ФАКТИ.БГ

Белите и черните българи

Разслоението на обществото у нас расте толкова бързо, че вече доближава границата на търпимостта, отвъд която нямащите ще хванат сопите

Публикувана: 9 Януари, 2020 19:04
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5594
Белите и черните българи
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Петьо Цеков

За разлика от други страни, в които религията или политиката разделят обществото, тук разломът минава през доходите.

Няма бели и черни българи, разбира се. Това е термин, който не се използва у нас, а в Турция и е формулиран от френската социоложка от турски произход Нилюфер Гьоле. Там говорят за "черни турци" - силно консервативните, религиозни, бедни и необразовани жители на Анадола, които пазят ревниво ценностите си и се разграничават от всяко "нездраво" влияние на Европа. Срещу тях са "белите турци" - хората от големите градове - военни, лекари, учители и т.н., които живеят в този динамичен век и се чувстват част от западната цивилизация. Реджеб Ердоган винаги се е самоопределял като "черен турчин”. "Аз съм един от вас", обича да казва той пред електората си от Анадола, ясно разграничавайки се от "белите" си събратя, които още при бунтовете в парка "Гези" бе обявил за "маргинали”, „негодници” и „пияници".

Деленето на "черни" и "бели" турци се е превърнало в

класически пример за разделено общество

В Турция това разделение е концептуално. И донякъде географско - при южните ни съседи тече същото обезлюдяване на провинцията каквото и тук, а урбанизирали се, попаднали в Истанбул, Анкара, Измир, "черните турци" започват да губят консервативните си устои. Избеляват. Това не става бързо и поддръжниците на Ердоган в Истанбул и Западна Европа са пример за бавната, но неизбежна трансформация.

Подобно нетрадиционно за нас обществено разделение има и в съседна Северна Македония - там разделителната линия обаче не минава през религията, а през отношението към ЕС. Този разлом бе използван от Макрон, за да отложи поканата към Скопие за старт на преговорите - ако една страна няма единна позиция за интеграцията в ЕС, по-добре да не тръгва по този път - това бе казал и нашият премиер Борисов.

Въпреки всички налични дебати подобни фактори у нас не действат. Ние сме битово религиозни, т.е., религията ни не е фактор за разкол в обществото. Нашата причастност към Европа също е такава - битова, т.е. харесваме ЕС, но няма да се избием в защита на съюза. Караме се, сега за това кой е либерал и кой е консерватор, но в разни епохи сме спорили и за други работи - републиканци срещу монархисти, граждани срещу селяни, леви срещу десни. Няма да се разделим по тези линии сега.

Но България е разделена страна не по-малко от Турция

Опасно разделена страна. Неравенствата днес в България са далеч от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение на нацията. Подобни наблюдения през годините споделяха и Румен Радев, и Бойко Борисов, и кой ли не.

Нашите неравенства обаче са традиционни, разслоението на обществото се върти около парите. При капитализма разслоението на обществото е необходимо и търсено - защото то стимулира развитието на индивида, полагането на труд, ако щете. Всеки иска да е по-добре, по-богат, по-умен, по-имащ. Ако няма голямо разслоение - така, както беше при социализма у нас, тогава няма стимул за полагането на труд, за растеж. След 1989 г. тук ножицата между бедни и богати рязко се разтвори и вместо да спре в някакви нормални позиции, продължи да се разтваря. Така заживяхме в две различни Българии - и едната няма представа как живее другата.

Има един коефициент - на Корадо Джини, който измерва средния доход на домакинствата като процент от общото благо, което се приема за показател за разслоение на обществото, неравномерно разпределение на блага или накратко - съотношението между бедни и богати. Колкото е по-голям индексът на Джини, толкова повече парите са в ръцете на отделна група хора. Там има някакво отлично, здравословно равнище - около 22-25. България влезе в ЕС с индекс 29 и веднага стана рекордьор по този показател в съюза. Оттогава коефициентът на Джини у нас само расте и вече премина 40. Рекордьори в това отношение (към 60) са Хаити и някои африкански страни - ЮАР, Намибия, Замбия, ЦАР, Лесото - индекс 63.2, където просто има не различни съсловия, а различни общества. В ЕС нещата стоят така - Белгия - 25.9, Германия - 27, Франция - 29.3, Холандия - 30.3

Колкото и условен да е индексът на Джини, коефициент над 40 означава, че

ние сме прехвърлили здравословната граница,

която стимулира търсенето на добра работа, и сме влезли в зоната, в която започва да се проявява вътрешно социално напрежение. Това означава, че границата на търпимостта е близо, а след нея нямащите ще хванат сопите. Бедността в преобладаващата територия на страната е зверска. Тя е минала всякаква цивилизована норма. Огромна част от населението - пенсионерите - са обречени на бедност независимо от положения труд. Безумно е, че от същата страна на ножицата са т.нар. работещи бедни.

