20 Март, 2020 13:00 15 348 39

Пандемия от глупост се изправи срещу истинската смърт

  • пандемия-
  • управление-
  • правителство-
  • президент-
  • венцислав мутафчийски-
  • коронавирус

Нормалност няма

Пандемия от глупост се изправи срещу истинската смърт - 1
Снимка: БГНЕС

През февруари президентът свали доверието от премиера, вторият не искаше да чуе за първия. Сега взаимно спасяват България. Нормалност няма. 10 години ГЕРБ затваряше болници. Сега ги отваря. Фризьорките сутринта работят, по обед хлопват кепенците – мерки „иди ми – дойди ми“. А като се приберат нощем и генерал Мутафчийски им се накара от телевизора, го обичат и мразят едновременно. Обичат го, защото копнеят за нов политик генерал. Мразят го, защото ги е наплашил. Дори фризьорките не искат да ги плашиш. И си търсят виновник за уплахата - не 500 умрели на ден в Италия им е проблем, а какво точно е казал Мутфчийски.

През 80-те години на миналия век американският културолог Нийл Постман издава книгата „Забавлявайки се до смърт”. В нея той описва как елитът държи в подчинение масите чрез затъването им в удоволствия. Ако тоталитарната държава управлява чрез страх (Оруел), демократична го прави чрез привързване на хората към развлечения (Хъксли). Под „развлечения” Постман има предвид и живуркане в дребнотемия. 35 години по-късно смъртта и забавленията са мутирали в неочаквана комбинация – хора умират, но не удоволствията са инструмент в ръцете на властта, а обратно – тя е негов пленник.

Забавлението се е превърнало в отделна институция. Прилича на религията.

Вместо в Бог, днешният „демократичен” човек предпочита да вярва в неограниченото право да върши каквото си иска. Счита правото за природен закон, смята, че добра власт е тази, която му го осигурява. Ако някога самата власт е създала това впечатление у хората с цел контрол (по Хъксли и Постман), днес и тя е в лапите на новия бог.

Познахте – темата е коронавирусът. Почти всички демократични правителства в света вече го считат за неконтролируема заплаха. Затварят граници, отказват се от свободи, зачеркват световния ред, какъвто го създадоха и смятаха да подарят на поколенията. Но ето какво те правиха в продължение на три месеца, след като заразата плъзна в Китай и бяха добре информирани за нея:

- Полетите от азиатската държава не бяха преустановени първоначално. По европейските летища до самото затваряне на границите (около 15 март) нямаше никакъв контрол.

Меренето на температурата е превенция толкова, колкото молитвите на дядо Николай (просто тя не е критерий дали си болен или не от вируса, дали го носиш).

Но и след преустановяването на полетите от Китай азиатци, или пък туристи там, се връщаха в Европа безпроблемно чрез междинни летища. Единствената ефективна мярка бе пълно затваряне на границите. Но как така ще се затварят? Хойкането тук-там, удоволствията, туризмът, преживяванията… отдавна са не само бизнес, но и ценности „без които не можем”...

А че не можем го доказва Фейсбук. Само допреди седмица мрежата бе пълна със селфита от пламналите Италия и Испания, от летища с милионен поток.

Това не е само лична безотговорност. Но и малоумие на разпищолена тълпа, която наскоро ходеше да се селфи и в Чернобил.

Насред епидемията политици от Милано призоваваха да се пие по едно кафе на площада, хората да не се изолират, защото „животът продължава”. Животът в представите на днешния западен човек е точно такъв – някой може да умре, ама няма да си ти! След още смърт и въвеждането на карантина нито на политиците, нито на развличащите се им хрумна, че носят отговорност за собствената си глупост.

Личната отговорност не фигурира в атрибутите на човека, който има право на всичко. Ако фигурира, няма да разполага с правото.

Карантина ли? Около 7-8 март прочутият вече варненски диджей лети до Испания с прекачване от Бергамо. Да, от Бергамо. Карантина.

В Испания няма футболни мачове. Но довчера се провеждаха с риск за играчи, съдии и треньори. До оня ден и пред публика се състояха. В промеждутъка, докато се играеше футбол пред празни трибуни, близо до стадиона клубът и властите във Валенсия монтираха огромен екран. На него феновете наблюдаваха любимците си. Хиляди се тълпяха и заразяваха.

