Last news in Fakti

10 Март, 2020 19:34 7 188 25

Коронавирус: Десетки хиляди жертви само в Техеран?

  • иран-
  • коронавирус

Колко са жертвите на коронавирус в Иран? Никой не знае истината. Експерт прогнозира, че до броени дни ще са се заразили около 3 милиона жители на Техеран. При смъртност от 2% това означава между 50 000 и 70 000 жертви

Коронавирус: Десетки хиляди жертви само в Техеран? - 1
Снимка: БГНЕС

"По неизвестни за нас причини европейските държави въведоха ограничения за полетите на Iran Air", заяви говорител на Службата за гражданско въздухоплаване. Затова иранската държавна авиокомпания е решила да прекрати всичките си полети до Европа. Авиокомпанията водела преговори, за да отмени възможно най-бързо ограниченията, добави говорителят.

Какво става в Иран?

При това сезонът на масовите пътувания в Иран вече беше открит. Най-предпочитаното време за пътувания започва малко преди началото на пролетта - в средата на март. Особено жителите на столицата Техеран използват двуседмичната отпуска в началото на пролетта за пътешествия. В този период е най-важният ирански празник - иранската Нова година, която се отбелязва на 20 март. Само че до тази дата 30 до 40% от жителите на Техеран сигурно вече ще са се заразили с новия коронавирус, прогнозира Масуд Мардани, ръководител на националния Изследователски център за инфекциозни болести. За град като Техеран, който по официални данни има 8,9 милиона жители, това означава, че 2,5 до 3,5 милиона души вероятно ще се разболеят от коронавируса. А като имаме предвид, че нивото на смъртност е около 2%, само в столицата Техеран навярно ще починат 50 000 до 70 000 души. Ден след като изказа това свое предположение, Мардани незнайно защо даде на заден ход: нямал предвид само периода до началото на пролетта и не ставало дума само за Техеран.

Държавните медии в страната преливат от интервюта с всевъзможни експерти, чиито твърдения често се оказват напълно противоположни. И тъй като религиозните и политическите водачи на страната призоваха институциите да разпространяват "добри новини", официалните данни често влизат в противоречие с информациите, които по случайност се добират до медиите.

Така например в неделя бе съобщено, че общият брой на жертвите до момента е достигнал 194 души. В същото съобщение се казваше още, че на територията на цялата страна са били регистрирани общо 6 566 потвърдени случаи на зараза. В същия ден обаче изказване направи и Мохамад Хусеин Горбани, пълномощник по здравните въпроси на провинция Гилан, която се намира северозападно от Техеран. Според Горбани, само в тази провинция жертвите са вече 200. Малко по-късно въпросното изявление беше свалено от интернет, а Горбани беше интервюиран от осведомителната агенция Farsnews, която е близка до хардлайнерите в иранското управление. Пред агенцията Горбани коригира предишното си изказване - ставало дума за хора, които през последните 16 дни били починали от различни заболявания на дихателните пътища, а не от коронавирус. От Farsnews обаче не го попитаха как така в тази провинция внезапно се е стигнало до толкова много смъртни случи в резултат от възпаления на дихателните пътища.

Заради рязкото увеличение на случаите на заразени с коронавирус в много от градовете на провинция Гилан от 4 март насам бе обявена максимална степен на тревога, в резултат от което бяха блокирани пътните артерии от южна посока. Град Гом обаче, обявен от германския институт "Роберт Кох" за особено рисков район, не бе поставен под карантина.

Политици сред жертвите

Междувременно стана известно, че сред починалите от коронавирус има и високопоставени политици като депутатката Фатемер Рахбар и Мохамад Мирмохамади, съветник на аятолах Хаменей. Говори се, че сред жертвите е и един бивш ирански посланик в Сирия. Редица други политици и функционери се намират под карантина.

От вируса почина и Хамад Джалали Кашани, активист в Туитър и автор на документални филми, който преди парламентарните избори твърдеше, че епидемията от коронавирус била измислица, разпространена с цел да се уплашат избирателите и да се намали избирателната активност.

Медиите в страната съобщават, че от коронавирус вече са заболели 23-ма ирански депутати. От страх, че вирусът може да се разпространи още повече, през миналата седмица иранският парламент беше разпуснат. Близо 1 милион държавни служители обаче са длъжни да ходят на работа.

Хосейн Салами, ръководител на иранската Революционна гвардия, междувременно се опита да обвини САЩ за разпространението на заразата. "Възможно е да става дума за американско нападение с биологично оръжие", каза Салами и добави: "Но и този път ще победим - ще надвием и вируса. А САЩ нека знаят: ако те са го разпространили, вирусът ще се върне обратно при тях".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    23 16 Отговор
    Толкова умерили няма в Китай където бума на заразата хахахаха хахахаха а у германията се чакат 1 милион сороса да прдадат богу дух. Нееее нееее те сородоидите изобщо не се занимават с пропаганда нееее нееее...

