ФАКТИ.БГ

Човекът с каскета

В Източните Балкани каскетът е символ на модерност и левичарско дръзновение

Публикувана: 10 Февруари, 2020 09:57
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 8307
Човекът с каскета
Колаж: СЕГА
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.3 от 41 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някой ден Иван Гешев - този Ел Куко, с когото богатите вече плашат децата си - ще намери своето справедливо място в аналите на световната история. Защо ли? Защото освен радост Човекът с каскета има своята непреходна философска стойност, която, щем не щем, трябва да признаем. Ако не, ние - тесногръдите, то светът ще признае ролята и значението на Гешев. А във ВУЗ рано или късно ще се изучава гешефтология, това е ясно.

Мнозина повърхностни специалисти вече вкараха Гешев в тесните рамки на популистката философия. Това е относително вярно, но по същество сбъркано - Гешев наистина вае образа си в тази посока, но по никакъв начин не е прост популист. "Не може плюсовете да са само за едни - за богатите", каканиже водачът на прокуратурата и по този начин сам се изкатерва на пиедестала на популизма, изритвайки с шут всички политически маргинали, които драпат да се намъкнат в тази ниша. "Как така всички богати хора в тази държава са страхливи милиардери? Защо не се страхуват тези хора, които нямат какво да ядат?“ - Гешев продължава да изстрелва думи куршуми в обезкървената снага на богаташа олигарх, за да завърши смисловата парадигма с феноменалния въпрос: "Трябва да си отговорим на въпроса олигарсите ли са жертви, или са жертви българските граждани, които живеят бедно?"

Строго погледнато,

тук Гешев мяза леко на партизанин, току-що слязъл от Балкана

и с учудване е установил два факта - че властта се търкаля по улицата и че има все още недоубити народни изедници. Момчето от крайните квартали е свършило половината работа - навело се е и е вдигнало властта от прахоляка и сега кара нататък по плана.

Че Гешев, възпитаник на великата симеоновска МВР школа, лекинко мяза на деветосептемврийски поборник, прозира ярко в думите: "Докато ние не ангажираме тяхната наказателна отговорност за крадене от българския народ през тези 30 години, в резултат на което българският народ живее бедно и в мизерия, всичко е уж нормално". Това е вододел - от едната страна е капиталистът изедник, народният душманин, "олигархът от криминалния преход", а от другата биещото сърце на Партията, народният трибун и неговият гняв величав. Не е пресилено да се каже, че в случая не става дума просто за някаква поредна борба с класовия враг - не! В случая става дума за въздаване на справедливост чрез изземване, за преразпределение на ресурси. Затова като един Робин Худ Гешев казва: "Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия за една година, и да казваш, че си репресиран". Ако народната власт след 1944-та извършваше светкавична експроприация, Гешев още по-светкавично извършва конфискация на частна собственост в полза на държавата. Няма да се учудя, ако утре всеки български гражданин получи по една тракийска златна заврънкулка и платно на Светлин Русев. А че в "Нове холдинг" някой ден ще се танцува, това също е ясно.


Гешев е аватар на вековната злоба на роба,


той твърдо вярва в светлото бъдеще, в което богатите, тези чорбаджии изедници, плачат и треперейки от ужас, горко се разкайват за страданията, които са причинили на раята. Победата не подлежи на съмнение, загубата не е вариант. Няма място за каквото и да е вазовско единение, в което богатий с парите и сюрмахът с труда делят общо пространство. Нищо не може да спре хероят. Оплакванията от несправедлив процес например не струват пет пари за Гешев: "Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат?! Защо не се страхуват тези, които не могат да си получат пенсиите?! Защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците ?!".

Като фин популист и "момче от крайните квартали" за Гешев най-страшното падение е предателството към идеите, т.е. - да те свържат с тия, кожодерите на народа: "Аз не се срещам с олигарси. Имах покана, не покана, обаждане имах, мисля, че ... от кой беше, от кабинета, как се казваше... Златев мисля, че беше, иска среща.“ И допълва: "Аз с такива хора не се срещам, нямам нужда. Аз се срещам с обикновени хора, това е моята среда. Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновените хора. Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора".

