ФАКТИ.БГ

Мутрите спряха да се избиват, но ще изтребят населението

От Брюксел се вижда, че България е първенец по смъртност, но от София всичко е нормално

Публикувана: 7 Януари, 2020 10:12
52 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 16665
Мутрите спряха да се избиват, но ще изтребят населението
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 48 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Евросъюзът изигра важна стабилизираща роля в България - скара се преди десетина години на мутрите, че се избиват, и те спряха. До този момент Брюксел водеше на отчет 150 поръчкови убийства - всичките неразкрити. Еврокомисията пишеше в докладите си, че се тревожи както от корупцията на високо равнище, така и от организираната престъпност в България. Но преди три години престана да се тревожи от организираната престъпност, защото спря да я вижда. Така благодарение на Европа вече можем да сме спокойни за дълголетието на мутрите.

Статистическата служба на ЕС Евростат обаче наду алармата за друго: България стана европейски шампион по смъртност. Годишно отчита по 15.4 починали на 1000 души, докато средното равнище в ЕС е 10.4 на хиляда (50% разлика). В комбинация със спадащата раждаемост и емиграцията се наблюдава трайно намаляване на населението с 6.6 промила годишно (близо 50 000 души). Това означава, че държавата се топи най-бързо в Европа (заедно с Хърватия, която е на същото равнище, и Латвия, която е малко по-зле по отрицателен прираст). Годишно губим по един средно голям град.

Мутрите са живи и здрави, но застаряващото население мре ускорено. Комуто не харесва - бяга навън. За първи път от 40-те години на ХХ в. българите падат под 7 милиона, а тенденцията според Евростат е до края на ХХI век да станат 4 милиона.

Как стана този обрат и кой е виновен?

Числата на Евростат и НСИ почти съвпадат и можем да им се доверим. По времето на социализма имаше стабилен демографски растеж и мнозина си спомнят, че всеки момент се очакваше да се роди 9-милионният гражданин на НР България, като дори се чертаеше амбициозен план да станем 10 милиона и да настигнем например гърците. В средата на 80-те години имаше моментен спад от около 100 хиляди души, но се смяташе, че е преодолим. Трайният срив започна през 90-те години с възхода на клептокрацията, която за благозвучие се идентифицира с демокрацията. Това са само сухи числа - нищо политическо: до 2001 г. се стопихме с 1.7 милиона души и за първи път от 1960 г. паднахме под 8 милиона. Темпът беше много висок поради отприщената емиграция. После настана равномерен упадък и за 20 години загубихме още 1 милион българи, с което се върнахме в състоянието на довоенна България.

Равномерният упадък означава, че и факторите, които го генерират, са равномерни. Лесно може да се забележи, че негативната стабилизация се съчетава със стабилизация на мутрокрацията. От чисто разбойничество тя премина към имитация на порядъчен бизнес и системно овладяване на държавните структури. Това бе достатъчно за Брюксел да престане да я нарича организирана престъпност. Докато ѝ четеше лекции за върховенство на закона, управляващата каста установи тотален контрол над трите власти плюс хилавата "четвърта власт" (медиите). Специално за медиите Еврокомисията си затвори очите, че бяха купени от мафията с пари от еврофондовете.

Новият тоталитаризъм

за разлика от предишния не можеше да затвори границите и да отчита демографски възход. Българите се разочароваха много бързо от предаването на щафетата между двете системи и изразиха отношението си главно чрез краката си. Които можеха, се отправиха накъдето им видят очите. Замяната на политическия тормоз с криминален бе най-отвратителната съдба, която можеше да се стовари върху населението. При политически поврат от диктатура към демокрация обикновено първата работа е да бъдат пуснати на свобода политическите затворници. В България пуснаха криминалните да шетат сред народа.

