14 Февруари, 2020 20:25 5 769 6

Какво да изисквате при трансплантация

  • българия-
  • турция-
  • донор-
  • трансплантация

Все повече българи предприемат лечение на зъби в Турция

Какво да изисквате при трансплантация - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди дни българската и турската полиция разкриха престъпна група свързана с трафик на органи. Бяха арестувани петима души, от които трима български граждани. Проблемът е от голям обществено значение, като се има предвид, че подобни операции в Германия (известна за българите дестинация) са в пъти по-скъпи от тези в Турция. През последните години южната ни съседка успява да се наложи в сегмента с по-добри цени и с факта, че по нищо не отстъпва по качество на ФРГ. Как обаче българските граждани да се застраховат от подобни криминални ситуации? „Пациентите трябва да знаят, че има определени законови рамки, за да се осъществи трансплантация на бъбрек в Турция. Бъбречна трансплантация на български граждани в южната ни съседка може да бъде извършена само от жив донор. Законът разрешава това да бъде майка, баща, брат, сестра, съпруг или съпруга. В случай, че в тези рамки няма подходящ донор, законът разрешава и близък от 4-то поколение, но това вече се оценява от сформираната към областното здравно управление - „Етична Комисия“”, казва за ФАКТИ Мерилин Хасанова - специалист, който консултира българи, решили да се лекуват в турски болници. В случай, че пациентът е семеен, роднини на съпруга/съпругата, също като неговите собствени роднини, могат да станат дарители.

Съществуват ли други опции за трансплантация?

Да. Другият законов начин за осъществяване на трансплантация е така нар. „кръстосана трансплантация“. Тук поради невъзможност на трансплантацията поради кръвна несъвместимост и наличие на специални антитела между донор и реципиент, двойката се съчетава с друга подобна несъвместима двойка. Това са законовите изисквания, разбира се, има и медицински такива, които също трябва да са изпълнени за да се осъществи бъбречна трансплантация.

Кои са основните моменти, които пациентът трябва да знае?

Лечението в южната ни съседка доби изключителна популярност през последните години и не само у нас, но в световен мащаб. От България преди години потокът беше основно за онкологично лечение, но към днешна дата българите посещават Турция почти за всякакви лечения, дори в последните месеци се засили търсенето на дентални услуги, което е изненада.

В крайна сметка голямото търсене отвори и ниша за хората, които посредничат за връзката на пациента със съответната болница. В Турция тази дейност е регламентирана, но в България не е. Важно е фирмата да е регистрирана и предмета на дейността ѝ да е съобразен с българското законодателство, както и инструментите за работа да са публични. Важно е посредникът много ясно да е посочил, че работи само с акредитирани частни и Университетски болници в Турция. Това е от голямо значение за сигурността на пациентите, които гласуват доверие на посредника.

Какво да изисквате при трансплантация
Снимка: Shutterstock

За голямо съжаление, обаче има не малко хора, които се възползват от затрудненото положение на болните българи и ги насочват за лечение към какви ли не турски клиники, които нямат акредитации, нямат сертификати и дори не са по програмата на Министерството на икономиката на Турция за развитие на Здравния туризъм. Съжалявам за хората, които са станали част от тази нелегална организация и търговия с органи, но от друга страна се радвам, че този случай е разкрит и благодарение на вас медиите обществото се информира за злоупотребите в сектора. Надявам се от тук нататък хората, които търсят възможност за лечение в Турция, да проучват добре човека, на който се доверяват и болницата, в която ще бъдат лекувани. Това е задължително, за да избегнат всякакви рискове относно собствената си сигурност и здраве.

Какви са допълнителните неща, които пациент, на който му предстои трансплантация или лечение в Турция, е необходимо да знае?

Бъбречни трансплантации се извършват и в България. В Турция стандартите на успеваемост са много високи, изравнени са с резултатите на успеваемост в Западна Европа и САЩ. При сравняване на цените на медицинските услуги в САЩ, Западна Европа и Турция, забелязваме, че тези в южната ни съседка са много по-ниски. Това кара хора от цял свят да предпочетат лечение в Турция.

