ФАКТИ.БГ

Да не се опияняваме по силната държава

Декретите във времена на извънредно положение лесно се израждат в желание за "здрава ръка" в нормални времена, а това е опасно

Публикувана: 21 Март, 2020 12:41
19 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2988
Да не се опияняваме по силната държава
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.
Източник:
СЕГА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коронавирусът почти гарантирано ще доведе до рецесия както в Европа, така и в България. Ефектът на подобни пандемии е различен от обичайните икономически и финансови кризи, като ударът е особено силен в краткосрочен план. Обявеното извънредно положение и тежките ограничителни мерки в почти цяла Европа неизбежно ни водят към шоково свиване в търговски потоци и индустриално производство, както и към огромна тежест върху публичните финанси.

Мерките в Европа са разбираеми и доста сходни, но покрай тях се развива и една друга болест, която е свързанa с „опиянението” от извънредното положение. Лорд Актън е известен със своята фраза, че


властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно


Точно това е и втората голяма пандемия, от която трябва да се пазим днес. Попаднахме в ситуация, в която всяка сутрин даден министър може да издаде заповед, с която да затвори търговски обекти, да забрани на група хора да отидат в парка или да затвори цял град. И всички тези мерки почти сигурно са обосновани и подкрепени от голяма част от населението. Какво обаче се случва, когато „войната” с вируса свърши? За коронавирус има обективен тест, но за вируса на контрола и прекомерната власт няма.

Опиянението може да бъде забелязано в разговора за икономиката. През последната седмица се чуват всякакви идеи за икономически мерки в отговор на кризата, но сред тях ясно се различават и тези, които са открито популистки и/или целят да подменят дебата. Главният прокурор, който беше изместен в новините от коронавируса, бързо се върна с акция срещу спекулата и проверки в аптеки и търговски обекти. Проверки, които спряха работата на аптеки в най-лошия възможен момент. Синдикален лидер, в едно от най-гледаните предавания по националната телевизия, пък нарече всеки, който е срещу всесилната държава, „мухльо”, който не бива да бъде канен и не трябва да се изказва. И това е преди още държавата да започне да спасява бизнеси с пари на данъкоплатеца – каквито искания неизбежно ще започнат да се трупат.

Този тон подсказва, че натискът кризисното управление на икономиката да формира и бъдещия модел на развитие ще бъде факт. Аргументът


„сега е криза и всички легнахте на държавата” ще бъде развиван до безкрайност


в опит да се покаже, че без всесилната държава сме безсилни, неподготвени и незащитими. Фактът, че Европа в момента е затворена и остава чувството за изолираност на отделните страни-членки, само ще напомпа тази теза. Крайното левичарство е безнадеждно пред отворените пазари и интегрирането на веригите на производство, но тяхното прекъсване дават поле за изява на всякакви позабравени екзотики.

Пандемията е наистина извънредно събитие, но не трябва да позволяваме с лека ръка да промени траекторията на страната. Няма мерки, които да отменят макроикономическия удар. Няма и мерки, които да компенсират напълно удара върху реалния сектор – икономическата „цена” на кризата не може да бъде отменена със закон. Това, което реалистично може да се направи, е да се променят приоритетите на бюджета в подкрепа на здравната и социалната система, които са „на първа линия”, както и да се подкрепят работниците, които са у дома или са заплашени от съкращение – така че да получат обезщетение, запазвайки работните си места. Ликвидната подкрепа към бизнеса минава през разсрочване на някои данъчни плащания и кредитни линии за предприятия, които са тежко ударени от извънредното положение. Това са мерките, които не отменят кризата, но могат да олекотят дълбок краткосрочен удар върху икономиката.


Големият капан в тези мерки е в детайлите


на ликвидната подкрепа към реалния сектор, която крие огромен политически и морален риск. В никакъв случай не бива да се допуска в условията на извънредно положение средства на данъкоплатците да се насочат за покриване на загуби, нямащи нищо общо със сегашната криза. Участието на търговските банки в този процес, както и ясните правила, в т.ч. и лимити на средствата за кредитиране на отделни предприятия, са ключови за поне частичната защита от злоупотреби. Вкарването на големи и малки предприятия в един механизъм също може да изкриви много механизма.

