ФАКТИ.БГ

ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София

В районите, в които хората гласуваха за кметове от опозицията, инвестициите видимо намаляват

Публикувана: 8 Февруари, 2020 13:00
46 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7233
ГЕРБ мъсти на недоволните избиратели в София
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Светослав Спасов

Ако софийски избиратели се опълчат на ГЕРБ и предпочетат за районен кмет представител на опозицията пред кандидата на управляващите, районът ще си понесе последствията. Отмъщението е по линия на парите за инвестиции, които централната власт в столицата, която е под тоталния контрол на партията на Борисов, ще отпусне на непокорния квартал. Това показва капиталовата програма на Столичната община за т.г., която ще се гласува днес заедно с бюджета. В нея районите, които м.г. смениха кметовете на ГЕРБ с хора от „Демократична България“, БСП или с независими, имат общ проблем – инвестициите за облагородяване на зоните им са силно орязани или направо замразени.

След почти десетгодишна пълна хегемония на ГЕРБ миналия октомври половината от 24-те района на столицата изгониха дотогавашните си кметове от управляващата партия и избраха нови лица. Коалицията „Демократична България“ спечели 8 кметски стола, БСП взе район „Изгрев“, а избирателите в „Младост“, „Панчарево“ и „Кремиковци“ подкрепиха независимите арх. Стефан Стефанов, Николай Гюров и Лилия Донкова. За краткия си престой в управлението много от новоизбраните кметове вече би трябвало да са си дали сметка, че системата е направена така, че кметът Йорданка Фандъкова и мнозинството в Столичния общински съвет държат безчетен брой лостове да контролират т. нар. малки кметове, да награждават лоялните и да наказват недоволните.

Преди днешното гласуване на бюджета в част от столичните райони се проведоха публични обсъждания по въпроса за общите пари. Всъщност единствено кметове от опозицията и независими организираха срещи с избирателите. Дебати имаше в „Младост“, „Красно село“, Слатина“, „Лозенец“, „Средец“, Оборище“. В районите, които управлява ГЕРБ, официални обсъждания на бюджета не се насрочиха. Може би така управляващите се опитаха да кажат на гражданите, че тяхното мнение е било важно до вота и че след това решенията вече ще са взимат от властта.

Като общ проблем в дискусиите се откроиха няколко теми. Първият е, че изброените райони изглеждат почти

напълно пренебрегнати в програмата на общината за ремонт на училища, детски градини и ясли.

В плана за 2020 г. са заложени 36 млн. лв. за работа по 26 училища и градини в София. Без една всички те се намират в райони на ГЕРБ - "Красна поляна", "Надежда", "Връбница", "Илинден". Единственото изключение е заложеният ремонт на Френската гимназия, намираща се в "Средец", на който кмет е Трайчо Трайков от "Демократична България".

Неприятната тенденция бе предмет на специални обсъждания в останалите части на София. Кметът на "Лозенец" Константин Павлов заяви, че районът му е кандидатствал с проекти за няколко детски и учебни заведения и че от списъка е изпаднало всичко без неотложния строеж на училище в новия квартал „Кръстова вада“, която се изгражда вече няколко години. Освен него не е одобрен нито проектът за реновиране на сградата на 139-о училище „Захари Круша“ на бул. „Арсеналски“, което още се отоплява с нафта, нито на 120-о училище „Г.С. Раковски“, което е паметник на културата и което въпреки скорошен ремонт отново има предписания за спешно укрепване. Засега са отхвърлени и исканията за 35-то училище, за което има одобрен проект от 2012 г., както и за още няколко училища и детски градини в „Лозенец“.

Дълъг списък с отхвърлени предложения показа и кметът на „Красно село“ Росина Станиславова. „Не ми се иска да вярвам, че ресорните зам. кметове на София не дойдоха на това обсъждане, защото аз съм вашият кмет“, каза тя на съкварталците си. Станиславова е от „Демократична България“. В листата на „Красно село“ влизат отложеният ремонт на 8 ДГ „Проф д-р Елка Петрова“, на 25-о училище "Петър Берон", спешното укрепване на 162 ДГ "Вихрогонче", изграждането на два училищни салона и т.н.