Това е български феномен, той няма нищо общо с останалите източноевропейски страни, които също идват от хомогенно общество. В момента европейските страни, в които има най-малко неравенство, са Словения, Словакия и Чехия -23. Такава пропаст, каквато има в България, няма в Унгария и Хърватска. В Македония например се наблюдава обратният процес - спада неравенството.

Неравенството тръгва от доходите, но то засяга всичко - няма равенство в достъпа до здравеопазване, няма равенство в достъпа до образованието, няма равенство в достъпа до информация.

И това са осъзнати неравенства

Затова у нас все по-често се чуват коментари за "тия, дето ограбиха държавата", "те съсипаха всичко" – т. е. същите коментари, които се чуваха преди 20 г., в късните 90-те, когато социалистическата уравниловка започна да избледнява. Разбира се, българинът,който си остана социалистически по манталитет човек, днес отново мечтае за пълно равенство - да няма много хора над него и като власт, и като пари, и вини за неравенството държавата, която в неговите очи трябва да даде, а не дава. Той е свикнал с немотията, наясно е, че демокрацията е свят на неравенство и това го кара да бъде по-тих в протеста си. Но не се примирява, готов е да последва първия по-креслив политик, който заговори за промяна. Точно тази мечта за промяна, за премахване на диспропорциите, включително и чрез въздаване на справедливост, бе умело засечена от политиците и вкарана в предизборните им програми. Сега няма българска партия, която да не говори за промяна. Единствено Борисов говори за "стабилност", което е изключително нелепо на фона на мизерията от едната страна на обществения разлом.

Нашето разделение не е като турското, най-малкото защото тук ние имаме общ старт. За разлика от турското общество, което вече е белязано с дълбок разлом, нашите съсловия са леко изкуствени - те се разграничават по банкнотите, но не и ментално. Това се дължи не само на социалистическата уравниловка, но и на бързата смяна на позиции в началото на 90-те, когато за броени дни свинар ставаше милионер, а професор подкарваше такси. Преди да се появят затворените комплекси, и двамата все пак са живеели в панелния квартал.

И все пак защо "белите" и "черните" българи? Коефициентът на Джини у нас е точно такъв, какъвто е в Турция. Абсолютно същият - 40.2. Разделението на обществото в двете страни е съвсем еднакво. Различни причини, еднакви резултати. Което означава едно - няма никакво значение дали на власт е Бойко Борисов в България или неосманист в Турция и дали хората се разделят заради религия или политика. При некадърно управление има обществени пропасти и буксуващи държави, в които потъват декласирани хора.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 26 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
при соца имаше ред закони а сега ни управляват олигарси и мтри а ромите вършат големи престъпления

Оценка:
-13 +74

Гениалната държава
2 Отговор
У НАС ЦИГАНИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ПРОБЛЕМ, СТАВАТ ПРОБЛЕМ СЕГА ЗАРАДИ БЕЗРАЗБОРНОТО ИМ РАЗМНОЖАВАНЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА, ТЯ ТАКА И НЕ НАЛОЖИ УСЛОВИЯ ЗА ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ - ДО 2 ДЕЦА ПРИ ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАВНИЕ. В МОМЕНТА ЗАТВОРИТЕ СА ПЪЛНИ С "РОМЧЕТА" ЗАЧЕНАТИ ЗАРАДИ ПОМОЩИТЕ, ИЗРАСТВАТ КАТО ЖИВОТНИ ЗА ЗАКОЛЕНИЕ, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ НИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ, ТОВА НЕ Е ХУМАННОСТ ОТ ДЪРЖАВАТА, КОЯТО СЪЩЕВРЕМЕННО УБИВА ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ ГЛАД

