Last news in Fakti

31 Март, 2020 21:00 3 377 32

Шанс за българите да станат общество. Казва се „коронавирус“

  • българия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Кризата с Ковид-19 може да се окаже лакмус за естествената нужда на човека да бъде част от общност, която го защитава и подкрепя

Шанс за българите да станат общество. Казва се „коронавирус“ - 1
Снимка: БГНЕС

Кризата с коронавируса може да се окаже лакмус за естествената нужда на човека да бъде част от общност, която го защитава и подкрепя. Точно това се случва в България, твърди Александър Детев.


Кризата, която отприщи новият коронавирус, е небивала. Дори в България тя подтиква хората към неочаквани мобилизации: Народното събрание единодушно одобри извънредното положение, а хората масово наизлязоха по прозорци и балкони, за да благодарят на медицинските служители за работата и всеотдайността им към обществото. Българите ръкопляскат на лекарите, които довчера оплюваха, а социологическите проучвания показват, че медиците и учителите се радват на почти универсална подкрепа.

Съвсем доскоро консенсусът в българската обществена тъкан изглеждаше като химера, а поляризацията и хроническото разделяне на обществото сякаш бяха закон божи. Днес това статукво сякаш се пропуква: “апатичният българин” събра над 5 милиона лева дарения за борба срещу коронавируса и макар че политическите противоборства не са съвсем заглъхнали, все повече гласове призовават да се подкрепи правителството и кризисният щаб, ръководен от обединителната фигура на професор Мутафчийски.

Кризата с коронавируса може да се окаже лакмус за естествената нужда на човека да бъде част от общност, която го защитава и подкрепя. А световната борба срещу пандемията - да има оздравителен ефект върху способността на обществото да общува политически и да се обединява по идеалния начин, описан от многобройни философи и социолози.

Човекът живее в общности

Според Аристотел, в своето естествено състояние човекът е “социално животно”, което се стреми към живот в общност. Всеки, който не е в състояние да бъде част от общността, става “звяр или бог”, смята древногръцкият философ. Ако приемем думите на Аристотел, може да си обясним защо в критични моменти хората търсят по-силна идентификация с общността. Или по-просто казано: защо ръкопляскат в синхрон по балконите и споделят свои детски снимки в социалните мрежи.

Общата заплаха обединява

Когато се появи обща заплаха, тъкмо консолидацията е най-естествената, импулсивна и спонтанна реакция. В своята теория за функциите на социалния конфликт, социологът Луис Козер казва, че конфликтът е форма на социализация. Той служи за създаване и поддържане на групови идентичности. Особеното в настоящата ситуация: конфликтът се води не между различни групи в обществото, а между хората и болестта. Въпреки това виждаме достатъчно признаци, че той изпълнява подобна функция и подсилва груповото съзнание.

Противопоставянето: "ние” срещу “болестта”

В своята теория за абекта, Юлия Кръстева пише, че именно смъртта е провокатор на най-първичните реакции на страх и погнуса у човека. Кръстева смята, че това се дължи на порива на живия да се дистанцира от смъртта.

Чрез дистанцията ние градим и главното си средство за комуникация - езика. Според швейцарския езиковид Фердинанд дьо Сосюр, тъкмо опозицията е в основата на изграждането му. Така например думата или знакът “ние” придобива своето значение, защото е нещо противоположно на “вие”. Редица философи твърдят, че тази формула за определяне на смисъл далеч не е само лингвистична. Да вземем пресния пример: Вирусът, заразата и настоящата криза са антипод на нас самите – на здравите, работещите, пътуващите. Ние се чувстваме като „ние" – здравите, работещите, пътуващите, които са в конфликт с онова насреща – вируса и болестта. И ако отново се позовем на на Козер: този конфликт помага на обществото ни да се консолидира и стабилизира.

Коронавирусът е шанс за едно по-свързано общество

Споменатите теории ни подсказват, че е напълно логично и присъщо на хората в последните дни да се стремят към активно си участие в общността. Особено когато са изправени пред смъртоносната заплаха, която която нахлува навсякъде с невидимите, смъртоносни вируси. Това е шанс и възможност да постигнем консенсус и свързаност, отиващи далеч отвъд демонстрациите на благодарност към медиците - която те несъмнено заслужават.

Все още не знаем колко страшно настоящата криза ще удари икономиката. Но въпреки или точно заради задаващата се тежка рецесия и стопанска криза, фрагментираните и разпарчетосани до вчера общества могат да оздравеят благодарение на една доскоро неочаквана инжекция солидарност.

Както казват англичаните: „Всеки буреносен облак има сребърни ръбчета."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много обединява

    35 5 Отговор
    всеки гледа себе си да изкупи аптеки и магазини другите кучета ги яли.
  • 2 Фен

    49 3 Отговор
    Корона вирусът е шансът на света да се отърве от Сорос и Дойче веле!
  • 3 русенец

    31 5 Отговор
    От Дойче Веле отдавна не са в час. Нямам представа кой ви финансира, но поне за мен вече не ставате като надежден източник на информация.

    Коментиран от #23

  • 4 Behemoth

    30 4 Отговор
    Глупости! Такива кризи водят до разпад на обществата....американците се въоражават....ако това не мине за няколко месеца идва глада ...след глада идват тълпите...и края на цивилизацията....добре ,че вируса не превръща хората в зомбита дето гонят здравите да ги изядат ...гледал съм такива филми... хахахххххх
  • 5 Шанс СОЦИАЛИЗМА да победи

    15 7 Отговор
    ИМПЕРСКИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ. СОЦИАЛИЗЪМ - МИР, ДОБРОТА, ЧОВЕЧНОСТ.
  • 6 Защо не

    17 3 Отговор
    С такава подкрепа се ползваме учителите, че зарязах всичко и ей ме на отново на гурбет... По-добре да чистя с метлата, отколкото да преподавам... Веерно. Мазохист съм си да ви кажа...
  • 7 МИР и СОЦИАЛИЗЪМ

    13 1 Отговор
    ЧОВЕЩИНА.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Активист на БКП

    24 6 Отговор
    Ще се върне социализма,какво толкова ! Селяните от София ще се върнат на село и ще произвеждат плодове и зеленчуци,месо,масло и сирене...