Миналата година светът отбеляза 230-годишнината от падането на Бастилията през 1789 г. Бунтовните парижани я атакували не за друго, а за да вземат барут и гюлета, защото служела за арсенал. Тъй като още от Средновековието загубила смисъла си на отбранителна крепост, била използвана и за затвор, но рядко. Когато бунтарите проникнали в нея, открили само 7 затворници. Единият бил аристократ, сексуален маниак, който в суматохата успял да се измъкне и така следите му в историята се изгубили. Двама били луди и борците за граждански права ги пратили от хуманни съображения в лудница, но там условията били по-лоши, отколкото в затвора. Четирима били фалшификатори, които измамили банкери. Щом разбрали това, френските революционери ги върнали в затвора още на другия ден. Ако събитията се бяха развили като криминалната революция в съвременна България, тия четиримата щяха да станат я крупни бизнесмени, я министри.

На чужди дипломати им направи впечатление, че в България се обсъждаше като голямо събитие изборът на главен прокурор. В други държави хората не обръщат внимание на такава рутинна и строго професионална процедура - даже мнозина не знаят и не се интересуват как се казва главният им прокурор, освен ако не изпълнява и функцията министър на правосъдието.

Кое оправдава такъв интерес?

У нас главният прокурор се възприема като гарант на криминалното статукво, защото и петимата, които се изредиха от зората на прехода, не дадоха косъм да падне от главите на държавно обгрижваните клептократи. Гражданите, които се чувстват твърде безпомощни, се надяват, че само чудо ще ги спаси. Чакат да се появи най-сетне достоен за поста човек. По същия начин се надяват да забогатеят по чудо от търкане на лотарийни талончета. Всеки знае, че криминалитетът е завардил паричните източници и развитието на каквото и да е предприемачество зависи от неговата воля и съгласие (които също си имат цена). След като в България не стана чудото с избирането на нов главен прокурор, обществото се успокоява, че за първи път ще има резервен вариант с появата на първия европейски прокурор, чиято служба ще заработи от тази година. И гледа с надежда румънката Лаура Кьовеши, която поне доказа, че не е плашлива пред високопоставени криминални авторитети.

По принцип демографските процеси не са праволинейни и могат да претърпят обрат при значителна промяна на обществената среда. Когато има подем и обща оптимистична нагласа, хората не само не бягат от страната си, но и се решават да отглеждат повече деца. При униние се свиват и мислят за оцеляването си ден за ден. Сега сме в такъв етап и той е много продължителен - вече три десетилетия. Неслучайно българите се класират сред нещастните народи. Статистиците на Евростат не са способни да прогнозират обществените обрати, а могат само да посочат какво ще стане, ако нищо не се промени. В този смисъл тяхната прогноза е песимистична. Но като се знае, че на клептокрацията никога не ѝ стига, изтребването на българското население може да не запази равномерния си ход, а да се ускори в определен момент. Тогава прогнозата на Евростат ще ни се стори оптимистична.

Четири милиона българи в края на века все пак ще са половината от онова, с което България навлезе в своята криминална епоха. След 80 години, когато бъдат на власт внуците и правнуците мутрета, наследили награбеното, няма да се хвалят като Тодор Живков, че са построили две Българии, а ще казват, че са опазили половината... да им слугува.

Автор: Светослав Терзиев, "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 48 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El chochone
1 Отговор
МУТРИТЕ НА БСП И КРУШОВСКАТА БИВОЛИЦА

Коментиран от #26, #42, #49


Оценка:
-91 +44

Тим Супер
2 Отговор
Мутрите са живи! Изпраха парите и гаправиха холдинги! Никога не са били по-силни! Вече диктуват и решенията на Парламент и Правителство- СЛЕПИ ЛИ СТЕ??!!

Оценка:
-2 +189

El gomnone
3 Отговор
Мутрите на ГЕРБ и банкянския толуп.