Коментиран от #6


Оценка:
-2 +95

Петър Андонов
3 Отговор
Коефициентът на неравенство с Турция може да е еднакъв,но че имало " еднакви резултати" е безумие. Минималната пенсия в Турция е към 600 лв,а цените в хранителните магазини са двойно по- ниски от тукашните! Все едно на нашите цени минималната пенсия да е 1200 лв . Това е най-неднаъа прослойка в турция- пенсионерите. Не пишете неверни неща. Дори с минималната пенсия там,след падането на лирата им се намалиха и много и цените,поради което най-бедните им пенсионери живеят като пенсионерите ,взимащи тавана у нас. Който не вярва- да отиде да види цените с очите си.

Коментиран от #7


Оценка:
-7 +47

Диктсторът от Банкя
4 Отговор
На кой му пука за главанаците, важното е че сме N1 по пари за въоражение ! Congratulations to me и Хау!

Оценка:
-7 +29

Пример за подражание
5 Отговор
Рeджeб Eрдoгaн винaги ce e caмooпрeдeлял кaтo "чeрeн турчин”. "Aз cъм eдин oт вac", oбичa дa кaзвa тoй прeд eлeктoрaтa cи oт Aнaдoлa, яcнo рaзгрaничaвaйки ce oт "бeлитe" cи cъбрaтя, кoитo oщe при бунтoвeтe в пaркa "Гeзи" бe oбявил зa "мaргинaли”, „нeгoдници” и „пияници".
Аз съм прост и вие сте прости, за това се разбираме.

Оценка:
-1 +24

Ачо Чалгарчето
6 Отговор

До коментар #2 от "Гениалната държава":


То не е само това, тези хора са ИЗБИРАТЕЛИ и започват все по-силно да определят курса на общините и държавата! Средното образование е неадекватно, но НЯКАКВО решение, което да ни спечели време, преди да бъде затрита и Третата Българска държава

Коментиран от #10


Оценка:
-5 +26

JPower
7 Отговор

До коментар #3 от "Петър Андонов":


Малее, туркия било рай... Да се чуди човек, защо всички турци по Европа още не са се върнали в туркия....!!!!! Давам ти бизнес идея, купувай от туркия и продавай в Европа!!! Ще станеш милиардер..... Мухахааааа

Коментиран от #18, #21, #22


Оценка:
-22 +11

ИМПЕРИАЛИСТ
8 Отговор
"Работническата класа е класата хегемон"
"Работническата класа е авангард на трудещите се"
Цялата тази КОМУНИСТИЧЕСКА идеология с която е просмукано нашето общество, тежи като воденичен камък на производствените отношения......
Дори и сега, почти 30 години след комунистическото фиаско, по фирмите е пълно с дървени философи, даващи акъл за всяка работа която трябва да свършат, но много често я окепазяват...
Интересното е, че същите като отидат на Запад бачкат яко и въобще не си помислят да философстват.
Повечето ЧОРБАДЖИИ си пазят и коткат кадърния работник, а пък конфликтния го разкарват при първа възможност. Лошото е, че масата е между тези два случая, нито кадърен, нито конфликтен и се налага да се правят редица компромиси от ЧОРБАДЖИЯТА...

Коментиран от #30


Оценка:
-15 +7

9
Този коментар е премахнат от модератор
10
Този коментар е премахнат от модератор
И как точно
11 Отговор
Ромите определят курса на държавата,като гласуват!???При една проста сметка,ромите са 700 000 от 7 милиона българи!!!!!Ако една десета от населението определя политическия ритъм в една държава,то или българинът е мързелив и не гласува,или не знае за кого да гласува,или си казва майната и на тази държава , въобще не ми пука!И в трите случая от такъв народ,държава не става,пък ти ходи...се!!!

Коментиран от #12


Оценка:
-4 +18

До ачо чангаларчето
12 Отговор

До коментар #11 от "И как точно":


........

