Last news in Fakti

1 Април, 2020 10:00 4 270 33

За коронавируса, човешката кръв и свободата на словото

  • маска-
  • коронавирус-
  • мерки

Такава забрана за разходки в паркове и сред природата няма в други страни

Прокуратурата обвини Костадин Костадинов за всяване на смут и безпокойство при извънредно положение. И му наложи гаранция от 20,000 лв.

Ето обвинението:

"Софийска районна прокуратура се самосезира по повод изявления на К.К., лидер на политическа партия, будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната извънредно положение, във връзка с пандемията от коронавирус Covid-19.

В телевизионно предаване К. твърдял, че въведените противоепидемични мерки от здравните власти са „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“.

Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

Какво става със свободата на словото? Смут по- скоро внесе обявяването без подготовка на "Извънредно положение" и населението изпадна в паника и се втурна да изпразва аптеките и магазините. Костадинов е изразил мнение, той така възприема мерките и това е негово право. И мнението му не се отличава кой знае колко от това на бившия главен епидемиолог на Швеция и сегашен консултант на шведската Агенция по обществено здравеопазване Йохан Гизеке, който заяви, че другите европейски страни са взели "политически, необмислени мерки", вместо такива, които са продиктувани от науката. И ако погледнем трезво, не са ли приети у нас такива не добре обмислени марки, като забрана за разходки в парковете и на Витоша. Какво ще се случи, ако човек се разходи из парка и седне да почине на пейка? Или ако излезе сам или със съпругата си на Витоша? Ами ако поиска да излезе на Люлин, Лозенската планина или на Стара планина - с кола е на половин час път и места за усамотена разходка- колкото щеш. Такава забрана за разходки в паркове и сред природата няма в други страни. Министърът на здравеопазването издаде преди дни нареждане (което се видя принуден да отмени и модифицира) задължително навън да се носят маски. И ако някой се беше изказал публично веднага след издаването на заповедта му, че тази мярка е необмислена, а и безполезна, защото е всепризнат факт, че маските може да са разумни в метро, автобус или самолет, където хората често буквално си дишат в лицата, но когато си на улицата те са ненужни, следваше ли прокуратурата да е повдигнала незабавно обвинение срещу такъв човек за внасяне на смут? Маските затрудняват дишането и по телевизията показаха как самият наш премиер си я слага, но под носа, за да може да диша или направо я сваля, като иска да каже нещо.

И още един пример, премиерът се похвали, че България първа между всички страни е взела мерки в борбата против коронавируса и нашите мерки били най-добри в Европа. Ако обаче някой заяви публично, че това не е така, и че сме изостанали от другите страни, следва неминуемо прокуратурата да му повдигне обвинение за внасяне на смут и предизвикване на паника, така ли? А фактите показват, че по отношение на една от най-важните мерки сме значително назад.

Докато у нас след спорове за бързи и бавни тестове и за необходимостта от масови тестове, сега се тестват 1000- 1200 души на ден, в Англия вече успяват да тестват до 10,000 на ден, до две седмици ще тестват 25,000 на ден и планират да тестват цялото население, а в Германия тестват по 65,000 души на ден, а Исландия е вече на първо място в света по масовост на тестовите изследвания. Снабдили са се навреме, а ние тепърва ще купуваме около един милион теста, и също от Китай маски и респиратори за близо 2 млн. лева. А според Борисов ние сме изпреварили в мерките и Германия - Меркел му се обадила лично и го похвалила, как сме се сетили първи да преустроихме нашата индустрия са ушиване на предпазни облекла, че и Австрия, където не са се сетили да си ушият навреме такива и австрийския премиер Курц го попитал може ли България да достави им защитни облекла.

По обвинението срещу Костадинов за Държавния резерв: А Корнелия Нинова няколко пъти пита в парламента какво е положението с Държавния резерв и не получи отговор, а и излезе и информация, че са разпродадени преди кризата с коронавируса медицински артикули от резерва, може и поостарели и с изтекъл срок, но все още годни за употреба. Може и резерва да не опоскан, както твърди Костадинов, но няма ли право той да се съмнява, след като питанията в парламента по този въпрос не получиха отговор? И защо е тази гаранция от 20,000 лева- за да не избяга в чужбина? Не, гаранцията е наказателна, сега той трябва да търси тази голяма сума, за да не лежи в ареста.

