28 Март, 2020 17:00 7 768 58

COVID-19: Младото поколение може да плати по-висока цена от възрастното

  • коронавирус-
  • пандемия

Ако това е така, пандемията ще бъде значително по- кратка във времето, което обезсмисля крайните, но вредни за икономиката и обществото мерки

COVID-19: Младото поколение може да плати по-висока цена от възрастното - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Антон Гицов във "Фейсбук"

В статия озаглавена "Можe да има риск за възрастните, но аз се страхувам за младите, които ще платят тежка цена" в английския "Дейли Мейл" известният наблюдател Стивън Гловър пише: "Ние трябва да си зададем един шокиращ въпрос: Правилно ли е да спасим живота на най- възрастните, но да позволим да бъде разрушен живота на милиони млади?"

Кловър цитира двама учени. Единият, проф. Брайн Търнър, специалист по експериментална генетика, в писмо до "Таймс" предвижда, че е възможно да дойде момент, когато екстремните мерки на правителството ще причинят неприемлива икономическа вреда. "Като 72 годишен- пише проф. Търнър- аз по-скоро бих приел риска свързан с прихващането на Ковид-19, отколкото да видя бъдещето на децата ми застрашено".

Другият, Филип Томас, професор в Бристолския университет по менажиране на риска, е публикувал изследване, в което твърди, че ако икономиката отбележи спад над 6.5%, отрицателните последици причинени от тези мерки изразени в намаляване продължителноста на живота и нарастване на здравословни проблеми ще са с по- голяма тежест от отрицателния ефект от пандемията. Кловър цитира и президента Тръмп, който заяви, че "не може да позволим лекарството (екстремните мерки) да причинят повече вреда от проблема (коронавируса).

Кловър поставя и друг въпрос: Ами ако правителството греши и преувеличава размера на пандемията? Той цитира Сунетра Гупта, професор по епидемиология в Оксфордския университет, според който може би до половината от британското население вече е преболедувало от мека форма на коронавируса и е придобило имунитет. Ако това е така, пандемията ще бъде значително по- кратка във времето, което обезсмисля крайните, но вредни за икономиката и обществото мерки. Но за да се установи това- казва Гупта, единственият начин е масово тестване на населението.

Такова е и мнението на Мрак Уулхауз, професор по инфекциозни болести в Единбургския университет, който счита, че трябва да се прилага масово тестване за да се установи, кои са преживяли заразата. Той изказва също предположение, че вече може в значителна част от населението да е изграден колективен имунитет.

Британското правителство изглежда е наясно с това и пресата съобщава, че в най- скоро време ще бъдат одобрени тестове, от които да се възползват милиони.

С този проблеми вероятно ще се сблъска и нашата страна. Според икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, до момента загубата е 50 милиона лева на ден, което означава, че целият фискален резерв стига за 140 дена. Но има загуби, които не се виждат, казва той, причинени от това, че държавната и общинската администрация, териториалните администрации на централните органи, които обслужват икономиката практически не работят и той призовава за корективни мерки в това отношение. Само строителният бизнес, твърди той, в размер от 4 милиарда и 800 милиона е в риск.

Много вероятно е, значителен брой трудоспособни мъже и жени да са прекарали заболяването и да са придобили имунитет и напразно да стоят вкъщи вместо да работят. Но това може да се установи само чрез масово тестване с надеждни лабораторни тестове.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gia

    39 40 Отговор
    По-висока цена от масовата смърт?
    Факти, това ви е втората психопатска статия днес.
  • 2 Чак днес си купих

    64 5 Отговор
    маски за еднокретна употреба по 2 лева, а бяха по 5 ст.Това е 4000% увеличение. Е как да не иска човек всички тези изроди да ги затрие вируса?

    Коментиран от #44

  • 3 Аз съм малко тъп

    54 4 Отговор
    моля някой да ми обясни, как ще се спазва карантина в тези „кошери“, наречени жилищни блокове?

    Коментиран от #7

  • 4 Последния софиянец

    55 6 Отговор
    У нас младите лежат на гърба на възрастните. Така че след вируса трябва да си размърдат мързеливите задници.

    Коментиран от #15, #18

  • 5 Алфа Вълкът

    16 25 Отговор
    Аз казах, пускайте вируса в действие, естествения подбор да си свърши работата.
  • 6 Гост

    27 18 Отговор
    Мисля, че трябва да се постави за обсъждане тази тема. Ако това продължи повече от 3 месеца икономическите вреди ще ги плащаме поразлични начини поне 10 години. Всички знаем че живота е на първо място, но нека помислим и за семействата които ще останат на улицата.

