Last news in Fakti

24 Март, 2020 06:30 4 732 46

Коронавирусът вилнее, а те продължават да целуват ръка на попа

  • църква-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19

Помните ли разказа на Елин Пелин "Напаст Божия"?

Коронавирусът вилнее, а те продължават да целуват ръка на попа - 1
Снимка: БГНЕС

Помните ли разказа на Елин Пелин "Напаст Божия"? Задължително го препоръчваме на БПЦ, която в кризата с коронавируса се държи по същия конфузен начин, както авторите на твърдението, че Земята била плоска.

Коментар от Александър Андреев:

"Земята е плоска - това го знаят много хора по цялото земно кълбо!" В условията на сегашната пандемия Българската православна църква (БПЦ) се държи по същия конфузен начин, както авторите на горния лозунг за обединяване на плоскоземниците. Учените знаят всичко за коронавируса: как се закачва за човешките клетки, как копира кода си, каква симптоматика предизвиква, как реагира човешкото тяло и т.н. Те вече от месеци обясняват, че трябва да се взимат най-елементарни мерки: да стоим на дистанция от други хора, да не се ръкуваме, да не пипаме други хора и предмети, да си мием ръцете. БПЦ взима всичко това за сведение, но в крайна сметка (в лицето поне на един свой митрополит) казва: Абе то може и да е така, ама в църквата коронавирус не се лови. Тоест: по цялото земно кълбо хората знаят, че Земята е плоска...

"Напаст Божия"

На вчерашна литургия, излъчена пряко от българската държавна телевизия, богомолците продължиха да се тъпчат в църквата (опасно!) и да целуват ръка на попа (супер опасно!), сякаш същата тази държавна телевизия не им е обяснила многократно да не го правят. А пък въпросната държавна телевизия сякаш изобщо няма проблем да дава научно правилни съвети и после радостно да излъчва репортажи как те се нарушават.

Помните ли разказа на Елин Пелин „Напаст Божия“? Ето накратко съдържанието му - за всички, които не са го чели. А и за БПЦ.

Страшна болест избухва в селото. Попът я гони с литургии, водосвет и посребрени икони на Богородица. Даскалът обаче установява, че заразата идва от поповия кладенец и решава с помощта на будната селска общественост да се погрижи за хигиената. Ето как завършва този разказ:

Оттогава момците се заредиха да пазят излака дене и ноще. Цели четири недели който и да минеше оттам, ще види изправена до върбата стройната фигура на момък с голяма тояга в ръка, млад, бодър, бдящ като войник на поста си.

А сушата все още немилостиво гореше и челиченият ек на жабите все още по цяла нощ трептеше над ширното припламнало поле, над озлочестеното селце и предсказваше, че няма скоро да се свърши.

"Отчаян и пиян народ"

И едно глухо неверие се роди между млади и стари. Един злобен ропот се понесе от недоволните души и отчаяните сърца, които почнаха да давят с вино и ракия тъгата и мъката си. Свещеникът, уморен и разочарован, заряза литии и водосвет. В черквата освен жени и старци друг никой не стъпяше. А кръчмите се пълнеха с отчаян и пиян народ. И там сред грозния шум се чуваха и греховни думи:

- Бог не е милостив - не молете му се! Нека като жабите, кога им пресъхне блатото - да прокълнем и да умрем.

Писал го е Елин Пелин. За когото се смята, че добре познава главата и душата на българина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 6 Отговор
    достатъчно е кимане с глава и като целунете ръката да не мислите щото сте защитени от нещо не бъдете будали вярвайте обичайте но в случая си има елементарна култура
  • 2 Баро Вкаров

    14 7 Отговор
    Попа ще спаси гласоподавателите на ГЕРБ от коронката!
    Но освен ръката на попа,требе да му целунат и топа!
  • 3 SARS Cov 3

    9 7 Отговор
    Господ е българин! :)

    Коментиран от #5, #40

  • 4 ЗЕВС

    11 7 Отговор
    Хората изповядват греховете си, за да им е чиста съвестта — и да са свободни да съгрешават отново, обикновено с един и същи грях.
  • 5 Баро Вкаров

    20 4 Отговор

    До коментар #3 от "SARS Cov 3":

    Господ е българин,НО Винету е индианец!

