Last news in Fakti

18 Януари, 2020 21:30 15 216 69

Как целият арабски свят се разгневи на Турция

  • турция-
  • арабски свят-
  • операция-
  • либия-
  • типоли-
  • реджеп ердоган

Тънките сметки, които си прави Ердоган, са твърде рисковани

Как целият арабски свят се разгневи на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган решително заяви, че страната му „възможно най-скоро" ще започне да търси природен газ в уговорен с Либия район. Ердоган се позова на споразумение, сключено с либийското правителство в Триполи през ноември миналата година, което променя морските граници, съществуващи между двете държави. Според споразумението, част от находищата на открития преди няколко години в Средиземно море природен газ вече се намират в турски, а не в либийски води. По този начин Турция се надява да си осигури дял в експлоатацията на газовите находища.

Либийската карта

В спора за газовите залежи Турция разчита предимно на Либия. В замяна на коригираните морските граници Анкара подкрепя правителството на либийския премиер Файез ас Сарадж, който е изложен на сериозен натиск от страна на войските на генерал Хафтар. Подкрепеното от Хафтар правителство в Тобрук спечели изборите през 2014 г., но не беше признато от международната общност. Повечето западни държави, както и ООН, смятат Сарадж за единствения законен министър-председател на Либия. Въпреки това той е изправен пред сериозен проблем: Сарадж трудно може да разчита на военна помощ от чужбина. Единствено Турция и нейният политически съюзник Катар му предложиха подкрепа.

Откакто през лятото на 2017 г. няколко държави, водени от Саудитска Арабия, обявиха бойкот на Катар, контактите между Доха и Анкара станаха още по-тесни. Подобно на Турция, и Катар подкрепя Мюсюлманското братство. От гледната точка на Катар Либия е страна, която косвено може да се противопостави на Саудитска Арабия и да осуети нейните планове в региона. Затова Катар се опитва по всякакъв начин да увеличи разходите, които неговите противници правят, за да го бойкотират.

Преди няколко дни Саудитска Арабия също разкритикува турския ангажимент в Либия. Външното министерство в Рияд оповести, че кралството осъжда “скорошната ескалация в Либия с турско участие” и смята, че тя представлява „заплаха за сигурността и стабилността в Либия, а и за целия регион”.

Подкрепата на Мюсюлманското братство е една основните причини, поради които Египет силно се противопоставя на присъствието на турски войски в съседна Либия, казва Джанан Атилган от фондация “Конрад Аденауер” в Тунис. Според него, идеологическото напрежение между Египет и Турция има и политически елемент: "Египет е силно заинтересован от това сигурността в Либия да бъде гарантирана по военен начин. Основната грижа на Кайро е да защити своите граници, така че през тях да не проникват ислямисти и членове на Мюсюлманското братство или на други религиозни екстремистки групировки”, казва Атилган.

Египетските медии, които пряко или косвено се намират под контрола на правителството, също критикуват турското присъствие в Либия. То е "част от опита на турското правителство да разшири властта си над региони, които някога са принадлежали на Османската империя", написа вестник "Ахрам": С ангажимента си в Либия Ердоган поема огромен риск заради международния отпор, който се очертава. Турският президент може да очаква не само дипломатическа съпротива, а дори и военна.

Либия - арена на задочна война?

Ако подкрепеният от Турция премиер Сарадж загуби борбата за властта в Либия, Ердоган ще загуби надиграването за находищата на природен газ в Средиземно море. Защото договорите между Турция и Либия ще останат в сила, само ако правителството на Сарадж оцелее. Ако надделее Хафтар, една от първите му задачи ще е да обяви споразумението с Турция за недействително. От правна гледна точка това няма да е трудно, защото парламентът в Тобрук не е давал одобрението си за турско-либийското споразумение. Освен това съществуват и сериозни международно-правни съмнения относно валидността на договора между Анкара и Триполи.

„Всичко зависи от това как ще се развият сега събитията в Либия", смята турският експерт Сонер Чагаптай от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. "Ако това правителство падне, договорът за Средиземно море ще изгуби всякаква стойност. Ето защо Либия се превръща във все по-сериозна арена на задочни войни."

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сорос веле

    31 29 Отговор
    Как Сорос пак съчинява на килограм.
  • 2 Христо

    51 24 Отговор
    Как целият арабски свят се разгневи на Израел.
  • 3 Иван.

    56 18 Отговор
    Нормално е за СА те са кръвни брятя терористи
    Със САЩ и Израел...

