ФАКТИ.БГ

Държавата си завъди хазартен Джурасик парк

Плеяда правителства, партии и политици обслужиха разцвета на частните лотарии, а сега дейно участват в преразпределянето на бизнес територии

Публикувана: 11 Февруари, 2020 16:00
20 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3302
Държавата си завъди хазартен Джурасик парк
Снимка: МС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Юлияна Дончева за в. „Сега“

Последната официална среща на премиера Бойко Борисов с Васил Божков бе миналото лято. Тогава той събра Божков, Гриша Ганчев и Георги Домусчиев, за да обсъдят обвиненията за купуване на мачове - поне така бе обявено. Форматът бе странен. Макар че темата бе футбол, спортният министър го нямаше. На срещата обаче присъстваха тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и бъдещият обвинител №1 Иван Гешев.

Какво ли си мисли господарят на лотариите Васил Божков, запрян по искане на българската прокуратура в среднодалечния Дубай? Сигурно му се върти перифраза на оня надпис от плочата на хан Омуртаг - човек и добре да живее, появява се някой Гешев и всичко съсипва...

Вероятно е голям шок десетилетия държавата да те обгрижва, депутати и министри да ти сервират дружелюбни закони и да не те тормозят за данъци, а внезапно развъртяла се бухалка да срине за броени дни цяла империя. По ирония на съдбата, докато пратеници на главния обвинител описват безценни антики, картини и коли на хазартния бос, най-големите телевизии продължават да въртят рекламите на неговите лотарийни игри, които в последните години подлудиха българите. Оборотите на този тип забавления са милиардни и растат в стряскаща прогресия, а неплатените от фирмите организатори такси възлизат почти на 600 млн. лева (поне така твърди главпрокурорът Иван Гешев).

"Цунами" помете империята на "златните пирамиди"

месеци след като избухна война между Божков и неговите бивши съдружници - братя и баща Найденови (всичко напомня за КТБ, която просперираше, но рухна след раздор между Цветан Василев и Делян Пеевски). Дали Божков е понечил да разшири своя бизнес, или няКой е зинал за неговия, бъдещето ще покаже. Факт е, че хазартът е главоломно растящ сегмент от българската икономика.

Възходът на хазарта нямаше да е възможен без благосклонността на плеяда правителства и политици. Достатъчно е да припомним, че приходите от т.нар. моментни лотарии не се облагат с данъци, за тях държавата в лицето на комисията по хазарта събира такси. Така е от години. Тактиката на управляващите в момента е да припишат всички грехове на Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Комисията несъмнено е виновна, но не е само тя.

Закон ли бе, да го опишеш...

Действащият Закон за хазарта от 2012 г. досега е изменян и допълван 13 пъти, а в момента се готвят нови поправки.

Декември 2013 г. е съдбовен за българския хазарт. На власт е кабинетът „Орешарски“. Точно преди Коледа парламентът нищи поредни промени в Закона за хазарта. Основен автор на поправките е Йордан Цонев, депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в НС. Той обяснява, че иска да наложи ред и яснота в облагането на онлайн залаганията. Покрай дисциплинирането на виртуалния хазарт лансира и „единна“ ставка за традиционните игри на късмета. Формулата „Цонев“ е всички организатори на игри да плащат 20% такса върху разликата между събраните приходи и изплатените печалби.

Цонев не успява да прокара своя текст. Георги Кадиев, тогава депутат от левицата, успява да убеди повечето депутати, че организаторите на тото, лото, залагания на спортни състезания и прочее игри трябва да плащат 15% такса върху всички приходи, а за онлайн залаганията – 20% върху разликата между постъпления и изплатени печалби. Включен е и един особен вид хазарт – покер турнирите. В тях играчите залагат един срещу друг, а организаторът на турнира получава само комисиони и такси като посредник, и държавната такса от 20% се начислява именно върху тях. Този текст стои в закона и сега. Точно него са прилагали в последните пет години лотариите на Божков - макар че изобщо не става дума за покер турнири. Заради тази практика сега прокуратурата и Агенцията за финансова инспекция обвиняват бизнесмена, че е ощетил бюджета с близо 600 млн. лева.

През онзи декември 2013 г. - случайно или не, депутатите пропускат да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса.

Пак по времето на кабинета „Орешарски“ начело на Държавната комисия по хазарта е назначен Огнемир Митев. Той остава неин председател до началото на 2018 г., когато финансовият министър Владислав Горанов го освобождава - "по взаимно съгласие“. Митев днес е обвиняем - в неговия мандат се е наложила практиката частните лотарии на Божков да прилагат режима, предвиден за покер турнири. За схемата се разбра от сигнала, подаден от доскорошните бизнес партньори на Васил Божков – Найденови синове и баща.