Коментиран от #4


Оценка:
-19 +136

Закъсня
4 Отговор

До коментар #3 от "El gomnone":


Закъсня

Оценка:
-2 +19

гост
5 Отговор
По интересно е държавата какво прави че да стимулира раждаемоста в БГ отговрът е нищо напротив възспира я по всякакъв начин само един пример ще дам адаптирано мляко на HIPP е 38 лв в Англия е 9 паунда намееих едни който го карат от Англия и го продават на 27 лв за градините, дрехите, пюретата,и детските даже не искам да споменавам излезе една лелка и обясняваше по тв. че 40лв детски са напълно достатъчни айде раждаите после и искайте прираст а за да има прираст на населението всяко семейство трябва да има минимум три деца а с какво и как ще ги гледаш си е твои проблем

Коментиран от #40


Оценка:
-2 +100

Няма такава държава
6 Отговор
Инстинкта за самосъхранение ни подтиква към евакуация от тази територия. Държава няма и няма да има! Сами я подарихме за жълти стотинки...

Коментиран от #52


Оценка:
-4 +79

гост
7 Отговор
Като гледам как грабят сегашните ни управници определено вярват в задгробния живот, няма начин да изхарчат всичко в този.

Оценка:
-4 +97

Eee
8 Отговор
Е нали целта е да сме 4мил.Има още доста да се мре.

Оценка:
-1 +41

Haters gona hate
9 Отговор
Терминал 2

Оценка:
-5 +41

Колев
10 Отговор
Имам чувството , че Румен Грипенов е писал статията!

Коментиран от #36


Оценка:
-57 +16

Румен потника със зеления чорап
11 Отговор
Да ас написах статията, и новогодишното поздравление/повърня ас написах. И кво, нали съм умен като галош, пък и деса е мойта гордос, виште как си я водя на екскурзийки за ваша сметка. Ма кът сте прозти кво да прая? нали си ме избрахте.

Оценка:
-55 +13

Тръмп
12 Отговор
Разликата е 33% ако тръгнем от 15.4 към 10.4!!!;););)

Коментиран от #16


Оценка:
-12 +2

Госあ
13 Отговор
Много хубава публикация. И какво от това ? Руснаците ни освободиха от фесовете, сега чакаме на ЕС да ни освободи от крадливите чорбаджии. Ама трябва поне едно-две въстания да има. А ние си избираме три пъти подред мутрафоните. Значи това искаме.

Оценка:
-8 +64

ЪРП
14 Отговор
ГАРАНТИРАНО ИЗТРЕБВАНЕ ОТ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ПРОСТИ, НАГЛИ, КРАДЛИВИ, АНТИБЪЛГАРСКИ И БЕЗМОЗЪЧНИ !!!!!!!!!!

Оценка:
-7 +44

На автора
15 Отговор
в ушите.Какво ви интересува тоя свят.Всеки се оправя сам.Статията у лево.

Оценка:
-27 +8

Гост
16 Отговор

До коментар #12 от "Тръмп":


Личи ти какъв си капацитет! Отивай на училищната скамейка, за да се научиш как се смятат проценти!

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +15

Най накрая
17 Отговор
Статия за ИЗЧЕЗВАНЕТО на една НАЦИЯ!Това с процентите и промилите го оставяме на УМНИТЕ ТИКВИ в ПАРЛАМЕНТА! За нас са важни цифрите.....минус 50000 - 60000 души годишно - КАТАСТРОФА!До края на века щели да останат 4 000 000 Българи??? А може би 2 500 000 Цигани + 1 000 000 Наричащо се Турско население и само 500 000 Българи (Предимно изнемогващи възрастни.... не ги наричам пенсионери, защото ПЕНСИИ НЯМА ДА ИМА)???А дали няма да стане и по-бързо? А НАЙ-ЛОШОТО Е ЧЕ ТОВА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОРАВИ ВЕЧЕ!!!!! Спете спокойно БЪЛГАРИ.

Коментиран от #25


Оценка:
-4 +47

аааааааа
18 Отговор
Да направят една ревизия на Бойко от Брюксел,като им е интересно

Оценка:
-5 +27

???
19 Отговор

До коментар #16 от "Гост":


Той си има калкулатор. Лошото е, че и за него трябва да "тръгнеш" по правилния начин.

Оценка:
-0 +8

9934
20 Отговор
Европа си свърши работа !