Втори общ проблем е, че след победата на опозицията м.г. Голямата община е започнала да отказва пари за проекти, които при предишните кметове на ГЕРБ са били одобрени. Кметът на „Красно село“ съобщи, че в края на 2019 г. неговата администрация е върнала над 4,7 млн. лв. в бюджета на София като преходен остатък. „Голяма беше изненадата за нас, когато нито тези пари бяха заложени в новия бюджет, нито новите нужда на стойност 7,33 млн. лв“, коментира Станиславова. Като пример тя посочи, че „Красно село“ е превел обратно 2,1 млн. лв. от течащия ремонт на 124 ДГ "Бърборино". В новия бюджет на София обаче градината първоначално фигурирала с едва 500 000 лв. и едва след допълнителни разговори сумата била коригирана.

Друг проблем в непослушните квартали е, че Столична община и районните кметове имат

напълно различни виждания за това кое е спешно за решаване.

Малките кметове все по-открито се възмущават от решенията на Фандъкова и заместниците ѝ за какво да отпуснат средства и кой ремонт да отложат. В „Лозенец“ Константин Павлов бе видимо учуден защо централната администрация отчита като инвестиция в района над 1 млн. лв., дадени за ремонт на зоната на маймуните в зоопарка. При положение, че той искал пари за улици и канализация в новите квартали „Кръстова вада“ и "Витоша", които не са отпуснати. „Не знам защо това е включено при нас, но се радвам, че поне нашите братовчеди ще живеят в европейско, добре изглеждащо, климатизирано и вентилирано място“, иронично коментира Павлов.

Сходни проблеми има и кметът на район "Слатина" Георги Илиев, който също е от "Демократична България". В капиталовата програма на София редица обекти в "Слатина", одобрени при предишния кмет от ГЕРБ, са замразени при новия. Какъвто е случаят с ремонта на ключовите улици "Атанас Узунов" и "Велчо Атанасов". За последно той бе одобрен м.г., но очевидно ще отпадне през тази. От 41 искания на Илиев единственият одобрен проект е за ремонт на ул. "Николай Коперник" и на част от "Атанас Узунов" на обща стойност 1 млн. лв. Отхвърлени са предложения за ремонт на инфраструктура, по която се движи градският транспорт и която не е реновирана от години. Отхвърлен е и ремонтът на 183-а детска градина, която е в окаяно състояние и за която през 2019 г. са отпуснати 305 000 лв.

"В същото време по предложение на Столична община се отпускат 6 млн. лв. за ремонт на "Шипченски проход" в участък, който е в цветущо състояние в сравнение с описаните обекти и който с нищо няма да подобри качеството на живота на хората от района. Не знам как да си обясня отношението към "Слатина", освен с това, че кандидатът на опозицията победи представителя на ГЕРБ. Другият вариант е управляващите да са решили, че "Слатина" се е обезлюдила и че вече в района не живее никой. На вас оставам да прецените кое е вярното“, коментира Илиев.

За дисбалансите в новия бюджет на София първи алармира независимият кмет на „Младост“ арх. Стефан Стефанов. На две поредни гласувания за кмет 120-хилядният квартал отхвърля кандидатите на ГЕРБ и предпочита техни опоненти, като победата на Стефанов м.г. бе пример за наказателен вот срещу депутата от управляващата партия Мария Илиева. Впоследствие обаче централната власт в София отреди вторият по численост район на града да получи само 1.05 млн. лв. от 471.2 млн. лв., предвидени за инвестиции в града. След това Стефанов първи призова съкварталците си да отидат на „Московска“ 33 и да изразят отношението си към решенията на Фандъкова и екипа ѝ. Преди дни и жителите на район „Панчарево“, на който кмет е също независимият Николай Гюров, обявиха протест днес пред сградата Столичната община с настояване за отпускане на повече пари за селата в състава на района.


Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 33 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Госあ
1 Отговор
Фандъка нямаше ли да умира от рак бе ? К'во стаа

Коментиран от #15, #20


Оценка:
-10 +65

Пръч
2 Отговор
Вестник Сега - Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши властта....

Оценка:
-72 +17

Последния софиянец
3 Отговор
Да гледаме да не източат и язовир Искър. Така отмъщават.

Оценка:
-7 +125

Лекар БГ
4 Отговор
Моята "любима "Кметица е с маска на полу усмивка.Зад нея-докачливост и зле прикрита злоба.Но...прагматична.Новите кметове са неудобни.Досегашните десетки и безконтролно харчени милиони,не могат удобно да се усвояват в ГЕПП схемите.
Нищо лично.