Предложението за наливане на 500 млн. лв. в Българска банка за развитие (ББР) е вероятно най-бързият възможен начин за ликвидна подкрепа на реалния сектор, но опитът от работата на ББР през годините показва въпросните морални рискове – към момента няма и яснота какви са параметрите и изискванията за достъп до средствата. Особено притеснително е намерението за финансиране на големи компании чрез покупка на акции и дялове с опция за обратно изкупуване. Не знаем как ще изглежда схемата, но подобен подход създава значим риск да се използва извънредното положение за „набутване“ на вече губещи или проблемни фирми на ББР (т.е. на данъкоплатеца), като съответно от ликвидната подкрепа печели единствено въпросният недобросъвестен инвеститор.

Дори и в добрия сценарий кризата най-вероятно


ще даде тласък на държавния капитализъм


Франция, Италия и Испания вече обявиха, че ще или са готови да национализират или установят контрол върху големи предприятия и болници. Само преди дни беше обявена (ре)национализацията на Alitalia например. Превозвачите са най-непосредствено ударени, но представете си, ако това се разпростре и върху индустрията, която неизбежно също ще закъса. А сега си представете, ако подобна вълна дойде и тук – още не можем да се отървем от тежестта на разговора за приватизацията, дори тепърва ще я „разследваме”, а сега да тръгнем на национализация.


Големите икономически рискове от коронавируса


не са просто изпадането в рецесия, а потенциалният възход на държавния капитализъм и дългосрочната промяна в модела на развитие. Натискът за повече държава – завръщане в сектори и участие в големи предприятия, повишени данъци, регулирани бизнеси и контролирани цени, ще се увеличи в периода на извънредното положение. Затова едно опиянение от власт може да бъде опасно – защото ефективността на декретите във времена на извънредно положение лесно се превръща в желание за поддържане на контрола в нормални времена.

След пандемията обаче няма да е време за контрол, а за икономически растеж и приспособяване на промишлеността към новата реалност. В този процес свободата ще ни трябва повече от всякога. Бюджетният дефицит се изчиства, евентуалните злоупотреби с ликвидната подкрепа също се преживяват, но важното е икономиката да заработи. А тя работи при запазване на съществуващите макро котви и отбягване на държавния капитализъм. Това не бива да забравяме.

Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Източник: вестник "Сега"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Госあ
1 Отговор
Тоалетната хартия как е ? когато на плебса се даде гласност и власт, тя остана единствената ценност.

Оценка:
-4 +13

ГруЮ
2 Отговор
Ужас, ужас...ет за това е написана цялата статия: “ Големите икономически рискове от коронавируса не са просто изпадането в рецесия, а потенциалният възход на държавния капитализъм и дългосрочната промяна в модела на развитие.” За справка : Държавен капитализъм е другото име на ....социализма:)

Коментиран от #3, #5, #6, #17


Оценка:
-3 +16

ИМПЕРИАЛИСТ
3 Отговор

До коментар #2 от "ГруЮ":


Вcичкo e зaигрaвaнe cъc cтaтиcтикaтa...тъй кaтo вcичкo e oтнocитeлнo.
Нямa инфoрмaция зa oбщия брoй пoчинaли прeз прeхoдни пeриoди. Тoвa, чe умрeлият e имaл вируc нe знaчи, чe e умрял oт нeгo! При хoрaтa cлeд 68 гoдини cмъртнocттa рязкo cкaчa и e мнoгo удoбнo зa мaнипулaтoритe вcичкo дa прeпишaт нa СОVID-19........ Нa гoдинa в Бългaрия пoчивaт oкoлo 110 000 (cтo и дeceт хиляди) души или cрeднo пo триcтa 300 нa дeн, a oт грип нoрмaлeн прeз ceзoнa oкoлo 2500 души... Зa инфoрмaция нa питaщитe.

Оценка:
-3 +10

плевен
4 Отговор
Я, кой станал по-католик от папата! Вестникът на комунистите взел да се вайка, че ще разсипем капитализма/демокрацията!