При избор на екип и болница, пациентите от България, трябва да проучат много добре първо от колко години работи съответният екип по трансплантации, колко трансплантации са извършили, каква е тяхната успеваемост, акредитациите на болницата, в която се извършват трансплантациите.
И не само за трансплантации. Важни са акредитациите на болниците, с които се работи. Като пример мога да дам дейността на трансплантолог, с който работя и който има направени 2000 бъбречни трансплантации, като 300 от тях са педиатрични.

Защо е важно пациентът да се обръща към болниците с акредитации?

Защото акредитациите се дават от външни независими комисии, които подлагат болниците на различни и дългосрочни тестове. Те оценяват качеството на медицинските услуги в съответното здравно заведение, задоволството на пациентите, както и условията за работа на медицинските служители. Тези акредитации са валидни само една година. През следващата година съответната болница отново трябва да бъде подложена на тестове за да поднови акредитацията си. В Турция напоследък изникнаха доста частни и Университетски болници, но нека читателите Ви да имат предвид, че не всяко лечебно заведение отговаря на Световните стандарти. Дори напротив, има болници, които са били затваряни за определено време от контролиращите институции поради нередности.

Българските граждани няма от къде да имат тази информация.

Именно затова е необходимо да проучват добре и задължително да вземат второ медицинско становище от поне две болници за да се уверят, че предложеният план за лечение е най-добрия за тях.

Плащането е ключов момент. Каква е процедурата на плащане?

Това е изключително важен въпрос. Дейността не е търговска и поради това нямаме право да изискваме, каквото и да било плащане от българските граждани. Работи се по програми за развитие на здравния туризъм в Турция. Те са към Министерството на Икономиката на Турция и се субсидират от него. Здравен туризъм означава, човек който посещава чужда държава с цел лечение, диагностика или рехабилитация. Всеки един пациент, които изпращам за лечение в южната ни съседка, заплаща лечението си към съответната болница, пътуването към съответната транспортна фирма, настаняването към съответния хотел, също така е възможно да използва и други услуги според нуждите и желанията си. Управляващите органи в Република Турция са преценили, че това е начин да влеят валута в местната икономика и то в различни сектори, здравеопазване, туризъм, транспорт и т.н. Имат изисквания към фирмите посредници и тези, които спазват тези изисквания получават субсидии. Всеки един посредник, който изисква плащане от пациентите, означава, че извършва нелегална дейност. Българските граждани трябва да внимават относно посочените детайли.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крайно време е

    5 0 Отговор
    Министерството на здравеопазването да заведе регистър с резултатите от лечението в чужбина. И дано не се окаже, че едни десетки милиони са дадени за нищо
  • 2 Кой68

    6 0 Отговор
    Какво прави МЗ за лечението и трансплантацийте да се случват в България?ЕДНО ОГРОМНО НИЩО..НИЩО.Имаме много да се учим от Турция във медицината,а и туризма....
  • 3 Шехтов

    2 0 Отговор
    За зъбите потвърждавам! Аз си правих миналата година в Турция, но без посредник/брокер. 3-ти братовчед, който живее в Кипър ходатайства с връзки и станаха нещата. Смених цялата долна челюст! Цената на манипулациите и 2 дена престой под наблюдение в болница, която приличаше на санаториум от времето на Наполеон с мин. басейни, фонтан, градина-лабиринт, пейки към морето и разбиващи се вълни в скалите излезе 4600€ със самолетните билети! Плюс оферта както на фабриките за палта - болницата ти поема следващия транспортен разход ако избереш да направиш следващата интервенция, отново при тях! Жалко, че нямам повече зъби за правене... Всеки който разбира от стоматология ще знае, че след подобна процедура ходиш 3 седмици с оттоци по мандибулата, ИМАМ СНИМКИ и фактури, мога да докажа думите си. В България ми искаха 18000лв. ! Е, как да си правя зъбите в Бг???
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ало български чиновници

    1 0 Отговор
    Според Вас пука ли му на болния за закона когато става въпрос за живота му ? И какво ни предлагате да изберем - законна смърт или живот след незаконна трансплантация !!! Ако се случи на Вас или на Вашето дете какво ще изберете ???