ФАКТИ.БГ

Хитрият Борисов и факирът Влади видяха сметката на бюджетния излишък

Схемата с "Автомагистрали" засенчи "безплатното" саниране - и по харчове, и по непрозрачност

Публикувана: 20 Декември, 2019 19:00
29 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5375
Хитрият Борисов и факирът Влади видяха сметката на бюджетния излишък
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юлиана Бончева

Премиерът Бойко Борисов и финминистърът Владислав Горанов се оказаха страховит тандем - направо бюджеторазбивач. Няма план, няма закон, зачеркват милиони, раздават милиарди, изпаряват за секунди излишъци. Ако бяха шивачи, всичките костюми от фабриката им щяха да са като палтото на Пъстрокожка - с безкрайни кръпки и нескопосани шевове, но от прескъпи материи, натруфени с луксозни дантели, кичозни пайети и неуместни фльонги. Такива са бюджетите, които година след година кабинетът "Борисов" прекроява с огромни ножици пред смаяните погледи на данъкоплатците и през жумящите институции, които уж трябва да бдят за разумното и ефективно използване на обществените ресурси.

Бившите министри от ерата "Сакскобургготски" навярно жълтеят от завист, като гледат размаха, с който тимът на Борисов харчи бюджетния излишък. Нима могат да се мерят "царските" чешмички, беседки и алеи на славата с мащаба на "безплатното" саниране на панелни блокове, покупката на осем броя изтребители или хвърлянето на близо 3 млрд. лева в държавно предприятие за пътни ремонти, което уж бързо и сръчно ще дострои ключовата магистрала "Хемус" - все забележителни истории за непрозрачно харчене на милиарди левове.

Несъмнено е важно да се строят магистрали. Важно е и за икономиката, и за отделния човек. Но цената също е важна. А схемата с държавното предприятие "Автомагистрали" е

по-порочна дори от чудото "безплатно" саниране,

което изяде 2 млрд. лева на данъкоплатците - основно за лепене на стиропор на космически цени. Тъй като "безплатното" саниране напълно се компрометира и амортизира, наложи се умниците по високите етажи да измислят нова схема за усвояване на бюджетните излишъци. Така изгря звездата на "Автомагистрали" - новата черна каса на властта, гигантска прахосмукачка за бюджетни излишъци, която поглъща с лекота 10-цифрени суми, след което проследяването на парите става абсолютно невъзможно.

В края на 2018 г. правителството съобщи, че дава на държавното предприятие 1.35 млрд. лева, за да може бързо да построи още 134 км от магистрала "Хемус". Понеже, ако се правят обществени поръчки, щели да започнат едни безкрайни обжалвания и Северна България щяла да стои още дълго без готова магистралата, обясниха от кабинета. Обясненията не бяха никак убедителни - до миналата Коледа "Автомагистрали" се занимаваше само с кърпене на дупки по шосета, кастрене на крайпътни храсти и снегочистене. На всеки беше ясно, че фирмата не разполага с техника, персонал и опит да строи магистрала. И че ще е само "хъб", чрез който поръчките и парите ще стигнат до "обичайните заподозрени" фаворити. Ограничението, че като получава задача без конкурс, "Автомагистрали" няма право да превъзлага работа по "Хемус" на подизпълнители, ловко бе преодоляно. Държавното предприятие подписа рамкови споразумения с любимите на властимащите частни строителни титани, които се ангажират само да му дават хора и техника под наем. Това бе очевидно заобикаляне на духа на закона, но не се намери институция, която да му се опре. Няколко будни медии се възмутиха и неколцина депутати от БСП се опитаха да критикуват схемата, но всуе.

Вместо да се засрами и да си посипе главата с пепел, само преди дни правителството бетонира схемата, като отпусна нова гигантска сума за довършването на "Хемус", която отново чрез "Автомагистрали" ще стигне до

вездесъщите строители на пътищата на съвременна България

Държавното предприятие досега не е дало нито отчет, нито поне семпли обяснения пред данъкоплатците какво е свършило с техните 1.35 млрд. лв., отпуснати му предната Коледа. При безплатното саниране поне се процеждаше някаква информация колко сгради се "лекуват", къде са и какви са горе-долу разходите за една кооперация. Сега дори не знаем колко метра път са построени. Не знаем и кои "партньори" дават на "Автомагистрали" жива сила и техника "под наем" и колко струва това на данъкоплатеца.

Ако някой наивник смята, че понеже "Автомагистрали" е държавно дружество, подчинено на министъра на строежите, има здрав контрол, жестоко бърка. За справка - скандалната случка с "почистването" на река Вит от партньорската фирма "Хидрострой" точно до строяща се отсечка от "Хемус". МРРБ и МОСВ се оказаха напълно неосведомени, че няКОЙ гребе тиня и чакъл от речното корито и ги трупа като основа за бъдещата магистрална отсечка. И макар че тв журналисти показаха черно на бяло как под бъдещия асфалт се полагат кал и стърчащи корени, очевидно изгребани от дъното на Вит, никой от властта не пое отговорност и не се разтревожи. А въпреки уж голямото бързане, строителството е доникъде - "Автомагистрали" има разрешително за строеж на едва 1.6 км от възложените ѝ преди година 134 километра.

