Last news in Fakti

17 Март, 2020 16:20 5 682 44

"Мутафчийски да поеме държавата!": как се справя България с коронавируса?

  • българия-
  • коронавирус-
  • венцислав мутафчийски

По-твърди или по-меки да са мерките срещу пандемията - това е въпросът

"Мутафчийски да поеме държавата!": как се справя България с коронавируса? - 1
Снимка: БГНЕС

Тези дни чух човек да казва: "Мутафчийски да поеме държавата!". В безпрецедентната криза с коронавируса неговите апели се възприемат сякаш като най-адекватни. И въпреки това: държавата се справя по-добре от очакваното.

Коментар от Ясен Бояджиев:

По-твърди или по-меки да са мерките срещу коронавируса - това е въпросът. Отговорът отдавна се вижда ясно - най-малкото в опита на най-засегнатите от пандемията страни. Но въпреки това не всички го приемат. Или го приемат, но само на думи и с уговорки. И така спорът, макар и вече доста приглушен, продължава. За разлика от друг път обаче сега е добре разнообразието на гледните точки да отстъпи пред единодушието. Защото в тази безпрецедентна ситуация всички зависим един от друг.

В един такъв момент е изключително важно какво мислят и как действат онези, които са овластени да вземат решенията и да наложат на обществото разумния избор и разумното поведение.

Политическите съображения

Няма как да знаем точно какво и как обсъждат при затворени врати, но има достатъчно признаци (не само в България), че на тази плоскост спорът се води между политическите и експертните съображения.

Политическата гледна точка, разбира се, търпи развитие, но през цялото време, на всеки етап от кризата очевидно клонеше и продължава да клони към по-хлабави мерки и варианти. Например: няколко дни ваканция за учениците, а не безсрочно затваряне на училищата; театрите да играят с публика през място, вместо направо да затворят; да затворим само нощните заведения, но не и ресторантите, защото домакините не готвят, а работещите трябва да се хранят. И така нататък.

Основните мотиви за тази гледна точка изглежда са два. Първият: „да не си счупим икономиката“, защото „финансовата криза ще е по-тежка от хуманитарната“ и затова „да сме крепки българи“ (по думите на премиера отпреди няколко дни).

Макар и да се усещаше в контекста, вторият мотив не бе изказан на глас. Но за илюстрация можем да вземем назаем формулировката на високопоставен британски фактор: „Ако въвеждането на драстични мерки започне твърде рано, това в крайна сметка само би разгневило населението“. Като цяло обаче общественото мнение, което първоначално бе силно разделено, узря доста бързо. И затова напоследък гневът, доколкото го има, е насочен по-скоро в обратната посока.

Експертната гледна точка

Експертната гледна точка през цялото време настоява за по-твърдите мерки и варианти. Защото експертите знаят какъв е отговорът, даден от практиката на страните, които минаха по този път: аргументът „имаме малко заразени“ не е валиден, защото знанието ни е назад във времето и всъщност изобщо не знаем колко реално заразени имаме в момента; вирусът може да бъде спрян единствено чрез свеждане до минимум на социалните контакти; колкото по-бързо бъде направено това, толкова по-малко заразени и жертви, толкова по-бърз изход от кризата.

Експертите очевидно все още не успяват да наложат докрай своята гледна точка. Не помогна и драматичното обръщение на ръководителя на Оперативния щаб, който обяви, че щабът предлага на правителството да наложи „възможно най-строгите мерки“, защото „става дума за физическото ни оцеляване“ и за „епидемия с невиждана ярост“. После премиерът каза, че напълно подкрепя предложението и препоръча на всички да чуят обръщението. Три дни по-късно обаче всякакви магазини още са отворени, а безцелните разходки продължават.

Въпреки това обаче бих казал, че като цяло, макар и с известни колебания, политиката в България приема експертната гледна точка и стига до правилните решения по-бързо, отколкото можеше да се очаква. И във всеки случай по-бързо, отколкото в някои други държави. Дано не ме опровергае по-нататък.

Кой как се представя?

Да не бъдем дребнави, но понеже и тази криза все някога ще отмине и пак ще имаме нужда от ясни ориентири, за да различаваме празните приказки и демагогията в политическите кавги, е добре да видим как се представиха дотук някои от основните лица и институции в държавата.

"Години наред сме гледали холивудските продукции. Навсякъде само вируси. И все някой гад ги произвел и ги изпуснал и те изтекли. И след това цял свят страда. Надали ще научим кой гад това го свърши“, разсъждава премиерът преди по-малко от седмица. Не можеш да очакваш хората да ти вярват и същевременно да разпространяваш конспиративни теории като някой коментатор в махленската кръчма. Все пак в следващите дни премиерът видимо ограничи неподходящите за отговорностите на поста си коментари и възприе далеч по-делови тон.

