Last news in Fakti

23 Март, 2020 19:43 3 189 25

Коронавирус: Ще колабира ли британското здравеопазване?

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • коронавирус-
  • пандемия

Причините са поучителни и за други държави

Коронавирус: Ще колабира ли британското здравеопазване? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското здравеопазване изобщо не е подготвено за епидемията с коронавируса и рискува да се срине изцяло. Причините са поучителни и за други държави.

"В състояние сме да се справим с кризата в рамките на 12 седмици", заяви британският премиер Борис Джонсън по повод епидемията с коронавируса. Дори и да е прав, много от неговите сънародници навярно изобщо няма да доживеят до края на тези 12 седмици. Системата на британското здравеопазване е крайно зле подготвена за пандемията.

Преди заразата да започне да се разпространява, британските болници разполагаха с не повече от 5 000 уреда за изкуствено дишане - т.е. падат се по по-малко от седем на 100 000 жители. По този показател страната заема едва 24-то място от общо 31 държави в Европа. За сравнение: Германия разполага с близо 30 апарата на 100 000 души.

Доктор Алисън Питард, председателка на Обединението на медиците, работещи в интензивни отделения, заяви пред БиБиСи: Великобритания изостава сериозно от средноевропейските стойности.

Междувременно във Великобритания са влезли около три хиляди допълнителни уреда за изкуствено дишане, но Островът продължава да е далеч зад Германия. Затова премиерът Джонсън призова автомобилни компании и фирми, специализирани в производството на земеделска техника, като “Ролс Ройс” и “Джей Си Би”, да започнат да разработват въпросните уреди.

Във Великобритания няма производител, специализиран в производството на медицинска техника, каквато е например германската компания “Дрегер” от град Любек. През последните години британското здравеопазване изобщо не беше сред приоритетите на консервативното правителство в Лондон, затова и състоянието на спешната помощ постоянно се влошаваше.

Здравеопазването зависи изцяло от бюджета

Националната здравна служба във Великобритания се финансира от държавния бюджет, а услугите са безплатни за пациентите.

Британците не плащат вноски за здравно осигуряване, само че обслужването им зависи изцяло от бюджетната политика на съответното правителство. А през последните няколко години консерваторите неизменно следваха режим на икономии в здравеопазването. На 100 000 жители във Великобритания се падат 228 болнични леглаЕmergency Ambu показват най-новите статистически данни. Германия разполага с близо три пъти по-голям брой. Подобно е и съотношението при лекарите.

В резултат на това британското здравеопазване на няколко пъти през последните години се срина дори и по време на сезонния грип. Пациенти, които имаха нужда от спешно лечение, изобщо не достигаха до болниците, поради липса на достатъчно линейки. А болниците разполагаха пациенти по коридорите, поради липса на достатъчно място за всички. Ако епидемията от коронавирус сега се разрази по-силно, ситуацията ще стане още по-трагична.

Доктор Розена Алин-Кан от опозиционната Лейбъристка партия обвини премиера, че не е осигурил достатъчно защитни облекла и тестове за коронавирус в болниците и призова премиера към спешни действия.

Източноевропейците си заминаха

Брекзитът допълнително усложнява ситуацията. Десетки хиляди работни места в болниците са вакантни. Част от тях доскоро бяха заети от лекари, медицински сестри и санитари от други европейски държави но мнозина, основно източноевропейци, предпочетоха да напуснат Острова, защото вече се чувстваха нежелани. А нови на тяхно място така и не идват.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    5 0 Отговор
    ............НЕ.
  • 2 Рошко

    5 5 Отговор
    Дано да колабира, Европа къде сте искаме пак с вас
  • 3 Баро Вкаров

    29 4 Отговор
    Нема да се срине!Лошият Путин ще им прати и на тях десетина самальота с лекари и техника,както направи и с Италия!Защото отвсякъде другаде могат да очакват по 20 сантиметра евро атлантически ценности!
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 3 Отговор
    -...,а?
    -Дойче веле сър...
  • 5 Батиста

    30 2 Отговор
    Споко бе , ще ги лекуват пакистанци и сомалийци. Пиратите са най мързеливата и най некадърната нация в момента. При "уж" добра образователна система - нямат подготвен свой собствен здравен персонал.

    Коментиран от #6

  • 6 Баро Вкаров

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "Батиста":

    Е немат ли си, поне един Годжи?
  • 7 Ганчовции..

    18 11 Отговор
    Преди да почнете да плюете,огледайте се вие на какво дередже сте!