    Коментиран от #20, #24

  • 10 Ръмпези

    23 4 Отговор
    ЩОМ КОРОНА ВИРУСЪТ НИ Е ШАНС ДА СТАНЕМЕ ОБЩЕСТВОТО ЖАЛНА НИ МАЙКА.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вззззььь

    24 3 Отговор
    От освобождението България се управлява от лакоми ненаситни, злобни и некадърници. Комплексари със самочувствие, а всъщност подлоги на всеки англосаксонски новоизлюпенитен господар!
  • 13 Защо не

    10 1 Отговор
    Коронавируса напоследък го разглеждам, като някакъв имунитет на земята... Разрежда обществото и поразените хора в големия си процент са една или две определени групи. Не че се радвам от това, но просто е факт...
  • 14 черна станция

    16 2 Отговор
    Явно от скука покрай карантината сте потърсили разтуха в писането на разни врели некипели. Консолидация около това правителство и кризисния му щаб е пълна глупост . Ако хората получат усещане за принадлежност към общество първата им работа ще е да се отърват от това ''управление''. Прилагателните ще си ги спестя.
  • 15 Кой68

    5 1 Отговор
    Нада ли.....🤔🤔🤔
  • 16 Плеен да гее

    9 7 Отговор
    Хахахахааа....българин и общество..ай стига бе....ша пукна от смех....нищо не става от тия мишки и тЕ това си е. Общество..хахахаха
  • 17 Гост

    18 3 Отговор
    Да, имаме шанс, но не коронавируса ни обединява, а гневът и желанието да се отървем от Деспот Борисов!
  • 18 Какво общество сме?

    8 1 Отговор
    Вируса убива хората, да сте чули в катуна някое животно да е умряло? Е какво общество от животни и хора, и една заплаха която убива само еволюционно по-развитите!? Това не е общество с обща заплаха!
  • 19 Притча

    11 0 Отговор
    Някой друг народ да има "Орел и рак и щука"? Не covid-19, а дубъл covid-19 пак няма да е достатъчно. Има ли ГЕРБ. БСП, ТКЗС ПАТРИОТИ и други дтребулии - НА ВЪРБА
  • 20 Какво по хубаво от това

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Активист на БКП":

    Храна чиста за БГ от БГ, сигурност, мир и любов без САЩ, море, почивки и т. н.
  • 21 Факт

    15 3 Отговор
    Няма шанс. При нас българите доминира завистта и злобата. Съседа ще ми надраска колата защото е по-хубава от неговата или ще ми прати общината защото правя ремонт на жилище като неговото и става по-хубаво. От такава пасмина нищо няма да излезе и още след две поколения най-много нито ще има българи нито България.

    Коментиран от #26

  • 22 Глупости

    10 0 Отговор
    От прайд,нация не става. Вижте кой си избира за управник и си правете извода.
  • 23 тодоров

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Напълно прав си. Факти е бизнес партньор на DW. Каквито коментарите на DW, такива и на ФАКТИ - нескопосани. Сигурен съм, че дори не знаят коя е Юлия Кръстева - нещо като "българакия" опаковач Кристо, но само че с рокля.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Юлиан

    15 0 Отговор
    От сега още, собственице на частен бизнес, казват на работниците, че като мине вируса ще ги наемат пак, но с още по-ниски заплати,че криза било. Как това е сплотяване? Колко истини ви трябват, че да се признае официално-малцинствата в Европа не могат да бъдат приобщени към начина ни на живот. Всичко е лицемерие и използване.

    Коментиран от #32

  • 26 Шляп

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    Класически българин:Откак се е нанесъл прави ремонти вкъщи, кърти,дрънчи,чука и трака безспир.Изправил е на нокти целия вход,кокошките на съседа отгоре вече спрели да носят,тия отдолу не могат да си чуят чалгията от 500 ватовите колони,друг съсед пък не смее да си изхвърли спокойно болкука през балкона,защото другите постоянно висят по терасите и гледат,понеже вкъщи се не трае от данданията,абе изобщо работата опира до общината.Пращат му инспектори да го глобяват,нашият им вика "Абе какъв шум бе,завиждат просто селяндурите,че си правя апартамента по-хубав от техния и гледат само как да ми правят сечено,ама дорде не стане тъй как съм го намислил,няма да се спра,да пукнат от яд дано,ха бегайте оттука сега,че пускам кучето"

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Плеен да гее

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Шляп":

    Ами да, точно както си го описал...и от тия мишки общество щяло да става...смеееех....ма много смеееех.....нема как от цървули, дето гледат само как да напълнят тоалетната чиния да направиш общество...ако имаше такова, досега тикви, костовци, разните му там оправячи за 800 дни да са доживотно в панделата...иначе тука са големи юначаги, ама от два шамра са на жените под полите...даеааа нещастниците
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 кратун

    5 0 Отговор
    общност с комунист никога, хаха, да ги разчисти короната дано .....
  • 31 националист

    0 0 Отговор
    дА стане народ а не някаквоа си общество. Защо се срамувате да кажете народ а заменята с разни тъпи ефинизми....страх ви е да не ви обвинят в национализъм ли либералкомунистчета
  • 32 тариката

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Юлиан":

    по ниска от минималната ли ???