След като прокуратурата погна Божков, Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че игрите "Национална лотария“ са си спестили такси за 559 млн. лева за последните 5 години. Въпросът е

защо комисията по хазарта е разрешавала това?

И защо е приемала безрезервно всички декларации, план сметки и изчисления на фирмите за дължимите според тях плащания?

Освен Огнемир Митев на мушката на прокуратурата е и последният председател на ДКХ - Александър Георгиев, назначение на Владислав Горанов, също е обвиняем заради несъбраните такси. И с него финансовият министър се раздели преди дни „по взаимно съгласие“ - нищо че е клиент на прокуратурата. Комисията по хазарта има временен нов председател. Горанов командирова там шефа на кабинета си Георги Йорданов. Би трябвало първата работа на новия началник на ДКХ да е да напише актове за неплатени такси на фирмите, организатори на моментите лотарии – двете АД-та "Ню Геймс" и "Национална лотария", в които Васил Божков е водещ акционер. Актове засега няма...

Законът за хазарта, многократно преправян и допълван, всъщност е съвсем оскъден в частта "установяване и събиране на неплатени задължения". Юристите и в момента спорят по какъв механизъм държавата може да си събере спестените такси от частните лотарии.

Талоните за търкане се печатат в чужбина. Никой държавен орган не контролира колко талона пристигат в България, колко се разпространяват в търговската мрежа, колко се продават и какви количества се унищожават. Разчита се на декларациите на фирмите - организатори на лотариите. Законът не вменява нито на ДКХ, нито на МФ, нито на някое друго ведомство да проверява вярно ли е декларираното.

Тъй като лотариите плащат такса за поддържане на лиценз, а не данъци, НАП на практика няма нито право, нито задължение да следи какво се случва с приходите им. Целият контрол е прехвърлен на ДКХ.

"За мен Комисията по хазарта е била купена. Казвам моето мнение, не съм прокурор и не съм съдия. В хазарта до момента не е бил упражняван никакъв контрол за огромните динозаври. Нещо като Джурасик парк е хазартът“, коментира депутатът от НФСБ Валери Симеонов.

Финансовият министър Владислав Горанов се кълне, че не е подозирал какви ги вършат хазартните динозаври и ДКХ. Трудно е да повярваме, че този строг страж на хазната, който затваря бакалии за неиздадена касова бележка, не е забелязал колко дребни са приходите от такси в бюджета от радващите се на бум лотарии. Горанов е принципал на Комисията по хазарта. Ако тя е била царство на корупцията, финансовият министър носи отговорност. Премиерът Бойко Борисов старателно избягва да коментира хазартния скандал, който рути и бездруго съсипания имидж на правителството, и не изглежда ядосан на Горанов. Наивно е да очакваме, че прокуратурата ще търси и намери доказателства за политически чадър над хазартния бизнес, разперен от най-високо.

ДДС - за хляба има, за хазарта няма

През 2018 г. депутатът Валери Симеонов кипна от гняв срещу лудването на народа по скреч картите и обеща да натика лотариите в миша дупка. Той въплъти заканите си в законопроект с две ключови мерки – забрана на всякакви форми на реклама на моментните лотарии по медиите и затваряне на продажбите на билети за търкане в места, които са създадени за хазартни забавления – казина, игрални зали с автомати, салони за бинго. Симеонов дори се зарече да прокара начисляване на ДДС върху постъпленията от лотариите - защото няма логика, като купува хляб, книга или ток, българинът да дължи 20% ДДС, а като купува скреч талон, нищо да не плаща.

Инициативите на депутата патриот събраха широка обществена подкрепа. Но хазартният бизнес и телевизиите с големите реклами дадоха мощен отпор. Ентусиазмът на автора угасна, а след дълго усукване ГЕРБ реши да пита Брюксел дали предложенията не противоречат на някоя евродиректива. От ЕК отговориха, че всичко е ОК, но Симеонов и ГЕРБ отминаха с мълчание "зелената светлина".

С голямата секира

Преди седмици Валери Симеонов взриви тишината с чисто нов законопроект за „доброволно отнемане“ на лицензите и преминаване на моментните лотарии към БТС - Държавния спортен тотализатор. Идеята за ликвидация на частен бизнес стресна юристи и икономисти и отприщи лавина от критики. Стъписването нарасна, когато ГЕРБ застана зад проекта на Симеонов. Бързо избуяха предположения, че няКой иска да вземе бизнеса на Васил Божков. Усещането се изостри, когато прокуратурата нахлу с гръм и трясък в Комисията по хазарта и в покоите на Васил Божков със спецполицаи и служители на КПКОНПИ.

