ФАКТИ.БГ

Влизането в еврозоната не е концерт по желание

Няма тайни договорки за влизане в "чакалнята" - има явен план с мерки, които България се е ангажирала да изпълни

Публикувана: 21 Февруари, 2020 10:00
36 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6478
Влизането в еврозоната не е концерт по желание
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Христина Вучева

Факт е, че през последните двадесет години проф. Стив Ханке е единственият американски професор, който проявява интерес към нашите икономически проблеми. Факт е също, че от самото начало на неговия интерес - в далечната 1997 г., неговите препоръки и съвети се разминаваха със стореното у нас по отношение на въвеждането на валутния борд.

На първо место ще припомня настоятелната му препоръка при законовото оформяне на валутния борд българският лев да се фиксира не към някоя от европейските валути, а към щатския долар. Ако разлистите тогавашните вестници, ще се уверите, че според професора по приложна икономика, ако не използваме долара, направо сме загубени. Трябва да благодарим на тогавашните участници в обсъждането, че избраха да привържат лева към германската марка. Това се оказа много успешно за първите стъпки на нашия паричен механизъм от 1997 г.

Заслужава да уточним също, че България въведе валутен борд по препоръка на МВФ, и по-точно на един от тогавашните директори на фонда - Майкъл Деплер. И ако държим да имаме "баща" на борда, именно Деплер заслужава това определение. Разговорите за въвеждане на нов паричен механизъм в България вървяха далеч преди 1997 г. и много преди да чуем името на Стив Ханке.

Проф. Ханке през годините редовно се изказва, че страната ни не трябва да се стреми към участие в еврозоната, защото там не я чака нищо добро. Е, всеки има право на мнение. Но когато някой предлага нещо с такава упоритост, трябва да проучи всички факти и обстоятелства - а не личи професорът от САЩ да се е задълбочил по темата. Ето че и преди дни в ефира на една от националните ни телевизии той отправи неверни внушения от типа "Не влизайте в еврозоната, или ви чака съдбата на Гърция!" (Гърция закъса, не защото прие еврото, а защото с години нарушаваше правилата за финансова дисциплина, задължителни за държава от еврозоната, бел. ред.).

Първо, България не може да избира дали да е в еврозоната, или да е като Швеция, както ни съветва проф. Ханке. След 1996 г. договорите за членство в ЕС бяха коригирани и десетте страни, които бяха приети след това - като нас с Румъния, нямат право на избор. С подписването на договорите за членство сме се задължили, след като изпълним критериите за еврозоната и след одобрение от ЕК и ЕЦБ да се присъединим към Европейския паричен и валутен съюз (еврозоната). Кога и как ще стане това, е съвсем отделен въпрос.

България би могла, разбира се, по тертипа на някои средноевропейски страни, да

се спотайва и разсейва по въпроса за еврозоната

Но това не е в наш интерес. В това отношение настоящето правителство заслужава адмирации за това, че през юли 2018 г. прие план за действие с мерки за влизането на България в "чакалнята" за еврото - валутния механизъм ERM 2, който е само стъпка към самия валутен съюз (еврозоната).

Второ, очевидно проф. Ханке е следил добре нашите медии, както се разбра от етюда му в тв студиото, когато показа куфар, с който бил донесъл преди години документи по болната тема „корупция”. Но въпреки това не е успял да разбере , че нищо скрито няма относно плана за присъединяване към т.нар. чакалня. Този план беше публикуван и всеки може да се запознае с него, като посети сайтовете на БНБ и на МФ. Следователно твърденията за тайни споразумения и договорки са неверни.

Трето, повечето българи са убедени, че нашата финансова стабилност през изминалите 23 години се дължи на фиксирания курс на лева към еврото и на паричния механизъм, наричан валутен борд. Оценяваме и възможните рискове, които могат да се появят до настъпване на времето за присъединяване към еврозоната, поради което за България е важно да запазим тази си стабилност, като използваме защитата на т.нар. валутен механизъм – чакалнята.

