ФАКТИ.БГ

Какво знаем и какво не знаем за колекцията на Божков

Публикувана: 12 Февруари, 2020 19:05
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3711
Какво знаем и какво не знаем за колекцията на Божков
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Античната колекция на Васил Божков като че ли започва да играе все по-голяма роля в битката на прокуратурата срещу хазартния бос, започнала с обвинение за неплатени такси и данъци в хазартния му бизнес. Причините са както изключителната ѝ стойност - според някои експерти над 1 милиард долара, така и съмненията и юридическите неясноти около произхода на много от предметите в нея. Тези съмнения могат да доведат до трудни въпроси - като минимум към хората, управлявали през последните 15 години държавното обвинение, Министерството на културата и съответната парламентарна комисия.

Междувременно единият главен герой в най-гледания спектакъл на сезона напусна театъра на юридическите действия още в началото на представлението, а почти всички останали участници постоянно си противоречат, и то не само един на друг, но и всеки сам на себе си. От другия главен герой, който е начело на прокурорската трупа, разбрахме, че Божков е „откраднал и изкопал тези съкровища от българската земя”, но по тази тема срещу него повдигнати обвинения няма. А от фондация "Тракия" научаваме, че полицаи изнасят антиките от музея в черни чували, че никой нищо не изнася - и последно, че ги изнасят в кашони (но не е сигурно какво има в кашоните).

За да внесем малко повече яснота в тази вряща каша от обвинения, оправдания, контраобвинения, опровержения и подозрения, се опитахме да систематизираме основните неща, които знаем и които не знаем за колекцията.

***

Знаем, че Колекция "Васил Божков" е събирана над 15 години и включва археологически артефакти от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. - но не знаем как е събирана.

Знаем, че действащият закон за културното наследство, който според експерти обслужва колекционерите, е приет през 2009 г., когато министър на културата е Стефан Данаилов и БСП има парламентарно мнозинство. Знаем също, че в закона е оставена вратичка - няма предвиден срок за иначе задължителната идентификация. Това на практика позволява съществуването на музейни колекция с предмети без идентификация. Не знаем дали във всички музеи в България всички предмети са идентифицирани.

Знаем, че музеят на Васил Божков получи разрешителни през 2009, но знаем и че 40 предмета от колекцията бяха показани в Брюксел още през 2007 г. по повод приемането ни в ЕС

Знаем, че предмети от колекцията бяха показани също и в Бон, Москва и София без никакви проблеми. Но не знаем защо, въпреки всички усилия на колекционерите, нито един предмет от тази и други частни колекции не бе допуснат до изложбата „Епопея на тракийските царе” в Лувъра през 2015 г.

Знаем, че според много специалисти това е една от най-добрите колекции в света на тракийско и антично изкуство и според някои специалисти, оценката ѝ надхвърля 1 млрд. долара. Но не знаем дали законните доходи на нейния собственик са били достатъчни, за да я придобие. Не знаем и дали в КПКОНПИ знаят.

Знаем, че предишният директор на НИМ Божидар Димитров беше голям защитник на тази колекция. Но знаем, че той беше защитник и на вампирите в археологията.

Знаем, че през 10-те години от съществуването на колекцията, тя е била проверена от Министерството на културата веднъж (през 2015 г.). Не знаем какво е установила проверката, но знаем, че резултатите от нея са били предадени в ДАНС. Не знаем от това да е последвало нещо.

Знаем, че от над 3000 артефакта в колекцията, идентифицирани са само 212. Но не знаем защо фондация "Тракия" не е платила по 30 лв., за да идентифицира и останалите около 2800. Не знаем и дали прокуратурата ще изземе (или вече е прибрала) и тези 212 предмета, които имат и регистрация, и идентификация.

Знаем, че главният прокурор обяви колекцията за „открадната от българската земя”, но не знаем защо не предяви обвинения за това на Васил Божков.

Знаем, че Васил Божков е председател на фондация "Тракия" и имуществото на фондацията му е напълно отделено от имуществото на физическото лице и с нея не може „да се гарантират задълженията, които явно се очертават към този момент за стотици милиони“. Но не знаем дали главният прокурор знае това.