Проектът за ликвидиране на частните лотарии се обсъжда по бързата писта в парламента и препуска към приемане. ГЕРБ вече не се притеснява за евродирективите и не смята да го съгласува с ЕК. Хората на Бойко Борисов и авторът не се впечатляват от предупрежденията, че ще нарушат конституцията – там ясно пише в кои сфери държавата може да установява монопол и хазартът не е сред тях. Упорството на управляващите има само едно логично обяснение. Проектът за одържавяване на лотариите е само сигнал за отстрел на Васил Божков. "Динозавърът" вече бе подплашен и избяга зад граница, а в родината го чака Иван Гешев с тежки обвинения. Дори да се стигне до отнемане на лотарийни лицензи, след време Конституционният съд ще се произнесе, че не може да има държавен монопол. Депутатите и правителството ще бъдат „принудени“ отново да допуснат частни фирми да продават скреч талони и "мечти". Тогава бизнесът ще отиде в „правилните ръце“.

----------------------------------------

ИЗМЕРЕНИЯ на ВЪЗХОДА

През 2012 г., когато е издадено първото разрешение за "Национална лотария", то е за 4 игри. Сега моментните лотарии наброяват 92 разновидности. През 2018 г. българите са изтъркали билетчета за 1 млрд. лева. Като цяло приходите от такси "хазарт" са странно ниски - за 2018 г. например са под 160 млн. лв. (а сумата включва и други хазартни забавления като тото, лото, бинго и др.)

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.4 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Божков съм
1 Отговор
Леле вече не съм най богатият българин !!!!!

Оценка:
-2 +8

Мартин
2 Отговор
Държавата седи в основата на всичко с нейните необмислени действия, липса на стратегия и възможностите, които предоставя на родни олигарси като Цветан Василев, Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова, Делян Пеевски и Огнян Донев... Докато тези олигарси са на свобода, държавата винаги ще бъде ограбвана!

Коментиран от #4


Оценка:
-1 +24

666666
3 Отговор
Аз пък си мисля,че всичко е една добре измислена схема да не бъдат изплатени печалбите на хората ,които са на вноски за години напред.За политиците има , а за Божков най-ще има.Разиграват един театър уж за спорта ,а реално фалират лотарията .Карайки хората сами да си водят дела за парите!?!?А,в БГ всички знаем,че такива дела се водят с години.И като приключат пари няма да има,защото фирмата и лотарията няма да ги има.Вместо със закон да задължат лотарията да изплати всички пари на куп на спечелилите.Имайки предвид ,че парите трябва да са налице към момента,но не и след време.Една голяма пирамида с участието на държавата.

Оценка:
-0 +26

Спиро
4 Отговор

До коментар #2 от "Мартин":


И дан'са тия, има още доста на опашката. Докато са държавните хранилки и законовите поилки, ще има зяпнали юнаци, готови да ги захапят. Тъй че, с опандизването на десетина, системата няма да се промени.

Оценка:
-2 +6

България
5 Отговор
Щом оставиха рекламата работата е свършена наполовина.Най-зарибяващата част е тази в която обявяват публично печелившите.Всеки се надява да е на тяхно място и си казва щпм той спечели занчи и аз имам шанс.Друг е въпроса,че тотото започна да обявява спечелилите заради частните лотарии иначе губеше позиции!!!Сега вече ги няма частниците и се надявам тотото да върне стрите правила в който се запазва анонимност или да е поне пожелание ако спечелилият реши да се обяви сам.Това беше магията на печалбата в тото 2 печелиш и си оправяж живота както знаеш.Сега те влачат като магаре и телевизиите и те показват из интернет,вестници и т.н Даваш интервюта та да чуят и глужите кой си и какво ще правиш с печалбата!ДА не говорим за натиска от страна на близки,приятели роднини съседи,болни,бедни познати и непознати който ще ти висят на главата и ще иската "малък "заем който ще "върнат" възможно нак-скоро.Кварталните ,магазини и заведения очакват да оставяш бакшиши и да плащаш сметки и всеки гледа като да си му длъжен понеже "имаш".Човек трябва да смени квартала,града или направо държавата ако го обявят публично иначе печалбата ще му се стори като наказание божие!!!