    Коментиран от #56

  • 7 Учиник

    20 11 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм малко тъп":

    Ами като си стоиш в къщи и не излизаш! А ако искаш се върни на село, там пространството е необятно. До тоалетната си дори имаш поне сто метра.

    Коментиран от #12

  • 8 СМЯНА НА СИСТЕМАТА!

    52 8 Отговор
    Икономическата криза не идва от коронавируса!!! Коронавирусът е удобното прикритие за капиталистическата криза!!! Дори да нямаше коронавирус пак щеше да има жестока икономическа криза, заради алчността на бизнесмените и скапаната система! Да се наливат финанси в тази система е като да наливат масло в огъня - положението ще стане още по-зле!!! Трябва да се смени системата и да се сменят сегашните политици с нови, между 30-45 годишни, които не са материалисти, комплексари и нарциси!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    25 3 Отговор
    Ай сиктир с тоя бизнес бе. Ше има рестарт, не разбрахте ли. Ако няма,тогава най лошо за младите.

    Коментиран от #27

  • 11 Пешо

    23 8 Отговор
    Като гледам от терасата, в градинката пред блока всеки ден се събира групичка от 10-15 млади юнака /и девойки разбира се/, които не ходят на училище, но и за карантината дори не се чували.

    Не зная кой каква цена ще плати, но ако това е карантината /карантина по български/, то тя ще е дълга и тежка!
  • 12 Аз съм малко тъп

    35 3 Отговор

    До коментар #7 от "Учиник":

    Добре де , аз си стоя вкъщи, ама комшииката отгоре си изтупа одеялата върху мене, а кучето на друга комшиика, се изср@, точно под балкона. И да си отида на село не мога, полицията не ме пуска. Но не ти се сърдя, те официално обявиха, че подрастващите имат масово функционална неграмотност и трудно мислят.
  • 13 Да ама

    16 4 Отговор
    Много бьрзо забравихте Втората Световна война и жертвите вследсвие нея. Типично за еврогейските морални уенности!
  • 14 Мордекай

    33 4 Отговор
    В Китай вече пуснаха метрото и заводите почват работа. За три месеца мина и замина , колко да се възстановява сега Китай , много рев за нищо . Ще загубят най вече глупаците които си уволняват работниците и след месец няма да имат с какво да почнат работа.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не съвсем

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Факт!":

    Тези, които са се разболели втори път всъщност са били Недоизлекувани и пуснати с уж отрицателни тестове, но нисък титър на вируса тестът не го лови и наново се е развихрил.Най вероятно имунитетът у като ппи грипа, но още е рано да се каже.

    Коментиран от #17

  • 17 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Не съвсем":

    Ако теста не го "лови" , имунитета, който е развил човек за да му намали титъра,ще го излови. 😉 Това казва човека, че имунитета може да не го излови като се заместят една - три аминокиселини в епитопа към който вече е подредено антитяло.

    Коментиран от #24

  • 18 По последния

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Короната мина през 89 та. За 30 години се научихме какво се прави след това. Пак ще го направим дори старта не е истински старт а старт като на щафета т.е. продължава бягането. Това бягане е безкрайно като ония топчета дето се чукат ли чукат ако не ги спреш и после пак.
  • 19 Просто природен закон

    9 0 Отговор
    Скоро всичко ще бъде един лош спомен просто лястовичките трябва да долетят.
  • 20 Просто природен закон

    12 3 Отговор
    След като премине Коронавируса Светът ще стане едно по-добро място за живеене без алчно и меркантилно и консуматоско чревоугодно общество загубило своя човешки образ.

    Коментиран от #22

  • 21 пукет

    41 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мордекай":

    И какво по-точно ще загубят младите? Възможността да си купят новия айфон ли? Или новите найки? Или да се снимат по гол задник на остров Пукет? Най-важното отрасъл в момента е селското стопанство, другото са ви казали, че е важно. Партито свърши. Коката и тя. Сега на мотиките и по полята. А пък може и една казарма да минете
  • 22 Оххххх

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "Просто природен закон":

    Голям оптимист. Напротив лакомията ще расте всеки следващ ден, заради " загубеното време" сега. Няма край, но това е движещата сила. Лошото е друго. Очаква ни бунт на технологиите и в частност на използването на изкуствения интелект. В силикон вали са почти изцяло готови. Именно това е опасността за младите. Тяхната реализация в новите условия и необходимостта от тях младите. Имам внуци и мисля.
  • 23 кочо

    8 2 Отговор
    ВИНАГИ МЛАДИТЕ ПЛАЩАТ ВЪВ ПОВЕЧЕ.ПИТАИ ПАТИЛО НЕ СТАРИЛО-----НО НЕ ВСЯКО ПАТИЛО СТАВА С Т А Р И Л О.
  • 24 Искаш да кажеш

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Че повторно заболелите са се заразили с вече метирал вирус, към който те нямат имунитет??? Проф. Аргирова щаза, че все още вирусът не е мутирал. Но може и да лъже...