Оценка:
-5 +8

Госあ
21 Отговор
законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството.“ От "Само разумният и братският съюз между народите ще унищожат теглилата", в-к "Знаме", 1874-1875

Оценка:
-1 +8

Не раждаите тука
22 Отговор
Никакъв бизнес не предприемайте кои къде му видят очи да емигрира оправия тука за обикновения човек няма и помнете грабежа и измамата е заложена на всеки сантим...дори да живеете тука не харчете пари за нищо освен за най необходимото и орежете всички разходи щото там някъде ви чакат мутренските фирми да ви приберат парите

Оценка:
-4 +34

Госあ
23 Отговор
"„Дружеството за разпространение полезни знания“ ни учи просто и ясно, че дордето един народ се не развие, не образова и не придобие известен капитал знания, до тогава той не заслужава даже вниманието като народ, или с други думи за него е непотребна и невъзможна никаква свобода. Ние ще да се съгласим на минута с делната, ясната и убедителната проповед на науката и ще да попитаме самото „Дружество“ как ще то да разпространи между нашия народ науката и образование то, когато за това дело у нас съществуват съвсем неблагоприятни и противни условия? Възможно ли е, щото при тоя варварски деспотизъм, при тие страшни преследвания, гонения и притеснения да може нашият народ да възприеме нещо из здравата и полезната наука и чрез нея да добие какво-годе облекчение в своето положение? Възможно ли е, щото сичкото това да стане, преди да се унищожат тие условия и преди да добие народът пълна политическа свобода? "

Оценка:
-0 +6

Кочат
24 Отговор
А стига сте ревали. Пак са много българите. Искам всичко да опустее и да не се вижда нито един човек по пътищата. Така ще мога да си карам мотора с 300 и да не ми се налага да се съобразявам с някакви кьорави мърсоли които не ползват огледала и мигачи. Мрете всичките или се изнасяйте ама бързо. Не следващото десетилетие. Утре да ви няма!

Оценка:
-13 +12

антрашпиц
25 Отговор

До коментар #17 от "Най накрая":


Мдаа,много точно си го казал,но има достатъчно много РЪБОВЕ,моито немогат да я осъзнаят(асимилират)тая истина!....иии,наистина връщане назад вече няма...

Оценка:
-3 +6

Сливи за смет
26 Отговор

До коментар #1 от "El chochone":


Не са от бсп. Всичките, без изключение от коя партия са от бкп. Не се лъжете по партии. Те са едно : потомци на дегенератите, които на 9.09.1944г. трети украински фронт с 200 000-а армия им подари властта. До сега ни управляват те и потомците им. И не допускат никой и по никакъв начин да успее и се издигне. Те много добре знаят, че за нищо не стават и могат само да поразитират на гърба на нормалните хора. Затова ни мразят и се страхуват от нас, и по всякакъв начин унищожават всичко човешко. Както има породи животни, наса има и породи хора. Не са от порода паразити, а паразитите задължително трябва да се унищожават!

Оценка:
-1 +18

ЧИЧО ГОШО
27 Отговор
Такива глупости може да напише всеки , но реалноста е друга , заблуден пистелю

Оценка:
-8 +7

Сливи за смет
28 Отговор
В бързането обърках : наса - така ; Не са - Те са

Оценка:
-1 +2

стоян
29 Отговор
Другаря ,дето е писал статията -известно ли му е че срива в раждаемоста започва около1956година с започването на колективизацията по съветски модел от тъпите прости кумунисти и изселването на милиони селяни от село в града-това е доказано -и всеки може да се огледа около себе си и да види че всеки втори е един на мама и тати още от тези набори около 60 те години

Коментиран от #31, #47, #50


Оценка:
-18 +16

parsata
30 Отговор
mdàaaa...strahliva naciika ste....

Коментиран от #32


Оценка:
-5 +2

5ко
31 Отговор

До коментар #29 от "стоян":


Стояне, така е , ама обърни внимание на правописа. Пише се кОмунисти. Инак от мене +. 😎

Коментиран от #35


Оценка:
-1 +5

по коментарът
32 Отговор

До коментар #30 от "parsata":


Ей ибне тебе да не са те плякали в къщи? Лян с нацепен бюзюк. Тате ли ти е давал да лющиш ярак сую? Но това ти е родно. Амсалак.