Знаем, че в Наказателния кодекс има чл. 278 - „Който държи неидентифициран и регистриран по съответния ред археологически обект, се наказва с лишаване от свобода ... с глоба... а също така и с от две хиляди до десет хиляди лева, а когато предметът на престъплението представлява национално богатство, както и когато се държат повече от три археологически обекта - с лишаване от свобода до шест години и с глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева. ... Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата“. Не знаем защо не се прилага, след като в България по данни на МК, от подадени за регистрация през април 2010 г. 207 частни колекции, до края на 2016 процедурата беше приключила само при 17.

Знаем, че от края на 2018 г., с министерска заповед (освен държавните и общинските) и частните музеи могат да правят идентификации. Ако се случи, това би могло да доведе до интересната хипотеза някой от четирите (засега) частни музея, сам да идентифицира колекцията си. Но не знаем министърът да е издавал такава заповед.

Сигурно знаем и други неща, но по-важното е, ако може по-скоро да научим отговорите, които не знаем - а не, както стана с разследването на фалита на КТБ.

Автор: Емил Л. Георгиев

Източник: "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
ВАСИЛ БОЖКОВ е придобил античната колекция по брутален престъпен насилствен и жесток начин

Оценка:
-18 +30

Професора
2 Отговор
Била открадната от българската земя? Човека я събирал с години да не остане в чужбина по чужди частни колекции и я изложил в музей тия сега се чудят как да и сложат ръка! Кой има апетити към колекцията е въпроса и от къде е, от България или от чужбина? И не е регистрирана зощото държавата се е ослушваша не заради 30те левчета на артефакт!

Коментиран от #18


Оценка:
-16 +45

Реалист
3 Отговор
Има ли нужда да ви се напомня,, Сега" на кой е?

Оценка:
-5 +18

кнаус 485
4 Отговор
Тия дни ми взломиха къщата и ме обраха,та за това казвам,че живеем в много ,ама много скапана държава....пари се печелят,злато се купува,но е много гадно да знаеш,че живееш в много скапана държава

Оценка:
-3 +47

ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор
БОЖКОВ е престъпник и убиец той е поръчал МАНОЛ ВЕЛЕВ дори обвинил съпругата му ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА че е луда и и предложил да я настани в психиятрия това как ви звучи а хора нормално ли е това

Оценка:
-18 +17

Центурион
6 Отговор
Плебеите са щастливи, че колекцията ще бъде конфискувана и ще отиде незнайно къде!

Оценка:
-13 +24

ГРАД КОЗЛОДУЙ
7 Отговор
ГЕРБ СА МАФИЯ МУТРИ

Оценка:
-7 +28

Лицемери
8 Отговор
1998 г. е приета поправка за давност от великите ни депутати.

Затова казвам, че 240 тюфлека в Парламента трябва да бъдат изгонени от него.

Първата работа на отговорно правителство в бъдеще е пълна ревизия на всички закончета, наредбички, поправки гласувани гласувани в продължение на 30 г. от банда мафиоти за повече официозност наречени - депутати.

Оценка:
-0 +29

Raider
9 Отговор
Министерството на културата колко артефакта купи на аукциони за 10години?

Коментиран от #14


Оценка:
-4 +28

Джон Уик
10 Отговор
Единствени,, грях" свързан с артефактите е, че упражняваше контрол над иманярите и не им даваше да изнасят в чужбина!

Оценка:
-4 +26

Хахааа
11 Отговор
Комунетата са в перманентна драма....цвилят,цвилят

Коментиран от #13


Оценка:
-7 +10

Кой както може
12 Отговор
За колекцията може да се напише криминален роман ! Иманяри,трафиканти редящи се на опашки в офиса му ! После идват знайни и незнайни аукциони,които правят изложеното у нас законно !

Оценка:
-3 +19

Срам ме е
13 Отговор

До коментар #11 от "Хахааа":


Та той беше спонсор на комунетата!