    Коментиран от #25

  • 25 Госあ

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Искаш да кажеш":

    Искам да кажа, че ако човек нареди само едно антитяло срещу един епитоп от 9 аминокиселини, ако две от тях мутират,той вече няма имунитет. Вируса мутира след почти всяка репликация, като мутацията може да се отрази при превода в аминокиселини, може и да не се отрази. Може да бъде синонимна, може и не синонимна. Не я знам тая професорка,защото не е от висшата гилдия, но от Пастьор и Пекин казаха, че вече могат да се разграничат два отделни щама на вируса. А според някои специалисти, в Италия и Испания върлува по агресивен щам от Азия.

    Коментиран от #26

  • 26 Петров

    10 1 Отговор

    До коментар #25 от "Госあ":

    Прав си и извода е че няма необходимост от масов скрининг а от лекарство в достатъчни количества за потвърдените заболели. И така до създаване на няква странна ваксина. Странна щото при мутации..... Спасението е ЛЕКАРСТВО и неговото приложение при ранен стадий като при оня с гела.

    Коментиран от #28

  • 27 Фъчо

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Ами тъкмо ще се научат да работят, а не да седят на под мама фустата
  • 28 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Петров":

    Напротив, от масов скрининг има нужда, за да се прилагат навременно препаратите.

    Коментиран от #29

  • 29 петров

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    противоречиш си. масовия скрининг показва моментно състояние. а утре? само показващите някви признаци само те и лечение дори на сляпо, но в ранен стадий. другото е като сега - чакане до интубация и тогава е късно.

    Коментиран от #30

  • 30 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "петров":

    Не не си противореча ! И това повтарям от самото начало, защото съм компетентен донякъде и мога да разсъждавам. Масов скрининг, предпазни средства и лечение. Това не отменя и карантината,но ще бъде по кратка. Няма да повтарям пак всичко. То няма и много за разсъждаване. Доста просто е.

    Коментиран от #31

  • 31 Да ама не

    10 2 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Масов скрининг ще покаже моментната картина. Ад лично точно никога няма да отида по принуда да се тествам в същата стая и на същия стол, на който преди мен е седял някой кашлящ. Скрининг на 7млн. ще продължи минимум 10 дни по 100 000 на ден значи 70 дни????????Сега даваш ли си сметка Колко Безсмислено е това предложение....макар че и аз мислех така в началото.

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Да ама не":

    Не е нужно да тестваш седем милиона, а една седма от тях и да изградиш мрежа от контактите им. Не ми се повтаря пак. Писал съм достатъчно. От самото начало на темата с вируса. И само компетентни разсъждения и проверени източници.

    Коментиран от #34

  • 34 Да речем

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Че са 10 дни. А после - колко време ще е нужно за проследяване на контактите им? И след 10 дни ситуацията ще е съвсем друга, защото ппез това време някои незаразени ще се заразят и дори ще хпедадат заразата си на други. С обидите обиждаш само себе си.

    Коментиран от #35

  • 35 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Да речем":

    Ами братчед, като направиш за десет дни скрининг на 1/3 от хората в София и сложиш под строга карантина и лечение заразените, не мислиш ли че следващия снапшот ше е доста по различен А ? Освен това, както сто пъти писах, тестовете не отменят карантината, а просто ще я направят по кратка. Айде по сериозно.

    Коментиран от #36

  • 36 петров

    1 4 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    а стига че почваш да приличаш на мангъров. тъпо и безсмислено е да се прави скрининг. тестува се само показващи признаци. ако имаше чалъм някой да плаща нямаше да има проблем, но няма. ранно лечение му е майката. не по-късно от 2ро ниво след тест разбира се. хем е по-евтино, хем по-сигурно. ако имаш интерес декларирай го. иначе висиш.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "петров":

    И трите препарата, които показват ефект при лечението, го показват в началните фази на контаминиране. Как ще ги установиш без скрининг ??? Освен за лечението, масовия скрининг придружен от задължително носене на маски на обществени места, дезинфекция и временна карантина, ама наистина временна,докато се обработят резултатите от тестовете и контактите на контаминираните БЕЗСПОРНО ОГРАНИЧАВАТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО. Щото без тестове, карантината трябва да бъде много повече от месец.

