ФАКТИ.БГ

Мистичното 40 - „пояс на смъртта“ или нов мит за коронавируса?

40 категорично е числото, белязало епидемията от COVID-19

Публикувана: 31 Март, 2020 09:58
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7604
Мистичното 40 - „пояс на смъртта“ или нов мит за коронавируса?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

40 категорично е числото, белязало епидемията от COVID-19. От коронавирус страдат най-много страните, разположени на 40 градуса географска ширина спрямо Екватора. Вирусът явно се чувства най-комфортно в тези климатични условия. Статистиката показва, че най-пострадали от коронавируса са страни и региони, които се намират на една ширина – 40 градуса.

Това са Ухан в Китай, Франция, Италия, Иран, Южна Корея, Япония, Сиатъл, Вашингтон и Ню Йорк в САЩ. Повечето заболели и починали са именно в тези страни и райони.

Разбира се, нужно е известно въображение, за да се свържат всички тези неща. Китайски сайт нарече мистичната връзка между географските райони „пояс на смъртта“. Свърза го с митовете за Бермудския триъгълник, японския аналог Морето на демоните, Вълшебната гора в САЩ, където не действа гравитацията, както е загадъчният район в долината на китайската река Яндзъ. Сайтът обаче е за развлекателни новини и теми и не претендира за научност на публикациите. Подчертаваме това, за да не ни подгонят властите, че плашим някого.

Поровихме около числото 40 и открихме много интересни неща.

Руският учен проф. Дмитрий Еделев направил анализ на заразените и починалите по възраст и установил, че мъжете на 40 (и нагоре) боледуват и се заразяват два пъти повече от останалите хора.

Невероятните неща не спират дотук. Първият признак за коронавирус е телесна температура 40 градуса, която продължава поне два-три дни. Тези 40 градуса се вдигат за 35-40 минути, констатира медицинското наблюдение.

Българският принос е схемата 60:40, която правителството предложи като помощ за бизнеса, който не уволнява служители. Не се прие добре, но числото 40 се настани и в тази формула…

40 е едно от най-знаковите числа в историята и религията.

Библейската нумерология е изучаването на числата в Библията. Две от най-често повтарящите се числа в Библията са 7 и 40.

40 в християнството има знаково присъствие. Символ е на мъченичество, послушничество, изпитание и смърт. В Светото Писание изразява периоди на пост, молитва, разкаяние, възможност за пречистване от греховете. В продължение на 40 дни Христос останал в пустинята на пост и молитва и не се поддал на изкушенията на Сатаната. От Великден до Възнесение Христово (Спасовден) са 40 дни. Те изразяват времето за неприкосновеност, за откъсване от света, за уединение и самота, за извършване на критични самоанализи. Според Стария Завет Мойсей прекарал 40 дни и нощи в Синайската планина, Великият Потоп продължил 40 дни и нощи, 40 дни се укривал пророк Илия. Според християнската религиозна обрядност 40 дни след смъртта на човек се прави помен, чете се заупокойна молитва, тъй като се смята, че тогава душата на мъртвия се отделя от земята, скъсва връзките си със земното и преходното, за да отиде на едно по-високо духовно ниво.

Особено значение на 40-те дни отвежда очевидно към Вавилон, където 40-дневният срок на изчезването на Плеядите от небосклона било време на дъждове, бури и наводнения и се смятало за опасно.

Римляните 40 дни държали пристигналите кораби в карантина и самата тази дума произхожда от „четиридесет“.

Израилтяните бродели в пустинята, водени от Моисей. Йона предупредил Ниневия, че наказанието ще ги порази след 40 дни.

40 дни минали между възкресението и възнесението на Исус.

Друго повтаряно число в Библията е 4, което е числото на сътворението: север, юг, изток, запад; четири сезона. Добавената нула според някои означава повтарянето на този цикъл до безкрай.

Храмовете на персите, татарите, в Баалбек, храмовете на друидите, храмът на Йезекиил имали четиридесет колони. В християнството 40 дни от Великден до Възнесение е период на неприкосновеност и време на правото на убежище.

В Египет 40 дни след смъртта отсъствал Озирис, това е време на пост.

В исляма 40 е число на изменение и смърт, но също на примирение и връщане към принципа.

Оказва се, че числото 40 не е свързано само с християнството, юдаизма и мюсюлманството. То присъства и в много фолклори по света (на английски, за лицемерен човек съществува израз - "човек с 40 лица"), вкл. календара на маите;свързано е също с много житейски въпроси - бременността трае 40 лунни седмици; родилката се "очиства" 40 дена след раждането; 40 се смята и се е смятало за край на младостта и започване на възрастния период при човека. Някога се е считало, че 40 е пределната човешка възраст. След Потопа средната възраст е била 120, което е 3х40 години.