    Коментиран от #6

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 10 Отговор

    До коментар #5 от "Баро Вкаров":

    ВИНЕТУ е литературен персонаж никога не е съществувал
  • 7 Ръката на Попът

    0 3 Отговор
    ...те добря само ръката целуват..
  • 8 одъртял комсомолец

    13 4 Отговор
    Добре де, ами ако някой пък съвсем съзнателно е решил да прихване вируса!? Един иска да си мине по- рано по реда, поне докато не са се препълнили болниците. На друг не му издържат нервите по цял ден да чете и слуша за корони и вируси. Трети го е яд на комшията че оножда жена му, та му требе вирус за отмъщение. Четвърти са го напънали кредитори.....Въобще съществуват един куп мотиви човек да иде да разцелува дядя поп!!
  • 9 не се спряхте

    28 23 Отговор
    Христос като възкръсна от мъртвите стана началник на живота и пак ще дойде във слава да съди и живи и мъртви. Нему слава. Амин. А автора на този гнусен текст, дето не е стъпвал в църква, при тази епидемия нека се надява на Елин Пелин и на другите антихристи. Ние вярващите, на Христос се надяваме. Всеки който е богохулник да го смъмри БОГ.

    Коментиран от #13, #16

  • 10 Професор по Стоманобетон

    4 7 Отговор
    ГАЗДООООВ,ПУСКАЙ СВИНЕТЕЕЕЕ
  • 11 Корона без вирус

    4 16 Отговор
    А защо не кажете, кой го каза това.
    Каза го руския проводник в църквата ДЯДО ГАВРИЙЛ.
    Този вирус по русофили не ходи
  • 12 Рошко

    15 12 Отговор
    Казаха еврейските атеисти от дойче зеле, вашето е най правилно, ще целуват на когото си искат ръка, искате хората да не са обединени, а разидинени, за да може още по лесно да им промиват мозъците, за да ви робуват
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лекар БГ

    14 11 Отговор
    Който има вяра,може и от вкъщи да я практикува.Казано било-"Бог е навсякъде!"
    БПЦ отдзвна трябваше да се подчини на противо-епидемичните рестрикции и да спре литургиите.
    Разните щабове отдавна трябваше да са го наложили,както на всички нас.
    Защо има гръмоотводи по покривите на Храмовете?

    Коментиран от #22

  • 15 вуйна

    4 10 Отговор
    Za popovete ot DS tova ne se otnasija.Mrasni izrodi!!!
  • 16 Гост

    10 15 Отговор

    До коментар #9 от "не се спряхте":

    Пълни глупости си написал. Църквата няма да ни спаси от тази пандемия , а учените кийто вярва на приказки , да си ходи на църква и да целува мазните еъце на попа.

    Коментиран от #33

  • 17 прости му Господине знае какво говори

    19 8 Отговор
    Както става ясно коментара е на "Дойче веле". Няма персонален автор. Само дето Господ знае кой е той/тя. Типично за атеист,богохулник и сатанист...да цитира този кратък пасаж от " Божия напаст" на Елин Пелин....за жабите,дето като им пресъхнело блатото......да прокълнат и да умрат!!!.Гордо,непокаяно! Това е Елин Пелин,също като Пенчо Славейков с неговия "Остров на блаженните"....също като Антон Дончев с неговото "Време разделно",дето поп Алигорко.. НЕ ЗНАЕ защо е било необходимо всичко това/клането/,след като в едното село бие камбана,а в другото пее/вие/ мюезин. Агресивно,или завоалирано езичество,вдъхновено от духовния им баща,неслучайно наречен "баща на лъжата",който.."не устоя в Истината,защото в него няма истина..". И ти ,който и да си си тръгнал да ми цитираш тези заблудени души,тези "чеда дяволови",а хулиш и сквернословиш "..ръката на попа....",която държи чашата със Светите дарове!!!!!Покай се човече! Сега е тъкмо време за покаяние. И нека Бог е милостив към душата ти!