Президентът пък напоследък съветва българите да са дисциплинирани и да изпълняват стриктно ограничителните мерки и указанията на властите, а политиците - да не се правят на лекари. Явно е претърпял мощно развитие, откакто с личния си пример на Шипка и с нелепите си приказки около 3 март за „политически вируси“, „манипулации“ и „силния свободолюбив български дух“ допринесе за масово нарушение на препоръките на Оперативния щаб.

Главният прокурор пък изглежда трудно преживя изпадането си от новините - и взе мерки. Първо организира показна спецакция срещу коронавируса на погрешен адрес (на базара вместо на гарата в Илиянци). После си създаде свой Оперативен щаб и започна да издава разпореждания (включително министри да му докладват всекидневно) и да дава съвети. Накрая в понеделник по обед успя пак да влезе в новините - на първо място и на живо.

За църквата да не говорим. Тя явно е държава в държавата, щом за нея извънредното положение не важи и тя може да прави каквото си иска.

За край - едно изречение, което тези дни чух от млад човек: „Тоя Мутафчийски да поеме държавата!“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3333

    39 4 Отговор
    Толкова много глупости накуп.

    Коментиран от #6

  • 2 Последния софиянец

    45 18 Отговор
    Герберастите извършиха преврат срещу президента. Държат Радев за заложник и само го карат да подписва репресивни укази. Дадоха му един път думата и Бойко стоеше до него като гавазин да не би да се оплаче. Да се съберем и освободим Радев и да го сложим където му е мястото.

    Коментиран от #16, #18, #23

  • 3 Усмивката.

    14 2 Отговор
    Как да я поеме като ,,тоя"не я оставя.
  • 4 коронен вирос

    40 5 Отговор
    Същия Мутафчийски, дето преди 2 седмици твърдеше:

    „Коронавирусът е инфекция, която по нищо не се различава от останалите остри респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б, който в момента идва, отколкото коронавируса“
  • 5 Еблю

    33 5 Отговор
    Тоя е точно за тая работа да управлява държавата,днес говори едно утре друго.Първо говореше по телевизията че няма място за паника че коронавируса протича като обикновен грип а след няколко дни обърна палачинката че идвало нещо страшно.На кое от тези неща да вярвам професор д-р Генерале

    Коментиран от #17

  • 6 Epos

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "3333":

    Съгласен съм с Вас!!!
    Най-лошото е,че много хора ги приемат за чиста монета и резултата е на лище-масово изперкване на хората и правене на това което не трябва.Единственото което се изисква е да се постави рисковата група /хора над 60 год/ под карантина-те са уязвимите,за всички останали засилени хигиенни мерки.Разберете,че това е вирус като вирус,но за съжаление му предадохо медиина гласност и то повече от колкото има нужда.Коронавируса е нищо повече от инструмент на дадени пора да постигнат целите си.Докато цилият свят не се справи каквото и да правим сме в риск.Не можем да се надявами,че на местно ниво ще решим проблема.
    Просто трябва да възприемем идни хигиени навици и да се изправим срещу проблема,ако ли не след отшумяването му ще се изправим пред истинският проблем.
  • 7 Behemoth

    15 5 Отговор
    А не така държавата вече е поета да не чупим стабилността.....па и тоя май същата тв звезда като слънцето....

    Коментиран от #8

  • 8 Военно положение

    21 2 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Появи се и Гешев. Иска полувоенно полужение. Не знам, какво е полу?
  • 9 МИНУТИ ЗА РЕКЛАМА

    17 2 Отговор
    На неуравновесения кандидат за президент на Партия ГЕРБ. Господина ген. майор от мед университета да се запише в НАТФИЗ драматургия!
  • 10 Уди Кълвача

    14 5 Отговор
    От как мушна кашката униформа и почна да крачи из,, министрски съвет "стана много важен този комплексиран доктор! Дойчето обслужва статуквото.
  • 11 DW = WC

    8 1 Отговор
    и както винаги мнението им не е компетентно!
  • 12 Пресаташето на коронавируса

    4 18 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукавей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието.... Веднага се покръстете или скоро ще умрете, важен избор бързо направете, православието изберете и кръстник под наем светкавично намерете...!!!😂😂😂 Комунизма зарежете, а живота и парите обикнете...!!!😂😂
  • 13 Паната

    11 3 Отговор
    Хора не е така към момента има доста хора който са поразени на по 30години. вирусът мутира явно. Дане дрънка Горанов глупости ми да пускат пакет от мерки който да пжмогнат на хората изолацията за мжмента е ясна.
  • 14 Брах ви лайката гербаджийска