    Коментиран от #16

  • 2 Уди Кълвача

    12 10 Отговор
    Експерти от НПОто на сороснята! Пик... м и на елспертите!!!
  • 3 DW = WC

    10 8 Отговор
    Инфо направо от дупката пресно инфо.
  • 4 простофоб

    17 13 Отговор
    ДВ не спира да ръси глупости с дилетантски сметки и още по-дилетантски прогнози. Пропаганда за лоботомирани, каквито са повечето германски граждани.
  • 5 JPower

    12 7 Отговор
    Ка десетки хиляди умрели, минимум милиард... Бе да е. А тоз КУРона вирус да е. А...!!! Добре, че е тоз вирус, че журналята да имат за какво да драска...Хайде да ме от блокирате, че ми писна да си сменям IPто!!!
  • 6 Фермер

    33 6 Отговор
    В Китай с драконовски мерки успяха да ограничат заразата. В Гейевропа ще е страшно тук не са свикнали да си седят дома
  • 7 гост

    24 9 Отговор
    Всеки заразен в България му подарявам едноседмична почивка в САЩ за моя сметка .
  • 8 КОНТРАТА

    26 7 Отговор
    Соросите не мрът от Ковид 19 само мюсолманите от Техеран хехехехе хехехехе винящи саксонци които когато персите са се занимавали с астрономия саксите още не са имали държава!
  • 9 Матей

    19 7 Отговор
    Това са свободни интерпретации и развихрени фантазии.Толкова и толкова щели да се заразят и съответно измрат като мухи.Навярно в извратеното подсъзнание на сорослиите.Затова пък аятоласите се заканиха да им го върнат, когато се докаже вируса да е от американска био-лаборатория.
  • 10 Комуниста

    35 6 Отговор
    Същото DW което преди 1989г тръбеше, че българите спим на земята защото нямаме кревати! Dw и Свободна Европа са едни WC които бълват само пропаганда срщу който им е не удобен
  • 11 мани мани

    27 5 Отговор
    последният иранец да насочи всички възможни ракети към сащ! огън бий! северна корея и те да изстрелват де що имат, русия да не се ослушва както винаги, китайците ще довършат тая измет и юдейската паплач!

    Коментиран от #17

  • 12 Tehran

    5 18 Отговор
    В тоталитарен Иран е мазало.
  • 13 Обещавам

    27 4 Отговор
    Ако пипна коронавируса първото,което ще направя е да се срещна "за селфи" с Боко и да му кихна в лицето.Аз съм на 37 и ще оздравея,а той е на 60...Бог да Не го прощава!!!
  • 14 Баро Вкаров

    9 5 Отговор
    Kорона,вирус нема!Тва е Гъша хуйня!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хихи

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Май мечтаеш за едно соросоидно вирусче... Сам си го пожела...

    Коментиран от #20

  • 17 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "мани мани":

    Нормален ли си?
  • 18 Пешо

    3 3 Отговор
    Измислици за създаване на паника.
  • 19 Анонимен

    12 2 Отговор
    В Италия има корона вирус ,,, а с кашони те пристига месо от там..... На етикета на кашона пише... Произведено в Италия.... А как мирише само да знаете... И като се мине през топлинна обработка стои стричаво и на конци.... Разпада се междупрустите.... Кой печели от това... Там май всички болести ги има и си ги носят тук....
  • 20 Монгола

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хихи":

    Ходи да се изследваш за глисти бе соросоидче, че с тая кашичка от нахут къде ви хранят в НПОто нищо чудно че си такъв мършав!
  • 21 Курзавасвасвасвас

    1 4 Отговор
    Курзагерманя
  • 22 г-н Мадуркин

    5 0 Отговор
    В Израел какво е положението?
  • 23 стоян георгиев

    8 5 Отговор
    в страните където личната хигиена е на ниско ниво вируса може много лесно да се обърне в пандемия.при мюсулманите миенето на ръцете и редовното ходене на баня не са много на почит така че рисковете са високи,особено в пустинните зони където и водата е дефицитна!
  • 24 незнайко

    7 0 Отговор
    ВЕЧЕ Е ЯСНО, ЧЕ ВИРУСА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН, ЗА ДА НАМАЛИ ЗАСТАРЯВАЩОТО НАСЕЛЕНИЕ !!! НЕ НАПРАЗНО БЕШЕ ПУСНАТ В МНОГОМИЛИОНЕН ГРАД КАТО УХАН А СЕГА И В ТЕХЕРАН !!! ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ЧАВЕШКАТА РАСА ПРОДЪЛЖАВАТ !!!

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "незнайко":

    Има логика, но защо тогава се всява като страх, а не се посреща с отворени обятия и избавление? Цялата икономика замира. Не разбирам защо спират театри, концерти, спират екскурзии на децата, а в същото време ги искат събрани в училищата, в градините, по заведения и кафенета. Аз като си сложа маска в магазина и ми се смеят и ме гледат втренчено, до мен кихат и кашлят, знаеш ли го какво носи, дали сина му не се върнал от гурбет в Италия? Много по-страшно е от това, което се представя, особенно в страна като нашата където няма медийна свобода и системата се подчинява на корупция и на партията. Тук може да има стотици смъртни случаи без да се съобщи, тестовете няма, персонала се заразява, което значи че няма никакви адекватни мерки. На летищата и границите няма никакви мерки.