Защото удоволствието дори при смърт трябва да продължава.

Еманюел Макрон организира местни избори. Защото политиката е по-важна от живота. „То е все едно да отидеш до магазина”, прикани той хората да гласуват. Три дни по-късно отмени втория тур, Франция вече беше „във война”. По-безобразна от Макрон бе единствено една баба, бясна на него. Тя обясни пред телевизиите: „Отивам да гласувам, защото управляващите не вземат мерки срещу коронавируса, трябва да бъдат свалени!”. Бедната! И за нея политиката бе по-важна от живота.

„Може да умрем, ама важното е властта да падне” - такова слабоумие може да произведе единствено „демократичен“ гражданин от XXI век.

„Това е най-голямото предизвикателство след Втората световна война”, каза вчера и една баба германка. Разбира се, няма проблем при следваща бежанска вълна Ангела Меркел да покани още граждани от далечни държави – ваксини, здравен статус и т.н. са дреболии пред „правото да се придвижваш”.

Карантината дава резултат в Китай и други азиатски държави. Още в началото бе ясно, че това е единственият възможен метод. Но защо азиатците тръгнаха да го прилагат, а в Европа се установява насила, едва, дори днес в Италия още има хора по улиците? Отговорът не е в интересите на бизнеса – бизнесът си съществува и тук, и там.

Отговорът е, че азиатецът не живее с идеята, че свободата му принадлежи по рождение. За разлика от него европеецът счита, че е същество, което има право да върши каквото иска.

А България? Тя стои неизненадващо на този фон. Общо взето, България си е европейска държава, но без демократична традиция. Именно липсата на такава традиция бе причината да е една от първите европейски страни, които затегнаха реда. И голяма част от хората да го спазват.

Но демократичните лиготии не подминаха и нас:

„Вирусът няма да влезе в България, грип „Б“ е много по-опасен“ – доскоро го казваха същите хора, които днес ни плащат с невиждана „заплаха в историята на човечеството“. Тези хора днес сформират щаб, който ни спасява. Защо преди месец говореха глупости? Едва ли заради липсата на експертиза, те не са по-некадърни от европейските си събратя. Отговорът отново е в забавлението. Европеецът не бива да бъде тревожен, следва да си живее спокойно, дори със сатър над главата. Заравянето на главата в пясъка е утвърдена вече инерция. Да се пази, да се само(ограничи) европеецът!... – глупости, слободията е „цивилизационният му код“ от 80 години насам. През февруари на властта не ѝ хрумна да въвежда ограничения. Но ако го беше сторила, българите щяха да ги сметнат за терор.

Същият щаб уверяваше тогава, че маски трябва да носят само кашлящи хора, другите нямало смисъл.

Три седмици по-късно служители на НСО сложиха маски. Защото кихат ли?

Очевидно ситуацията бе подценена.

В момента маски се продават за 2 и повече лева. Спекулата е медийно понятие, няма такова нещо в пазарната икономика – цената се определя според търсенето. Главният прокурор Гешев няма законови основания да се намеси, но може да го направи и без такива основания – както при Нено Димов. Не го прави, умува върху вечерен час. И много си се харесва в

ролята на „ранния Бойко“. Такива са милиционерските забавления.

На 3 март президентът Радев се качи с хиляди българи на Шипка. По същото време европейски стадиони вече бяха лишени от публика, защото вирусът се пренася и на открито. Как от днешна гледна точка изглежда ербаплъкът му?

А как изглежда избликът на жена му „управляващите да поемат персонална отговорност“?

Десислава е за Румен това, което е Харизанов за Бойко, така ли?

През февруари президентът свали доверието от премиера, вторият не искаше да чуе за първия. Сега взаимно спасяват България. Само много шумни или много тихи спални по „Дондуков“ могат да натворят такива дивотии. Нормалност няма.

10 години ГЕРБ затваряше болници. Сега ги отваря.

Фризьорките сутрин работят, по обед хлопват кепенците – мерки „иди ми – дойди ми“. А като се приберат нощем и генерал Мутафчийски им се накара от телевизора, го обичат и мразят едновременно. Обичат го, защото копнеят за нов политик генерал. Мразят го, защото ги наплашил. Дори фризьорките не искат да ги плашиш.

