Last news in Fakti

23 Март, 2020 22:00 6 805 26

Коронавирус показа: твърде зависими сме от лекарствата на Китай

  • китай-
  • коронавирус-
  • маски-
  • ес-
  • германия-
  • фармация-
  • лекарства

Пандемията от коронавирус разкри един огромен проблем

Коронавирус показа: твърде зависими сме от лекарствата на Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Нещо трябва да се промени, икономиките на ЕС и на Германия са прекалено зависими от Китай." През последните дни тези думи бяха често изричани в Германия. Именно това е един от главните изводи, които си направиха германските политици, икономисти и бизнесмени от кризата около коронавируса.

Редица германски депутати вече предупредиха, че в Азия - и най-вече в Китай - се произвеждат твърде много лекарства и консумативи, които в момента в Германия се превръщат в дефицитни стоки.

Проблемът излезе на дневен ред след като покрай бързото разпространяване на Ковид-19 в Европа се стигна до недостиг на защитни маски и дезинфектанти. А заедно с него германците осъзнаха и редица други неща, които до този момент явно не забелязваха.

Германия получава над 150 препарата от Хубей

През февруари Федералният институт за лекарствените средства и медицински консумативи (BfArM) в Бон проучи какво количество готови лекарства и субстанции за медикаменти Германия получава от китайската провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентър на епидемията от коронавирус. Оказаха се 153 на брой, като 11 от тях са включени в списъка на жизненонеобходимите или най-важни препарати - без да броим ваксините.

В края на февруари Федералният институт констатира, че до момента няма информации за краткосрочни затруднения при доставката на тези лекарства и вещества в Германия или в ЕС. На 3 март обаче правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. В този момент германската общественост за пръв път научи от медиите, че тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест - на евтините лекарства, произведени по формулата на оргинали с вече изтекъл патентен срок. И още: че индийската фармацевтична индустрия доставя около 70 процента от субстанциите за тези генерични препарати тъкмо от Китай, включително и от провинция Хубей.

Така Германия и целият ЕС се оказват в двойна зависимост от лекарствените доставки от Китай - както пряка, така и косвена. Президентът на Федералното сдружение на германските аптекарски съюзи Фридеман Шмит заяви по този повод: "Още в рамките на настоящата година ние навярно ще изпитаме последствията от спадащите китайски доставки". Шмит призова Евросъюза да предприеме мерки: "Трябва да се сложи край на тази тотална зависимост при доставките на редица активни вещества, дори ако впоследствие медикаментите се окажат по-скъпи."

И генералният директор на германския Съюз на химическата промишленост Волфганг Гросе Ентруп е на същото мнение. "В Европа трябва да се произвеждат повече активни вещества за антибиотици и по този въпрос определено е нужна дискусия", каза той. Ентруп обаче е убеден, че тогава ще се стигне до повишаване на цените.

А в миналото Германия беше най-голямата аптека в света

"Настоящата зависимост от китайски и индийски доставчици става опасна", казва председателят на Синдиката на германската химико-фармацевтична промишленост Михаел Василиадис. Затова и той настойчиво призовава производството на лекарства да се върне в Европа. Василиадис смята, че германските производители на лекарства прекалено дълго са гледали единствено печалбата си, а в резултат от това Германия е изгубила водещата си позиция на международния фармацевтичен пазар. "Една страна, която в миналото беше най-голямата аптека в света, днес зависи от вносни препарати срещу хипертония, от аналгетици и антибиотици", казва Василиадис.

Но това положение навярно скоро ще се промени. Шефът на Института за световна икономика Габриел Фелбермайер смята, че фармацевтичната промишленост ще извлече своите поуки. "Коронавирусът ще доведе до реорганизиране на веригата на доставките", твърди той. На свой ред и политиците сигурно ще подкрепят този процес със стимулиращи мерки, например с данъчни облекчения. Германският министър на здравеопазването на Йенс Шпан не оставя място за съмнение по въпроса. "Нима искаме да бъдем толкова силно зависими както икономически, така и по веригата на доставките от една-единствена страна в света? Според мен - не", казва Шпан.

Автор Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    42 0 Отговор
    Абе те китайците и мартениците ни правят, какво да говорим за другото.

    Коментиран от #6

  • 2 дядо Тошо

    34 2 Отговор
    ми като спряхме Българските
  • 3 Yamaha

    27 0 Отговор
    Шийте си бе шваби не само да подскачате по прайдове!
  • 4 НОВА ПОРЦИЯ ПОМИЯ

    18 2 Отговор
    От DW!
  • 5 Корона вируса показза

    12 1 Отговор
    Че няма анти серум за него и ще стане мазалу
  • 6 1234

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Определено вируса избухна на правилното място там където всичко се прави made in chinia

    Коментиран от #7

  • 7 Последния софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    И почнаха яко да го изнасят. ХА ХА ХА ХА!
  • 8 Зарко

    27 6 Отговор
    Мишоците от дойче зеле да поразсъждават малко за зависимостта на ЕС от империята на злото сащ, за намесата във вътрешните работи на уж суверени държави, за налагане на санкции и упражняване на диктатура към европейските си васали и тн и тн... а не да се занимават с пропаганда срещу Русия и Китай. Видяхме в криза кой помага на Европа и кой праща окупационни войски.

