Last news in Fakti

2 Март, 2020 16:00 11 118 7

Коронавирус: уязвими ли са децата?

  • бебе-
  • коронавирус-
  • епидемия

Данните показват също, че в 8 от 10 случая, инфекцията не е сериозна

Коронавирус: уязвими ли са децата? - 1
Снимка: Shutterstock

Автор: Сесил Тибер, “Фигаро”

Вече е известно, че възрастните и хората, които имат някакво заболяване, са предпочитаната мишена на Ковид-19. Изненадващо, този път децата изглеждат пощадени. Този нов вирус е по-малко опасен за децата, отколкото грипния вирус, който вече уби 105 деца тази зима в САЩ.

Два месеца след появата му в Китай, вече опознаваме новия коронавирус Sars-CoV-2. Знаем, че е особено опасен за възрастните хора и тези, които вече имат някаква болест (диабет, сърдечно или хронично респираторно заболяване). При хората над 80-годишна възраст нивото на смъртност е около 15 процента, докато то е само 2,3 процента при заразените като цяло. Успокояващ факт:

данните показват също, че в 8 от 10 случая, инфекцията не е сериозна.

Тя преминава спонтанно за няколко дни. Но какво да кажем за децата, обичайните мишени на сезонните вируси?

Изненадващо този път те изглежда са пощадени. Според китайско изследване на над 44 хил. болни с положителни тестове, “само” 416 деца под десетгодишна възраст са диагностицирани с коронавирус от началото на епидемията до 11 февруари. Това е 0,9 на сто от всички заболели през този период. По същия начин, има “само” 549 юноши на възраст между 10 и 19 години. И само един починал, във втората възрастова група.

“Данните са много успокояващи в световен план по този въпрос” коментира проф. Жак Бруар, пневмопедиатър и специалист по инфекциозни болести, началник на педиатрията в Университетската болница в Каен.

“Този нов вирус е по-малко опасен за децата, отколкото грипния вирус, който вече уби 105 деца тази зима в САЩ!”.

Друга добра новина: заразените бременни жени изглежда не предават вируса на бебето. До този момент вирусът не е открит в пробите от околоплодни води или в кърмата на заразените майки.

Леки симптоми

Същата ситуация вече се наблюдаваше през 2003 г. по време на епидемията от Sras (тежък остър респираторен синдром). От 774 души, починали в тридесет страни, нито един не беше под 24 години. По същия начин децата представляваха “едва” 2 процента от случаите на заразяване с Mers (Близкоизточния респираторен синдром). Явление, което може би е свързано с факта, че тези два вируса, както и Sars-CoV-2, са част от едно и също семейство коронавируси.

“Обикновено децата са особено узвями към респираторните инфекции: около 30 на сто от бебетата от едно поколение страдат от вирусен бронхиолит всяка зима”, посочва проф. Бруар. “Но все още не знаем защо те са по-малко засегнати от тези вируси”.

Още по-добре: малкото деца, засегнати от новия коронавирус, проявяват много леки симптоми, както показва проучване, публикувано в средата на февруари в едно важно научно списание. Лекарите се поинтересували от случая с девет бебета с положителни тестове за вируса в Китай между 8 декември и 6 февруари (единствените хоспитализирани бебета по тази причина в този период). Някои от тях имали лека температура, други - лек проблем с дишането, но “нито едно от тях не страдало от тежко усложнение и нямало нужда от интензивни грижи или механична вентилация”, отбелязват китайските лекари. Всички те били заразени при контакт със заразен член на семейството.

Защо децата са засегнати по-малко?

Според авторите причината е не толкова, че имат съпротивителни сили. “Това може да е свързано с по-слабия риск от излагане (те излизат по-малко, пътуват по-малко със самолет - бел. ред.) или с непълно идентифициране, поради по-леките симптоми, дори отсъствието на симптоми”, предполагат те. Ясно е, че известен брой случаи могат да минат незабелязано за радарите на здравната система поради невидимостта на симптомите.

Но това не означава, че не са заразни. “Обикновено децата са много добри вектори за разпространение на вируси: когато са заразени, те отделят слюнки, които са натоварени с повече вирусни частици, отколкото тези на възрастните, и са заразени по-дълго време”, обяснява педиатърът.”Към това се прибавя фактът, че те имат тесни и повтарящи се контакти, особено когато имат нужда от грижи, което може да увеличи риска от заразяване на околните”.

Кръстосан имунитет

Други хипотези биха могли да обяснят тази странна снизходителност на вируса към най-малките. Те биха могли да се ползват с кръстосана имунна защита, след като са били заразени с други вируси, като респираторния синцитиален вирус (отговорен за повечето случаи на бронхиолит), грипния вирус или други коронавируси. “Коронавирусите не са познати от вчера, припомня проф. Бруар. Четири от тях са отговорни за 10 процента от случаите на бронхиолит всяка година”.

Друга възможност, която се посочва в съобщение в Journal of microbiology, immunology and infection в края на февруари, е, че може би се касае за разлика в рецепторите, използвани от вируса за заразяване на клетките. Италиански учени предложиха хипотезата за разлика в имунния отговор: при някои възрастни вирусът предизвиква силно възпаление, причиняващо разрушаване на белодробната тъкан. Този механизъм може да присъства по-слабо при децата, поради липсата на зрелост на имунната им система.

Дори ако малките деца изглеждат по-слабо чувствителни към новия коронавирус, възрастните в тяхното обкръжение, които вероятно са се заразили с вируса, трябва задължително да носят маски, да си мият ръцете много редовно, преди да пипат и дезинфикцират редовни играчките им и повърхностите, с които малките са в контакт.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8от10

    9 5 Отговор
    8 от 10 е 20%опасност, малко ли е? Нещо ни успиват, гледайте какво правят китайците и се учете.

    Коментиран от #6

  • 2 Dimmu Borgir

    0 12 Отговор
    Мрете !

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 здравно специалистче

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "8от10":

    Човече, при 8 от 10 не е сериозно. Това не означава, че останалите 2-ма умират! Просто развиват по-тежки симптоми, които все пак в повечето случаи са лечими! Както си го написал излиза, че смъртността е 20%! Мислете преди да пишете бе хора...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.