Last news in Fakti

14 Март, 2020 10:00 17 570 33

Коронавирус: какво преживях в една германска болница

  • германия-
  • сабине кинкарц-
  • коронавирус-
  • болница-
  • вирус-
  • хаос-
  • карантина

Хаотични действия и безразличие по отношение на коронавируса

Коронавирус: какво преживях в една германска болница - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ето, че и аз трябва да си остана вкъщи - заради коронавируса. Това ми беше наредено от моя работодател Дойче Веле. Защо ли? Онзи ден закарах моя приятелка до болницата. Случаят нямаше нищо общо с епидемията - поне на първо време. В спешното отделение всичко изглеждаше спокойно. Лекарите и само някои от медицинските сестри носеха предпазни маски. Приятелката ми беше приета в болницата и аз я придружих до стаята ѝ. На леглото до нея имаше пациентка, която силно кашляше и подсмърчаше. Жената ни обясни, че е била приета същата сутрин. Аз съм твърде мнителна - може би защото съм журналистка. Във всеки случай, веднага тръгнах по петите на един от болногледачите и го попитах дали жената в стаята е била тествана за коронавирус. "Това пък защо", попита той с учуден поглед. "Защото кашля много силно и не изглежда никак добре", отвърнах аз, изпълнена с недоумение. "Ами, нали знаете, по това време на годината върлува грип", каза той и преди да отмине, добави за мое успокоение: "Тя не е била в кризисен регион, нито е имала контакти с хора, болни от коронавирус".

Стаята на моята приятелка и жената с кашлицата беше в непосредствена близост до столовата. Там таблите със сандвичите и салатите не бяха покрити с нищо. Болногледачът разнасяше тази храна на болните по стаите, включително и на жената с кашлицата - без да носи предпазна маска.

Карантина или не?

На следващата сутрин внезапно получих текстово съобщение по телефона от моята приятелка в болницата. В него пишеше: "Дадоха ми предпазна маска и не ми разрешават да излизам от стаята". Лекарите все пак са тествали жената с кашлицата за коронавирус. "А къде е тя сега?", написах в съобщение до приятелката ми. "Тук, при мен, в стаята", беше отговорът. Резултатът от теста обаче щял да се получи чак на следващата сутрин...

Това, естествено, ме разтревожи и се обадих в отделението. Медицинската сестра не можа да ми даде никаква информация и ми каза да се свържа с главния лекар на отделението. Той обаче бил зает и щял да ми се обади по-късно. Телефонно обаждане така и не получих, но 15 минути по-късно дойде ново съобщение от приятелката ми: "Карантината е вдигната. Мога да сваля маската и да излизам от отделението, за да отида на ерготерапия в съседния тракт."

Това съобщение ме свари абсолютно неподготвена. Вече не знаех какво да мисля. Два часа по-късно ми бе предадено, че според критериите на института "Роберт Кох", пациентката с кашлицата не може официално да бъде класифицирана като "съмнителен случай". Поради това нито моята приятелка, нито аз, или медицинският персонал в отделението не можело да бъдем смятани за "контактни лица".

Кой да бъде тестван и кой не?

Институтът "Роберт Кох" препоръчва да се прави тест за коронавирус само на пациенти, които показват симптоми на заболяването и които са имали контакт с доказани случаи на болни от Ковид-19 или които са пътували в някой от регионите, обявени за рискови. Тези ограничения са нужни, защото наличните комплекти с тестове за диагностициране на коронавирус в Германия били ограничени. Щом станел ясен резултатът от теста на жената с кашлицата, каза лекарят по-нататък, щяло да се вземе решение дали и ние с приятелката ми сме "контактни лица" и чак тогава можело и нас да ни подложат на тест. Но това щяло да стане чак на следващата сутрин.

А докато трае тази несигурност, моят работодател превантивно ме обяви за "контактна личност" и ми нареди да работя от вкъщи. Смятам, че мярката е правилна и ще си остана вкъщи, макар че много от нещата, които в момента се случват в хода на кризата с вируса, изглеждат направо безсмислени и пресилени. В Туитър, във всеки случай, прочетох множество съобщения, които ме накараха да си помисля, че моите преживявания в берлинската болница не са единичен случай.

Моя приятелка, която е медицинска сестра и работи в няколко различни берлински болници, твърди, че положението навсякъде е точно такова, каквото го описвам. Тя ми разказа, че дори и пациенти с инфекции на дихателните пътища не се подлагат автоматично на тест за коронавирус.

Между паниката и безотговорността

Преди броени дни 12 берлински лекари излязоха със съвместно обръщение, в което настояват социалният живот да бъде ограничен до минимум - да бъдат затворени клубовете и кафенетата, да се отменят всякакви мероприятия с публика и то не само онези с над 1000 посетители. "В противен случай скоро няма да бъдем в състояние да контролираме ситуацията", твърдят медиците. Един от тях - Патрик Ларшайт, каза следното: "Вече знаем със сигурност, че в сегашната фаза на пандемия сме длъжни да прекъснем всички социални контакти, ако искаме да имаме изобщо някакъв шанс да ограничим броя на заразените". Според лекаря, не е достатъчно да се отменят само мероприятията с над 1000 посетители: "В това се уверихме вече в Берлин, защото установихме, че има огромен скок на заразите след посещения в определени клубове, където са се събирали ограничен брой хора. Нещо повече - подобни места са дори значително по-опасни от онези, където има голям брой хора, защото там по правило и помещенията са значително по-големи. Ако сега не се предприемат радикални мерки, Германия ще бъде буквално премазана от същата епидемична вълна, каквато видяхме в Италия", предупреждава лекарят.

