Last news in Fakti

21 Март, 2020 21:11 6 892 26

Коронованите върхове на тишината

  • коронавирус

Текстът е на педиатъра д-р Александър Атанасов

Коронованите върхове на тишината - 1
Снимка: БГНЕС

"И насред светлината видях аз тълпа
и не смееше никой да прекъсне тази страшна тишина.
“Безумци”, виках, “Кой ли осъзнава?”
“Тишината като рак се размножава”
Но падаха ми думите като безшумни капчици вода
и кънтяха в кладенците на тази тишина
А тълпата на колене молитви си редеше
на блестящо божество от нея сътворено."
(По безсмъртния шедьовър на Саймън и Гарфънкъл, изпълнен незабравимо от Disturbed)

Кърваво мълчание се е спуснало над София. Психозата и страхът са ни стиснали за гърлото и ни душат по непознат в предишни епохи начин. Душите ни кървят и заглушават всеки звук на съпротива.

Притихнал съм и аз, но не от ужас, а от срам и гняв. Мълча от отвращение от света и епохата, в които живея. Буржоазно-индустриалните революции, благосъстоянието донесено ни от пазарната икономика (забележете, не споменавам думата демокрация), и огромният напредък на медицината, образованието и технологиите ни потопиха в една нарцистична илюзия. Помислихме си, че сме безсмъртни, че сме по-силни от природата до такава степен, та да не можем да повярваме, че един смъртоносен вирус може да е “просто” природно творение и задължително трябва да е изпълзял от някоя конспиративна лаборатория. Станахме толкова парично богати и толкова душевно бедни, че си помислихме, че можем да правим животоспасяващи дарения с условия – като собственикът на една фирма за катерачни стени. Загубихме способността си да изпитваме емпатия и я заменихме с лицемерно съчувствие. В съвременността двете думи са различни, макар и да имат общ корен. Емпатия означава способност да се поставиш на мястото на другия във всеки един момент и във всяко емоционално състояние. Най-висшата форма на емпатия, която едно човешко същество може да изпита към друго, е любовта. Съвременният свят, поразен от нарцисизъм, е неспособен да изпитва емпатия от тук и да обича. Това е една от причините за многото разводи, за многото раздели, за постоянните реплики “Обичам те, но тръпката изчезна” (изчезнала е не любовта, а страстта, любов никога не е имало).

Срам ме от жестокия и циничен начин, по който медиите следят внимателно и обявяват всеки един починал. Клетите хора са превърнати в гладиатори на съвременната медийна арена, умиращи под ръкоплясканията на идиотизирана тълпа, крещяща до вчера и биеща лекарите си, отчаяно борещи се всеки ден за всеки един живот. Скъпи роднини на починалите, искам да знаете, че изпитвам дълбоко чувство на емпатия към вас. По един извратен начин ви превръщат в знаменитости вместо просто да ви оставят да потънете в нормален човешки траур.

Срам ме е от начина, по който се сравняват различни причинители на смърт. Обяснява ни се, че било страшно, защото видите ли умирали много хора за кратко време. Нека ви “зарадвам” с малко “нестрашна” статистика, която не е интересна на никого.

1. Поемете си въздух дълбоко. Някъде по света едно дете вече е умряло от глад (една трета от храната в света се изхвърля).
2. Издишайте бавно. Още едно дете е умряло от пневмония – не тази “страшната” вирусната, а другата, ах как обичам тази дума, “обикновената” бактериална пневмония. Загинало е, защото няма достъп до медицина и антибиотици. Поради поредната икономическа криза, в която сами се вкарахме, ще продължава да няма.
3. Знайте, че този жесток цикъл се повтаря при всяко ваше вдишване и издишване. Сега, ако искате, ме обвинявайте, че неглижирам проблема с Ковид-19.
4. На всеки 4 минути някъде по света умира човек от морбили, основно дете, ненавършило 5 години. Срам ме е и място не мога да си намеря от гняв, че живея в свят, където умират деца от ваксинопредотвратими заболявания – морбили, варицела, хепатит, полиомиелит. Все пак “за да измия срама от челото” (по Иван Вазов) ще спомена, че последното споменато вече е почти унищожено. В същото време се появи една вълна от изроди, които СЗО обяви за световна заплаха. Сещате се кои хора говоря, дори няма да ги назовавам.
5. И накрая “обикновеният” грип, който не бил толкова страшен, защото не убивал толкова хора за толкова кратко време. Дали е така или просто медиите не отразяват под лупа починалите? Според СЗО ежегодно от “обикновената” болест загиват между 290 000 и 650 000 – между 33 и 74 души на всеки час. Толкова по въпроса кой грип убивал не знам си колко стотин човека дневно. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

За мен истината е, че ние се ужасяваме не толкова от Ковид-19, а от разрухата на нашата нарцистична илюзия за живота, която той причинява. Това е причината и да не се смущаваме и срамуваме от горните статистики, ние просто сме ги превърнали в част от нашата илюзия. След време същата съдба очаква и този “новак”. От опит знам, че когато илюзията ти изчезне, това боли жестоко. Първата ти реакция е да се стремиш да я задържиш с всички сили, защото си мислиш, че ще умреш от болката. Но после осъзнаваш, че това е било само илюзия и болката изчезва. Започваш да изпитваш радост, защото има място за нещо ново и истинско. Разбира се, ако страдаш от нарцисизъм, ти си неспособен да изградаш нещо повече от друга илюзия.