    18 3 Отговор
    Гербаджийчетата си го гласят тоя за президент хахаха

    Коментиран от #21

  • 15 Кире

    13 3 Отговор
    За милиард и половина евро европейска помощ такава борба с вируси ще падне,че свят ще ни се завие,ако трябва ще плащат на парче на симуланти като номера с печелившите от лотарията на Божков.
  • 16 Тургай

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    Боко Тиквата това иска. Да премахме президента и да постави послушко в стил Плевнелиев на неговото място.
  • 17 Чичо Кольо

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Еблю":

    Аз вярвам само на едно за Мутафчийски. Че прилича на Годжи.
  • 18 гост

    9 14 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    еи маимуно за сетен пат ви оняснявам РЕПУБЛИКА БЪГАРИЯ Е,ПАРЛАМЕНТАРНА НЕ Е преьиденска ДЪРБАВА набиитесиго у тъпите цоциалистически глави ревете власта е в ГЕНЕРАЛ БОИКО БОРИСОВ
  • 19 копейки

    10 14 Отговор
    Съдейки по крайно идиотските по горни коментари ,очевидно умственият капацитет на позитанско-РуменРадевските тролове е спаднал под абсолютната нула ( - 273 градуса по Целзий ). Не ,че сме очаквали нещо друго ,но язък за копейките , с които им се плаща.
  • 20 ХАРИ

    12 3 Отговор
    НЕ СИ СТРУВА ПОГЛЕЖДАМ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА И КАКВО ДА ВИДЯ УЖАС КАФЕНЕТО Е ПЪЛНО А АЗ СЪМ В КЪЩИ ЛЮЛИН6

    Коментиран от #22

  • 21 Генерал Горанов

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Брах ви лайката гербаджийска":

    Герберската шайка усилено работи генерал Годжи (пардон Венцислав Мутафчийски) да смени генерал Ал Бънди (пардон Румен Радев) като президент. Схемата е същата. Мутафчийски ще бъде независим кандидат (в случая подкрепен от ГЕРБ), както и от ВМРО-НФСБ и задкулисно от ДПС. Генерал Тиквуций Банкянски (пардон Бойко Борисов) така ще има президент, съобразяващ се с него (но не чехльо като Плевнелиев).
  • 22 ЖИТЕЛ

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "ХАРИ":

    ТОВА ДА НЕ КАФЕТО СРЕЩУ СЕРВИЗА В ЛЮЛИН6 БЛОК 620 ТЕ ТАМ СА НАД ЗАКОНА

    Коментиран от #24

  • 23 rds

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния софиянец":

    качете го бузлуджа иго оставете там на веки

    Коментиран от #31

  • 24 ХАРИ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЖИТЕЛ":

    ТЕ СА НАД ГЛАНИЯТ

    Коментиран от #26, #29

  • 25 Патето яки

    13 2 Отговор
    С тази униформа засенчи оня с каскета. Ще лекува ли или война ще води? Къде му е фуражката, как ще козирува на гола глава.

    Коментиран от #28

  • 26 ЖИТЕЛ

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "ХАРИ":

    В ЛЮЛЕН СА НАД ЗАКОНА ЗАТОВА ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ

    Коментиран от #27

  • 27 МИНА

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "ЖИТЕЛ":

    ТАНКОВИТЕ ДА ДОЙДАТ
  • 28 ХАРИ

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "Патето яки":

    А ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАШ ЗА БЪЛГАРСКОТО БЕЗХАБЕРИЕ ПРОЧЕТОХ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ЛЮЛИН 6 КАФЕТО РАБОТИ СЕРВИЗА РАБОТИ ПЪЛНО С ХОРА ПРОСТАЦИ
  • 29 ПОПРАВКА

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ХАРИ":

    НАД ГЛАВНИЯТ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Gost

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "rds":

    😂😂😂👌👌👌😆😆😆
  • 32 Gesch

    8 6 Отговор
    Правителството явно не може да се справи с пандемията. Щабът само отчита заболели и умрели. Прав е Гешев с предложението да се обяви военно положение и президентът да поеме управлението на държавата.
  • 33 селянин 1

    6 2 Отговор
    Този не става,той е хирург,слага шини..сложете вирусолог и ако може докарайте му за помощик некой д-р от ухан,който е бил в,,огнището,,все ще научим нещо..и оборудвайте една болница от 1 до 4 етаж само за К-19,от цела бг-там,и кой иде от рис.държава-направо от границата в близката обл.казарма с охрана-14 дена карантина,аде да видим дали ше шарат навам-натам..
  • 34 Гост

    0 5 Отговор
    До всички пишещи! Засрамете се нямате уважение и срам от нищо .Осъзнайте положението и се опомнете!!!!!

