ФАКТИ.БГ

Гърците ще разберат, че Барба Ганьос е неизтребим

Грешката е вярна в гръцкото издание на "Бай Ганьо" и нямаше нужда от извинения

Публикувана: 13 Март, 2020 19:00
52 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6215
Гърците ще разберат, че Барба Ганьос е неизтребим
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 56 гласа.
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако на 15 април е готово, носим ти едно шише "Узо" да те почерпя - да почерпиш там след работа. Айде... (А после добавя между свои в джипа): "Аз че го взема (шишето) от Мицотакис бе, (гръцкия премиер) и без това толкова работа им вършиме (на гърците)..."

Това откъсче не е от гръцкия превод на "Бай Ганьо", а е истински разговор на 6 март между премиера Бойко Борисов и гръцки строителен инженер при инспекция с прословутия джип на участък от строителството на магистрала "Хемус" между Търговище и Шумен. Борисов, който обича да се любува на своето величие, е пуснал сценката в личния си профил във Фейсбук и тя може да се наблюдава на осмата минута от видеозаписа.

Два дни след този байганьовски скеч се появи информация, че гръцко издателство направило превод на шедьовъра на Алеко Константинов "Бай Ганьо" и погрешка сложило на корицата колаж на Бойко Борисов като Бай Ганьо вместо снимка на Георги Калоянчев в ролята на Алековия герой. Преводачът на книгата "Барба Ганьос" (Костас Барбутис) поднесе безадресно извинение за грешката и обяви, че издателството ще изтегли тиража, за да преправи корицата.

Книгата обаче има по-голяма художествена стойност в оригиналния си вид, защото

грешката е вярна

Тя доказва гениалното прозрение на Алеко, че този образ принадлежи не само на неговата епоха, но и на следващите поколения. В анотацията на гръцкото издание пише: "Бай Ганьо (Барба Ганьос) илюстрира истинската историческа трагикомедия на времето (1880 г.), която възниква от бързото движение на социалните слоеве на новоосвободената страна и силното желание „да настигнем другите“. Традиционното и новото, патриархалното и модерното, съществуват едновременно и честите им конфликти водят до комични изненади, недоразумения и грешки”. Добавете към посочената година още 140 и ще видите, че картината е същата.

Гоненето на келепира дори в най-дребното е присъщо както на художествения, така и на реалния герой - въпреки несъмнената заможност и на двамата. Като се добави и тарикатлъкът да преметнеш чужденеца, съвпадението става поразително. Бойко Борисов обещава да почерпи гръцкия инженер за добре свършената работа (при това едно шише, което да стигне за всички, с които работи), но първата му хитроумна мисъл след това е, че ще мине почерпката за сметка на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, когото иначе нарича "колега". С други думи - майтап, но с основателно обяснение ("толкова работа им вършиме"). При оригиналния Бай Ганьо в разказа "Бай Ганьо пътува" случката изглежда така: Героят хуква зад маневриращ влак да спасява килимчето си, но "забравя" да си плати бирата в гаровия бюфет. При напомнянето за дребната сметка отсича: „Голяма работа! Те малко ли ни скубят!" Сиреч - чужденците си го заслужават. Също като Мицотакис.

Или да вземем друг разказ - "Бай Ганьо в банята": "Това беше във Виена. Седя си една сутрин в кафенето, поръчал съм си чай и взех да прегледам нашите български вестници (...) Чета си така, увлякъл съм се, по едно време като кресна над ухото ми едно: "О-о-о! Добър ден!" - и една потна ръка сграбчи десницата ми". Това е оригиналният тип. Но няма как да не сте забелязали и

маниера на премиера

При него, както и при Бай Ганьо, запасът от чужди думи е оскъден. Затова много интензивно използва речника на тялото - жестикулира, здрависва се силно, прегръща, целува. Това е начинът му да покаже на чужденците колко е отворен за контакти, но също и да им изтъкне своята доминация (здравеняк, който трупа мандати, защото никой не може да го победи у дома, а на международното поле стърчи като доайен сред премиерите). Другите качества, които обича да напомня на "колегите" в чужбина - черен пояс по карате, най-възрастен професионален футболист в Европа и пр., - са за дооформяне на несравнимия му образ. Единственото, което може да го лиши от телесната дипломация, е коронавирусът, защото здрависванията, прегръдките и целувките стават нежелани на международните срещи. Има риск внезапно да загуби дар слово в дипломацията. Още Алеко е установил какви затруднения създава езикът на жестовете в чужбина. В разказа "Бай Ганьо на гости" пише: "Много е лошо, като не знае човек език на чужбина, за най-простото нещо не могат да те разберат, все трябва с ръце, с пръсти да им разправяш, да им показваш... А пък всяко нещо показва ли се?"