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ако Турция изгуби

    46 42 Отговор
    Губи и България.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пираня

    87 12 Отговор
    А за янките дошли от другия край на света, които охраняват сирийския петрол гневни има ли ? Саудитска Арабия до вчера бомбардираше Йемен, някой гневен има ли? Израел завзе Палестина, някой гневен има ли...., пенете се, не ни пречите

    Коментиран от #9, #59

  • 8 Сега ще скочат пишманпатриотите

    40 14 Отговор

    До коментар #5 от "Ако Турция изгуби":

    Трябваше да го напишеш така: ако Гърция спечели, България губи. Както изгуби беломорието, Тракия и Македония. Сега ще изгуби още един поток който иначе ще мине през България и ще носи транзитни такси. Ако Гърция спечели транзитните такси ги получава тя въпреки, че потокът ще е построен с европейски, т.е.и български пари. А той никак няма да е евтин.

    Коментиран от #53

  • 9 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пираня":

    Кога..?
  • 10 турчина

    27 27 Отговор

    До коментар #4 от "АЛАХ ЕБАХ.":

    Ние само семето си оставяме, а през твоята къща вече сме минали

    Коментиран от #58, #61, #69

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 розово

    23 4 Отговор
    Покера е не само карти а и блъфиране .Ердоган иска да е на една маса с най великите покерджии .Интересно......
  • 13 Димитър

    17 46 Отговор

    До коментар #3 от "Иван.":

    Престани с глупостите си. Не обиждай най великата страна и водач и защитник на свободния западен свят САЩ към които и ние принадлежим. България е част от този свободен свят, а не както беше при комунистите руска колония и безплатна руска база.

    Коментиран от #15, #26

  • 14 Боли ме флейтата за арабите

    44 29 Отговор
    Ние българите сме с братята турци.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Иван.

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър":

    Не съм русофил, те също са терористи въпреки, че много хора са с промит мозък за показването им като освободители, което не е вярно всички го знаем. Затова историята се пише от силните, а ние търсим извори на героизъм до обяд русофили, след обяд американофили и т.н.
  • 16 българин

    4 19 Отговор

    До коментар #14 от "Боли ме флейтата за арабите":

    Ние българите сме с братята турци защото са заложници на Ердоган.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сезгин Християнина

    33 32 Отговор

    До коментар #14 от "Боли ме флейтата за арабите":

    Османеца не може да ми е брат, нито някога ми е бил. Ще го ядат чепат въпрос на време. На османците рязко ще им мине мерака и за Либия и за газта, след като САЩ им подпалят чергата на тяхна територия с кюрдите. Да ги видим тогава на къде ще се обърнат към Либия ли, да спасяват жалкия си каменяк ли и те няма да знаят на къде да се въртят. Тяхната е изпята.

    Коментиран от #24

  • 19 Сезгин Християнина

    28 26 Отговор
    Османците ги чака един GANG BANG от всички страни.

    Коментиран от #66

  • 20 Не е заради това

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "българин":

    Но едва ли ще разбереш.

    Коментиран от #33

  • 21 Idiot

    21 26 Отговор
    Мачкай Ердо!!!

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хасан

    39 11 Отговор
    Семейство Ротшилд с няколко енергийни корпорации държат петрола на планетата и ако някой се опълчи е диктатор ,неосманист,джихадист,комунист и др
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 гост

    38 12 Отговор

    До коментар #13 от "Димитър":

    В България не е имало руска войска, докато сега има американска, която не си плаща!
  • 27 Хасан

    34 14 Отговор

    До коментар #22 от "Сезгин Християнина":

    Абе човек ...Ердоган си гони своя национален интерес ..теб кво те сърби ?! Живей си в панелката ,пий си бирата ,яж си свинското

    Коментиран от #29, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Чудна работа

    29 6 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Ердоган чеше гърците, а сезгина го сърби...

    Коментиран от #35

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сезгин Християнина

    14 29 Отговор
    От мама знам, че турските пишки шибат най-добре. Баща ми е на същото мнение, така както му е завещано от предците.
    Възхищавам се на турците и техните мъжки достойнства.

    Коментиран от #38, #55

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 психолог

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Не е заради това":

    Има ли разлика между до и не.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хасан

    18 28 Отговор

    До коментар #32 от "Сезгин Християнина":

    Светът има нужда от силна Турция като балансьор ..балансьор между Изтока и Запада

    Коментиран от #40

  • 37 Хасан

    20 15 Отговор

    До коментар #32 от "Сезгин Християнина":

    Статиите са за Турция и отношенията с Гърция,Сащ,Русия,Либия ,Сирия ....няма нищо с България
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хасан

    8 11 Отговор

    До коментар #39 от "Сезгин Християнина":

    Може но при едно условие...
    Ще трябва да си измиеш лайняния гъз с четка и сапун.