Оценка:
-10 +4

Госあ
5 Отговор

До коментар #2 от "ГруЮ":


Според пазарната икономика и мозъчето на плебейчето сътворил това г..но,най важното нещо за справяне с пандемии е тоалетната хартия 🤣

Оценка:
-8 +2

ГрУЮ
6 Отговор

До коментар #2 от "ГруЮ":


Капитализъм - експлоатация на човек от човека. Социализъм - точно обратното

Коментиран от #8, #9


Оценка:
-3 +10

Мнение
7 Отговор
Темата е интересна и актуална. Снимката е най-показателна. Авторът се опитва леко да бяга пред вятъра на промяната в глобален аспект за която още е рано да се говори. В момента не става дума за избор- капитализъм или социализъм. Но във всички случаи дойде времето на несъстоялата се 30 години дискусия в обществото за смисъла на промяната на 10.11.1989г. , която се извърши от БКП и беше приета безропотно. Без да си дадем сметка честно за нейния смисъл и резултат пак рискуваме да се лутаме 30 а и повече години из дебрите на бъдещето, без да знаем къде и защо отиваме. Иначе за опити за глобални визии винаги има време, но те имат смисъл само, ако си осмислил миналото и настоящето. Тъй че дискусията тепърва предстои и тя трябва да премине през съдбата на либерализма и глобализма и чак след това да се пазим от тоталитарни или демократични режими.

Оценка:
-2 +6

ГруЮ
8 Отговор

До коментар #6 от "ГрУЮ":


Капитализъм- частни стредства за производство, социализъм-обществени средства за производство.

Коментиран от #15


Оценка:
-3 +4

' '
9 Отговор

До коментар #6 от "ГрУЮ":


Социализмът е рай за мързеливците и некадърниците.

Коментиран от #10


Оценка:
-13 +3

ГруЮ
10 Отговор

До коментар #9 от "' '":


Така се представят нещата в последните 30 г. Което не означава, че това е истина.Огледай се наоколо- цялата обществена инфраструктура, без няколко стотин новоизградени пътища и метрото са изградени по онова време.Това няма как да се направи от некадърници.Сравни и нивото на културата тогава и сега.Няма да е в полза на сегашната - врачки, баячки , фейсбук и чалга. Не казвам, че онова време е по-добро или пък сегашното . Но и с лозунги като този дето си го тряснал не става.0

Оценка:
-0 +5

войводата
11 Отговор
ДА ГО НАБУТАМ НА ГЕРБ

Оценка:
-1 +5

Сандо
12 Отговор
Това е ужаса на либералите - силната държава!Интересно е,че като я окъсат реват:Къде е държавата,за да помогне?И когато тя им оправи бакиите /знае се на чия сметка/,те и теглят къча.

Оценка:
-0 +10

13
Този коментар е премахнат от модератор
Матей
14 Отговор
Какъв ти социализъм,бе,това си е чист фашизъм.Никой не може да каже отсега как ще завърши тази "епопея",но не отиваме на добре,в смисъл--променя се цялата база на обществено-политическия и икономически живот,де факто се суспендира конституцията.Опасността е от въвеждане на гербо-фашизъм,той си е с изградена база,остава пълното му утвърждаване и фактически край на републиката.

Оценка:
-0 +2

Athens
15 Отговор

До коментар #8 от "ГруЮ":


"Капитализъм означава,че един има яхта с басейн и площадка за хеликоптер,докато милиони роват в кофите за боклук.Социализъм означава,щастие за всички и затвор за онзи,който не вярва в това"!!
Текста е в кавички,тъй като не е мой, а един евреин го каза-Якоб Аугщайн.

Оценка:
-0 +4

както казва
16 Отговор
Автора статията ви подготвя да не търсите отговори след вируса а да си налягате парцалите и стягате коланите.Подготвя ви човека да се не чудите какво ще бъде а да чакате с нетърпение какво ще ви повелява Свети Бойко .И пак да подчертая да не мислите за глупости като например барселони,държавни резерви,излишъци,дефицити,кражби,престъпления?Тякива неща не са се случвали и това не може да са го извършвали?Това са само и единствено комунистически инсинуации.

Оценка:
-0 +2

Уйчо
17 Отговор

До коментар #2 от "ГруЮ":


Ами видяхме частният капитализъм докъде я докара през последните 30г. ,сега е време да видим и държавния!

Оценка:
-0 +1

ЦЕЛТА Е РЕЦЕСИЯ
18 Отговор
всичко останало са причини за следствието което идва
Рецесията ще засегне всички, не само "любимите възрастни" хора,
Интересно оцелелите след пандемията без пенсии и работа, какво ще правят .. а и сценариите и филмите за балами взеха да омръзват

Оценка:
-0 +3

Истина
19 Отговор
Това е мутренски социализъм!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Волфганг Шойбле
Германският финансов министър пред "Ханделсблат"
Един ден гърците ще ми издигнат паметник в знак на признателност..."

Още бисери