Коментиран от #19


Оценка:
-7 +115

Народът на БЪЛГАРИЯ!!!
5 Отговор
Незабавна оставка на властта. ГЕРБ, СДС, ДПС, ВМРО, Атака, ВОЛЯ, ОП напуснете властта. България на Българите и народът на България, без значение на етносът им. Ние БЪЛГАРИТЕ ВИ прощаваме, но напуснете Властта СЕГА и ЗАВИНАГИ. Всички да протестираме, като баба СТОЙНА, велика БЪЛГАРКА. ДА СПРЕМ НАМЕСАТА НА САЩ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ.

Оценка:
-6 +96

Behemoth
6 Отговор
Ми тия ги интересува само власта ...представете си дадат адекватно финансиране на някой от другите и неговия район стане по добър за живеене от гербераските ...нали ще загубят власта... ГЕРБ е комбинация от мутри,комунистически апаратчици и откровени идиоти...

Оценка:
-5 +95

ОТКАЧАЛНИК
7 Отговор
А МИ ЧЕРНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ФЪНДЪКА ЩЕ ИМ ДАДЕ КОТЛИ НА ГАЗ И ПЕЛЕТИ ЗА МЕРСИ

Оценка:
-4 +67

ленчето с кремчето в ръце
8 Отговор
ДАСКАЛИЦАТА МРЪНКА ПОД НОСА СИ КАТО ОБРАН ПОП ,БЕДЕН РЕЧНИК - ЧЕТЕТЕ БЕ ФЪНДЪКОВА ,ЧЕТЕТЕ БЕ...ТАЗИ

Оценка:
-5 +61

Браво !
9 Отговор
Ами така беше при социализъма,що се сърдите ??? Като не си член на БКП - няма нищо !!! България НИКОГА няма да се оправи с това мислене -на ВАШИ и НАШИ !!!

Оценка:
-17 +40

Ventura
10 Отговор
За да не бъде това безхаберие, събраните данъци от общините да остават в техният бюджет, а само 5% да се заделят за голямата община. Не всички обикаляме центъра и с. Банкя.

Оценка:
-4 +55

Георги
11 Отговор
Какъв герб те трябва да бъдат разследвани за геноцид на народа.За 10 години управление само страдание за най- нещастният народ.

Оценка:
-6 +63

ЯСНОВИДЕЦ
12 Отговор
ФАКТИ, пак лъжете, това което пишете са ЛЪЖИ! ВИЕ ЛЪЖЕТЕ КАТО КУРНЕЛИЯ.

Оценка:
-57 +13

Най голямото отмъщение
13 Отговор
е на Мензис Стоянова. Накара милиони българи да обменят левове в евро и така напълни гушите на банките и чейнджбюрата. Банковото лоби в парламента работи отлично.

Оценка:
-4 +49

съвет
14 Отговор
Намалени инвестиции?! То пък, едно отмъщение. Я им спри тока и водата. И не изхвърляй, контейнерите два месеца. И след това, нови избори за районни кметове. По тоя начин спечелихте градовете, че три квартала ще ви се опрат.

Коментиран от #26


Оценка:
-6 +25

така така
15 Отговор

До коментар #1 от "Госあ":


не няма.. ще управлява още един мандат. На пук на рубладжийте!

Оценка:
-49 +9

Александър
16 Отговор
Докато всички се оплакват по форуми, Facebook и т.н. нищо няма да се промени. Трябва хората да излязат на улицата и да свалят правителството. Това е, много е просто.

Оценка:
-4 +52

За еврото
17 Отговор
Заплатите и пенсиите в ЕВРО колко ще са ??? Ако заплата от 500-лева,стане 250-евро ,колко ще е хлябът ???? Бананите би трябвало да са от 80-цента до 1-евро !!! ЗАЩО не ни казват цените какви ще са в евро ???

Коментиран от #27, #36


Оценка:
-3 +42

До 16- Александър
18 Отговор
ЗАЩОТО хората не знаят на тяхното място какви ще ДОЙДАТ !!! Трябва да са със ЗАПАДНО мислене,за да стигнем ЗАПАДНИТЕ държави !!! Ако имаме техните политики и държавници ще сме по-добре !!!