И на този фон Факти.бг. изнесе следната информация за незаконна търговия с кръв пред Националния кръвен център. За нaглo oтнoшeниe нa дилъритe прeд cгрaдaтa. За това, че за чeрния пaзaр нa кръв ce знae oт гoдини, но въпрeки тoвa, чoвeшкият живoт прoдължaвa дa ce измeрвa в някoлкo бaнки кръв и някoлкo cтoтин лeвa. Но нищо не е направено дасега да се пресечем тази незаконна търговия.

Да се е самосезирала досега през годините прокуратурата за тази фрапираща, отвратителна практика? Вместо да подгони дилърите на кръв в София и други областни градове, тя се се е нацелила на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за негово изказване. Което може да внесе страх сред журналисти и общественици, да си мерят приказките, да не би ако са твърде критични, да бъдат обвинени в поднасяне на фалшиви новини и всяване на смут с неверни твърдения. И да попаднат в ареста и изправени пред съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 зачуден

    11 80 Отговор
    Аз пък се чудя ,ако Костя Копейкин беше направил подобно "изявление" в студиото на някоя руска телевизия - какво ли щеше да го сполети ?! Сигурно - екскурзия (до хубав курорт зад полярният кръг) за десетина години,

    Коментиран от #15, #16, #29

  • 3 Коректен

    59 8 Отговор
    За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.
    НАМЕРЕТЕ ПЕСТИЦИД ЗА КАЛИНКИ МОЛЯ.
  • 4 Анонимен

    66 5 Отговор
    Власта си търси изкупителни жертви
  • 5 Жиглов

    9 69 Отговор
    Колкото и да се опитва (някой) да изкара Копейкович (едва ли не) дисидент ,политически преследван и "съвестта" на нацията ,всички добре знаем ,че човечето е едно платено протестърче на заРплата към БСП и посолството на РФ. Опитите да се вдига шум около него са безсмислени ,тъй като смехотворните му напъни ,предизвикват само насмешка.

    Коментиран от #7

  • 6 Мислещ

    57 7 Отговор
    Уха, осъден за "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната" изказвания, насочени категорично именно срещу "будещи неоснователна тревога у гражданите в условията на обявеното на територията на страната" действия и изказвания. Кога ще арестуват мутафчийски и останалите тикви за всяване на смут? А здравния (уж) министър?
  • 7 Мислещ

    53 3 Отговор

    До коментар #5 от "Жиглов":

    Аха, това било значи. Не е важно нкакво казва, а че не е от "нашите". Колко "неочаквано"
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ботев

    43 1 Отговор
    Кога (ли! прокуратурата ще се само сезира да провери доходите на всички персони, които се движат с лична охрана. Това според мен е косвено доказателство за нечисти доходи. Иначе защо се ограждат с охрана??? Сигурен съм, че всичко им е ясно, но как да наредят проверка на самите себе си, а...
  • 10 666

    32 1 Отговор
    имаше и една съдийка със същото публично твърдение за резерва ,ама за нея нищо,беше в предаването на Диков
  • 11 ФАКТ

    26 4 Отговор
    Манипулирането на вота и триенето на мнения ,с нищо не променят фактите ,другари от ФАКТИ ,с нищо.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ел Греко

    14 3 Отговор

    До коментар #11 от "ФАКТ":

    Ааа...и тия ще станат клиенти на гешефтурата, Ако и да му лижат сега топките на каскета...
  • 14 ГОСТ

    7 5 Отговор
    Още един с каскет..абе друго си е да си от каскетурата..
  • 15 Пако

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "зачуден":

    Понеже си по-бавничък в разсъжденията си,
    нека да ти помогна малко.
    За разлика от неадекватните разпоредби на
    нашите управляващи,в Русия такива разпоредби
    не се налагат.
    Ако не си ме разбрал,да ти го напиша пак,след
    10минути,дано да включиш за какво иде реч
  • 16 Глупако

    25 1 Отговор

    До коментар #2 от "зачуден":

    в студията на руските телевизии се говорят къде-къде по-откровени неща. То туй да не е Тиквостан?

    Коментиран от #18

  • 17 Робот

    29 2 Отговор
    Политическа разправа с лидера на "Възраждане"!!! Дори не си правят труда да го опровергаят, а директно в ареста! Демокрация по време на чума.

    Коментиран от #19

  • 18 российский посоль

    1 17 Отговор

    До коментар #16 от "Глупако":

    Браво ! Агитация и пропаганда - това е нашето оръжие срещу капитализЪма. Молодец !