И си търсят виновник за уплахата - не 500 умрели на ден в Италия им е проблем, а какво точно е казал Мутафчийски.

В крайна сметка около коронавируса България е една средностатистическа европейска държава. Няма как да е различна от „батковците“, от които взема пример. И електоратът е същият като оная френска баба – съобразно партийните пристрастия се вълнува дали Радев ще е президент или Борисов премиер, а не дали сам ще живее. Важното отдавна не е в мозъка му.

И едно уточнение накрая - ако някой счете този текст за атака срещу демокрацията, значи ползва същия мозък.

Автор: Искрен Вълчев

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мис гащи

    47 4 Отговор
    идвай си в барцелона
  • 2 газо

    12 57 Отговор
    Червени тролове другари и другарки!
  • 3 ивайло

    72 14 Отговор
    статията е изключително точна.....дано повече хора я прочетат.

    Коментиран от #25

  • 4 Fen

    62 6 Отговор
    Опитите да се постигне днешния хаос датират отдавна.Птичи грип,свински грип,ебола и т.н.т.Когато преди три години от грип почина Росен Кавалджиев,по известен като Роро от телевизионния екран,на 43 години и всяка година умират десетки хора от грип,няма проблем.Проблема е в един нов грип,от които в България починаха трима души.И пак не е много сигурно.Епидемия ,пандемия,чума ,вой до небесата.Това при положение,че обясняват денонощно колко е напреднала медицината през 21 век.А в световен мащаб са починали колосалните 10 000 човека. Наистина ли човечеството не е виждало по страшни работи.
  • 5 Mariqn

    18 7 Отговор
    Браво!!! и благодаря!
  • 6 6666

    19 3 Отговор
    В такава ситуация не виждам лошо да работят заедно-понеже на това навсякъде го имат за нормално. Защо в България не се приема oбединение за доброто на държавата и народа? Един ден се плюе, че мерките са твърде пресилени на другия ден обратното .Това обърква хората в един момент осъзнават опасност, а в друг си мислят, че всичко е една лъжа конспирация .Защо вместо и народа да се обедини се пускат и фалшиви новини .Защо когато цял свят ври тука се чудиш на кой да вярваш ?Има ли коронавирус или всичко е за власт и пари? Добре, че сме в друго време и имаме възможност да получаваме информация от близки и познати от чужбина инак тук щеше да е хаос и никой нямаше да вярва.Сега може да си направим и равносметка за медиите в БГ свобода на словото или анархия !!Мерят си рейтинг влизания и т. н.
  • 7 Главата не е за украса

    33 5 Отговор
    "В крайна сметка около коронавируса България е една средностатистическа европейска държава"
    По всички критерии тиквуландия е на последно място, авторе! Ааа, да, по смъртност и най-бързо изчезващият народ сме първи...

    Коментиран от #20

  • 8 Ташак е цялата държавна система !

    17 4 Отговор
    Профани, Аматьори, Самодейци, Авантюристи , Нагли , Брутални , Самозванци , Криминално изявени, Имунитета защитени - тоест ГЮБРЕ срещу което няма " хигиенни " средства за изчистване ! ОСВЕН - ОГЪНЯ ! А Румен е нищо повече от - Майка ТЕРЕСА , лекуващ с думи бистри и като Лейди МЕРРИ с прословутия рефрен : " ЛЕТ ИТ БИ !" Сечем- ТОПОГРАФСКИ ЗНАК и ТРУБАДУР на БСП. А от това следва че : Гласът, словото и гърлото се регулират и лимитират от партията - която го е поставила там зо ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ , а не да прави вълни в Черно море ! ТАШАК - БОЙКО е уличен ГАМЕН който ял бой , удрян и блъскан все у ГЛАВАТА - та затуй днес за трети мандат управлява държавата ! О Г Ъ Н е нужен за ГЮБРЕТО , без значение от коя Партия е ПРАСЕТО !
  • 9 СВИНЕТЕ са ЕЛИТА !