    Коментиран от #20

  • 18 Гзт

    12 17 Отговор
    Не стъпвам в църква и не целувам на тези ръцете , даже и да няма зараза ,не вярвам на тяхните глупости. За оня заченат от въздуха , после бил малко умрял па взел ,че възкръснал, номера за простия народец живял по онова време. И после някой се сетил да го запише в книга . Голям смях падна като се опитах да прочета това фантази книжле. Пълна скука и бълвоч на глупости.
  • 19 Коректен

    11 12 Отговор
    БПЦ е съставена от доносници със изключително съмнителни морални качества. БПЦ отдавна не изпълнява функциите, за които съществува,а това е с даренията да помага на бедни, болни и слаби. Имотите, дарени на БПЦ се използват само за облагодетелстване на групата мизерници, които видяхме. Не трябва да се преговаря, гьостерица трябва. А който търси господ ще го намери и извън църквите.
  • 20 Гост

    12 12 Отговор

    До коментар #17 от "прости му Господине знае какво говори":

    Пълни глупости нищо не казваваш много думи, без съдържание , да ми кажееш ,че църквата е велика и господ ще ни оправи. Той с тоя вирус ни оправя яко, а който иска да се зарази да целува на попа ръката , а може и задните му части ако иска да се излекъва. Църквата е лъжа и измама .
  • 21 Kosta

    3 2 Отговор
    Александър Андреев морален стожер ?
    http://sbj-bg.eu/index.php?t=20282
  • 22 някой

    16 7 Отговор

    До коментар #14 от "Лекар БГ":

    Точно тази е и една от целите на тази НАЛАГАНА ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ КРЪГОВЕ пандемия-постепенното заличаване на Православието! Оставете Църквата на мира,тя ни е опазвала векове наред! Който не иска, да не ходи но стига с това дирижирано Богохулство

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Igrach

    2 2 Отговор
    I huq da mu celuvat... Sled tova.....
  • 24 И от какво те е опазила църквата?

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    Като векове те е държала непросветен?
  • 25 Лекар БГ

    5 8 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    Не става дума за"режисирано богохулство".Иде реч за попска безхаберност и безотговорност.Да Ви кажа,че аз от много години,не пропускам неделната Служба в кватралната Черква.Така го усещам-така съм правил.Естествено,че в сегашната ситуация не ходя.Има извънредни правила на поведение и отговорност.И едва ли Господ ще ми се разсърди.Знаете ли,колко се събирахме,редовните посетители в Неделя-около 4-5 човека./иначе по Празници,Храмовете се пръскат по шевовете от"верващи"/.
    Така че,да ми говорите за режисури и пр.спам,хайде нЕма нужда.

    Коментиран от #29

  • 26 Журналистче....

    2 1 Отговор
    Те като целуват ръка на попа, може да се заразят ли? Ти ми целуни х.я, няма да те хване коронавируса.
  • 27 Ичиргу боила

    8 4 Отговор
    Не схващате цялата картина. Това е постигнато. Тези които се правят на умни, отворени, съвременни, модерни и разбиращи от технологии всъщност са заблудени и окаяни хора. Подобно на свине в топла и кална кочина се интересуват само от това дали е пълна хранилката. Свещеното писание е книга на истината. Свещениците са проводник на Божията благодат. В църквата се знае че както света има историческо начало така ще има и исторически завършек. За истински вярващите всичко е чисто. Затова подобни коментари са злонамерени. След като си избрал кончината това си е твой проблем но не давай посредствено и некомпентно мнение по въпроси за вярата. Просто не влизайте в Божи храм за да не го скверните с вашето присъствие.