Нашият път към "антрето" можеше да бъде и по-кратък,

ако Европейската централна банка си беше припомнила своите собствени правила отпреди около 20 години, отнасящи се за страни с валутен борд и фиксиран курс (за които ЕЦБ е имала свои решения през 2000 г.) Независимо от това, че за България се предвиди по-сложна (и безпрецедентна) процедура, която очевидно не е била разбрана и от проф. Ханке - единственият американски професор, проявяващ интерес към нас, ние ще се справим и ще запазим всички предимства на валутния борд и фиксирания курс дотогава, докато е необходимо. Това е декларирано от сегашното правителство. Това трябва да бъде изисквано от всички, които ще ни управляват след 2021 г. Ето защо е важно тук у нас хората да разбират всичко това и да не се поддават на внушения, идващи от различни посоки.

Смутена съм от откровението на проф. Ханке, че е донесъл през 90-те г. от САЩ цял куфар с доказателства за корупция в България. Не разбирам как доказателства за България се намират зад Океана, и то в куфара на един професор по икономика, пък била тя и приложна. Това обаче не е съществено. Главното е, че подобни изказвания ни подтикват още по-задълбочено да анализираме някои въпроси, за да се убедим, че сме на прав път поне по отношение на паричната си политика в обозрим период. За нас е от значение да запазим предимствата на валутния борд и фиксирания курс до момента на включването ни в еврозоната - когато и да се случи това.

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.5 от 28 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Гого
1 Отговор
Абе този човек не разбра ли, че ние сме държава в Европа........

Коментиран от #33


Оценка:
-6 +36

дедо
2 Отговор
Добре, че все още има проблясъци на нормалност в икономическите среди, че иначе съвсем ще го закъсаме с този коуеблив и неграмотен премиер.

Оценка:
-8 +37

Като
3 Отговор
Видях снимката, първоначално помислих че е Стивън Хокинг (Бог да го прости).

Оценка:
-9 +15

Ясна позиция
4 Отговор
на уважаваната проф. Вучева.В същност както винаги.
Остава един въпрос: Защо тогава никой не обяснява на обществото, че още през 1996 г. с промяната на договорите за членство в ЕС България се е съгласила да се присъедини към Европейския паричен съюз и сега не съществува въпроса дали. Въпросът е кога. Очевидно е че информацията у нас се поднася на парче и вниманието на обществото се отклонява в безсмислени посоки от смахнати експерти. Вместо това трябваше да имат изявление политиците, които са подписали въпросните документи и са все още живи. Те обаче си траят защото са "тарикати" и много уважават народа.

Коментиран от #27


Оценка:
-3 +29

гост
5 Отговор
Звучи правилно, за разлика от Ханке-то.

Оценка:
-3 +23

стоян георгиев
6 Отговор
много от коментиращите тук са пълни лаици по темата ,но ръсят заблуждения които при една масова психоза могат да доведат до глобални проблеми.кво е положението към момента.българия никога от освобождението си до днес не е била в по-добро финансово състояние.огромни резерви,нисък дълг ,постоянен ръст.тва не значи че сме напред в европа ,а че сме по- добре от преди.освен това може да ползваме при кризи и голям ресурс от евросъюза ,което допълнително ни дава стабилност.кво е хубавото ако влезем в еврозоната.хубавото е че ще има по-добра банкова и финансова дисциплина и разни български олигарси като цветан васиел преди и цеко минев и пеевски сега няма да могат да си правят квото решат и да изпомпват банковата ни система.освен това ще имаме неограничен ресурс от евро,което няма да натоварва резервите ни както е сега.тва ще доведе страната до по-ниски лихви повече инвестиции и по-високи доходи на населението.риска е ,популистки настроени български политици да не почнат да увеличават дълговете ни ,но дори и да го направят ако се случи накрая европа ще ни плаща сметките като на гърците.затова трябва да се стремим към еврозоната с нокти и зъби,щото тя не е концерт по желание!

Коментиран от #10


Оценка:
-16 +22

7
Този коментар е премахнат от модератор
Стършел
8 Отговор
Да сте жива и здрава проф. Вучева! Вие, може би единствено казвате компетентно и независимо истината. Преди дни заявихте, че само родните политици могат да направят така че да загубят хората (разбира се не от некомпетентност)от тази смяна, което е абсолютна истина.

Оценка:
-3 +28

Ха ха
9 Отговор
Проф. Вучева се чуди как куфар с доказателства се намират зад океана? Ама вярно ли? В БГ има не куфари а цели вагони с доказателства които се прикриват вече 30 години от всички политически партии, прокурори и съдии. Нима тя не знае че редовно обвинения се повдигат първо в чужбина, след което от немай къде нашите служби неохотно се задействат.