Карантината при заразно заболяване е 40 дена.

Друго значение на числото 40 е използването му като синоним на "много", за продължителен период от време, дори на безкрайност.


40 дни Христос се бори с изкушенията на дявола...

Ето какво пише по повод Великия великденски пост Архимандрит доц. Павел Стефанов: „Великият пост продължава 40 дни до Възкресение Христово. По този начин ще вървим по стъпките на Спасителя, който пости 40 дни, преди да обяви Евангелието пред света. Преди Него Ной пребивава в ковчега 40 дни. Мойсей общува с Бога на Синай 40 дни. Израилтяните скитат в пустинята 40 години. Каква е сакралната символика на числото 40? Най-вероятно тя напомня 40-те седмици на бременността, преди да се роди новият живот. Всички тези 40 дни, седмици, години са подготовка за нещо ново. При Ной – нов свят, очистен от греха чрез потопа. При Мойсей – нов народ на завета. При израилтяните – нов живот в Обетованата земя. При Христос – раждане на новия Израил, който е освободен от греха, примирен с Бога и подчинен на закона на духа, а не на закона на плътта“.

Според старите народни вярвания, мъртвецът може да се превърне във вампир до 40 дни след погребението. Вампирът е нечист дух, душа на мъчител на народа, който броди нощем по пътищата до първи петли, напада и убива хората и пие кръвта им. Ако не бъде убит, постепенно се увълчва от кръвта, която е изпил, усилва се и може да излиза и през деня.

В празничния народен календар фигурира празникът Младенци. Той съвпада с деня, посветен на Св. 40 мъченици – 9 март. Навярно поради това, другото име на празника е „Свето четиресе” и той преминава под знака на символиката на числото 40, поела в себе си както езическите вярвания на нашия народ, така и много богатата християнска символика.

Православната църква празника Св. 40 мъченици като празник на четиридесетте войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения умират за своята вяра по време на преследванията на християните от имп. Лициний ( IV в.). Според старата християнска житиейна митология, светите 40 мъченици са били римски войници, които тайно изповядвали християнството. Техният полк е бил разположен в малоазиатския град Севастия. След като биват разкрити са подложени на жестоки мъчения. Загиват 40 войни. Православната църква по-късно ги канонизира. В българските религиозни вярвания – представата за 40-те светци войни се трансформира в младенци. Така сред старите българи празника е известен като младенци.

Празникът на Светите 40 мъченици от Севастия е навлязъл дълбоко в бита на българите. Той е бил особено почитан през Средновековието. За това говорят множеството домашни и чужди извори. Най-известния от тях е Търновската колона на цар Иван Асен ІІ ( 1218-1241г. ). В нея е отбелязана паметната победа на българския владетел при Клокотница. Там на 9.ІІІ. 1230 г. българският цар разбива войската на Епирския деспот Теодор Комнин.

В народните вярвания този ден е гранична зона, ден на преход, когато „слънцето се обръща към лято” и вече може да се сади, жъне и сее, когато животните и най-вече змиите излизат от леговищата си за нов живот, а момите сънуват за кого ще се оженят. Слъцето се обръща, време е за здраве, сеитба, разцъфтяване на живота във всичките му дейности.

Днес числото 40 се "настани" в темата за коронавируса. Може да е случайно съвпадение, но може и да не е. Казва ли ти някой?...

Източник: "Фрог нюз"

П.П. По коментарите на някои от от читателите си "Фрог нюз" картината. В казармата клетвата се дава на 40-я ден. Една от най-популярните приказки на Шехерезада е за Али Баба и 40-те разбойника (40-те министри).

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
JWP
1 Отговор
Изключително тъпа статия. Излагате се "Факти", много ниско ниво на журналистика!

Коментиран от #4, #28


Оценка:
-15 +40

2
Този коментар е премахнат от модератор
фактология
3 Отговор
Ей тая карантина какво ли не прави.Да си стоиш в къщи и да публикуваш поредната фантазия.Какво остава за такива като мен без фантазия.

Оценка:
-2 +21

Е защо
4 Отговор

До коментар #1 от "JWP":


забавно е.

Оценка:
-4 +16

Пища Хуфнагел
5 Отговор
Дрън-дрън , та пляс !

Коментиран от #8


Оценка:
-7 +7

Шекспир
6 Отговор
Али Баба е имал 40разбоиника.Това важи и за нас.Нашите са 240 или 6×40

Оценка:
-0 +66

Любопитно
7 Отговор
наблюдение. Научих доста за числото 40. Добър материал. Доколко може да се върже с новия вирус е отделен въпрос.

Оценка:
-1 +28

8
Този коментар е премахнат от модератор
астролог
9 Отговор
Пълни глупости тарталясвате. Открита е връзка, че в страните правещи задължителна БЦЖ ваксина смъртността и заразяването от коронавурус е доста по-малка.