Оценка:
-2 +2

33
Този коментар е премахнат от модератор
Усмивката
34 Отговор
Дай Боже повече смелост да се казва истината.

Оценка:
-2 +10

стоян
35 Отговор

До коментар #31 от "5ко":


До 31 ком -Знам как се пише -но така ми харесва=като кумуняги

Оценка:
-2 +5

36
Този коментар е премахнат от модератор
безпартиен
37 Отговор
Най-важните мутри си ги очисти "държавата"!За да няма нито едно разкрито"поръчково" убийство,значи че или в него участие вземат служители на държавна заплата или има чадър от държавни служители!Всички други версии са за зрителите или читателите!

Оценка:
-0 +12

DOKO
38 Отговор
ha ha ha..i az tova vi kazvam goveda..muu..

Оценка:
-3 +0

39
Този коментар е премахнат от модератор
Лабас
40 Отговор

До коментар #5 от "гост":


Вие май не сте чели статията " По интересно е държавата какво прави?"
Ами държавата в лицето на управниците които ние си ИЗБИРАМЕ точно това прави - геноцид над собствения си народ .

Оценка:
-1 +8

LEGIONARIVS
41 Отговор
Мутрите на времето са като малки дечица сравнение с мафията с бели якички и очилца с леко педерунгелско излъчване в момента!

Оценка:
-1 +11

Браво
42 Отговор

До коментар #1 от "El chochone":


Най - точния коментар.

Оценка:
-0 +2

Генерал Иванушка Водков
43 Отговор
Защо на малумниците и лудите им дават да пишат?

По големи глупости не бях чел скоро!!!

Оценка:
-3 +2

ели
44 Отговор
Живем в епоха наречена " демокрация" когато простутутките станаха " елит" " бандитите " бизнесмени а " престъпниците и убийците "герои " и всичко това е " демокрация " по точна казано е " свинщина " .

Оценка:
-0 +12

Загубил Вяра
45 Отговор
Изключително грамотно написана статия !

Оценка:
-2 +11

46
Този коментар е премахнат от модератор
3 ти километър
47 Отговор

До коментар #29 от "стоян":


Хасане , как без да искаш си уцелил годината, с най-високата раждаемост в България , от как съществува като държава 1956г. Погледни годишните демографски таблици , кога са се родили най-много деца? И погледни годината 1989, тогава за първи път демографската графика минава в отрицателна.

Оценка:
-2 +3

МЪСТ
48 Отговор
МУТРИТЕ ДА ГО ДУХАТ А БЪЛГАРИЯ ТО ИМАЛИ Я ТАКАВА ДЪРЖАВА

Оценка:
-1 +2

Mmmm
49 Отговор

До коментар #1 от "El chochone":


Всяка година избирате мутрата която откраде 32 милиона за язовир студена и сега щото сте търикати пиите по една студена вода аз черпя.

Оценка:
-2 +2

вярно
50 Отговор

До коментар #29 от "стоян":


Вярно е написаното.Аз съм набор 57,нямам мои познати на моя възраст да са повече от две деца в семейството.Докато родителите ми са най малко три,че и четири.Какво излиза,когато селото е било село,хората са имали повече деца,за да има кой да работи земята.Когато болшевиките им взеха земята и ги прогониха по градовете,тази необходимост отпадна.Ето от къде започна демографският срив и не лъжете хората,че е от 89-та.

Оценка:
-2 +4

zorro
51 Отговор
Най висока смъртност в Европа! Това е от много добрия живот, който живеем българите в страната!

Оценка:
-1 +3

Иван
52 Отговор

До коментар #6 от "Няма такава държава":


Аз няма да бягам.
Има достатъчно българи от които да взема пример!
Всеки има право на избор..

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Проф. Милан Миланов
Бившият директор на "Пирогов" коментира пред Нова телевизия състоянието на родното здравеопазване:
Шоуто в държавата и медицината продължава. Скоро толкова голяма киста ще извадим от някой човек, че и в нея ще намерим човек."

Още бисери