    Коментиран от #39

  • 38 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "петров":

    Въпросът колко масов да бъде скрининга, наистина зависи от разпространението на пандемията. Японците могат да си позволят по 6000 теста на ден и бързото изграждане на мрежа,защото взеха мерки на границите си и положението засега изглежда овладяно. Какво представлява скрининга, интелигентно подходено,правиш няколко десетки хиляди теста на случаен принцип и за още два дни след това правиш мрежата от контакти,тестваш,ги. След това тестваш контактите на контактите и така. Няколко цикъла. През това време, заразените намаляват и съответно намаляват новите заразени и така.
  • 39 петров

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Госあ":

    а чети малко и другите, нарцисе. пак повтарям-тест на показващите признаци НЕ на скрининга! кажи кой ще го плаща? защо 1/3та? защо обща карантина? имаш ли личен интерес? накрая ще стане моята с тази разлика, че накрая да се задоволят и някои лични интереси ще има и частичен скрининг. а може би не щото предстоящия частичен на полицаи и др. ще покаже несъстоятелността на ТВОЯТА теория.

    Коментиран от #40

  • 40 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "петров":

    Признаците са когато човек вече не може да диша. Тогава освен респиратор,нищо друго не може да се приложи като лечение. Скрининг на цялото население правят само исландците. Но там е друга бира. Обясних ти как се прави скрининга, няколко десетки хиляди теста за два дни на случаен принцип, след което изготвяне на мрежа и насочен скрининг. Като през това време се вземат мерки за безопасност- задължително носене на маски и дезинфекция и карантина. Като може да бъде и по лека. Защото сега не е от най тежката също.

    Коментиран от #42

  • 41 lubo

    2 0 Отговор
    Svetat bese pred recesia.Politicite ispolzvaha tazi pidemia,za da mogat da posochat gripa za prichina za novata ikonomicheska kriza. Vigte statisticheskite danni i ste otkriete,che ot tozi grip umarat samo stari i bolni hora,koito sa steli da umrat skoro i bes da sa zarazeni ot COVI19. As boleduvah ot tozi grip ot Oktomvri do Dekemvri. Predi da se obiavi zarazata ot Kitai. Izlekuvah se chres podargane na visoka temperatura i vlaga na vazduha v spalniata mi. Kaslicata podtiskah s Kodein. Tazi epidemia s nisto ne se otlichava ot predishnite gripni. Politicite sazdadoha masovata psihoza i strah megdu horata.
  • 42 петров

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    първо не отговаряш на въпросите! второ продължаваш със заблуждаваща информация. ниво 3, е след ниво 1 и 2. крайните от нива 3 са 99% безнадеждни. гелосания е от ниво 1. 100% спасен. тогава при ниво 1 има смисъл от карантина за да не се разнася. днес не сме стигнали дори това. продължава прием на хора от цял свят. за тях скрининг да, дори задължително, но дори и за това няма пари. патицата е вече в езерото. от тук на там вече го описах. резултат - тази карантина поне до края на май. после, ако се осигурят лекарства в количества за поне 1500-2000 едновременно болни се вдига карантината и се разчита, че икономиките на главните страни в Европа ще са поели дъх или ще почнат щото иначе ще стане страшно. 2,5 месеца без доходи не ми се мисли. лавината няма спиране.

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "петров":

    Въпросите са ти неадекватни. Да ти повторя ли пак метода на скрининг и не ти ли е ясно,че когато слагаш под карантина заразените,ще можеш да оставиш здравите на по лек режим без толкова голяма опасност да се заразят ???

    Коментиран от #52

  • 44 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Чак днес си купих":

    Бяха по 20ст преди 1г и оттогава ги имам няколко бройки. Правете си маски от найлонови шишета, на място за капачка сложете парцалче или салфетка. Нещо подобно като на видеото https://youtu.be/m8up_9HLo-M

    Коментиран от #46

  • 45 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "петров":

    Тия нива нищо не ми говорят защото са размити понятия,без конкретни граници. Като всичко в медицината, което не се базира на молекулярно биологична и образна диагностика

    Коментиран от #47

  • 46 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Алфа Вълкът":

    Аз съм си купил една за прахови частици за работа от магазина за работни облекла. Филтъра и е многопластов с много влакна,което е добре. Това което направих е да купя активен въглен от аптеката, да го разтворя и да напоя яко филтрите. Станаха черни като въглен 🤗 Прилепва изключително добре и я ползвам за многократна употреба.

    Коментиран от #49

  • 47 петров

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    жалко. правиш се недоучил. ще подскажа само едно - стадий 1 първи признаци - зачервено гърло, температура 37,6-37,8 за няколко дни, суха кашлица. и се почва по процедура. тест отрицателен. при 2 - но и преди това при +от тест - медикамент на основа хинин и последващите процедури. точно като при гела. резултат - до 0,16-0,18 летален изход. това не е скрининг. цената е лесна за смятане. игнорира се личния интерес на шарлатаните. дава резултат. карантината е задължителна за цялата редица, както и тестуването им при симптоми. учи се и е описано. ама кой да се разрови в архивите?

    Коментиран от #48

  • 48 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "петров":

    Шарлатани са тези, които отричат методите на съвременната наука. Скрининга по метода, който съм описал е задължителен. И не изключва тестването и лечението на пациенти които са проявили някакви симптоми, а не са били тествани. Напротив допълват се. А мерките са комплексни. И трябва да бъдат приложени навременно и едновременно.

    Коментиран от #50

  • 49 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Пия цинк,селен,витамин Д и по две капки луголов разтвор дневно. Купих си и осцилококцинум, разбира се,хомеопатия, но все пак изрових две статии, че има някакъв ефект . Индийците го препоръчват също. А ,и чай от кора на върба пия. Продават го.
  • 50 петров

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    шарлатани са други. питаш и не отговарят. защо ли? айде чау, че си лягам. друг път пак, но само ако с големи букви напишеш ОТГОВОРИТЕ!

    Коментиран от #51

  • 51 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "петров":

    Да ти кажа, на единия ти въпрос имам отговор, тестовете би трябвало да ги плащат работодателите като тяхно задължение за безопасност на работното място. Друг въпрос не виждам и не го разбирам.
  • 52 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    От това да търся дали скрининг се превежда буквално попаднах на сайт за починалите актьори за 2019. Жената дето играеше майката на Дебра и жената която играеше майка на Ейми от Всички обичат Реймънд са починали в една и съща година. Умрял и главния агент от Мъже в Черно. Умрял и тъста на Рос от Приятели. Рутгер Хауер също починал, който е гледал VHS го знае - Сляпа Ярост. Починал и сина на Хенри Фонда, Питър Фонда. Умряло и лошото момче от Карате Кид. Робърт Фостър също е починал и още куп актьори с епизодични и второстепенни роли в филми с които съм израснал. Тъй че, с 👑 ВИРУС или без него дъртаците ще изпукат.

    Коментиран от #53

  • 53 Госあ

    5 0 Отговор

    До коментар #52 от "Алфа Вълкът":

    Ами аз съм възпитан на уважение към възрастните и освен това не смятам, че човек трябва да умира на 50 годишна възраст. Освен това, някои хора имат определени физически слабости, но притежават интелект и са много по полезни за обществото от много профани в добро здраве. Всъщност ако зависи от мен,именно такива паразитчета бих ги заразил с вируса и оздравелите бих използвал за антитела до последната им капка кръв за слаби и възрастни хора. Шегата настрана (въпреки че не се шегувам съвсем) ,но колко затворници има,които наистина биха могли да се използват за това 😷
  • 54 Ей, генетиците!

    3 0 Отговор
    Я, по-кротко! Не разбрахте ли, че всичко е политика и извънредните мерки в държавите ще продължат, докато икономиките им бъдат съсипани, защото идва новият световен ред! Прочетете - Събитие 201 упражняване на вирус!
  • 55 Fjvv

    0 0 Отговор
    Нали ви казаха , че ще тестват 1000 здрави за IgG. Това е напълно достатъчно за да се прецени стадния имунитет. Спете спокойно поне по тая тема.
  • 56 Съгласен съм

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Пари такъв крах,от къде пари за пенсия после. Умрелите от глад и отчаяние ще са в пъти повече
  • 57 Гост

    0 0 Отговор
    Мноооо прост
  • 58 Мотиката и на село

    0 0 Отговор
    Вирусът и да позатихне наесен пак ще плъзне. Ние не сме нито китайското,нито японското,нито корейското,нито сингапурското общество. Ние сме за съжаление все повече либерастно общество мязящо на Италия,Франция,САЩ,Британия и разните други по-дребни швестери. Тиа дето все още имат пипе да хващат могиките на бабите си и да си произведат зеленчуци и плодове за консерви за следващата зима. Поне все още повечето българи си имат село и е редно до си спомнят как мирише чесънът. Ще има световен недостиг на храни,защото няма да има наивни роби да ги произведат.