    15 3 Отговор
    А НАРОДА отвън БЛЕЕ ! Касапите ни на ЗАПАД ! Те не спят а системно ни редуцират ! Имената на партиите нямат никакво значение и разлика по тяхната същност - ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ с лошо прекрит легализиран КРИМИНАЛЕН механизъм - разпоредба на МС. КУЧЕ ВЛАЧИ КАМИОН ! ДЪРЖАВА НЯМА ! Тоест - вунящо ГЮБРЕ ! Как ще се рине?
  • 10 В Заключение

    22 1 Отговор
    Овцете винаги са предназначени само за едно за : КУРБАН ! И ЕЛИТА ни това отлично ЗНАЕ !
  • 11 ДЕМОКРАЦИЯ , Бели държави, бели хора

    10 1 Отговор
    НЯМА ! Има узаконена - легитимиран КРИМИНАЛИЗЪМ ! Това е УДУШАВАНЕ на нацията и народа !
  • 12 ани

    18 11 Отговор
    Отдавна не сме срещали толкова обективен и смислен анализ.Все още има интелигентни хора!ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
  • 13 Изкуствен имтелект

    15 10 Отговор
    Поредния безпринципен турлюгювеч, няма ясна позиция, няма теза, материал "на ишлеме". Тези бози дали ги пишат реални хора или ботове.
  • 14 СЪДа и ПРОКУРАТУРАта

    14 1 Отговор
    Са ЛОСТОВЕТЕ и ЧАДЪРИТЕ на родната КОЗА НОСТРА ! Татарчев , Велчев , ФИЛЧЕВ, Цацаров, Гешефтаров и плеада окръжни пособници и силовици ! Змеят с многото глави ! Голямото КЛАНЕ - Без съд и присъда ! Те най - добре си знаят какво ще вършат, встъпвайки на тази длъжност ! А за Мунисипалите и КАДАСТРИТЕ няма да говорим ! Тези кучета разкъсаха държавата !
  • 15 Само с КРЪВ

    8 4 Отговор
    ВЛАСТ се взема !

    Коментиран от #38

  • 16 Гледал ли си филма " Спартакус "

    6 2 Отговор
    С Кърк Дъглас - руски еврей. Неговият "офис" бе лагер-зона на обречените, да изсъхнат но да радват И удовлетворят ЕЛИТА ! Те това сме и ние !
  • 17 А ти вярваш на ИЗБОРИ !

    5 0 Отговор
    Та ти НЯМАШ ТАКЪВ ! Ти си гониш опашката като наивно куче.
  • 18 Българан Балкански

    11 2 Отговор
    Все такива усукани, закачливи и предизвикателни са им изказванията и текстовете на ЛГТБИ актива. Повечето нормални хора веднага ги засърбяват ръцете, краката и тоягата с възпитателен трепет.
    Ей го и искренчо. Като във вица дето един лГтби си мечтаел да пропуска 100%-ви голове и цял стадион гневни мъже да пожелавали задника му.
  • 19 ИЗБОРА ЗА НАС Е НАПРАВЕН

    3 0 Отговор
    Още когато завърши Втората Световна и започна СТУДЕНАТА ВОЙНА !
  • 20 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Главата не е за украса":

    Главата не е за украса,ама точно твоята е !
  • 21 Атакист-русофил комунист и атеист се вайкат

    8 10 Отговор
    По всичко личи, че парад на Червения площад в Москва за девети май няма да има, а това ни крепеше духовно и ни даваше сили да се надуваме пред соросоидите! На този парад ние показвахме как всяка една от машините които минава ще ни смаже тук нас живеещите в държавите от НАТО! Как, как, как, как кажете сега ще се фукаме с руската армия?? Къде, къде, къде ще ще намерим сега запис на парада от 2019-а?? Кой, кой, кой, кой ще ни повярва сега, че новият самолет СУ 57 е вече напълно завършена анимация и активно участва в новите сериали на "Ну погоди"?? Кога, кога, кога ще бъде следващият парад в Москва?? Само не ни казвайте, че ще бъде на мукавей в понеделник през 2048 година, защото ще си изтрескаме силно главите в стените на българския парламент!!
  • 22 Защо ПАНДЕМИЯ