Оценка:
-8 +11

Така е
14 Отговор

До коментар #9 от "Raider":


Колекция Батенберг! Никой не даваше пари за откупки ! А за заплати на службите по КИЦ ! Все пак купиха колекция Батемберг !

Оценка:
-1 +8

Не е никак сложно
15 Отговор
Полицаите много добре знаят кои носеха антики на Божков и кой и как му ги правеше да са законни ! Знаеха,но от страх нищо не правеха ! Много народ беше на хранилка при него !

Оценка:
-0 +27

Полковника птица
16 Отговор
Колекцията е на фондация Тракия ! Имат и сграда за музей ! Да го направим и да му се радваме ние и поколенията !

Оценка:
-5 +23

В резюме
17 Отговор
Накрая печелившия е лицето Делян Пеевски.И по казуса КТБ и в "Национална лотария".Честито!!!

Оценка:
-4 +16

наистина ли
18 Отговор

До коментар #2 от "Професора":


е толкова загрижен за българската история? всъщност повече ме интересува от къде толкова много пари за цялата тая работа? да те крадат докато те гледат в очите и в същото време да изразяваш възхищение от крадеца е общо взето психарска работа

Коментиран от #20


Оценка:
-5 +13

Не пасем детелина
19 Отговор
Какво знаем и какво не знаем? ЗНАЕМ, ЧЕ ИМА УНИКАЛНО ЗЛАТО ( МОНЕТИ), НО НЕ ЗНАЕМ КЪДЕ СЕ НАМИРАТ! И НЯМА ДА УЗНАЕМ, ЗАЩОТО ЧЕРЕПА НЕ МОЖЕ ДА ДОКАЖЕ ПРОИЗХОД!

Коментиран от #22, #23


Оценка:
-3 +14

Пумиярчееее
20 Отговор

До коментар #18 от "наистина ли":


Кой те знае какво си герберадко слугинче и сега припяваш за коричка хляб!

Оценка:
-4 +9

Така мисля
21 Отговор
Монетата има две страни ! Ези- нещата са запазени за България от В.Божков и фондация Тракия ! Тура - изкопани и узаконени са незаконно ! Решението е излагането им в музей без да се разпръскват !

Оценка:
-3 +15

Шелок Холмс
22 Отговор

До коментар #19 от "Не пасем детелина":


Фейкове, че не се знае артефактите от къде са, от кампания оклеветяване са част тези фейкове!

Оценка:
-3 +8

Тъй тъй
23 Отговор

До коментар #19 от "Не пасем детелина":


Говори се много , че най атрактивните неща предимно от злато са в сейф някъде на запад ! Най вероятно в Париж !?

Коментиран от #27


Оценка:
-1 +12

Фотев
24 Отговор
Заради такива като Бошков България от векове прилича на швейцарско сирене. Ако иманярите нямаше къде да продават артефактите, нямаше да имат интерес към тях и нямаше да копаят. Това обаче е идеалния вариант. Дори египетските гробници в долината на царете, са били ограбвани почти веднага след погребенията, въпреки страхът от смъртно наказание. Иманярството е прилагано и като държавна политика. Не напразно Ермитажа, Лувъра и т.н. са пълни с артефакти, които са купувани от иманяри. Най-добрия вариант е всичко да се опише внимателно и да се експонира по подходящ начин в музея, като преди това се одържави, въпреки това, че е незаконно. Да намерят начин. Наши съкровища има в почти всички световни музеи, но най-0много в руските. Яко са ни драли и нищо не връщат. Използват различни похвати като победители във WW2, но се оказва, че са грабили повече от германците през цялата война.

Оценка:
-7 +12

кво знаем
25 Отговор
че все още не са я изнесли зад граница, новите ни братя краварите...