Оценка:
-2 +0

Pompev/Ivan ushoto idol
13 Отговор
Как така черни и бели бе,това е несериозно меко казано,

Оценка:
-5 +3

Хасан
14 Отговор
Много тъпа статия ...Турция има класово общество .."черните турци " са пролетариата

Оценка:
-6 +3

Обикновен Бг
15 Отговор
По православен календар днес е Нова Година. Да сте ЖИВИ, ЗДРАВИ, И МНОГО ЩАСТЛИВИ. 😀 Не се отчайвайте. Корабът бързо потъва, вода има за всички.

Оценка:
-0 +12

ели
16 Отговор
Статията ми хареса много защото показва реалната, действиелната "картина" в България.За съжеление такива статии рядко се срещат.Повечето елементарни, имащи ролята на " опиум" типични за Америка. Където се ползват шаблони изрази " ако си беден сам си виновен " защо тя е страна на възможностити" всеки може да стане богат стига да иска" и за потвръждание показват "елита" как охолно живеят а са почнали от " нищо" с една дума казано ( може и майка си да продадеш за пари и това е нормално най-важното е , да си богат ) и смъсъла на живата е единствено в парите защото шепа изроди" печатят "зелените хартии" толкова колкото смятът за нужно. .

Оценка:
-1 +25

Вуте
17 Отговор
Я па искам да живеем у африканска държава ЦАР ! 😂 Който прочете цялата статия може да ме разбере. !

Оценка:
-0 +4

Петър Андонов
18 Отговор

До коментар #7 от "JPower":


Ме съм казал,че е рай,излагам фактите. Отиди,виж и тогава приказвай . Аз съм българин,но дай да си кривя душата,че няма при нас откровен геноцид,а там хората много зле живеели.

Коментиран от #23


Оценка:
-2 +7

Мдаа
19 Отговор
“При капитализма разслоението на обществото е необходимо и търсено - защото то стимулира развитието на индивида, полагането на труд, ако щете. Всеки иска да е по-добре, по-богат, по-умен, по-имащ. Ако няма голямо разслоение - така, както беше при социализма у нас, тогава няма стимул за полагането на труд, за растеж”. И като си ги повтаряте тези мантри , трябва пък и да им вярваме ли? Вижте къде беше държавата в цялостното си развитие тогава и сега. Където щеш - производство, селско стопанство, здравеопазване , отбрана, култура. Бледа сянка сме на онази държава, но пък изглеждат доста по-лустросани няколко града. Останалата част от Родината....ами тя тъжно изчезва.

Оценка:
-2 +14

20
Този коментар е премахнат от модератор
21
Този коментар е премахнат от модератор
Е па закъснял си с идеята
22 Отговор

До коментар #7 от "JPower":


Аз за година продавайки стоки на българи в скромното ми магазинче в Едирне станах милионер, вярно в турски лири. Как е добре ли е милион турски лири печалба за година? Как е за просперираща България, ще мога ли да живея добре с тези пари там?

Оценка:
-2 +3

ЧанЧун
23 Отговор

До коментар #18 от "Петър Андонов":


Не му се връзвай на този, той никога не е ходил в Турция. Турция и турците ги познава от комунистическите пропагандни филми от 80 - те години.

Оценка:
-3 +5

Радо
24 Отговор
Трябва спешно да се приеме Закона за Белия Човек!!!...и който го наруши - на ешафода!!!

Оценка:
-0 +4

Ицо
25 Отговор
Комунизма, като идея е много добра, но като изпълнение в световен мащаб е много зле. Оттук може да се каже, че на теория става, на практика абсолютно не. Комунизма много прилича на Монархическото управление с лека нотка на парламентарна република. Централизиране на властта в ръцете на 1 човек, който да управлява еднолично всичките ресурси на държавата и парламентарна защото все пак трябва да има доверени хора на които да се дават задачи за изпълнение, точно като ЦК на БКП. За жалост при управлението на Тодор Живков, се е търсило цялостна заетост на населението и уеднаквяване на стандарта на живот на работническата класа, нищо че в магазините не е имало избор на стоки и опашки за най-жизнените основни продукти( за които вашите родителни най-добре си спомнят) Това можете да го видите от данните в статията за този прословут коефициент - Корадо Джини.
Сега сигурно ще кажете да де, ама по управлението на Живков беше гадно, сега е по-добре. Добре бих се съгласил аз, но кажете кое е по-добре? :
*Че има разнообразие по магазините ли? - Пълни с ГМО, консерванти и оцветители храни, допринасящи благоприятно за развитието на ракови клетки. Или това че отключват още в ранна възраст множество автоимунни болести ли? - Не благодаря, бих предпочел да чакам на опашка.
* Че границите са отворени за всички и всеки може да ходи където си прецени? - И какво стана? Колко хора заминаха и въобще не се върнаха? Ало, чуваме ли се? Какво стана с раждаемостта? Отрицателен прираст,