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Баро Вкаров

    17 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ганчовции..":

    Е той задника на Ганьо е гол,ама устата му е по-голяма от устата на хипопотама!
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 5 Отговор

    До коментар #7 от "Ганчовции..":

    Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

    Коментиран от #14

  • 10 Европатладжендер

    16 0 Отговор
    Разочарован съм от последните ограничения!
    Тамън се бях настроил да изграждам стаден имунитет в бъкингамският дворец...
  • 11 розово

    19 1 Отговор
    Ако не са чужденците умират прави.Чрез образованието подбират мозъци от целият свят.А пък за мързела да не говорим.

    Коментиран от #16

  • 12 Боко тиквата съм

    10 1 Отговор
    И по-крадливи и от ромеите. За справка ме питайте менЕ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ганчооо...

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Когато не можеш да се похвалиш с настоящето на помощ идва миналото-леееко тунинговано.
  • 15 предимно прост

    4 5 Отговор
    Искам да съм гей в Англия,а не гений в България!
  • 16 кафяво

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "розово":

    абе кво ви дразни тая Англия.некой да ви е викал там,пирати да са ви обирали?верно мързи ги и си имат прислуга.и мен ме мързи ама не мога да си го позволя.
  • 17 Някой

    23 1 Отговор
    В Северна Ирландия съм(ЮК). Да ви кажа, смахната им е здравната система. Ако чакаш на държавен преглед. Може да чакаш две седмици. Примерно за зъболекар. В Бг. Ше звъннеш тук - там. Все до 2-3 дена ше те вземе някой. Бременни жени. Някои чакат по 3 МЕСЕЦА. За преглед и проследяване. В БГ се прави всеки месец . Изследвания за вродени проблеми. Даже май не правят. В БГ е задължителен на 2ия - 3ия месец от забременяването. Жена ми. Звъня, тормози ги. Ходихме до спешно. Казва, че има болки, общи приказки и я връщат. И най-накрая си изпроси преглед на ултразвук. Уж богати държави, права, бременни. Ала бала. Оня ден влязох в сайта на "Джоб център". Административна правителствена служба. Че работодателят е сгрешил едни документи. Прехвърлят те по телефони. Не ти вършат работа. И какво да видя. Линк : " Ако си третополов" , натисни тук. Тоест имат специално обслужване за "тези". А за бременни жени, казват, каквото природата кажела... Има нещо сбъркано в тези западняци.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 предимно прост

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    И колко е продължителноста на живота там и колко е тука?А лежал ли си тук в провинциална болница и като те изписват ти казват-Ако имаш връзки действай.
  • 19 Край

    9 12 Отговор
    Хора, братя българи. Можем да мразим англичаните защото и те не ни обичат НО не можем да не ги уважаваме за начина по който се справят. Англия е колкото България а те са завладели половината свят а другата половина са ги накарали да им говорят език.
    Иначе сме като мишка дето се подиграва на слон че е много дребен.

    Коментиран от #21

  • 20 Пичага

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    За да се лекуваш бързо в западните страни, си плащаш застраховка! Тогава можеш да си влезеш за операция и на другия ден, а не да чакаш половин година. Разучи си нещата, ако работодателя не ти плаща си направи сам.
  • 21 Генерал

    24 2 Отговор

    До коментар #19 от "Край":

    Господине, гледам, че не сте запознат с историята, изобщо, като възхвалявате втория (след гърция и турция) враг на България. Едва ли знаете, че страната ни граничи със собствените си български земи, благодарение и най-много на англичаните.

    А на времето, когато още не е имало английски език, и ние сме дали на тогавашния половин свят език-Българица ( не случайно наречен Кирилица), но за разлика от англичаните, които са го правили с огън и меч-насилствено, ние сме го извършили с философия, култура, убеждение-добронамерено.
  • 22 Мери

    9 2 Отговор
    Освен че по обясними причини, посочени от Генерала, не обичам англичаните и защото са завоеватели и са лишили милиона хора от естественото им развитие, от природните им богатства и са живели нашироко за сметка на техния труд и животи.
  • 23 Стрелата

    3 0 Отговор
    Така е устроен света силните мачкат слабите тва е положението Марче битият бит е... Ият сие е... Н.
  • 24 Стрелата

    2 0 Отговор
    И природата е така болни куци слаби умират.
  • 25 Ефрейтор

    0 1 Отговор
    Не обичам англичаните,макар да знам,че те не страдат от това.Не обичам обаче и народна музика,обработка на Филип Кутев,и обработени .пенсионирани генерали.