ФАКТИ.БГ

Защо са му на един ВУЗ 34 чистачки и 23 портиери?

Високоплатени, но слабо подготвени ректори напоследък демонстрират, че стоят не само над закона, но и над съда

Публикувана: 19 Декември, 2019 16:01
15 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3155
Защо са му на един ВУЗ 34 чистачки и 23 портиери?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Силвия Георгиева за в. „Сега“

Просветният министър Красимир Вълчев получи политическа подкрепа за предложените от него промени в закона за висшето образование. Остава да видим дали тя ще е достатъчна, за да се приемат всички новости, включително забраната един преподавател да участва в акредитацията на повече от един университет.

Когато преди 3-4 г. започна реформата във висшето образование, орязваща студенти в масовите направления и въвеждаща финансиране според качеството, немалко ректори предупредиха, че очакват сериозни финансови проблеми заради намалелите им кандидат-висшисти. Основната цел на тези промени беше да започне закриване на неефективни специалности и катедри, обединяване на университети и т.н., въобще нормализация на нездраво раздутата система. С напредъка на този процес обаче става все по-очевидно, че някои университети летят към дъното не заради здравословната реформа, а заради пороците на своето управление. Звучи нелепо, но е факт - вместо да провеждат важните разговори за това къде ще бъдат в следващите 10-20 години и дали изобщо ще се появят на европейската карта на висшето образование, редица ректори у нас се борят да задържат властта и високите заплати за себе си и приближения си елит, криейки се зад университетската автономия и колективната безотговорност. Примерите от последните дни идват от различни по характер училища, но в унисон показват, че във висшето ни образование все още има място за нов Свищовски Исус.

Стопанската академия в Свищов бе едно от най-силно ударените от реформата висши училища у нас, тъй като обучава само в двете специалности, обявени за най-излишни. Затова донякъде бе очаквано, че академията трудно ще върже бюджета си, но преди няколко седмици оттам обявиха, че ще приключат годината с колосален недостиг от 2-3 млн. лв. Донякъде този финансов провал се оказа "подготвян" от години. На другия полюс, но със същите финансови драми, е Националната художествена академия. При нея бюджетът не само не е намаляван, а даже се увеличава. И въпреки това ръководството се оказа

в дълг към преподаватели, служители, модели,

строители и т.н.

Общото и в двата случая са възмутително високите заплати на университетските ръководства, които те си гласуват за сметка на преподавателите, които биват държани на минимума. Оправдано ли е например председател на общо събрание да получава допълнително по 900 лв. към заплатата си, въпреки че свиква такова събрание само веднъж в годината? Що за наглост е преподавателите в едно висше училище да са 176 на брой, а административният персонал да е 222 души, включващ ректор с две секретарки, четирима зам.-ректори, 10 броя обслужващи звена, 22 броя обособени звена, 34 чистачки, работещи на две смени, 23 портиери и т.н.? А нормално ли е заплатата на асистент да е 748 лв., колкото е тя и на един организатор хранене, а на главен асистент - 870 лв., колкото на ръководител ремонти и поддръжка? В същото време в изнесения в София офис на Стопанската академия работи мениджър срещу 2005 лв., който има и организатор, разписващ се срещу 1040 лв. месечно. За сравнение - заплатите на доцентите там са едва 1143 лв., а на професорите - 1777 лв. В НХА заплатите на преподавателите също са замръзнали - средните брутни възнаграждения там са на ниво 1342 лв., 1338 лв., 1345 лв., въпреки че през годините и студентите, и субсидията на академията са били увеличавани, а направление изобразително изкуство бе обявено за приоритетно.

Двете висши училища не са изолиран случай. Проверка на МОН установи още миналата година, че

22-ма ректори формират неправилно възнагражденията

за ръководния състав и не спазват наредбата, уреждаща този въпрос. От тях само двама благоволиха да изпълнят указанията на просветния министър да отстранят нарушенията - Великотърновският университет и Техническият университет-София. Ангажимент да го направи е поел и Пловдивският университет. Останалите, сред които Лесотехническият университет, Университетът за хранителни технологии, Аграрният университет в Пловдив и т.н., изглежда не са склонни, поне засега, да се разделят с бонусите за ръководните кадри, включително и за членовете на академичния състав с ръководни функции, на които ректорите дължат спокойствието си. Има и други начини на употреба на университетската автономия за лични цели. Справка - разследването на в. "Сега" за стандарта на живот, поддържан с държавна субсидия, на лидерите на студентските съвети. Или пък проектите, които

неизменно печели майката на ректора

на СУ, докато редови преподаватели получават по-малко от начинаещ учител в средното образование.

За нарушение на финансовата дисциплина, погрешно водене на сметки, дори за погазване на закона за висшето образование, каквото е прехвърлянето на пари за заплати към покриване на разходи за строителство, санкции в закона за висше образование няма, а съдебната система е показала, че не се интересува много от университетите. Няма отговорност и за липсата на прозрачност, от която вече заболяха почти всички висши училища у нас. Препоръките и указанията на МОН обикновено се приемат само за сведение, тъй като ректорите не са длъжни да се съобразяват с тях - нали се ползват с академична автономия. Автономия, но криворазбрана. Крайно затвореният модел на академично самоуправление у нас, който няма аналог в света, на места доведе до такава еднолична и безконтролна власт, че някои ректори не се съобразяват дори със съдебни решения, камо ли да изпълняват препоръки на министър.