    8 0 Отговор
    А не ЕПИДЕМИЯ ! Защо СЕНТЕНЦИЯ , ане ИЗРЕЧЕНИЕ ! Защо не НАРОДЕН КОНТРОЛ а ОМБУДСМЕНТ? Не се ли ФАКВАТЕ или ЕБАВАТЕ с НАРОДА а КО/ЕЛЕТА ? Или туй е промоция ФРИИ от ЕЛИТА/ГЮБРЕТО !
  • 23 Смяната в словата не означава интелект

    9 0 Отговор
    Метловодител и метач, Хигиенен служител и чистач, Реализиране на фарм юнит/ фасилити - сковаване на КОЧИНА! Скептик- КЛОЗЕ кенефТ! Господа- а джоба без пара ! ТАШАК сме от всякъде , дето и да ни БАРНЕШ, от Парламента до Премиера и Президента ! Маникюр - рязане на нокти ! Баня , зъболекар, контролен преглед, фризьор, масаж - ЗАБРАВИ ! Иначе сме АПРОПО ! Чунким, санким, биля, комай, гаче, аслъ, туйцънка, а м чи кажи гу де - АНДЖИК ! ТАШАК !
  • 24 Васил Василев и " Не се страхувай"

    1 6 Отговор
    Смело за БСП - ГЛАСУВАЙ ! ТРУБАДУР ПАРТИЕН! И нищо повече, куха ЛЕЙКА и лайкучки! Няма нищо ОБЩО С ЛЕВСКИ !
  • 25 И като я прочетат кво???

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "ивайло":

    Белким се събудят казваш. Никакъв шанс за стадото
  • 26 Диамантената ръка

    15 0 Отговор
    Гладът е по-силен от тока. И от коронавируса. И социалната изолация от глад не спасява... Проблемите тепърва започват, след два-три месеца.
  • 27 БЕЗУМИЕ

    10 8 Отговор
    СТИГА СТЕ МУ ПРАВИЛИ ПР НА ГЛАШАТАЯ МУТАФЧИЙСКИ! НЕ МУ ПРАВЕТЕ ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕЗИДЕНТ! ЦИНИЦИ!
  • 28 " Нечестно казано " с Люба ПЛЕЗИЧ

    5 1 Отговор
    По зададена от шефа и' поръчка - Без да мисли и да знае без да се замисли самоуверено и гордо пред екрана без почивка РЪЧКА ли РЪЧКА - духа !
  • 29 Ташко Дик офф ! Е/К

    1 0 Отговор
    Самоводене като спортисти и като журналист !
  • 30 НИКОЛАЙ Колев - " Делници "

    1 2 Отговор
    Ще надживее всички ! Не го трогва НИЩО! КЮАТО КОНДУКТОР/магнетофон в трамвая - "преминете по-навътре , моля " а душа и чувство НЯМА !
  • 31 ДРЕМДЖИЕВ и Сашко Симов

    2 1 Отговор
    Още щом се смени екрана - от бълвоч им и ПОМЕН НЯМА !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Димчо Несторов

    8 15 Отговор
    Това недоразумение Радев постоянно си въобразява ,че е някакъв вожд и ментор . За цялото време на президенстване за 2 стотинки работа не е свършил ,само дето получава най-голямата заплата . Да я дари за болничното лечение от корона вируса.
  • 34 винкела

    7 3 Отговор
    ти си скри зад вируса съсипахте държавата боко хората не те искат вече ако не опавите държавата ще ви трепим
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Проф. Валентин Вацев, наша родна

    0 0 Отговор
    Баба Яга - плаши децата , стряскат се вечер във леглата ! Е дайте ни спокойно поне да спим !
  • 37 Проф. Иво Христов

    1 0 Отговор
    Ах как се радвам ! Ах как се радвам! Че сте дошли ! Въобще не го е/е вече за какво сте дошли ! Той дори не ви и вижда ! Високомерен, посредствен, надменен, честолюбие - типично за малодушен посрествен грандоман , доведен до психическо разстройство и страх.
  • 38 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Само с КРЪВ":

    Затова ли избиха хиляди комунисти през1990год това не ти е 1944год без съд и пресъда
  • 39 Смях

    1 0 Отговор
    Е как така никой не захапа цеховете с по 500 човека на смяна , а все са им виновни фризьорките където на ден да минават около 10 човека .
    Има ли един свястен репортер да попита това генералът.