Въпреки това Гешев не е неочаквано явление, той не е в структурен дисонанс с политическия ландшафт, напротив -


този каскет кореспондира директно с веригата каскети,


която управлява в БГ през всичките тези години.

Тъй като комунизмът е популистка идеология, всички гореизложени цитати научно доказват пъпната връзка между мислителя Гешев и марксистко-ленинските идеи за национализиране на средствата за производство, премахване на наемния труд и ликвидиране на някои излишни класи, т.е. до преминаването към безкласово общество. Може би точно затова раждането на Гешев бе посрещнато с мълчаливо одобрение от БСП, не с протести.

Ето тук е обаче голямата грешка на цитираните по-горе "специалисти", които криво схващат натюрела на Човека с каскета. Гешев не е комунист! Защото комунизмът е класическа антисистемна философия, а Гешев, меко казано, е системен играч. Гешев душа дава за системата, той на ръце би я носил, докато отмалее. А комунистите биха разрушили системата с триста тона тротил, знаете. Т.е. Гешев е чист системен популист.

Да, Гешев може да изглежда сиромахомил, бетер Спиро Гулабчев и Александър Херцен, но само докато волно гешефтира в ролята си на изпечен популист. Затова не е ляв. Т.е. той може да е роден в първичния бульон на новодемократичното ляво, може да е крепнал и възмъжал в краен квартал като "Младост", може да се е изпедепцал на всякакви популистки лакардии, но в края на краищата гешефтологията е манифест на статуквото. Не просто го манифестира, разбира се - това е титанична борба, кръв се лее на фронта, защото в крайна сметка целта е да се преразпределят тракийските съкровища, а не просто да се набие класовият враг, за бога.

Затова и мястото на Гешев е в историята - за да не се стига до библейското невежество - Еклесиаст: 9:15 "Но в него се намери сиромах и мъдър човек; И той с мъдростта си избави града; Но никой не си спомни за онзи сиромах човек".

Ето затова Гешев е радост.

Автор: Петьо Цеков

Източник: "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.3 от 41 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Знам
1 Отговор
Леле видят Бойко !!!!!!

Оценка:
-2 +28

Ххх
2 Отговор
Към снимките, илюстриращи статията следваше да добавят и снимка на значимата личност Борислав Попов.

Оценка:
-1 +41

Знам
3 Отговор
И Гешеф го има на снимката !!!!!!

Коментиран от #33


Оценка:
-3 +26

бай Иван
4 Отговор
Нищо не разбрах от тая статия .

Коментиран от #8


Оценка:
-18 +34

Асан
5 Отговор
Простаци

Оценка:
-7 +13

Наазир
6 Отговор
Гешев е аматьор каскетоносец, а истинският каскет е Борето Попов, който безпроблемно поема 35 санта африканска тояга до черния дроб !

Оценка:
-8 +34

Алфа Вълкът
7 Отговор
Последните комуняги се избиват едни други за власт и пари!

Оценка:
-33 +15

Балзак
8 Отговор

До коментар #4 от "бай Иван":


Ето няма нищо за разбиране, изсмукано от пръстите!

Коментиран от #39


Оценка:
-20 +16

да питам
9 Отговор
първо що преписваш? автора на тезата за каскета е иво беров. НО и двамата пропускате нещо важно в ролята на каскета: значението му като система за защита от стрелба. отдолу е от кевлар и най-удобен за изработка. първо се ограмотете малко после пишете свободни съчинения.

Коментиран от #27


Оценка:
-4 +21

разбрахме
10 Отговор
Ахааа - вестник "Сега" ! Ми кой ли пък е собственика на този вестник ,знаете ли ? Ако знаете - значи знаете и защо е написана тази турлю гювеч статия / те пишат по около сто такива на ден и ги разпращат при който поискал и който не поискал/.