Оценка:
-4 +7

Ицо
26 Отговор
тoпeнe нa нaциятa? - Тoвa нeщo гoвoри ли ви?
Coфийcкo житeлcтвo cпoмнятe ли cи кaквo бeшe, и кaквo e цeлялo? Дa нe ce oбeзлюдявaт нaceлeни рaйoни зa cмeткa нa други. Пo тeритoриятa нa cтрaнaтa дa бъдaт рaзпрeдeлeниe: Живoтнoвъдcтвo, рacтeниeвъдcтвo, прoмишлeнocт. A кoгaтo гo прeмaхнaхa кaквo cтaнa? Coфия cтaнa
3 500 000 житeли c 2 000 000 кoли. Зaмърcявaнe нa въздухa - acтми,зaдръcтвaния - нeрви и cтрec. И кaтo кoмбинирaмe вcички тeзи нeщa кaквo ce пoлучaвa - Инфaркт и/или инcулт нa мнoгo пo-рaннa възрacт, oткoлкoтo oбикнoвeнo ce e cлучвaлa. Хa блaгoдaря aмa aз нe иcкaм.
Oтнocнo упрaвлeниeтo кaквo кaзвaтe ce e прoмeнилo?
Нямa цeнтрaлизирaнa влacт в ръцeтe нa 1 чoвeк, мaкaр и пocтaвeнo лицe ( зa Б.Б. гoвoря) имa, имa. Нямa ЦК нa БКП щe кaжeтe, нo щe cгрeшитe (зa ПAРЛAМEНТA и дeпутaтитe гoвoря). Зa бeтoнирaнe нa влacттa, пък уcпявaт дa cтимулирaт мaлцинcтвaтa c бeзплaтeн тoк, вoдa, a тoвa ca caмo кaтaлизaтoри зa бeзцeрeмoннoтo им рaзмнoжaвaнe кaтo мухи. Нo кaквo им пукa нa упрaвницитe, нaли кaтo бутнaт пo някoй лeв пaк щe ги избeрaт и пaк щe cи крaдят и eднитe и другитe.
Кaквo прaви бългaринa пo тoзи гoлям прoблeм, eднo гoлямo НИЩO.
Кoлeги, брaтя, приятeли, нeприятeли, пoзнaти, нeкa дружнo ce прoтeгнeм и плecнeм c ръцe зa дa убиeм мухaтa и дa cтъпчeм хлeбaркaтa, кoятo живee в държaвнитe cгрaди. Нaрoд нa хиляди и хиляди гoдини, прeживял кaквo ли нe и oцeлял, някaкви cи 240 нeдoнocчeтa иcкaт дa гo cъcипят и oпуcтoшaт. Дoкaтo имa бългaри и я имa Бълг

Оценка:
-1 +7

Ицо
27 Отговор
Дoкaтo имa бългaри и я имa Бългaрия, бoрбaтa прoтив тирaнинa нe трябвa дa cпирa, нeзaвиcимo в кoe лицe cрeщнeм тирaниятa, бoрбaтa нe трябвa дa cпирa!!

Нaпрeд!!!!!

Оценка:
-2 +5

axouxo
28 Отговор
Комунизма виновен,а?Е яжте сега демокрацията и трайте!Едно време с ред,дисциплина,учене,спорт имаше всичко...България беше почти до върха,сега копаем дъното.Бащицата говори глупости и се тупа в гърдите-булгаааааар!Ганьоооо,Ганьоооо,де да беше жив!

Оценка:
-3 +7

КАСАПИН
29 Отговор
БЕЛИТЕ ИЛИ ЧЕРНИТЕ ОВЦЕ

Оценка:
-0 +0

30
Този коментар е премахнат от модератор
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Магдалена Ташева
Депутатката от "Атака" коментира по Нова телевизия темата за бежанската криза
Канибали има и това е факт!"

Още бисери