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +4

Робовладелец
26 Отговор

До коментар #25 от "кво знаем":


Вcички руcoфили, aтaкиcти и кoмуниcти глeдaт дeнoнoщнo caмo aмeрикaнcки филми и пo-тoчнo вoeнни eкшъни и фaнтacтикa, възхишaвaт ce нa Хoливуд, cънувaт ги дaжe, нo вeчeр прeди дa cи лeгнaт иcкaт млякo...!!! Дaли зaщoтo ca нeдoкърмeни, дaли зaщoтo ca нeдoнoceни, дaли зaщoтo ca мнoгo глaдни, нo cвързвaт тoвa c крaви, крaвeфeрми и крaвaри??? Cтрaннo... дaйтe рaзяcнeния???КOЯ OТ ТРИТE ПРИЧИНИ ВИ КAРA НEУCТOИМO ДA ТЪРCИТE КРAВE МЛЯКO И КРAВEФEРМИ В ИНТEРНEТ?? И кaк гo прeдпoчитaтe, пряcнo или киceлo и нa кaквa цeнa??? Кaжeтe нeщo и зa крaвeтo мacлo и cмeтaнaтa, битa oт крaвaритe, нa филийкa ли cи рaзмaзвaтe??? Кaк кoнcумирaтe прoдуктитe прoизвeдeни oт крaвaритe и уcпявaтe ли дa ги плaтитe или тeглитe зaeми??? A cирeнцe oбичaтe ли.... cиньo, или caлaмурeнo, a кaшкaвaлeц...???Млeкoпрoизвoдитeлитe в Бългaрия, кoитo ca някoлкocтoтин хиляди души, oт някoлкo дни зaпoчнaхa дa oтчитaт oбидитe нa руcoфилитe, aтaкиcтитe и кoмуниcтитe към трудът и прoфecиятa им....

Оценка:
-2 +3

Не пасем детелина
27 Отговор

До коментар #23 от "Тъй тъй":


Иманяр никога, ама никога няма да повери плячката си на други хора, защото знае силата на златото. Златото се намира в РИМСКАТА КАСА ( заровено е в земята и то в БГ)

Оценка:
-0 +0

Едно се знае обаче
28 Отговор
че никой нищо не може с него да отнесе

Оценка:
-0 +3

нищо не разбирате
29 Отговор
на бат Боко колекцията от сикаджийски бухалки определено е по-стилна

Оценка:
-0 +0

Мемфис
30 Отговор
А къде изнесе съкровищата на България дъщерята на правешкия сиганин?
Май много късопаметен народ сме?
Черепа е плащал на всички, милиционери, прокурори, министри...
Ламбо и той бая пара е отмъкнал!
Но като чета тъпите коментари на “ умните “ българи, май си заслужаваме участта.
Червените кратуни приемат истината на фактите само през собствените си интереси.
Че съкровищата са добити незаконно и че трябва да се отнемат може да оспорва само престъпник или безумец!
Но много се съмнявам в изхода на PR кампанията, защото много съм живял в тази корумпирана държава и знам, че парите са нещо на които малко могат да устоят!

Оценка:
-0 +2

На дизеляка
31 Отговор
Божков властта сама си го отгледа и за това сега ще правят с него,каквото си изкат.

Оценка:
-0 +0

Анна Кай
32 Отговор
Интересно, колко от всичките екземпляри са фалшификати и колко от истинските са изнесени и укрити!?

Оценка:
-0 +1

Кучетата лаят
33 Отговор
Керванът си върви

Оценка:
-0 +0

Танго и Кеш
34 Отговор
Да, всички назовават Божков престъпник и бандит, но никой не спря иманярите да копаят и изнасят богатствата от артефакт от българската земя! Получи се така, че Божков купуваш дори и в чужбина древни тракийски артефакти и ги прибавяне към колекцията си. Колекцията е публична, всеки можеше да я види, учените знаят за нея. Ако не беше Божков, дали нещо щеше да остане в България?! И държавата, която има основна вина иманярите да разкопаят де що има археологически обект заради своята безстопанственост и липса на каквато и да е заинтересува носят, сега тръгва да сочи Божков с пръст като престъпник и да му отнема предметите от колекция за над $1 млрд. Дали тази колекция ще остане цяла, дали няма да бъде разграбена и разпродадена, как мислите?! Нали бумкат всичко в чували и никой не се интересува кое къде е...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
ТОП 5