Оценка:
-22 +13

Tate
11 Отговор
О-о-о, щото днеска е на мода, о-о-о пед.......ст..........та порода.Те са хора от народа. “ Хиподил - Хора от народа (2000)

Оценка:
-8 +7

СссереМ
12 Отговор
Горните двама са най големите ПРЕДАТЕЛИ в историята на България.

Оценка:
-15 +11

Госあ
13 Отговор
За един каскет, толкова разсъждения...и аз нищо не разбрах

Оценка:
-13 +11

Byg
14 Отговор
Даааа , още една ялова драсканица от брошурата "сега" копната в русофилския клюкарник факти. Здраве да е треперчт им шортите на мошета , бягат навън с едничката цел да си спечелят още малко време , но и там вече не ги искат и правят отчяени опити да омаскарят Гешев , човека който почна да ги третира като равни на простосмъртните а не като богоизбрани.

Оценка:
-17 +11

какви снимки
15 Отговор
Ама какви снимки само ! С какви каскети !Като от филми за сицилианската мафия !

Оценка:
-2 +25

Ами
16 Отговор
Гешев си е мн добре. За чий му дъвчите м@дете. Носил каскет и заради това бил некакъв протокомунист, неосъзнат ляв центрист на който идеологията му е пришита в хастара на каскета. Ай, сиктир, бе пляваджии. Само за ваше фешън сведение - този тип каскети стават все по популярни по света, а и у нас.

Оценка:
-18 +16

Ел Боко
17 Отговор
От утре на всички ГРОБари забранявам да носят каскети, ще носят черни качулки като палачите!

Оценка:
-6 +29

Електрошок
18 Отговор
Статията е посредствена словесна акробатика,купчина талаш,от която не се вижда вретеното.

Оценка:
-12 +14

Леля Цецка
19 Отговор
Васил Божков -, президент!

Оценка:
-6 +13

Другия с коня
20 Отговор
Какво словоблудство в тази умопомрачителна Идея за Каскета....С две думи- ще им Го Начуква на Червените Цървули,крали и ограбвали безнаказано Държавата и Народа....Поемайте за.Дубай или Москва,докато е време....

Коментиран от #21, #23, #40, #41


Оценка:
-15 +13

21
Този коментар е премахнат от модератор
22
Този коментар е премахнат от модератор
23
Този коментар е премахнат от модератор
боцмана
24 Отговор
Това да не би да е афиш на новата версия на филма "Трактористи"?

Оценка:
-1 +10

25
Този коментар е премахнат от модератор
onq s konq
26 Отговор
Помнете, че и този каскет някой ден ще управлява България. Тук изобщо не се изисква висока интелигентност а просто афинитет към средностатистическия българин.

Оценка:
-6 +10

Gesch
27 Отговор

До коментар #9 от "да питам":


Не питай а прочети спомените на Буров. Има още да учиш. Беров е просто плагиат.

Коментиран от #31


Оценка:
-2 +8

Бат Вальо
28 Отговор
Много съм доволен! Щом съмнителни персони /като автора/ започнаха да пълнят гащите, значи Гешев си върши добре работата! Ей това го чакам вече 30 години ...

Коментиран от #32


Оценка:
-10 +11

29
Този коментар е премахнат от модератор
30
Този коментар е премахнат от модератор
да питам
31 Отговор

До коментар #27 от "Gesch":


мислиш че не знам ли? само че буров е преразказан от един човек от мвр тогава. така че... въпроса който повдигнах бе: технологичен или не е каскета? не за авторството. когато баща ми ходеше с бомбе шефа му бе с нискотехнологичен каскет.

Оценка:
-2 +3

Много си доволен щот си прост
32 Отговор

До коментар #28 от "Бат Вальо":


По сегашните закони ако нАмерят под краката ти злато или айфон то те са Първо на държавата а ако намерят трева или субстанции то те са задължително ТВОИ.....