Несъмнено Борисов е забележим в международните отношения, защото малко лидери си позволяват самодейно отклоняване от професионалните норми на дипломацията. Въпросът е каква полза допринася това за българската външна политика. Посещението му в Анкара в началото на март имаше за цел да го представи като помирител, който събира на една маса Турция и Гърция, за да направят компромис помежду си по мигрантската криза за доброто на цяла Европа. Дори предложи себе си като

дипломатически модел на Балканите,

защото с "мъдрост" (тази дума употребява често напоследък) отбил мигрантския поток от българската граница за разлика от Гърция. От това излезе, че на Мицотакис не му достига точно мъдрост, щом мигранти се стичат на талази към неговата граница. И за да влоши още повече настроението му, лично огласи от Анкара на 2 март, че турският президент не желае да седи на една маса с него, сякаш бе станал личен говорител на Ердоган.

Знаците, че насред мигрантската криза Борисов играе с Ердоган за сметка на Мицотакис, нямаше как да не бъдат забелязани. Три дни по-късно Атина обяви, че бежанците, които са влезли на гръцка територия след 1 март, ще бъдат настанявани в поделение край град Серес. Лагерът ще бъде изграден до дни в село Родополи - на около 30 километра от граничния пункт "Кулата". Селото е в подножието на планината Беласица, известно също със старото си българско име Гара Порой, което и сега излиза на сателитните карти на Гугъл. Намиращата се там казарма бе затворена през 2012 г. заради отпадналата необходимост да отбранява Гърция срещу България. Още тогава населението се противопостави на идеята военното поделение да бъде утилизирано чрез превръщането му в бежански лагер. Предстои там да бъдат настанени мигранти не само от последната вълна, дошла от района около Одрин, но и от гръцките острови, които са обект на отдавнашен мигрантски натиск.

Ето една задача с понижена трудност:

За първи път толкова близо до българската граница започва да се струпва мигрантско множество. Досега България следеше какво става в Турция и не смяташе за нужно да прави ограждения по границата си с Гърция, защото е държава от ЕС. Освен това Атина не допускаше мигрантско нашествие към нас. Ако отвори портите си, какво значение има, че мигрантският поток няма да дойде откъм Одрин, а ще заобиколи южно през Серес? Гърците са уморени и вече доста изнервени от мигрантския шантаж на турците и ако не чувстват солидарност от България, също могат да загубят чувство за солидарност.

Що се отнася до книгата "Барба Ганьос", конфузната корица ще унищожат, но не и вечно прераждащия се образ на Ганьо Балкански.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 56 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Behemoth
1 Отговор
Сега трябва да се напише нова книга Барба Ганьос и вируса-два интелекта в схватка за нобелова награда....

Оценка:
-5 +90

Ал та фанах Атаопънах
2 Отговор
Дори Бай Ганьо не може да се намаже на празноглавието на съвременният ни Бай Тиквун.

Коментиран от #25, #38


Оценка:
-7 +105

Анонимен
3 Отговор
Грешка няма.Този на корицата е по зле и от Бай Ганьо

Оценка:
-7 +99

Васил
4 Отговор
Евала на Гърците имат точно попадение

Оценка:
-6 +94

5
Този коментар е премахнат от модератор
ГАНЯ в 21ви век
6 Отговор
Бoриcoв, кoйтo oбичa дa ce любувa нa cвoeтo вeличиe, e пуcнaл cцeнкaтa в личния cи прoфил във Фeйcбук и тя мoжe дa ce нaблюдaвa нa ocмaтa минутa oт видeoзaпиca......................... ЧОВЕКО Е МНОГО ГОЛД ,ЧЕ Е ТОЛКО ТЪП !!!!!!!!