    Коментиран от #16, #25, #26

  • 9 Хаджи хаджи Българин

    12 2 Отговор
    Трябва да се сложи край на тази тотална зависимост при доставките на редица активни вещества, дори ако впоследствие медикаментите се окажат по-скъпи." А КОГАТО КОЛОНАЛИСТИТЕ В АЗИЯ , СЕ РАДВАХА НА БЪРЗИ И ЛЕСНИ ПЕЧАЛБИ, НЕ ПЛАКАХА! Някой чувал ли е за първата опиума война! Справка във Википедия! Тогава 1839- 1842 Англия поставя Китай на колене и я колонизира! До 1994 г, когато се изнесе и последният английски губернатор на Хонг конг! Нещо да ви подсеща! ? За развитието на България- чалга , дрога и джендър! Говоря ти дъще, сещай се снахо! Стара българска поговорка!
  • 10 Рошко

    6 0 Отговор
    Ами ще сме зависими, нали искате евтина работна ръка, богатите искам ся да го духат, вирус да ги прескочи дано
  • 11 Рошко

    5 0 Отговор
    Вирус да ги не прескочи дано
  • 12 ТУКА ИМА ТУКА НЯМА

    9 3 Отговор
    Нали Борисов даде на Домусчиев преди 2 години 100 милиона евро
    подарък от ЕО ,за да се инвестират в България в завод , Домусчиев купи с тези пари , американски конкуренти и се задоми в Америка.
  • 13 ифан

    7 3 Отговор
    Ако не е Китай гейовете загиват
  • 14 Ахахаха

    6 1 Отговор
    Не знам как зависим от Китай но някой ложе ли да каже 30 болни как запълниха лимита на Питогов и ВМА? Колко човек може да лекува Мижетурков едновременно? 50 максимум?
  • 15 Търтьоф

    4 0 Отговор
    Дано си вземем поука за много неща ..
  • 16 Факт!

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Зарко":

    Сащ са бели като европейците а китай са дръонати примати.Врагът е ясен катай няма нищо общо с европа.

    Коментиран от #22

  • 17 Оня

    1 1 Отговор
    И кво сега? Ще се инвестира у нас ли?Колкото заводите на VW. Надявай те се...
  • 18 Plovdiv

    2 4 Отговор
    Кое е по-важно, дебело...ъзи идиоти, дето си играете на Господ?! Здравето на хората или мъката ви, че Китай лекува тая болест и вече икономиката му е на 70 процента, в сравнение с преди три месеца? На ЕС ще му трябват не 3 месеца, ами 30 години да стигне 70 процента от това, което произвеждаше допреди месец... ЕС е Мафия с най-голямото"М" във Вселената!!!
  • 19 Карго

    3 4 Отговор
    Производството на оръжие е многократно по печелившо от разни мед. хапчета и като съскаш две държави един с/ у друг после продаваш и на двете . Нали това правят САЩ и ЕС .
  • 20 стоян георгиев

    5 0 Отговор
    пловдив сега е момента да идеш в китаи да поработиш при сериозната икономика и липсата на мафия.дават безплатен черен панталон бяла риза ,четворна лопата и купа с ориз.тръгваи да не свършат местата че ние как го закъсваме с европеиската мафия е направо страшно.гаранция обаче че няма да тръгнеш.само празни приказки на соцносталгици .
  • 21 Бай Тръмл

    1 1 Отговор
    Аз като ви казвам да не се занимавате с Китай и Бушмените скачате отгоре ми Скоро ще ядете ориз хей
  • 22 Сандо

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Факт!":

    Когато Китай е бил империя,Европа е била гори тилелейски,в която са бродили племена от примати.
  • 23 Гост

    1 1 Отговор
    Това като се види и всичко е ясно.

    Deutsche Welle
  • 24 Наблюдател

    0 2 Отговор
    ЕС много бавно открива "топлата вода "...
  • 25 люта чушка

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зарко":

    а империята на доброто русия що стои и гледа сеир, че и бизнес върти здраво с лошите
  • 26 Смотания Старец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зарко":

    Тъи ДЯДОВОТО само РУСИЯ е спасявала света от всички ВОИНИ то и днешното зло е ВОИНА и ще видите че пак БРАТУШКИТЕ ще ПОМОГНАТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ В ВОИНАТА СЪС ЗАРАЗАТА