ФАКТИ.БГ

COVID-19: Това е за Македония, бедна и малка - къде сме ние?

Късмет, лош късмет, в криза да ни води прост човек!

Публикувана: 23 Март, 2020 15:08
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 10321
COVID-19: Това е за Македония, бедна и малка - къде сме ние?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е за Македония, бедна и малка - къде сме ние?
--------
1. Всеки работник в частна фирма, засегната от кризата, ще получи по една минимална работна заплата за месеците април и май. Работниците ще получат по 14 500 денара (около 461 лв. - бел.ред.). Компаниите ще плащат собствени вноски за заплати, както и данък върху доходите на физическите лица.

Държавата очаква работодателите да изплатят повече средства на работниците си, но това е пожелателно. Сред подмярка на тази точка са включени забрани компаниите да си разпределят дивиденти и бонуси в условията на криза, като тази мярка ще важи поне до края на 2020 г. Основна цел на държавата е работниците да запазят работните си места.

2. Всеки гражданин, останал без работа поради кризата, ще получава месечна парична помощ в размер на половината от досега получаваната заплата. За база на изчисление ще се взима предвид доходът на работника за последните 24 месеца.

3. Намаляват се заплатите на всички държавни служители, началници, ръководители, както и други длъжностни лица в държавната администрация, които в условията на криза ще получават само минималната работна заплата. Става въпрос за депутати, премиерът, вицепремиерите, министрите, кметовете, директори на държавни и общински дружества, съдии, прокурори и общински съветници, които ще получават минимална заплата в размер на 14 500 денара.

4. Служителите в публичния сектор, публичната администрация на държавно и местно равнище ще получат минимална нетна заплата от 14 500 денара за месеците април и май. Тази мярка няма да бъде прилагана за лекари, медицински и помощен персонал, полицейски служители и войници, както и други лица в бранша, които активно се борят срещу разпространението на вируса.

5. Прекратява се заплащането на президенти, общински съветници, управители на общински и държавни дружества и други публични институции, когато те участват в допълнителни комисии, сформирани от изпълнителната или местната власт. Сега не е времето да се печели, допълни премиерът.

6. 7000 денара на домакинство за лица без работа или лица, които са били част от сивата икономика. На тези хора ще бъде осигурен и улеснен достъп до системите за социална защита през април и май. (7000 денара са около 222 лв. - бел.ред.). За по-голяма защита на по-бедните, държавата ще им изплати енергийни надбавки за април и май.

7. Законът за правоприлагането се прекратява до края на юни - съдебните изпълнители ще бъдат задължени да спрат предприемането на каквито и да е действия по принудителното изпълнение.

8. Разсрочване на заеми - банките са задължени да отсрочат всички заеми на граждани и фирми, засегнати от кризата, за три месеца. Това означава, че априлският заем на вноска ще бъде изплатен през юли.

9. Наемателите на жилища за социално слаби са освободени от плащането на наем, а ако са закупили жилищата - освободени са от плащането на лизинговите вноски по кредита си. Правителството препоръчва и на наемодателите на пазарен принцип да направят същото и да отложат наемите на своите наематели.

10. Допълнителни безлихвени заеми за компании в размер на 6 милиона евро - банката за развитие в Северна Македония, освен 5,7 милиона евро, ще издаде допълнителни 6 милиона евро безлихвени заеми на компаниите при вече обявените условия, а лихвите ще бъдат покрити от правителството.

11. Нови 50 милиона евро евтини заеми чрез търговски банки - в допълнение Банката за развитие в Северна Македония ще лансира 50 милиона евро на евтини заеми чрез търговски банки в размер от 3000 до 90 000 евро с обща лихва не по-висока от 1%. Ако лихвеният процент скочи до 1.5%, то държавата ще покрие разликата от 0.5%.

12. Закон ще забрани на компаниите да фалират по време на кризата - независимо дали искането за фалит е заведено от кредитор, банка или от самата компания, фалитът ще бъде забранен по време на кризата.

13. Помощ за медийни работници и медии - всички служители, ангажирани в медия, ще получат по една минимална работна заплата допълнително към възнагражденията си през април и май.

14. Помощ за спортисти и художници - всички спортисти, ангажирани със спортни асоциации и клубове, ще бъдат подпомогнати с 14 500 денара през април и май. 141 художника на свободна практика ще получат минимална заплата за април и май.

15. По-голяма възможност за пенсионери, хора с увреждания и бременни жени - разрешава се на възрастни хора, лица с увреждания и бременни жени да пазаруват на спокойствие в хранителните магазини и аптеки във времето от 7.00 до 9.00 всяка сутрин.
---------

Късмет, лош късмет, в криза да ни води прост човек!