На сайта на държавното предприятие няма да намерите и дума за това, че строи "Хемус". В раздела "Договори" има само четири контракта, и то от 2015-2016 г. Те са за ремонти и поддръжка на шосета в различни области на страната. И в секцията "Новини" няма и следа за възлагането на магистрала "Хемус". А директорът Стоян Беличев се държи сякаш управлява свръхсекретен обект, а не държавно строително предприятие - мълчи като каракуда.

Плюсът в държавния бюджет приближаваше 3.2 млрд. лв. в средата на годината. После министър Горанов заговори, че хазната ще приключи 2019-а с "лек" дефицит. Само на предпоследното си заседание преди дни кабинетът направи колосални размествания и намествания на бюджетни ресурси в стил "за всеки по нещо" - за над 2.7 млрд. лв. Всъщност тази година

голямото опоскване на бюджетния ресурс започна необичайно рано

- още с лятната сделка за американските изтребители - осем парчета за 1.2 млрд. долара. Само в България е възможно насред годината правителството да поиска ремонт на бюджетния закон, защото внезапно е решило да купи и да предплати военни самолети, които ще бъдат доставени след няколко години. В нормалните държави такива разходи се планират и залагат с петилетки предварително - все пак става дума за 2.2 млрд. лв. разход, но на Бойко Борисов и на Владислав Горанов дори не им мигна окото. А и в парламента грандиозният харч не срещна особена съпротива.

Разбира се, никой не очаква, че бюджетописците ще уцелят разходите до левче. Но е безобразие дузина министри всеки месец и особено в края на годината да пренаписват плана за бюджетните разходи и да убеждават, че

многомилиардните им своеволия са нещо нормално

Бюджетното разпищолване нямаше да е възможно при работещи институции. Но органите контрольори отдавна са в кома. Всички козируват на Борисов и Горанов, защото те дават заплатите и постовете. Сметната палата предишни години поне правеше опити да заклеймява перверзната употреба на бюджета, при което на финала на годината милиарди, планирани за едни дейности и проекти, се оказват похарчени за съвсем други дейности и проекти. Сега дори тази висока институция вее бял байрак и не реагира на разпарчетосването на бюджетните средства.

Дали поради липса на експертиза или с едно наум, че все някога ще дойдат на власт и ще правят същото, опозицията несръчно и рядко повдига темата за тотално погазената бюджетна дисциплина. Възлагахме големи надежди на Фискалния съвет. Напразно е било. Там работят умни хора, но гласът им не се чува. Само понякога обясняват, че разглеждат финансите от птичи поглед и че микродетайлите не ги интересуват. Прокуратурата също има особени критерии за законност, справедливост и морал.

Е, всичко подлежи на промяна. Но за промяната е необходима критична маса от недоволство. А българските граждани още са в "Под игото" - всички бистрят политиката и икономиката в Ганковото кафене, само малцина "луди" излизат да протестират срещу безобразията на олигархията. Някъде в сянката обръчите доволно потриват ръце и се готвят за новия пир.


Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 40 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
Ахахах
2 Отговор
Борисов и неговите главорези са паразити! Бедствие!

Коментиран от #4


Оценка:
-16 +82

BG1000
3 Отговор
Верно още сме в под игото.
Много точно казано.
Прост народ...

Оценка:
-10 +99

Можеш да промениш нещо
4 Отговор

До коментар #2 от "Ахахах":


Колкото повече хора разберат това, толкова по - близо ще сме до оправянето на България. Ние сме виновни за състоянието на държавата, независимо дали тя просперира или запада. Много хора са заспали. Затова трябва да събудим хората около нас. Всеки, който все още е буден трябва да събуди останалите и да ги накара да разберат, че само с бездействие и мрънкане не става. Трябва да стане верижна реакция. Колкото повече хора проумеят, че само от нас зависи дали България е зле или не, толкова повече ще се присъединят - така работи конформизма. Само така можем да се оправим - обществото да се събуди. Няма кой да събуди обществото,освен все още будните българи. Затова е изключително важно сега да се действа, преди никой буден да не остане. Ти, който четеш, имаш силата да промениш нещо, още сега. Промени мнението на някого, накарай го да мисли, че всъщност оправянето на държавата зависи от него, както и от всички останали. И че само ние можем да оправим България. Разпространи посланието. Това е единствената надежда за България на този етап. Аз вече го правя, дори и в момента. Силата е в теб да промениш статуквото.

Оценка:
-9 +59

Ххх
5 Отговор
Ако ще и по сто статии от сорта на ден да се публикуват, индивидите с капаци, доволни от статуквото, на следващите избори пак ще гласуват за Борисов. И ще обясняват, как попречили на комунистите да се върнат на власт. Ама кой ви кара да гласувате за комунистите ? Други партии няма ли ?

Коментиран от #6


Оценка:
-6 +59

Прав си
6 Отговор

До коментар #5 от "Ххх":


Затова трябва всички да започнем да събуждаме хората около себе си. Иначе сами те не могат да се измъкнат.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +46

Култ към личността
7 Отговор
Събира си за мавзолей ! Хау !