Сега звездите ще почнат да говорят на всеки скучаещ журналист.

Оценка:
-5 +9

Анонимен
10 Отговор
А у нас шайката от 40 главанаци ли е?

Оценка:
-1 +11

Хост
11 Отговор
Защо едни о същи факти ги разказвате два, три пъти с различни думи? Това да не е нов стил в джурналистиката? Не ви е първи път, вярвям няма да е за последно. Нещо като разказ за малоумници .... в смисъл: разказваме два пъти с различни думи, щото не можем да открием разликата до три. Еми, честито нови джурналя!

Коментиран от #20


Оценка:
-2 +5

Главната мутра предложи държавна помощ
12 Отговор
на по-малките мутри от търговията и туризма. Здравеопазването да духа супата. Само че мутрафоните може да гризнат дръвцето преди кесията.

Оценка:
-1 +10

Лора
13 Отговор
Не е шега тази работа ,има нещо много страшно ..!!

Оценка:
-1 +6

Неизвестен
14 Отговор
2020г 20+20=40 Пак интересно.Има нещо вярно.

Оценка:
-1 +12

знаещ
15 Отговор
2020 г също е 40, а и високосна- годините с най много бедствия и смърт в човешката нова история.

Оценка:
-1 +7

16
Този коментар е премахнат от модератор
И тиквата има 40 острова
17 Отговор
И 40 милиарда😂😂😂😂😂тва е наи верно от целата статия

Оценка:
-1 +7

fattass
18 Отговор
Всички, които имат повече от 40 органа или по - дълги от40 (звездите не ми говорят ясно), ще преодолеят или преобладаят или само обладаят коронавирОса !!!
Казах по 3.14 !

Оценка:
-1 +2

19
Този коментар е премахнат от модератор
Ужаст
20 Отговор

До коментар #11 от "Хост":


Не подозирах че интернет сайтовете са журналистика

Оценка:
-0 +4

Чичо Скруч
21 Отговор
не споменахте за дълг от 40 милиарда

Оценка:
-2 +5

Матракчи
22 Отговор
Автора е пропуснал да добави и Б-я която е на 40 градуса от екватора.

Оценка:
-0 +4

Ники
23 Отговор
Ясно .. автора е въздържател ... иначе щеше да знае , че масовата превенция срещу вируси е също 40 градусова :))

Оценка:
-0 +9

кофа
24 Отговор
На то по научному му казват бабини деветини.

Оценка:
-0 +3

ФАЛШИВА ГЕРБЕРСКА НОВИНА
25 Отговор
САМОЛЕТА КОЙТО Е ПРЪСКАЛ С КОРОНО ВИРУС Е ЛЕТЯЛ ПО 40 Я МЕРЕДИАН ОТ ХАВАЙ НА ЗАПАД И КАЦНАЛ НАЙ НАКРАЯ КАТО СВЪРШИЛ ЗАРАЗАТА В СИЯТЪЛ, МАЙ Е НЯМАЛО ПИЛОТ И Е БИЛ НА АВТОПИЛОТ. АЕРОЗОЛНИЯ АГЕНТ Е БИЛ В МНОГО СМЪРТОНОСНА КОНЦЕНТРАЦИЯ И САМОЛЕТА Е УНИЩОЖЕН.

Оценка:
-2 +2

ИМПЕРИАЛИСТ
26 Отговор
Чoвeкът нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги. Cрeщу вируc кoйтo нитo гo виждaш, нитo имa вaкcинa нaй-дoбрoтo прoтивoдeйcтвиe e ecтecтвeният имунитeт... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
"Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

Коментиран от #29


Оценка:
-0 +5

никой
27 Отговор
Ами годината е 20 +20 =40.
Време е остарялото да напусне мисленето ...дали само него ?

Оценка:
-0 +0

никой
28 Отговор

До коментар #1 от "JWP":


Самия коментар класира коментиращия -нивото където се постави!

Оценка:
-0 +0

никой
29 Отговор

До коментар #26 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Имаш оценка Отличен от Еволюцията. Няма Ж И В О Т на всяка цена!

Затова и популацията Човечество се изроди до най нисши форми на
Егото.А Космическите закони въвеждат Хармонията.

Оценка:
-0 +0

HohoBoho
30 Отговор
Пропуснал е Али Баба и 40-те разбойника. :)

Оценка:
-0 +0

HohoBoho
31 Отговор
Сори! Не видях, че това го е написал и Шекспир /от форума/, ама е прав!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Ангел Джамбазки
Евродепутатът Ангел Джамбазки коментира протестите в Гърция
Македония е българска и гърците нямат основания за протести"

Още бисери
ТОП 5