Не позволявайте на страха от загубата на илюзиите ви да ви скове. Нали вече знаем, страхът е убиецът на разума, малката смърт, която води до пълно унищожение. Затова нека да го пуснем през нас и когато той отмине ще останем само ние, пречистени като дечица, жадни за малките и все пак гигантски истини в живота.

Бел. ред. Текстът е на педиатъра д-р Александър Атанасов и е публикуван с негово разрешение.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    56 4 Отговор
    Вместо народа да осъди престъпниците, те осъдиха целия народ на три месеца затвор. ХА ХА ХА ХА! И резултата-оглушителна тишина. ХА ХА ХА!
  • 2 Dimmu Borgir

    23 2 Отговор
    Хубаво е когато природата вземе нещата в свои ръце Enjoy the silence ...и Mors ptincipiun est !
  • 3 Споко

    22 0 Отговор
    От край време всички умират не е кой знае каква драма ...😈
  • 4 А аз

    19 2 Отговор
    Да питам може ли от чи...ия да се хване вирус ако съм с ръкавици

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Не може пич

    20 0 Отговор

    До коментар #4 от "А аз":

    Лупкай колко можеш 🤣
  • 6 Колегата му

    23 11 Отговор
    Докторе пийни още едно две. Доктори пишат статии, журналисти лековат. Айде спрете се малко джендъри такива.
  • 7 Дельо хайдутин

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "А аз":

    Ако човекът на който я правиш е с презерватив, не. ХА ХА ХА ХА!
  • 8 лекар Швеция

    14 2 Отговор
    Колега,просто си лекувай болните.Ти,както и всички ние сме част от един голям експеримент.Вижда му се края...

    Коментиран от #21

  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 1 Отговор
    Eтo eднa зaдaчкa зa завършилите 6 клac: При cрeднa прoдължитeлнocт нa живoтa в Италия 82,54 гoдини, тo кoлкo души щe умрaт зa 1 гoдинa, a зa eдин дeн? /Брoй нa нaceлeниeтo 60 670 000 души/.
    Oтгoвoр: 726 239; 1988
    Хората сме смъртни, не сме столетници да живеем по 100-150, 200 години , колкото и да ни се иска...
  • 10 розово

    22 0 Отговор
    Не позволявайте на страха от загубата на илюзиите да ви скове.Цитат от статията.Сковава ме ежеминутното натрапчиво дарението от Кирил Домусчиев.
  • 11 оцелял от турското робство

    24 2 Отговор
    Удоволствие беше за мен да прочета този текст. Благодаря, докторе!
  • 12 Сюнетчия

    15 2 Отговор
    Къде е Тиквата ? Нещо ми се губи в калабалъка но не може да избяга ще ми кацне на резания чвор тая гад !
  • 13 Камен

    10 0 Отговор
    "Нищо повече от смъртта, нищо повече от живота..."
  • 14 Край

    12 2 Отговор
    Браво Велик.
    Хора чупете пръстите на всеки който пипа общото без значение на цвят партия и др. глупотевини.
    Всяка кражба от общото е смърт за човек в България.
    Не оставайте равнодушни като властта прелее пари на Гергов/певски/доган/борисовчетата и пр. пасмина.
    Като си пиете бира в кварталното кръчме не е отзначение но когато не се купи респиратор - става смърт.
  • 15 Леле

    2 12 Отговор
    Ако само САЩ минат ломбардийския път... 50 щата х 1000 на ден са 50хил на ден. Ами другите държави? Толкова по въпроса кой грип убивал не знам си колко стотин човека дневно. Заради такива като Вас не се спазва карантина.
  • 16 Зайко Байко многознайко

    9 1 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на чбиологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавиц
  • 17 Зайко Байко многознайко

    8 1 Отговор
    те и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 18 Поздравления

    15 0 Отговор
    за автора. Има и такива лекари, но са много малко. На тях се крепи професията.
  • 19 Zyggy

    10 1 Отговор
    Великолепно написано...Поздравления за този доктор...Аз само ще добавя...има една руска поговорка,която гласи следното:...От страх един умря,а друг-не...Ние избираме какви да бъдем...
  • 20 Докторе

    1 10 Отговор
    Спри да шмъркаш
  • 21 Jacques Yves Moineau

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "лекар Швеция":

    Аз пък мисля че сме още в началото. ...на експеримента.
  • 22 Търсач

    1 1 Отговор
    Чистка трябва да има никой не е безсмъртен, целта на случващото се е да се промени егоистичното мислене на човека
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Матей

    2 0 Отговор
    Де ги фондовете за тежки моменти в държавата,де ги държавните резерви?Други страни заделят милиарди за буфер на кризата,медицинска,икономическа и хуманитарна и се справят.Президента в речта си намекна за опасността играта да загрубее,ако това продължи 1-2 месеца и самия грип ще премине на заден план пред надигащия се бандитизъм,хеле пък мургавите.
  • 25 Търсач

    0 0 Отговор
    Респект за писалия статията
  • 26 Аквариумът

    1 0 Отговор
    Не можаха новите политици да отстранят метастазите на комунизма. Децата на предишните соцготовановци и тарикати са днес в медиите- журналисти, в картинните галерии -водещи културтрегери, в банките на синекурни длъжности, в университетите-също. Дано вирусът свърши работата, която народът не намери сила в себе си да свърши през последните 30 години.