Оценка:
-6 +76

корона
7 Отговор
Може да е тъп Бойко ама 100 пъти по добър от бсп и дпс

Коментиран от #15, #29


Оценка:
-92 +19

Барба Тикватаc
8 Отговор
Не разбирам защо не плащаме на Турция?!

Оценка:
-17 +17

оня с коня
9 Отговор
Аз СЕ ГОРДЕЯ с Премиера Борисов и НАПЪЛНО ОДОБРЯВАМ Действията му Вътре и Извън Страната.Явно обаче НЕ СЪМ САМ,защото резултатите от Изборите КАТЕГОРИЧНО СОЧАТ Убийствената му Преднина пред останалите кандидати за поста.Ама Някои не го харесвали...-Ами Сменете го Бе...АКО МОЖЕТЕ!Да се подиграва с Премиера НИ обаче СЪСЕДНА ДЪРЖАВА,при това Членка на ЕС е НЕДОПУСТИМО и БРУТАЛНО и следва да й бъдат наложени Международни санкции,като Въпросното Издателство да БЪДЕ ЗАКРИТО.А нима БЪЛГАРИТЕ не могат да Изтипосат Държавните глави на Комшиите?Могат И ОЩЕ КАК,но не е Цивилизовано.И точно въпросното Гръцко Своеволие красноречиво говори Ние,или ТЕ са Ганьовци!

Коментиран от #10, #19, #31, #32, #49, #51


Оценка:
-90 +18

10
Този коментар е премахнат от модератор
оня с коня
11 Отговор

До коментар #10 от "Оня с магарето":


Кви Хапове бе Щастливец,мен Болест не ме лови

Коментиран от #17, #33


Оценка:
-34 +5

БиБи
12 Отговор
"Ще изстискаме максимум 3 млрд ."-За разходите по време на извънредното положение.Съжалява,че хазната е празна и не може повече кинти да се усвоят

Оценка:
-5 +51

БиБи
13 Отговор
"Ще изстискаме максимум 3 млрд ."-За разходите по време на извънредното положение.Съжалява,че хазната е празна и не може повече кинти да се усвоят

Оценка:
-6 +33

Анонимен
14 Отговор
Преди имахме бай Ганьо българина сега дадохме Ганьо на света.

Оценка:
-7 +38

15
Този коментар е премахнат от модератор
123
16 Отговор
Като българин се гордея, че Алеко е създал такъв образ. Срам ме обаче от Барба Ганьос.

Коментиран от #20, #28


Оценка:
-7 +55

Пижо
17 Отговор

До коментар #11 от "оня с коня":


Конски,на конете им духат хаповете с една тръба
в устата,но на теб могат да ти ги вкарат през
другия отвор......,

Оценка:
-4 +35

Пазвантин
18 Отговор

До коментар #15 от "Българин":


Дай доказателства или лапай.. патката, пръдльо

Оценка:
-23 +5

Пенсионер 200
19 Отговор

До коментар #9 от "оня с коня":


А бе ти нормален ли си? Кой закри казармите като отпаднала необходимост? Кой похарчи 2,5 милиарда за тенекии? Кой строи стадиони по време на чума? Кой хвърляше народните пари за глупости? Сега ни трябват и пари, и сгради с огромни дворове, за да се обособят като инфекциозни болници с въоръжена охрана! Не виждаш ли, че в кратуната няма капка стратегическо мислене - той работи само на принципа: "Да дадем на този, който може да ни свали от власт"! Той си е пълен негодник, престъпник, от която и страна да го погледнеш!

Коментиран от #22


Оценка:
-6 +51

Българин
20 Отговор

До коментар #16 от "123":


Прав си.Алеко е велик, а Боко ТИКВАТА МИШКА.