    Коментиран от #22

  • 19 не нам

    2 27 Отговор

    До коментар #17 от "Робот":

    За да има "политическа разправа" ,трябва да има и полтическа фигура ( с която да се "разправят") ,но тук - такава няма. Има едно жалко ,платено ,професионално протестърче ,което срещу заплащане ще оплюе и майка си ,така че - не на нас тези (претоплени) манджи (от руската кухня) ,не на нас.
  • 20 Наблюдател

    31 1 Отговор
    Удоволствие е да гледаш как соросоидната гербаджийска паплач се гърчи и яростно се опитва да се съпротивлява. Излишно е вече господа, разкрити сте и вие, и лидера ви. Знам, че сте озлобени, защото скоро ще загубите властта, а това ще доведе и до други неприятни за вас последствия. Рано или късно всеки плаща за постъпките си, няма да има милост за националните предатели. Хора като Костадин Костадинов вече не са сами. Колкото и помия да изливате върху тях, правото и народа са на тяхна страна. В паниката си започнахте да правите глупост, след глупост. Обратното броене за вас започна, милост няма да има!
  • 21 Пак добре

    24 1 Отговор
    Че гербаджииските драскачи намаляха и не са толко празнословни колкото бяха. Сега като че ли останаха само капитаните им. Ех криза и за властта дойде? Нема май и за драскачите.

    Коментиран от #32

  • 22 бълхарский сополь

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "российский посоль":

    дерзай, лижи(ама не забравяй оглавника, дето ти го нахлузиха) :)))
  • 23 смешни страшки

    1 25 Отговор
    Бре ,бре ,бре ! Как пък всички Иво Прокопиеви ,Огнян Доневи ,Цветан Василеви и русколюбиви сайтове ИЗВЕДНЪЖ се сетиха за К,Константинов и за файтонджийската му "партия" Възраждане ?! Дали пък ... тази "загриженост" не е свързана с факта ,че на Прокопиев му запорираха всичко (което успя да открадне от нас) ,на Донев му се клатят краката а па на Цв. Василев му изгоряха всички смешни страшки ( закона РИКО ,закона МАГНИТСКИ и пр. и пр.) и всичко което беше награбил - сега държавата ще си го вземе. ПП. За РФ е ясно - няма пари (петрола е свръх евтин) ,НАТО стегна възела на вратовръзката около руското вратле ,Сирия е провал ,а Венецуела - още по голям .
  • 24 фактология

    34 1 Отговор
    Като чета част от коментарите ви ми се изправят косите.Не съм привърженик нито на Костадин-пиарът, нито на Боко.Тук иде реч за свобода на словото,което се оказва, че не е,защото днес ще е Костадинов, а утре ще си ти.Къде отиде великата демокрация?? Няма я.Диктатурата така започва.Сега сме в 1-ви стадии,а на втория ще се чудите от къде ще вземете пари хляб да си купите.
  • 25 Събудете се!

    17 1 Отговор
    Ето за тези истини ще бъде съден д-р К.Костадинов. Мислещите от нас ще си дадат сметка дали е прав или не. https://m.youtube.com/watch?v=kO4K1AmhwjI
  • 26 Кубаноид Кастро

    4 9 Отговор
    Е,малко Гуцанов,малко Американската фондация и ей гу дей,двайси хилки.Кучките на Гуцанов са ценни,дигат много шум хахааа...ся гледайте как се създават медийни герои хахааа

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Възмутен

    15 2 Отговор

    До коментар #26 от "Кубаноид Кастро":

    Ти каква тъпотия каза, сам не си даваш сметка! Ако такива като Гуцанов или американската фондация стояха зад този човек, никой нямаше с пръст да го пипне. Нали знаеш, че под ударите на прокуратурата у нас попадат само тези, които нямат чадър над себе си! Много хора плюят по Герб, но К.Костадинов е първият, срещу когото се използват такива мерки. Борисов се страхува от него, защото нито може да го вкара в общата схема на източване на пари, там където са ГЕРБ, БСП и т.нар. Патриоти, нито може да намери сериозни компромати срещу него. Страхът на Тиквата от една истинска опозиция е голям, хората които се опитват да отворят очите на народа трябва да бъдат стъпкани за назидание на всички, които се опитват да надигнат глава. Нищо, и по-умни диктатори от Б.Б са свършвали зле.
  • 28 БирникЪ

    13 1 Отговор
    По тази логика Каскета трябва немедленно да арестува Пунта Мара, Владко Бездомни и генерал Муфтаджийски!
    Причина? Ами - публична дезинформация, откровени лъжи на едро, и всяване на паника.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.