Северна Македония

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 46 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Общ работник по Стоманобетон
1 Отговор
Така си е

Оценка:
-2 +54

Браво!
2 Отговор
А нашите продажни политици кога ще намалят смукането?

Коментиран от #11, #14


Оценка:
-2 +94

Бачо Киро
3 Отговор
Е, у нас пък Менда Олигофренката искаше авансов данък. За всякакви ловци на длъжници пък настана рай, народът си е в къщи... Удри, тамън се е паднало...

Оценка:
-3 +81

Точка 5
4 Отговор
звучи добре!

Оценка:
-2 +36

ред
5 Отговор
Тази ПЕНДА кой я дьржи.ТАЗИ е копие на БОКО

Оценка:
-2 +47

Ръмпези
6 Отговор
Е...ТИ СИ ГО ИЗБРА....

Оценка:
-1 +29

СССРБарета
7 Отговор
всички държавни служители трябва да минат на минимална работна заплата а всички служители на частни фирми които са засегнати от това да не работят трябва да получават минимална работна заплата от държавата! Изключваме доктори медицински сестри полицаи и всички които са ангажирани с повече работа в тази ситуация!

Оценка:
-3 +46

Behemoth
8 Отговор
Шшштттт да не счупим икономиката! хахахххххх...

Оценка:
-2 +40

Хас
9 Отговор
А къде сме ние Бочко? Къде са спестените 8 милиярда, които станаха дефицит 3.5 милиярда? Къде е Държавния резерв? Ще получим 720 милиона евро от Брюксе за да се помогне на Малкия и Среден бизнес, които 75% от внесеното в бюджета. Кво правим ако не се помогне, даваш ли си сметка, когато глада изкара хората и вземат камъни и дърве?

Оценка:
-4 +54

някой
10 Отговор
Какво се чудите и протестирате? Ще дойдат новите избори и Вие пак ще цъкате на компютрите,вместо да отидете до урните. ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА ПРАВИТЕЛСТВОТО!

Оценка:
-2 +57

Северозапад
11 Отговор

До коментар #2 от "Браво!":


Вариантите са два - когато ги прибере Бай Ставри, или когато ги привика на килимчето Онзи горе!

Оценка:
-1 +14

Jojo
12 Отговор
Къде е оригиналния източник на информацията, понеже търсих в македонските медии и не открих нищо. Да не е само фойерверк?

Оценка:
-8 +21

стоян георгиев
13 Отговор
безспорно трябва да се наложат мерки за помощ на пострадалите в тази ситуация.секторите на туризма,услугите ,транспорта.. трябва да бъдат компенсирани.хората които по принуда са загубили работа също.държавата в момента има достатъчно пари да го стори.поне 5 милиарда могат да се извадят без напъване и поне още толкова с много леко усилие.важното е обаче и кои и как ще разпредели парите .те трябва да стигнат до хората ,а не както до сега да изтекат в джобовете на 20-30 близки до власта!

Оценка:
-0 +9

Никога
14 Отговор

До коментар #2 от "Браво!":


Те даже си вдигат заплатите! Че е криза и трудно се преживява.😂😂😂

Оценка:
-1 +23

Тия ни удариха
15 Отговор
у земи.

Оценка:
-2 +19

Българина
16 Отговор
Ще плащат дори и на тези, които са безработни, или са в сивата икономика?! А КАКВО КАЗА по СЛУЧАЯ Боко ТЪПАТА ТИКВА от село Банкя?

Коментиран от #19


Оценка:
-4 +29

Западните Балкани
17 Отговор
От Борисов не видяхме такова нещо! После защо го обичаме толкова много!

Оценка:
-3 +19

18
Този коментар е премахнат от модератор
Приятел
19 Отговор

До коментар #16 от "Българина":


Що не питаш фатмака и кифлата от БКП ? Как се чудят да извлекат дивиденти ?

Оценка:
-21 +11

чичо
20 Отговор
Може и добре да звучи,но пилците се броят на есен.Може и още да обещаят щом е ЩЕ.

Оценка:
-0 +11

Браво
21 Отговор
това са достойни хора не като наще управлпващи

Оценка:
-3 +16

Бойко в затвора
22 Отговор
Ние сега ще гласуваме против Бойко, проблемът е, че ще пуснат Слави Трифонов за патерица на ГЕРБ. Достатъчно хора ще се подлъжат и старата песен ще продължи на нов глас.

Оценка:
-3 +12

Емил
23 Отговор
24 лв. нз талон за газова уредба по 1 милион стари коли, да им е честит джакпота

Оценка:
-0 +9

Атанас
24 Отговор
Ова се само предлози не е ништо официјално и имајќи во предвид искусвото од нашите политичари предавници и арамии ништо од ова нема да биде 3 год. владата функционира на ЌЕ ова Ќе она а во реалност ништо само чист пупулизам

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.