Оценка:
-0 +18

гост
10 Отговор

До коментар #6 от "стоян георгиев":


Айдее, появи се 'капацитета' по всички въпроси, най вече по исторически и финансови.Не пропускаш да се изложиш.

Коментиран от #12, #36


Оценка:
-5 +10

Съдията Дред
11 Отговор
Има доста неверни твърдения. В договора за присъединяване към ЕС няма задължение, а само е предвидена възможност да се присъедим към еврото. Чехия например дори не отваря дума за това. Въобще приказки от рода на "дали сме си г.за под наем, сега да не пискаме, като ни гласят" отдавна ми идват повече. А и бабето видимо е на възраст, когато и да е имало акъл, той вече е тръгнал да си ходи.

Коментиран от #17


Оценка:
-18 +9

стоян георгиев
12 Отговор

До коментар #10 от "гост":


много си прав че съм специалист ,но ти като не си само чети и записваи.може и да опонираш ако искаш.опитаи и ще видим кои ще се изложи!смях!аман от гаражни герои!

Коментиран от #16, #28, #34


Оценка:
-7 +3

Матей
13 Отговор
И кел файда от еврозоната,отново гръмки хвалби и наукообразни абракадабри.Малко сме затънали в ЕС-овското блато,ами напълно да ни опропастят,като в прехваленото членство в НАТО И ЕС. Това е откровено престъпно намерение спрямо българския народ,да бъде превърнат окончателно в просяшки народ,аргати и клошари.Ще ми говори оная кикимора Сталинка и тям подобни сволачи,ум ще ни дават и подкарват към пропастта.Да вземат да се хвърлят на рибите.

Оценка:
-12 +3

asd
14 Отговор
"След 1996 г. договорите за членство в ЕС бяха коригирани и десетте страни, които бяха приети след това - като нас с Румъния, нямат право на избор."

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!! Краен срок? "след като изпълним критериите за еврозоната"?
И защо "трябва" да изпълним тези "условия"? Ще ги изпълним нека да кажем 2834г.

Абсолютни тъпотии от поредния "велик шаман" ... Хайде всички дебилни български учили-недоучили "икономисти" да ходят на майната си. 30 години им слушаме бръщолевенията и кражбите!

Коментиран от #19


Оценка:
-13 +5

CIA
15 Отговор
А, Вие защо си мислите, че Ханке трябва да тика към еврото, а не към долара. Ние му плащаме в долари, все пак.

Оценка:
-2 +3

гост
16 Отговор

До коментар #12 от "стоян георгиев":


Има къде да прочета нещо което не знам, празноглавецо със самочувствие без покритие.

Коментиран от #18, #24


Оценка:
-4 +2

гого
17 Отговор

До коментар #11 от "Съдията Дред":


Всички комунистки валути са се обезценили с две, три нули, като по учебник. Да имаш левове през 90те беше пагубно. Имам едно хубаво шампанско, за деня в който разкарам левчето

Оценка:
-5 +7

дядо Йоцо
18 Отговор

До коментар #16 от "гост":


Аргументирай се колега, нали имаш?

Оценка:
-0 +2

гого
19 Отговор

До коментар #14 от "asd":


Ние влязохме в ЕС за да се присъединим към този съюз. Сега на прага, ти се запъна като магаре. Каква е твоята визия за бъдещето? Глупости слушаме, от как съм се родил. Изпълних петилетка за три години, и перестройка направих, и фалирахме 89та, и излезна байхуи, и вика другари, свърши.

Коментиран от #20


Оценка:
-4 +5

asd
20 Отговор

До коментар #19 от "гого":


"ти се запъна като магаре"

Ало горанов, чу'аме ли се кух свищовски селяндур? Хахахахаха!
Селски сравнения от селяндур...вероятно "икономист" от УмНемаСтудентСтанал...

Оценка:
-5 +1

bulgarin
21 Отговор
eyyy goliam rev u niakoi bulgari sreshtu tova evro be e da togava veche dalaverite shte sa mnogo trudni dori nevazmogni i nashite razboynici shte zagubiat vazmognosta da kradat osven tova

Оценка:
-2 +7

22
Този коментар е премахнат от модератор
Курти Куртев
23 Отговор
Излизане от самуибийственият ЕС.