Коментиран от #25


Оценка:
-23 +7

Ново
19 Отговор

До коментар #4 от "Лекар БГ":


На бодлива крава господ рога не дава /видях те бсп остана без пари и плака за субсииди от народа/

Оценка:
-22 +9

Видин
20 Отговор

До коментар #1 от "Госあ":


Злоба отмащения атентати на църкви нар съд комунизъм белене чернобил това е комуниста народа му да мре

Коментиран от #34


Оценка:
-27 +11

ЗАЩО ???
21 Отговор
ЗАЩО -БКП-БСП - не започнаха САНИРАНЕТО на блоковете ??? Нашата ПАРТИЯ любима ни навря в панелките,и не ги санира !!! Нас ЧЕРВЕНОТО знаме РАЗВЯ НИ -във всички посоки на СВЕТА НИ !!!

Оценка:
-29 +7

месара
22 Отговор
да, ако слушате бсп или "независимата"!

Оценка:
-18 +3

Гост
23 Отговор
Значи всички цигански махали ще светнат сега, нови къщи за всички м@нг@с@ри😂😂😂😂 Циганската кметица не си играе....

Оценка:
-2 +23

Някой си
24 Отговор
Спфиянци си ги избрахте ГРОБ и Фъндъкова!

Оценка:
-4 +26

Гост
25 Отговор

До коментар #18 от "До 16- Александър":


Западното мислене, обаче, е свободно мислене. Ние сме продажни подлоги!

Оценка:
-0 +20

ха ха
26 Отговор

До коментар #14 от "съвет":


Ако, махне и "патрулките" за месец, може и предсрочни избори да има.

Оценка:
-2 +14

Бачо Киро
27 Отговор

До коментар #17 от "За еврото":


Лесно е, гледай Германия. Цените на първия ден от еврото само смениха знака, не ги конвертираха. Заплатите обаче ги конвертираха. Така стана двойно по-скъпо от днес за утре. Марката към еврото беше като лева - 2:1. Познай дали няма да е абсолютно същата работа. Заплатата ти ще е наполовина в цифри, а цените същите, само със знак за евра вместо лева. Още помня как на първия ден от еврото отидох да си купя кроасани и гледам същата цена, в евро обаче. Рекох, не са сменили цената... Ма ядец... Та точно това и ще стане. Тук заплатите обаче не са като в Германия.....

Коментиран от #30


Оценка:
-8 +24

Факултета
28 Отговор
Значи при нас инвестиции ще има.

Оценка:
-1 +15

778
29 Отговор
Дано падне тухла на главата на Фандъковица!

Оценка:
-6 +14

ИМПЕРИАЛИСТ
30 Отговор

До коментар #27 от "Бачо Киро":


Не се притеснявайте. Обмяната ще стане както по времето на г-н Иван Костов, когато 1000 лева ги заменихме за 1 нов лев....България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне..........

Оценка:
-6 +14

До Николай Гюров - кмет на Панчерево
31 Отговор
Г-н кмете, за разлика от другите райони, вашия не е равнинен и има много сериозна предпоставка за обилно обливане на улиците с фекални води от септичните ями при по-сериозни дъждове. Не знам как ще се оправяте със здравното министерство, но ако жителите на Бистрица заведат персонални дела за умишлено игнориране на проблема със селската канализация, може да се наложи да обитавате най-населеното общежитие в София - ЦСЗ

Оценка:
-3 +8

гост
32 Отговор
На тиквата отдавна му се клати столът,но проблемът е,че няма кой да го смени.но скоро ще падне от власт и тогава картофка ще и изчезне ехидната усмивчица.Иде време разделно.

Оценка:
-5 +16

Патриот
33 Отговор
гербави БОКЛУЦИ Н9825АРОДА ВИ МРАЗИИИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-6 +17

Долар Рубладжиев
34 Отговор

До коментар #20 от "Видин":


И като умря народа,защо бройката му се увеличи до 89г. а 30 години след това намаля с няколко милиона-за един приятел питам!

Оценка:
-1 +9

Христо
35 Отговор
Плачете за София,но в дълбоката провинция не знаете какво е да си кмет от "неправилната" партия. Всички знаем, коя е правилната.

Оценка:
-3 +10

анонимен
36 Отговор

До коментар #17 от "За еврото":


Заплата от 1 000лв ще стане 500 евро, а един хляб от 1лв ще стане 60-65 евроцента.