Оценка:
-0 +12

ГРАД КОЗЛОДУЙ
6 Отговор
братът на ИВАН ГЕШЕВ е в борда на държавното спорт тото

Оценка:
-4 +8

ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор
БОЖКОВ поръча господин МАНОЛ ВЕЛЕВ

Оценка:
-3 +3

ГРАД КОЗЛОДУЙ
8 Отговор
който има голям бизнес мафията му го взема силово

Оценка:
-2 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
9 Отговор
БОЙКО БОРИСОВ първия премиер на БЪЛГАРИЯ употребил сълзотворен газ срещу народа на БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-1 +8

ГРАД КОЗЛОДУЙ
10 Отговор
РУМЕН РАДЕВ най добрия ПРЕЗИДЕНТ ДО СЕГА НА БЪЛГАРИЯ

Оценка:
-2 +8

ГРАД КОЗЛОДУЙ
11 Отговор
СНОЩИ бе запален бус ФИЯТ ДУКАТО на бизнесмен от СЕЛО ГЛОЖЕНЕ КОЗЛОДУЙСКО КОЗЛОДУЙ ОН ЛАЙН сигурно е работа на бандата на квиц има един РОСКО ТОЙ е подпалвач изпълнява мокри поръчки бизнесмена има спедиторска фирма изглежда е отказал да плаща данък спокойствие

Оценка:
-1 +2

Бай ху...
12 Отговор
Поздрави на автора на статията,много добре обяснено и извода от мен:ВСИЧКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА И ВЛАСТА СА МАСКАРИ и дано не могст похарчи тия пари

Оценка:
-1 +6

Save
13 Отговор
Държавата няма право да спира и одържавява така бизнес. За мен всичко това има много аспекти. Дали всичко не е уредено за да не се платят данъците на държавата? Васил Божков да ни закопае с едно дело в Европа за милиарди пропуснати ползи? А исрината е че НАП не си е свършила работата, къде е спала тези години? Защо не се търси отговорност от тези длъжностни хора? Ако полицията ги притисне те ще разкажат за всички фирми с врътки за да се отърват. Да ама не го правят, значи нямат интерес или ги спират.

Оценка:
-2 +5

ГРАД КОЗЛОДУЙ
14 Отговор
що за полиция да тормозят баба СТАНА баба СТАНА е казала истината а тя боли

Оценка:
-2 +4

Другия с коня
15 Отговор
Какво чакате,че не криминализиране Неплащането на данъци.Над един милион-До Живот, и Конфискация ,до 500 хиляди -50 години и конфискация на Цялото имущество .....Ще се Молят и надпреварват кой да си плати Първи....Ал Капоне така го оправиха препатилите Американци....Няма как НеУмишлено да скриеш доход и да не платиш данък....Щом е умишлено,значи крадеш същите пари..каква е разликата между укриване и открадване.....Що спите бе....ПрАвете Закони и вкарайте Червените Цървули където им е мястото...Който е вземал подкупи на Държавна служба За Държавна Измяна - До живот и конфискация на Цялото имущество....Режете опашката на гущера и Главата му,що спите........Правете Закони....

Оценка:
-1 +6

ГРАД КОЗЛОДУЙ
16 Отговор
ШОФЬОР ЛЕТЯ С КОЛА РАЗВИВАЙКИ 170 КМ В ЧАС и то на оживен площад в ГРАД ПЛОВДИВ НОВА ТВ

Оценка:
-1 +3

Другия с коня
17 Отговор
Орешарски назначил Огнемир Митев за шеф.на Комисията по Хазарта.Огнемир. е син на активен борец срещу Капитализма.Съден за измами и Злоупотреби Преди 89та.Лежал в затвора една година.....КОЙ изчисти досието на Огнемир Митев,н кой провери ли при Назначението какво е Удостоверението за съдимост на червения Цървул от Врачанско.....Сина на Активния Борец срещу Капитализма.....Думите са Излишни,но не и Лустрацията на Комунистите в България.....ЛУСТРАЦИЯ.....

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +2

ха ха ха ха ха
18 Отговор

До коментар #17 от "Другия с коня":


Ха,че по твоята логика то всички от Герб са активни борци против капитализма, или деца на активни борци против капитализма;))))

Коментиран от #19


Оценка:
-0 +2

Другия с коня
19 Отговор

До коментар #18 от "ха ха ха ха ха":


Ти не четеш.Назначен е по времето на кабинета Орешарски,мая манолова,нинова и Станишев....Лежал е в ЗАТВОРА ,за далавери...Няма как човек с Криминално досие.да.заема такава длъжност....И тогава се намесва ДС и Някой си.....Кой е той се пита.....

Оценка:
-0 +1

СЕЛО ГЛОЖЕНЕ
20 Отговор
снощи бе запален бус ФИЯТ ДУКАТО на местен бизнесмен занимаващ се със спедиторство мутренски почерк сигурно е отказал да плаща данък спокойствие на бандата на квиц и РОСЕН го е запалил

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Божидар Димитров
Историкът се обръща към скулптора Велислав Минеков в студиото на Нова телевизия:
Не очаквах, че си на такова ниско равнище и казано честно – не знаех, че си такъв задник. Задник си!"

Още бисери
ТОП 5