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мухахахаха

    15 12 Отговор
    "Как целият арабския свят се разгневи на Турция".
    Голям кеф. Едни срещу други и ще хвърчат чалми.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТУРЧИНА

    23 10 Отговор
    Живял съм в Турция 1 месец всички турци мразят арабите. Даже и тези които гласуван за Ердоган ги мразят. Всички знаят как арабите предаха турците с разпадането на Османската империя. Ако не бяхме ние Турците арабската религия нямаше да се развие толкова бързо за толкова години и арабите щяха да си останат в пустинята.

    Коментиран от #56, #57

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хасан козо бача

    20 9 Отговор
    хасане хасане ти не си турчин стига си провокирал хората.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да еаааа!

    16 7 Отговор

    До коментар #8 от "Сега ще скочат пишманпатриотите":

    С бе, пишман анализатор, ако Турция загуби, бай Ердо ще падне.Евреите остатък Океана ще му спретнат "Турска пролет" и тогава ще има нов "Турски поток", но от 2000000 мигранти. И можеш да си абсолютно сигурен, че ще мине през България.
  • 54 Nu Metal

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Хасан козо бача":

    Естествено, че не е, щом не знае, че от джамиите не се изявяват вокално ходжи, а мюезини (негов вчерашен коментар визирам, на който се разбих от смях). Но защо да не провокира? Забавно е.
  • 55 хасан

    7 9 Отговор

    До коментар #31 от "Сезгин Християнина":

    От мама знам че турските пишки са е пренебрегвали заради турските гъзове.
  • 56 Спас безделника

    19 1 Отговор

    До коментар #49 от "ТУРЧИНА":

    Вярно е, че турците не обичат много арабите, но за това има исторически, религиозни, етнически (по-точно расови) и не на последно място икономически причини. На всичко отгоре, във военно отношение Турция много бързо зае едно от челните места в мюсюлманския свят. Това се прие много лошо от богатите арабски страни за радост на евреите и сега се забърка такава боза, че един дявол знае накъде ще отидат работите.

    Коментиран от #62

  • 57 Спас безделника

    16 4 Отговор

    До коментар #49 от "ТУРЧИНА":

    ТИ ЗАЩО МИСЛИШ, ЧЕ ТУРСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА ПРИЕЛИ ДОБРОВОЛНО ИСЛЯМА? ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ТУРСКИ ГЛАВИ СА ПАДНАЛИ ОТ Т.Н. "САБЯ ДАМАСКИНЯ"? КОЛКО МНОГО ИЗБИТИ, ОТВЛЕЧЕНИ ЖЕНИ И ДЕЦА СА СТАНАЛИ ЖЕРТВА НА ИСЛЯМИЗИРАНЕТО НА ПРАДЕДИТЕ ТИ. ВПРОЧЕМ, ОСВЕТЛИ МЕ, КАКВА РЕЛИГИЯ СА ИЗПОВЯДВАЛИ ПРЕДИ ИСЛЯМА?

    Коментиран от #64

  • 58 Дгтрх

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "турчина":

    Ей това може да свали главата на Ердоган и Гюлен да я получи на тепсия
  • 59 Слаба ти е историята

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Пираня":

    Колкото солун е български толкова и ерусалим принадлежи на филистимците
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Никой

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "турчина":

    Абе и аз моето го оставях през далечната 1989г на заминаващите на голяма екскурзия. Лошото е, че служи за облагородяване, на "американски" - ашладисване.

    Коментиран от #63

  • 62 Хасан

    13 3 Отговор

    До коментар #56 от "Спас безделника":

    Проблема на арабите е че се страхуват от турския модел на устройство на държавара..а то светско,демократично,многопартийна демокрация с пазарна икономика и толерантност към всички религии и култури ...арабските страни са теократични,с назначени шейхове или генерали ..
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Име

    2 5 Отговор

    До коментар #64 от "ТУРЧИНА":

    Ще ти се.
  • 66 Ibrik

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Сезгин Християнина":

    Gleday tebe da ne te podhvanat ce nyama kade da izbyagas
  • 67 Bauman

    4 1 Отговор
    Стига с тази фалшива пропаганда,точно обратното.Не си мислете ,че не се осведомяваме и от други чужди ваши колеги...м-у другото либийците уважават турците,първия либииски премиер има турски корени,така че повечко инфо за бг. стратезите ще е от полза,за да не стават смешни...
  • 68 koпа

    3 0 Отговор
    Днешната порция от антитурска пропаганда.
  • 69 kiro

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "турчина":

    vseki govori za tova koeto ne moje...