Оценка:
-3 +9

Охо бохо
33 Отговор

До коментар #3 от "Знам":


Ще го и а до края на мандата му, за да умират от яд

Оценка:
-3 +1

какво содство само и бедно въображение
34 Отговор
Та нима мафията не стартира със защита на бедните и онеправданите , нима само действията и са малко така извън закона , нима сега няма сходства с подобни практики . Сега е още по-страшно , защото мафията си и прави законите , нещо което не е било напълно усвоено нито от италианската мафия , нито от гангстерите , нито от друга мафия , освен от нашата политическа мафия.

Оценка:
-0 +9

Зайко Байко многознайко
35 Отговор
Гешев ако така действа и нагоре към върха на пирамидата ще е много добре! Ще си променя мнението само когато тури в затвора Цвъко КаунЬя, Тиквоций Едно, Пацо Терасата, Балкона, Стефчо мазната усмивка, Натуралния индоевропеец от Драгалевци, Дръндарския ибрик, Мадридското цукало, Божков, Трайков, Вълчев, Юпитата, Батко и Братко, мистър Бийн, пикаещият във Фонтаните, крадлата Поптодорова, Гоце Три#ера, Пешо Коня, СерГей, кака Курни, Р. Овч., Вальо Топлото, Румен Пингвина , които в една или друга степен са виновни за превръщането на Родината ни в безводна пустиня и място за " утилизиране" на европейските боклуци! Скоро гледах документален филм за Швеция, шведите има въпиюща нужда от боклуци за изгаряне, всички вносители на боклуци у нас за техна сметка да извозят контейнерите до Швеция и проблемът ще намери разрешение!

Коментиран от #42


Оценка:
-0 +9

ПЕНКО
36 Отговор
" ЛОЩО ГОШО - ЛОШО С Е Г А " !!!! И ДО ЛАЙНАРИТЕ ОТ В. "СЕГА " ЩЕ СТИГНЕ ---"ЛОШОТО ГОШОВО " !!!!!!

Оценка:
-4 +3

Мартин
37 Отговор
Каскета да му е проблема. В мен се поражда чувството, че го готвят за Бойко 2.0. Постоянно лъже, дразни се като малко дете на неудобните въпроси и е агресивен като тинейджър. На всичко отгоре, постоянно говори за себе си в 3-то лице от философска гледна точка - все едно е някакъв самурай.

Оценка:
-0 +10

Гошко
38 Отговор
Съществото с каскета е примат........

Оценка:
-1 +7

2892
39 Отговор

До коментар #8 от "Балзак":


Толкова си може афтора.

Оценка:
-1 +0

40
Този коментар е премахнат от модератор
41
Този коментар е премахнат от модератор
Делибалтов
42 Отговор

До коментар #35 от "Зайко Байко многознайко":


ДА АМА'КРАВАРВАРИТЕ "ЦИТИРАТ ВАЗОВ"КАКВА Е ГАРАНЦИЯТА ЧЕ УТРЕ НЯМА ДА "ЦИТИРАТ РАДЕВ"

Оценка:
-0 +1

Пешо от панелката
43 Отговор
Напомням на влюбените в Гешеф че досега само вдига гюрултия, не се усеща кога да си затвори устата и обилно ръси милиционерски мозък за радост на мисирките. Ако “независимият” съд реши да му играе сечено и отхвърли мърляшки подготвените му обвинения, интересно тогава каква песен ще запее. И между другото, Гешев е прокурор от много много време, някой да ми помогне че не се сещам досега да е спечелил знаково дело и голям престъпник да лежи в затвора за много години. А това че остави Черепа да напусне БГ и сега ще гони Михаля да го екстрадират не се нуждае от коментар.

Оценка:
-0 +3

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Александър Йорданов
Александър Йорданов коментира пред бТВ резултатите от вота в Македония
Македонец по гръб не пада, всички са победители на изборите."

Още бисери
ТОП 5