Оценка:
-7 +30

Емил
8 Отговор

До коментар #1 от "El chochone":


Всички крайности са смешни и за примитивни хора! Защо "Факти" препечатва точно от този лайнян вестик - всеки сам ще си отговори. Че правителството на Бойко е калпаво - две мнения няма! Ама, че няма кой да го смени - 100% сигурно! Глупаците-русофилистици ако си мислят за власт, значи са прекалили с водката (ще последват идола си Сергей).

Коментиран от #22


Оценка:
-51 +11

Лабас
9 Отговор

До коментар #1 от "El chochone":


Интересно ,защо ли само ти си на това мнение????????????

Коментиран от #11


Оценка:
-7 +22

така де да се разбираме
10 Отговор
С думи прости , като за прост народ , краде се поголовно.

Коментиран от #12


Оценка:
-8 +28

дааа
11 Отговор

До коментар #9 от "Лабас":


'Щото е Еl pendejo !

Оценка:
-2 +4

Добре
12 Отговор

До коментар #10 от "така де да се разбираме":


Ами, хайде, промени го. Народ не се ражда, той се създава. променяй хората около теб, един по един. Накарай ги да разберат, че само ние сме виновни за състоянието на България, независимо дали просперира или запада. И само ние можем да оправим България, но трябва да се задействаме. Събуди тези около теб.

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +23

боцмана
13 Отговор

До коментар #12 от "Добре":


Това може да го променят само , добрите стари Самуел Колт и Калашников.

Оценка:
-5 +22

ИМПЕРИАЛИСТ
14 Отговор
Много дълг-о-о, може и по-кратко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /РЕШЕТНИКОВ/:~)

Коментиран от #15


Оценка:
-5 +23

Да но
15 Отговор

До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Оставката става само ако ти се задействаш и събудиш и хората около теб.

Коментиран от #27


Оценка:
-6 +9

розово
16 Отговор
Под това заглавие могат да се напишат десетки статии.

Оценка:
-3 +3

1122333
17 Отговор
ДОН КИХОТ И САНЧО ПАНСА

Оценка:
-4 +3

18
Този коментар е премахнат от модератор
Браво
19 Отговор

До коментар #18 от "ФакТИ":


Разбираш проблема. Твоето послание трябва да стигне до повече българи. Трябва всички ние, будните българи да събудим тези, които са заспали.

Коментиран от #23


Оценка:
-5 +8

гост
20 Отговор
Всичко е верно в статията,но кервана си върви.Сега ще наскачат над 80% българи да казват колко е готин Борисов и какъв тарикат е,ще продължат да опъват каиша.

Оценка:
-2 +14

Гост
21 Отговор
Крадливи , нагли ГЕРБерасти , 10 г лъжат и крадат- боклуци 69

Оценка:
-2 +17

Гост
22 Отговор

До коментар #8 от "Емил":


Само вие двамата с ел чоколате не знаете, че в момента държавата няма една стинка, ама буквално

Оценка:
-2 +8

23
Този коментар е премахнат от модератор
Пако
24 Отговор

До коментар #6 от "Прав си":


Умрял не се събужда братле,все едно да
събудиш умрял х.й който служи само за едно,
да пикае,така и овчия народ е запладнил
от веки веков ....

Оценка:
-3 +7

25
Този коментар е премахнат от модератор
гост
26 Отговор
След като кукла на конци спечели с циганските гласове София,наркозависим,Варна,а боркинята за правда Дани Каназирева се оказа скрита лимонка и човек на ГЕРБ и стана областен на Пловдив,пък областният кмет,какво да очакваме.Отвратени от политиците се правят на ощипани госпожици и не ходят да гласуват.После що Бойко това що Бойко онова.Що Гешев е главен прокурор,а Цацаров шеф на Конпира.Що Влади върти милиардите на мафията и нашите пари.Що президента не поведе народа и на запали искрата.Ама туй що не гори не може да се запали.Абе все някой от някъде да ни оправи,а ние да си траем.

Оценка:
-1 +9

ИМПЕРИАЛИСТ
27 Отговор

До коментар #15 от "Да но":


Само т`ва ли ти каза решетников, а рублите кога ще връщаш?

Оценка:
-5 +2

9689
28 Отговор
Като сме глупаци да ни управлява престъпна мафия....

Оценка:
-0 +0

Хаджи Христо
29 Отговор
Юлиана Бончева, много завистливо написано. Хората, ако не бяха доволни от Бойко нямаше да гласуват за него по избори. Истината е, че даже и да краде здраво - пак нещо прави, а преди него даже не знаеха как да напълнят бюджета за да има какво да крадат. За момента по-добър от него не се вижда - като се появи хората ще вдигнат ръце от Бойко, но засега на хоризонта алтернативи няма.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Проф. Хенри Барки, експерт по турските въпроси
Западът често критикува турските власти по отношение борбата с корупцията и свободата на словото
Начинът на Ердоган да се бори с корупцията е без да влиза в директен сблъсък с корупционния проблем"

Още бисери
ТОП 5