Оценка:
-4 +8

мистър Линч
37 Отговор
Кратуните от ГЕРБ обичат да крадат и щом районния кмет не е техен-не може!Затова няма инвестиции.За десет години колко окрадоха,леле мале.Случиха на народ обаче-такива овци няма да намерят никъде.

Оценка:
-3 +15

Западните Балкани
38 Отговор
Гешев веднага да отиде да ги арестува, както направи с Иванчева. Или Борисов ще изтрещи и ще отиде да ги набие начело на полицаите от съответните районни или поне да ги напръска с газ.

Оценка:
-5 +5

123
39 Отговор
"Да би мирно седяло,не би чудо видяло" сега да си сърбат попарата,кой им е крив.

Оценка:
-9 +1

оня с коня
40 Отговор
Бюджетът на София е в определен Годишен Размер и Фандъкова като Кмет следва да го разпределя по Квартали.МОЖЕ ЛИ Тя отпусне повече Пари на "Противниковите" Кметове от БСП и др. Подобни,а да Отреже Кметовете на ГЕРБ?Ами НЕ МОЖЕ,защото в такъв случай на Следващите Избори БСП и Другите Подобни ще станат още по-Бетонирани на местата си,а "нашите хора" от ГЕРБ ще се огънат и почти сигурно ГЕРБ ще загуби Позиции.Това е ЕЛЕМНТАРНАТА И ЗДРАВА ЛОГИКА,но Авторът-Шущер тълкува Нещата по възможно най-простоватия начин - като "МЪСТ"! Еса такива Гьотверени,случайно намерили Химикалка на Улицата и решили да я "употребят по Предназначение" за "некой лев...как да не ги уволниш ПРЕДИ още да си ги назначил?!!

Оценка:
-5 +4

Лекар БГ
41 Отговор
На кого мъсти или да е факт.Иначе,както досега.Най-тлъстото парче от белчинската баница-почистване и боклук,над 220 мнл.лева,отидоха при обичливите-Вълка,Домусчиеви и онези двамата"бузинесмени"от Перник/дето имаха навика да се кютечат по заваденията с разни тем подобни фейсове/-Титан.

Оценка:
-0 +8

Ели
42 Отговор
Ето пак агресивна политика.
Говорим за гражданско общество, защо при консенсус на различните кметове районни не се активизират чрез обществени движения и организации различните от статуквото политики.

Хем приспиваме граждански структури - с другите са виновни, хем нямате политика за издигане на искания, подкрепени от обществото.

Не става с агресивен извод, става с динамика и отношение, извън празни крайни обобщения, по този повод Освалд Шпенглер казва:кой е по-ценен: войникът убил Архимед, или Архимед.

Първоначално изпитваш емоционален гняв срещу изводът на Шпенглер, следствие разбираш, че чудовищното бездействие на науката и прогреса (интелектуалците) ражда чудовища.

Не става с етикети и обобщение, в даден момент се изисква динамика на процесите.

Препоръчвам "Залезът на Запада" на български, преводачите избират заглавието - тяхно право. Най-четеният труд след ПСВ в Германия - отделна тема, за обикновения читател ще е малко скучна, извън философията, излязоха и Ръсел, и Фернан Бродел - преиздаден.
Толкова значими трудове не са преведени на български, а си заслужават, да се чуди човек - защо?

Оценка:
-0 +0

ай майкоуу
43 Отговор
Всички сигани поздравявъми нашия кръвен брат Бойку и цялото му мешаре от гербери и коълиции с един кючек по негов избур.За какъ Данчи същу цялята маала сме с нея и можи отнову да разчита на нас.

Оценка:
-0 +2

БСП
44 Отговор
Построи панелките за да дойдете селяни в София и после да се оплаквате че не ви ги ремонтира. Те са ваши, щом мислите че да залепиш стиропор е саниране, много години ще ви трябват да разберете какво значи саниране.

Оценка:
-0 +2

123
45 Отговор
Помним как свършиха сините гета на Виденов, баце уверено върви на там

Оценка:
-0 +1

Ben
46 Отговор
Гербери скапани времето ви изтече.Неви искаме повече.Неви искаме еврото.Неможем повече да ви гледаме селски идиоти.Всички гербери сте за затвора.Стига сме били подлога на САЩ

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери