29 Март, 2020 20:30 8 362 17

Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса

  • сингапур-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • китай-
  • ухан

Още на 1 февруари градът-държава наложи ограничения за влизащите от Китай - третия най-голям икономически партньор на страната

Тайната на Сингапур: Как там се справиха с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сингапур постигна успех срещу коронавируса с четири основни мерки. В Европа обаче не успяха да ги приложат навреме, нито пък навсякъде. Затова в Сингапур животът отново кипи, а в Европа цари парализа.

Кризата с новия коронавирус обърна света с главата надолу: Колкото и да е иронично, гражданите на “авторитарни” азиатски държави като Сингапур изглежда се радват на повече свобода от западноевропейците в последните седмици. Въпреки сериозната икономическа и логистична обвързаност с Китай, Сингапур успя да ограничи случаите на Ковид-19 на своя територия и да остави публичния живот да тече необезпокояван.

Как Сингапур овладя епидемията

Въпреки че е известен като глобално средище за бизнес, до петък Сингапур имаше регистрирани едва 422 заразени с коронавирус и два смъртни случая, причинени от заболяването.

Още на 1 февруари градът-държава наложи ограничения за влизащите от Китай - третия най-голям икономически партньор на страната. По това време в препоръките на Световната здравна организация се казваше, че забрана за пътуване не е наложителна.

До средата на февруари в Сингапур вече бяха регистрирани 80 случая на заразени с Ковид-19, което превърна страната в най-засегнатата след Китай. Правителството реагира бързо, изолира болните и тества всички, които имаха симптоми. Контактните лица на заразените бяха проследени и поставени под карантина. Методът за проследяване е разработен при епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) през 2003 година.

Чрез прилагането на четири основни мерки - ранно затваряне на границите, стриктно преследване на контактните лица, масово тестване и използване на опита от ТОРС, публичният живот в Сингапур не беше засегнат. Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес. Подобни успехи постигнаха и други близки до Китай държави - Хонконг и Тайван.

Опитът с ТОРС ли е разковничето?

Колкото и ужасно да звучи, той навярно щеше да е от полза на Европа. Неефективната реакция на Стария континент се дължи на евроцентристка арогантност и на некоординирани усилия да бъде защитен бизнесът на локално ниво. Макар че европейските държавни и правителствени ръководители знаеха за опасната болест още през декември, вирусът дълго време беше подценяван и обявяван за “азиатски проблем”. Успешните мерки, приложени в Сингапур - ранното затваряне на граници, масово тестване и проследяване на контактните лица, в Европа не бяха навреме и навсякъде приложени. От страх да не навреди на местния бизнес, австрийското правителство затвори баровете, ски лифтовете и хотелите в курортното селище Ишгъл едва осем дни след като случаите на заразени туристи бяха потвърдени. Ишгъл се превърна в един от развъдниците на Ковид-19 в Европа. Туристите оттам бяха изпратени обратно вкъщи без да им се направят тестове и по този начин разнесоха заразата из цяла Европа.

Личната свобода бе пожертвана

Вместо стриктно да проследяват контактните лица, правителствата в Европа наложиха най-тежките мерки за ограничаване на личната свобода от Втората световна война насам. Макар хората да са изолирани, опасността от заразяване продължава да е висока, защото не е ясно кой е болен. В същото време личната свобода е сведена до минимум, икономиката е парализирана, а мобилните оператори предават информация на властите в разрез с регламента на Европейския съюз за защита на личните данни.

Ние очакваме от нашите правителства да защитят както здравето, така и свободите ни. И когато кризата отмине, ще трябва да анализираме как се стигна дотук и какво е можело да се научим от Сингапур.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Townboy

    5 0 Отговор
    Нас Дейли го обясни в свое видео.