Оценка:
-5 +3

стоян георгиев
24 Отговор

До коментар #16 от "гост":


ало гаражния герои,аз съм конкретен ако има нещо дето си чел и си разбрал моля опонираи.руските фенове се страхувате сакън да не се оправи българия и да стане по-добре от руската кочина!сега рев за еврото от гаражните герои дето много били чели ама докато пили забравили кво!

Оценка:
-3 +2

Алооуу бсп+дпс джендъри..
25 Отговор
Българският лев е надценен, и основата му, еврото, също е надценено, дали ще приемем еврото или не последствията ще са катастрофални, точка по въпроса.

Оценка:
-4 +1

Банкера
26 Отговор
В мненията на проф. Вучева не видях да коментира факта, че с влизането ни в чакалнята, бордът пада и курсът на лева става плаващ. И така до момента на включването ни в еврозоната - когато и да се случи това. А пък тогава какъв ще е курса на смяната ще зависи от ЕЦБ и останалите държави в зоната.

Това е най-голямото притеснение на хората. Чудесно ще е курсът да си остане фиксиран на сегашното ниво в чакалнята до влизане в зоната, но едно че икономиката ни е слаба и може лесно да бъде разбутана, а оттам и вече свободния курс и второ - дали останалите страни в зоната са с оптимизма на нашите властници и ще са съгласни да не обезценят лева преди смяната. А защо да не споменем и традиционно крадливите ръчички на управляващите?

Забравихме ли вече как щяхме да сме в Шенген само след една боядисана ограда? Или как "празнувахме" поредния последен мониторингов доклад, защото вече сме си подредили къщичката и основанията за докладите са премахнати.

Оценка:
-2 +5

27
Този коментар е премахнат от модератор
Будинов
28 Отговор

До коментар #12 от "стоян георгиев":


Много е трудно да спориш с неграмотни хора,най вече на заработчици на силна азиатска "валута"разбирай тоалетна хартия.А истината много боли

Оценка:
-2 +2

Няма значение
29 Отговор
Защо проф.Вучева не си гледа дълбоката старост и да си пие хапчетата редовно ! Както говори излиза ,че е доволна от живота. Не знаем каква и е пенсията . Ако е 200 лв. друга песен ще пее ! Не стига ,че сме в задния двор на Европа и сме на дъното, а шепа хора се мъчат да ни убеждават ,че ще бъдем добре. Да слязат при народа ,да им да ден на месец тези 200 лв. за харчене, ще ги питаме къде зимуват раците! Моля !!!

Оценка:
-2 +3

Мартин
30 Отговор
Влизането в еврозоната беше отложено заради некадърността на Влади Горанов, който като шеф на Финансовото министерство не е подготвен за подобно влизане!

Оценка:
-1 +3

Шаран БГ
31 Отговор
Защо никой умник не каже кратко и ясно, колко евра ще взема полуживия пенсионер вегитиращ сега с около 200/250 лева като пенсия в Шенген ?

Коментиран от #35


Оценка:
-0 +4

незнайко
32 Отговор
Тази снимка на проф. Христина Вучева ми прилича на познайте кой !!! Стивън Хокинг в същата поза !!!

Оценка:
-1 +1

незнайко
33 Отговор

До коментар #1 от "Гого":


Ние не сме държава от Европа ! Ние сме държава от балканския полуостров !!! Това, че вече сме членка на ЕС не значи, че сме в Европа !!!

Оценка:
-0 +3

Да си
34 Отговор

До коментар #12 от "стоян георгиев":


записва, нищо че правописа ти е пример за човек, който е пропуснал часовете по български език...но пък "вярва в себе си".

Оценка:
-0 +1

Чироза
35 Отговор

До коментар #31 от "Шаран БГ":


Ама, кой се интересува от пенсионера и от това дали ще вегетира или ще умира?...

Оценка:
-0 +0

Athens
36 Отговор

До коментар #10 от "гост":


Много е прав ! Точно така е! Също и за риска. Абсолютно точно! Както и ,че АКО стане ,то ЕС ще ни плаща дълговете както на Гърция, и не защото сме им много мили,а ЗАЩОТО ако не ни издърпат,ще потънат и те. Държавите в Еврозоната са така обвързани,че една да потъне ,ако не я спасят то потъват и дургите.
Сори г-н "гост",но този Георгиев е много грамотен.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Георги Първанов
Черният пиар не спира политическите амбиции на Георги Първанов да оглави БСП
Аз на бой нося"

Още бисери