Автор: Сабине Кинкарц


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW = WC

    50 27 Отговор
    Соросоидната медия на която и е задача да всява паника! Нали им плаща Сорос който е в схемата 👑 вируса.
  • 2 Къде работела

    42 8 Отговор
    " Моя приятелка, която е медицинска сестра и работи в няколко различни берлински болници...."

    Ко речи?!?

    Коментиран от #11

  • 3 Hess

    52 11 Отговор
    Пълни глупости,лежал съм в немска болница,сестри и лекари са като часовник,всичко е прецизирано до най-малкото...Не е случаен факта,че при 1700 болни,има само 3 смъртни случаи,не разпространявайте глупости!
  • 4 Ангината

    34 6 Отговор
    Как пък точно DW работодателя на списвачката! Само излишна паника създават , нормално за платените медии. Как им дойде дюшеш короната точно да има с какво да се оправдаят за икономическата криза , която се задава още от миналата година!
    Аре джа!
  • 5 Някой си

    23 4 Отговор
    Тая пък?!
    А бре моме младо без зъби, ти Берлин за Германия ли го имаш?!
  • 6 БАТЕ НЕЦИ

    24 3 Отговор
    МОЖЕШЕ АВТОРКАТА МАЛКО ПОВЕЧЕ ДА СИ НАПЪНЕ МОЗЪКА ДА НИ ЗАИНТРИГУВА,ЩОТО ТОВА ПРИЛИЧА НА ПЪЛНА ПОМИЯ.НАИСТИНА,ТАЯ СЕСТРА ДА НЕ Е НА ПОВИКВАНЕ?
  • 7 Гошо

    18 2 Отговор
    С две думи на швабите им дреме на бабината.
  • 8 Blackthorn

    24 9 Отговор
    Германия е пътник, но тепърва ще го разберете.
  • 9 Еееееее

    12 1 Отговор
    Оптимистите скоро ще станат песимисти.
  • 10 Прогноза

    35 3 Отговор
    Европа не е Китай и няма да може да се справи с вируса. Европейците са недисциплинирани и самодоволни. В случая страхът е този, който пази и има положителна роля. А заразата се разпространява най- вече от леко боледуващите.
  • 11 Минчо

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Къде работела":

    Защо се учудвате ? Нима не може да работиш на две или три места?
  • 12 мани мани

    29 19 Отговор
    Затваряйте границата и наще гастербайтери да го духат там в чужбина! Няма да идват тук да ни заразяват и да ги лекуват у нас, и ние да изнемогваме заради тяхната алчност за повече пари! Надойдоха си сумати орки и домъкнаха заразата тия говеда!

    Коментиран от #16

  • 13 nimportequi

    23 6 Отговор
    Тоя вирус не е чума или холера!!! При повечето хора минава като обикновен грип. Няма нужда да полудявате.

    Коментиран от #14, #24

  • 14 оня с коня

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "nimportequi":

    Да,ама чак сега го казваш- когато вече Мы все падладели!

    Коментиран от #17

  • 15 Рошко

    9 6 Отговор
    Алооо джурнслистката, пий си хапчетата преди и след лягане, и по 50 пъти на ден да се къпете, не може да измете помията с която ни заливате всеки ден,
  • 16 селянин 1

    9 17 Отговор

    До коментар #12 от "мани мани":

    Някакъв смърдел пън ще казва да се затварят границите..абе оди при шльока изотзадзе,он че те опраии,белким ти олекне..от стресо.

    Коментиран от #19

  • 17 6489

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Много отдавна се казва, ама медиите нали трябва да пишат глупости и да всяват паника. Нали за това им се плаща все пак.

    Коментиран от #20

  • 18 мани мани

    8 9 Отговор
    Тоя да се радва, че е в болница, понеже тук у нас не ги мушкат в болницата, а 7 заразени си седат у тях в момента. Инак показваха спец. носилка и как щели да извозват заразените. А дефакто нямаме много подобни носилки. Цирк напрайха на летището да ни показват мерките, които вземат. А когато всичко е вече съвсем реално, доказано болните ги оставят у тях :( без лечение!!! Що за дивотия?

    Коментиран от #22

  • 19 мани мани

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "селянин 1":

    Ти ще си в статистиката!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бил съм в германска болница

    13 2 Отговор
    Не се учудвай мила, там работят всякакви, но не и германци. Моята мед. сестра беше от Авганистан.
  • 22 селянин 1

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "мани мани":

    ..мани мани,пуснаа ги,от карлуково-оти и за тех нема лечение.
  • 23 ТОЧКАТА

    1 3 Отговор
    А АААА , ЧУВАЙ ХУЙО !!!е навсякъде!!!и ОПРАВДАНИЕ за укрепване на власт и замитане на следи!!!!!
  • 24 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "nimportequi":

    е ТОВА ТИ Е ГРЕШКАТА!!!!!!той е ФОРСМАЖОР!!!!!!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Оня

    2 0 Отговор
    В Германия практиката е да не се създава паника ! Затова и смъртните случаи са толкова малко. Другите случаи на смърт се приписват на други заболявания. Но съвсем скоро ще стане страшно..... Спомняте ли си една нова година преди 4-5 години ?
  • 27 rggy

    0 0 Отговор
    да попитам защо мебелните фирми работят и се ходи по адреси на клиенти covid 19.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.