Коментиран от #26


Оценка:
-7 +41

Усмивката
21 Отговор
Бат Бойко засенчи та задмина и Барба Ганиос.Той е по известен от своя съратник , а и по дълго самонатрапил се от своят първообраз.Ганю Балкански жвя в няколко сериала . Тоя мина десетата година и не дава знак че има намерение да се оттегли . А и с простотиите си вече дотяга и на публиката .И ако няма какво да гледа по телевизията освен ,,златните пирамиди" ,то поне да се напсува на воля, без да схваща че туй е по лошо и от вируса.Щото заприличваме та и прихващаме от него. А това е нашета , българска пандемия....ПРОСТОТИЯТА... дето ни, ще убива

Коментиран от #27


Оценка:
-7 +46

22
Този коментар е премахнат от модератор
Nostradamus
23 Отговор
Брошурата сега , пак се опитва с чужда ПИТА ДА ПРАВИ ПОМЕН , СМЕШНИЦИ. вЯРНО ИМАТ СИ ДВАМА ТРИМА НЕАНДЕРТАЛЦИ КОИТО МОЖЕ БИ ЗНАЯТ ЧЕ ИМА ТАКОВА ЖИВОТНО И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ГО ЧЕТЪТ , НО ДРУГИТЕ , МНОГОТО , НАЙ ВЕРОЯТНО СА ВИРТУАЛНИ ТРОЛЧЕТА -КОПЕКАДЖИИ КОИТО ПРОСТО ПРАВЯТ КАЛАБАЛЪК , КАКТО КАЗАХ , СМЕШНИЦИ

Оценка:
-25 +6

Бай Ганьо е интелигентен спрямо ББ МОШЕ
24 Отговор
Жалко и срамота за ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ.

Оценка:
-4 +27

Ганьо
25 Отговор

До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":


Стига плюнки по нашите!Ти да не си гъркоман?

Оценка:
-18 +7

Боко
26 Отговор

До коментар #20 от "Българин":


Ти си мишка!

Оценка:
-9 +6

Боко
27 Отговор

До коментар #21 от "Усмивката":


Ти па си много убав! Кво направи за БЪЛГАРИЯ? ПЛЮНЧО!

Оценка:
-10 +7

Боко
28 Отговор

До коментар #16 от "123":


Ти не си ли Ганьо? Или се мислиш за Зорба гръка?

Оценка:
-12 +8

Боко
29 Отговор

До коментар #7 от "корона":


Браво колега, нека имаме малко самоуважение!

Оценка:
-10 +8

Никой
30 Отговор

До коментар #5 от "корона":


Не бе, разбрахме, че ББ е бай Ганьо на съвремието. Лошото е, че всичко отвън трябва да ни се каже. Не че не сме разбрали, ами че не можем да го кажем явно, защото ще се стоварят отгоре ни всякакви държавни служби

Оценка:
-6 +25

31
Този коментар е премахнат от модератор
безпартиен
32 Отговор

До коментар #9 от "оня с коня":


Ако изборите можеха да променят нещо,политиците биха ги забранили!Та с колко процента е спечелил един или друг политик не е важно!ВАжно е,че неговите проценти са винаги по-малко от останалите на всички граждани-гласували или не!!!Това значи,че винаги имаме диктатура на малцинството,а не демокрация!!!

Оценка:
-3 +21

baihui
33 Отговор

До коментар #11 от "оня с коня":


Болест не те лови , но ще ми уловиш хуя!

Оценка:
-3 +10

Боцката-Муцката на индиянците САЩ
34 Отговор
Внесе ВИРУСА КОРОНА в БГ, както и всички други САЩ Западни ВИРУСИ. Сега ще го използва срещу неудобните за него, да запази властта си. Ще гони неудобните за неспазване на КАРАНТИНА, ГЛОБИ, ЗАТВОР и т. н. МИЗЕРНА ГАНЬОВСКА РАБОТА.