    Коментиран от #12

  • 2 Обективен

    22 10 Отговор
    ДВ ни дават за пример Сингапур.... Ами това е град-държава, с богати граждани и се управлява сравнително лесно
  • 3 Да бе,

    16 35 Отговор
    И откъде пък разбраха че Сингапур се е измъкнал! Хайде да не бързаме толкова! А и да не се окаже, че този грип зависи и от климатичните условия, и като отмине периодът, вирусът си отива! Същите тези , които плачат че ЕК се е забавила с решенията, ако бяха взели бързи и крути мерки предварително , щяха да вият, как ЕС е изневерил на демократичните си ценности! Гледайте си Евразия, и бъдете "щастливи"!
  • 4 Шекспир

    31 2 Отговор
    Като се обърне каруцата пътища много.Мислете какво ще се предприеме от тук нататък
  • 5 Поррден фейк

    15 12 Отговор
    842 заразени днес +42, заболеваемостта 3 пъти по висока от нашата. С коя инфекция са се справили?

    Коментиран от #11

  • 6 Лудия Петълчо

    5 5 Отговор
    Взимам пистлуета и започвам да стлелям по колонавилуса. Ще поискам от генелала и калтешница, защото има повече патлони.

    Коментиран от #13

  • 7 Доктора

    2 2 Отговор
    Само да попитам, отварят се граници, всики са достигнали до 70% критична маса заразени. Сингапур ги затварят за неограничен период от време ли или чакат година и половина братята Американци да изкарат ваксината?
  • 8 Гост

    6 1 Отговор
    А може ли да има нещо общо и с температурата?

    Коментиран от #9

  • 9 Цеко сифоня

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Може. При коментар 6 има наличие на висока температура.
  • 10 DW най-добрата медия

    8 4 Отговор
    Абе цялата работа е в дисциплината. В Азия направо ще ги разстрелян, отколкото да ги оставят да разнасят заразата. В България, а изглежда и изобщо в разглезената Европа, вече раздадоха хиляди глоби на болни, които вместо да спазват карантината, ходят редовно на пазар, разходки и паркове. Използвайте ключовата дума дисциплина и цялата статистика ще ви се изясни.

    Коментиран от #17

  • 11 При тях

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Поррден фейк":

    поне отшумява, а животът тече. А за нас след месец и половина ми пиши пак. Тогава толкова заразени ще имаме само за ден!!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мишо

    18 2 Отговор
    Понеже съм тук, в Сингапур,
    от първо лице ще ви кажа: има само една разлика между България и тук. И тя е, че тук има държава и хората вярват в нея. Каквото се разпореди, се спазва стриктно. Вчера един си позволил да наруши забрана, хоп. ..отнеха му задграничния паспорт. И казват: За сега гражданството му не е отнето. ..За сега....
    Тук се пипа толкова компетентно, здраво и безапелационно, че няма как да не дойдат резултатите.
    И странно, няма соросоиди и джендъри...Как ли я карат без тях.
  • 15 Абе Факти като ги пишете тия работи

    4 4 Отговор
    мислители
    1.В Сингапур всичко си е забранено поначало.
    2.Град държава, остров с5 мил жители. Европа е континент. Какво ми сравнявате
  • 16 Абе Факти като ги пишете тия работи

    3 1 Отговор
    мислители
    1.В Сингапур всичко си е забранено поначало.
    2.Град държава, остров с5 мил жители. Европа е континент. Какво ми сравнявате
  • 17 ьььь

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "DW най-добрата медия":

    Така е, да. Няма ли дисциплина, няма справяне с проблема. В Китай ги критикуваха, че били груби, че разделяли семейства, че ги извличали и карантинирали,ама се вижда, че това даде резултат. Само за няколко седмици, макар че имат ясната картина от Китай как се развива и какво става, САЩ, Италия, Франция и Англия пламнаха и се нуждаят не от маски, а от хладилни ремаркета за труповете. От глупост и неуместно поведение. Джонсън щял да бори вируса с имунинтет. Тръмп парадираше колко чудесно се справяли, а не казва, че е съкратил целия щаб за борба с вирусни заплахи преди години, не последва също съветите на експертите в страната, които изготвят модел спрямо случващото се в Китай и изчисляват до дни как и кога ще се разрази в САЩ, мерките са пренебрегнати и сега резултата са пълни морги и лошото е, че са само в началото. В Италия и Испания падат по почти 1000 бройки дневно и то само от регистрираните болни. Не знам какви ги бръщолевиха, ама това е цифра.