    Коментиран от #39

  • 35 hmhmhm

    0 0 Отговор
    миналия вторник бяха 6 човека май а в понеделник 4 рима сега са 81?!!! ЗАТВАРЯ ГРАНИЦИТЕ
  • 36 Военен 30 г стаж

    4 0 Отговор
    Статия пълна с глупости. Няйой си казал глупост, пък дай да я тиражираме.мутафа е пълен галфон, само гледа чуждите булки и се кипри с лампазите!
  • 37 Гост

    5 0 Отговор
    Първата сигурна мярка за да се пристъпи към радикални мерки в създалата се ситуация е да се свали това правителство и всички да се сложат по 30 годишна карантина в изолатора. Втората мярка е да се спрат промивките на мозъци чрез медиите и да се мобилизират българите да възстановят родните производства като приоритета и действията да бъдат насочени всеки да спомогне с умения и знания от личен опит,а не от позицията какви пари има и да се превръща отново всичко както преди е било измерено в пари и бизнес. Мечтая да виждам благодарни и щастливи хора,които сплотени и водени от една нова идея и цел,не да имат,а да бъдат.Да се спре експлоатацията на хората,да се живее в синхрон с природата и да се пази,а не заради пари да се унищожава и съсипва,защото тя е нашият дом и градина.Така както ние се отнасяме към нея и я стопанисваме,така и тя ше се отнася с нас. Нямаме нужда да живеем под стрес и страх,че като не спазване правилата ще бъдем наказани и глобени.Може ли подобна система с такива мерки да бъде успешна и градивна? Нека рестартираме системата и създадем сами една различна и друга България,ред в който да няма завист и съревнование в което всеки да иска да е по по най! Няма невъзможни неща,всичко е в нашите ръце. Какво са парите без хората и благодарение на кой са богати богатите? Разделени сме нищо,заедно сме сила,която никой няма да спре. Стига сме ревали и критикували политиците и сме се държали като жертви.
  • 38 Анонимен

    4 0 Отговор
    Не гледам извънредни емисии,новини и реклами.
    От малкото което съм гледал какво говори този генерал,който даже не знаех какъв пост заема и Защо се появи,аз не чувствам насреща компетентен човек от който само като говори да ме грабне и завладее,че е наясно с проблема и може да даде реално и адекватно решение за справяне в ситуацията в която се намираме.
    Някои явно им харесва да си слушат и да вярват,ама то от толкова много слушане и бездействие се стигна до тук.
    Всеки сам си избира на кого да вярва.
  • 39 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    От какво е нужно да се срамувам?
    От високата смъртност в държавата ли?
    От ниските пенсии и заплати ли?
    От мафията,която ограби държавата ли?
    От бездействието и безхаберието на народа да стои и гледа без да прави нищо?
    От безсилието да се справи с проблеми довели от едно крадливо и мафиотско управление правителство от тарикати и балъци,които се раздават и загиват живеейки под стрес?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Не е ли странно?

    3 0 Отговор
    Ако държите да получите компетентно мнение за ситуацията защо не се изправя да ви съветва човек вирусолог,а го прави човек с пагони?
    След няколко дена започва да се пише за военно положение?
    Това означава ли,че ние плащаме на държавата пари за да живеем под контрол и да сме участници в този цирк без право на глас и да правим нещо различно от това за което ни се нарежда и ако не спазваме могат да ни арестуват?Остава явно като наше право да си даваме парите и да се подчиняваме,да сме роби.
  • 42 Само питам

    3 0 Отговор
    Защо казват да не се съкращават работници и държавата ще поеме 60% от заплатата,но една?
    Давате ли сметка първо колко проверки ще се направят на фирмите докато им дадат някакви пари и време изисква това?Колко фирми осигуряват на реалните пари работниците си?Какъв реален процент ще вземат фирмите като е ясно върху какви пари ви осигуряват?А замислете се сега,ако отиде половината работещо население на борсата заради съкращения как държавата ще се справи да им плаща в тази ситуация и пари откъде?
  • 43 ТАМАН БОЙКО

    2 0 Отговор
    ДА СИ ПОЧИНЕ И ОКОПАЕ МАГНОЛИЯТА
  • 44 НАС НИ ТРЯБВА

    1 1 Отговор
    ДОКТОР , А НЕ НОВ ПРОВЕРЯВАЩ НА МАГИСТРАЛИТЕ И ПЪРПОРЕЩ ГЛУПОТЕВИНИ !