Оценка:
-5 +17

Чичак
35 Отговор
Няма такъв простак премиер не само в Европа но и в света

Оценка:
-4 +25

Скит'ник
36 Отговор
Изданието да Не се редактира и Корицата да не се сменя ..
Е пъ Много си е Х'арна.
Бай ти Ганя -Боку -се е Ухилил загадъчно и..самодоволно ..като куче до свинска карантия.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРКАТА -ГОСПОД ДА И ДАВА РАДОСТ,И ЗДРАВЕ..
ЕДНО ДОБРО ДЕЛО Е СКРОИЛА

Оценка:
-5 +18

Кольо
37 Отговор
накак си, прякора "бай тиквун" мн му отива и ми е мн смешен😂😂😂😂

Оценка:
-4 +13

Ново
38 Отговор

До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":


Автора знаели че главнокомандващ е радев цивилните ли отговарят за границата и закакво е толкова писане да се угоди на кауна когато фатмака не знае какво да прави функциите се вземат от борисов то и тръмп и Путин ги вадят на калекатури но са тръмп и путин с силните може е така всеки им завижда

Коментиран от #52


Оценка:
-15 +5

МЯО ВЗЕ ГУМата
39 Отговор
Сбирщайн на тролчета ли има - според новите мерки за здравеопазването на комунистическите тролове не трябва да се събирате на тумби че ще хванете КОБКП-45 и ще пукнете като гниди - червени, малки и безполезни Бираби Гнидьосчета.

Оценка:
-10 +6

Нане
40 Отговор
и за ташак ни взеха не стига кинефа

Оценка:
-4 +8

ВНВ
41 Отговор
Ако се намери един нов Алеко да издаде книжчица с този човек на снимката / Барбос Ганьос/ със сигурност ще спечели достатъчно и ще достави огромна радост на публиката.

Оценка:
-3 +11

Ханко от село Осеня
42 Отговор
Трол до трола , мила моя майнольо
Червените маймуни да укротят малко стадото , тъпотията трябва да си има граници. След няколко седмици пак ще си играете на воля , когато ГЕРБ и властите се справят с положението въпреки такива като вас , нещастници.

Оценка:
-10 +4

43
Този коментар е премахнат от модератор
Връл червен комунист
44 Отговор
Толкова задълбочен и точен анализ на човекоподобният бабуин Боко не бях чел! Браво! Браво! Браво!

Оценка:
-3 +8

Човек с който може и да се говори
45 Отговор
...:::: Да ::::...
България за да стане райска градина както някои пророци са казали - 2022 или най-късно до към 2025, няма нужда да сме военна държава .

Оценка:
-0 +5

Васил
46 Отговор
Слава на Гърция че показа истината

Оценка:
-2 +10

Наблюдател
47 Отговор
100% попадение на илюстрацията към гръцкото издание с което и доказва че Алеко е безсмъртен! Горната илюстрацията на изданието се е лепнала към него като муха на мед!

Оценка:
-1 +5

Малко инфо...
48 Отговор
Коронавирусът е създаден още през 2017 година в ЛОНДОН от английски и АМЕРИКАНСКИ учени !!!
А ни проглушиха ушите с "отравянето" на Скрипал ... Същите мекерета сега МЪЛЧАТ!!! ЗАЩО ЛИ ???

Оценка:
-1 +8

Рррт
49 Отговор

До коментар #9 от "оня с коня":


На колко ракии си бе, джанъм...?

Оценка:
-0 +3

Сребролюб Мангизлиев
50 Отговор
Само да ви информирам, че гръцкото изписване ΓΑΝΙΟΣ (ГАНЬО), "Г"-то почти не се чете, звучи по-скоро като Янос, Айде поздрав за всички с песента Μπάρμπα Γιάννη (Барба Яни)

Оценка:
-0 +1

Да го подържиш
51 Отговор

До коментар #9 от "оня с коня":


Що ти премахват коментарите на глупостите бре кратуни проста?

Оценка:
-0 +0

Старо
52 Отговор

До коментар #38 от "Ново":


Границата се охранява от гранична полиция. Това е отговорност на МВР. Новите пеЕераси като тебе даже и не знаят как им устроена държавата. Важното е да се пише задължително нещо негативно за Радев. Радев командва армията при военно положение. Сега е извънредно, но не съм сигурен дали на твоята проста картуна и на другите ти себеподобни чутурури това им е известно и могат да направят разлика.

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът коментира по време на деветия летен университет на младежката структура на ПП ГЕРБ, който се провежда край Варна, качествата на бъдещия президент:
Военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира. Имаме такива случаи, машината се разбива, държавата плаща."

Още бисери
ТОП 5