наблюдението във Френските Алпи. Французите намекват, че именно британците са им помогнали да идентифицират Серебряков и Моренец, въпреки че как и от какво се състои тази помощ не е ясно.

По принцип такъв недоказан материал, публикуван в Монд”, можеше да бъде пренебрегнат, ако не беше синхронизирането му с експулсирането на руски дипломати от Берлин и срещата в понеделник, надвиснала над всички нас с Нормандски формат. Общият емоционален фон е създаден както в Германия, така и във Франция. Всички сме много далеч от всякакви конспиративни теории, но това е твърде натрапващо се в очите съвпадение..

Да, DGSI върши своята работа, но защо да менти именно в момента? Изчакайте още няколко дни и след това обявете целия Лазурен бряг за база на ГРУ. Пак няма истински доказателства, не само от френския вестник, но и от френското контраразузнаване.

Превод: В. Сергеев, "Поглед.инфо"

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
от ГРУ
1 Отговор
А как един мармот завива шоколада в станиол?

Оценка:
-9 +40

гост
2 Отговор
Абе всички са гадове, англичани ,французи, германци, американци и др. заговорничат и обвиняват добрите руснаци.

Коментиран от #26


Оценка:
-28 +14

Табадътко
3 Отговор
Ей пийте си тия хаппета бе.

Оценка:
-8 +30

Експерт
4 Отговор
Ако си мислят, че е само тази, жестоко се заблуждават. Може даже тази да са им я пробутали, за да прикрият другите.

Оценка:
-2 +15

Руските свине
5 Отговор
скоро няма да се чувстват добре в Европа и ще си стоят единствено в мръсната кочинка!

Оценка:
-31 +11

Румяна Костова
6 Отговор
Да, отново Хайли Лайкли за руснаци, които са отсядали в Алпите, купонясвали из ресторант чета и барове и купували сувенири. И разузнавачите са хора, и то с не малки заплати. Те трябва някъде да ги харчат. А френските Алпи са симпатично място за това. И каква е тази секретна база, в която не са открили никакво оръжие?

Оценка:
-3 +29

Бай Шиле
7 Отговор
Айде Бориславе! Закъсняваш за работа!

Оценка:
-2 +15

Стоян Василев
8 Отговор
Бре, Много АГИТ ПРОПАГАНДА ни залива и от изток и от запад. Ама мен като обикновен човек това защо трябва да ме интересува? С какво ще ми подобви живота? Много ми прилича на АГИТ ПРОПАГАНДНИТЕ предевоенни години на WWII ? Следва продължение...

Коментиран от #10


Оценка:
-1 +19

666666
9 Отговор
Тия са като извън земните.Говори се ,че ги има ама никой не ги е хванал.

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +20

Стоянов,как да не те интересува бе?!
10 Отговор

До коментар #8 от "Стоян Василев":


Въпреки че си от простолюдието,заради руските шпиони трябва да зарежеш семейството и работата,да продадеш колата и панелката и да заминеш за Франция в помощ на контраразузнаването.Действай.

Коментиран от #12


Оценка:
-2 +16

Никой
11 Отговор

До коментар #9 от "666666":


Извънземните

Оценка:
-0 +6

Стоян Василев
12 Отговор

До коментар #10 от "Стоянов,как да не те интересува бе?!":


Абе, тия големи сценаристи се извъдиха! Едно е сигурно! Каквото и да направим,че ще сме от към страната на булката...

Оценка:
-1 +10

Друг е
13 Отговор
Друг е въпросът, че ГРУ няма вече от 2010г.
В 2010г. , е в действие Гла́вное управле́ние Генера́льного шта́ба Вооружённых сил Росси́йской Федера́ции ... ама тия от Францата явно са забравили тая малка подробност.

Коментиран от #16


Оценка:
-4 +11

писна ми
14 Отговор
Писна ми от фалшификации. Ярък пример за фалшива евроатлантическа пропаганда.

Оценка:
-5 +12

45Ш
15 Отговор
Нищо конкректно , само от една жена нещо чух. Освен това ГРУ в руската армия не съществува, ако го има е под друго име.

Оценка:
-3 +8

Наблюдател
16 Отговор

До коментар #13 от "Друг е":


Въпрос на морална хигиена е писанията от руският хибридник Поглед инфо да не бъдат четени!

Оценка:
-7 +5

koko
17 Отговор
pogled info da pochnat da pischat na ruski savsem schte im pasne

Оценка:
-3 +4

А стига бе
18 Отговор
Ама тея западни разузнавателни служби най-накрая ще открият,че и БДом е база на ГРУ...-как не са се сетили досега?

Оценка:
-2 +5

ПЕНКО
19 Отговор
АНОНИМНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ ---НАЙ ИЗТОЧНИЦИ В СВЕТА !!!!!!!ГРУ ОТ АЛПИТЕ -ТА В КРИМ/С МОСТ И БЕЗ МОСТ / ; ОТ АЛПИТЕ В БЪЛГАРИЯ / ПРИ ХИЛЯДИ ЛЕТОВНИЦИ ОТ РУСИЯ / ; ОТ АЛПИТЕ В МОЛДОВА С 50% РУСНАЦИ !?!? МОИ ЛЮБИМЪЙЕ: -БЕЛИНКЕТ,ШПИГЕЛ , МАЙНАФУНГЕЛ И ... БУЛГАРИШЕ ТАПАНАРИШЕ !!!!???!!!

Оценка:
-2 +5

Бонд Джеймс Бонд
20 Отговор
Записвали всички руснаци, посещаващи Горен Савой в тетрадка ? Хора, в кой век живеете ?

Оценка:
-1 +6

Фейк нюз
21 Отговор
Аз Скрипал не съм чул да е мъртъв, нито дъщеря му. Но чух че искали да се върнат в Русия преди да им спретнат тоя номер и от тогава по демократично не им дават свят да видят. Излиза че на западните пионки им трябва „доказаъелство” за руските шпиони за да им се вързва народа.

Коментиран от #22


Оценка:
-3 +9

22
Този коментар е премахнат от модератор
23
Този коментар е премахнат от модератор
Лъжата
24 Отговор
Днес от Козяк ни казаха да бъдем честни и да пишем истината за Русия. Само руснаците имат шпиони в Европа, и дори ги боядисват като негри.

Оценка:
-1 +6

софка
25 Отговор
ПАРАНОЯТА ЛИ ГИ ГОНИ ТЕЗИ ИЛИ ИМА ПО-ДЕБЕЛ КРАЙ - това ми звучи като твърдението ,че садам има химическо оръжие, е, много са настървени за суровини тия интриганти ама ще ядат "тоягата" ,тя, белата мечка не си държи магаретатат в калта,

Оценка:
-0 +1

Замислен
26 Отговор

До коментар #2 от "гост":


Не бе. Само руснаците имат разузнаване. Американците и израелците естествено нямат такова. Не правят операции в чужбина и т.н. Израелците колко души убиха и даже се гордеят с това. А тук ни разправят някакви басни, че някакви хора, които си почиват в хубави курорти са шпиони, въпреки че не са открили оръжия, свръзки и въобще никакви доказателства за това. Това американските тролове сте опасна работа.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Рамон Калдерон
Бившият президент на Реал Мадрид нападна настоящия шеф на "Кралския клуб" след загубата с 0:4 от Барселона.
Флорентино Перес е безсрамник!"

Още бисери