    Коментиран от #46

  • 28 gggw

    4 2 Отговор
    браво! тоя път нещо смислено, вместо изказванията на тоя и оня боксьор
  • 29 Kosta

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Лекар БГ":

    Поп - Свещеник , Черква - Храм, Усещане - ВЯРА, загубим ли я по добре наистина да си стоим в къщи. Безверието е заразно!
  • 30 НЕрелигиозен

    7 0 Отговор
    Искате да кажете, че е крайно време Явно да се обяви официалната позиция на Обществото - "Религията е идиотско забавление за дебили (а клоуните си вземат парите, разбира се), спазвайте Законът".
    Обаче заменяме едни догми с други (да, защото наистина само дебили могат да са убедени, че Законите ни днес имат и най-малка допирна точка с Науката!).
    Тъмни векове, господа!!!
  • 31 Behemoth

    1 6 Отговор
    Християните на лъвовете!
  • 32 Борис

    3 2 Отговор
    Ех,Александърчо, кой те кара теб или другите да целувате ръката на попа!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 бай Шиле

    3 8 Отговор
    Поповете правят голяма грешка.Когато започнат да умират по 200 души на ден,като в Италия,ще запеят друга молитва.

    Коментиран от #37, #41

  • 35 Пламен

    4 1 Отговор
    Значи,на Бойко може да му целуват ръка индивиди без достойнство,а на попа не!Баси демокрацията?!
  • 36 Тея на снимката са

    2 5 Отговор
    Лъжеверващи тва са катили с ролекси и мержани и палати тва е религиозната мафия и те немат общо с бога ами сатаната
  • 37 Те тва искат поповете

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "бай Шиле":

    Масови истерии и през тва време да лъжат верващите и да им крадат имуществото
  • 38 Кои истински верващ

    3 1 Отговор
    Нева место в църквите и при лъже поповете с ролекси там е лицеммерие всичко
  • 39 ТТ12

    8 2 Отговор
    Авторът говори абсолютни глупости. Присъствах лично на службата и всички хора бяха на разстояние минимум метър и половина един от друг. Никой не се е гъчкал един в друг ЗА РАЗЛИКА от била кауфланд, фантастико и другите такива. Ама нали важно е да ядем, духовната храна не е важна. И е много лесно да се говори навсякъде за това как 30 човека заплашват националната сигурност като ходят на църква, а да се пропуска, че 200 000 души, псевдо българи са се върнали за една седмица от най-засегнатите държави- ама няма проблем те трябва да си дойдат- тук от град до град ще се пътува с бележка, те могат цяла Европа да минат и да си дойдат- те не са проблем, за разлика от хората в църквата.

    Коментиран от #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Даже Сталин не

    2 2 Отговор
    Затвори църквите през войната а и после а тия Антихристи....ся......
  • 43 Дойче Лъже

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "ТТ12":

    Точно в десятката, но от Дойче Лъже не ги онтересуват хората и заразата, те гледат изгодата..., и как да затворят БПЦ - за това им плащат
  • 44 Бесен мърмот

    1 1 Отговор
    Ето, в такива времена се познава дяволът, който иска да се прекратят литоргийте, за да може антихриста да си шета на свобода.
  • 45 Генчо

    1 3 Отговор
    Как иначе ще печелят от продажба на свещи, бизнеса упада а и велик ден наближава.
  • 46 Много точно казано, но

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ичиргу боила":

    колкото и да им говориш, полза никаква! Точно за такива безверни, непросветени и заблудени душици е казано "Не хвърляйте бисерите на свините"! Точно в такъв момент човек е по-добре да си замълчи, защото глупакът по-умен няма да стане, нито пък невярващият - вярващ! Живейте си в кочините и продължавайте да вярвате на бог-слънце - Тиквуний! 😀 Той ще ви оправи всички! 😄 А на вярващите християни - честит празник! ✨ Днес е Благовец, братя и сестри! 🙏 Празник на жената-майка! Бъдете здрави и се пазете!