Опитите да се преосмисли университетската автономия не са от вчера и до този момент се сблъскват с

яростна съпротива от академичната общност

Миналата година просветният министър предложи пореден пакет от промени в закона за висшето образование в опит да се сложи ред в системата. Според тях ректорите ще сключват управленски договори с министъра, в настоятелствата освен бизнеса ще се включат и общините, а в органите на управление ще има повече място за млади преподаватели. Предвижда се още специален ред за формиране на ректорските заплати и минимални нива на заплащане по длъжности. Ред за отстраняване на ректори обаче няма, няма предвидени и санкции. Въпреки че са сравнително мек вариант на някакъв опит за контрол, промените чакаха една година, за да се доберат до парламента, а второто им четене предстои догодина. Ясно е, че съпротива ще продължи да има. За да проработят те обаче, не стига депутатите да проявят воля. Трябват и ефективна съдебна система, работещ финансов надзор и повишена чувствителност към пороците на самоуправлението и в самата академична общност, и извън нея.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гост
1 Отговор
ето я истината за може би и други отрасли:

"Що за наглост е преподавателите в едно висше училище да са 176 на брой, а административният персонал да е 222 души"

Оценка:
-0 +36

ГосТ
2 Отговор
Освен т'ва, чистачките и портиерите получават повече от докторантите.

Оценка:
-1 +32

гост
3 Отговор
Е те такова ни е и образУванието!

Оценка:
-1 +24

1122333
4 Отговор
ПРИ НАВЪРШВАНЕ НА ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ВСЕКИ КАДЪР ТРЯБВА ДА ОСВОБОДИ МЯСТОТО НА МЛАДИТЕ ХОРА,КОИТО ТЪРСЯТ РАБОТА.
В ЪВВУЗОВЕТЕ ИМА ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ ,НО НЕ ДАВАТ КОКАЛА.

Оценка:
-2 +25

хахаха
5 Отговор
Иначе сички ривете за държавната собственост да било,а не частна.Ей за туй треба държавата да не дава и стотинка на тия сичките.Частно треба да е.Да види тогава ректора дал може да уреди цялата си рода и благи комшии на блага работа и заплата!

Оценка:
-4 +12

мутрохранител
6 Отговор
а какво да кажем за тежко въоръжената охрана в учубните аведения и кому е нужна тя

Оценка:
-2 +8

Йосарян
7 Отговор
Е не ни трябват и 240 мекерета, но прилежно сме клекнало-наведени. И те така...

Оценка:
-0 +13

1122333
8 Отговор
НАВСЯКЪДЕ ЕДИН ДИРЕКТОР ИМА ПО ДВАМА ИЛИ ТРИМА ЗАМЕСТНИЦИ, А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ КАКВО ПРАВЯТ? НА УЧИЛИЩЕ С 500 УЧЕНИЦИ ДА СЕ ПОЛАГА 1 ДИРЕКТОР И 1 ЗАМЕСТНИК.
КАКВО СТАВА ПО СЕЛАТА?
20 ИЛИ 47 УЧЕНИЦИ В ЕДНО УЧИЛИЩЕ ИМА НАЗНАЧЕН 1 ДИРЕКТОР.
КЪДЕ ГО ИМА ПО СВЕТА?
КАКВОТО ПРАВИТЕЛСТВОТЪ ТАКОВА И ОБРАЗОВАНИЕТО.
РАЗГРАДЕНА, КРАДЕНА ИПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ОГРАБВАНА ТАЗИ НАША ДЪРЖАВА ИСАМИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ.

Оценка:
-0 +7

боцмана
9 Отговор
Не луд , който яде баницата!

Оценка:
-1 +6

Иван Бояджиев
10 Отговор
Идете и вижте в мвр-то какви кадри има.На заплата от ведомството и на пенсия от нои.На по 55-70г.Папкат и слушкат,слушат и папкат.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +9

Няма такава държава
11 Отговор

До коментар #10 от "Иван Бояджиев":


Да, в мвр-то са най-големите далавери! И там никой не смее да ги провери!!!
В мвр-то никога не е имало реформа!!!

Оценка:
-0 +7

само да кажа
12 Отговор
в господари на ефира един циганин го каза много образно,но и много точно-"кражбА колко може"-цитат

Оценка:
-0 +4

препатил
13 Отговор
а иди и стимулирай детето си да учи в Свищов икономика и финанси когато тези които ще го обучават не могат да се справят със собствените си финанси

Оценка:
-0 +5

serjant
14 Отговор
DALI NJAKOI ZNAE ,kakvi sa istinskite zaplati na prepodavatelite kokvi sa na slujitelte....

Оценка:
-0 +1

От ЮЗУ Неофит Рилски
15 Отговор
Ректорът тук взима заплата от 10 Х. Защо му е да става президент, като сникаква работа и никакви публикации става професор и с президентска заплата! Погледнете публикациите на местния вестник "Топ преса", господа от МОН и се задействайте! Г-н министър, финансирате кухи дейности, а това е, меко казано, неморално и непрофесионално!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Веселин Марешки
Веселин Марешки разкрива пред бТВ как му е искан подкуп от БСП
Говорих с един човек, който ми каза: Председателите при нас се сменят, но аз съм съм винаги тук."

Още бисери