Last news in Fakti

1 Април, 2020 23:00 6 236 21

Коронавирус: Да вярваме ли, че опасността в Ухан е отминала?

  • ухан-
  • китай-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • карантина

Мнозина подозират Пекин, че е загрижен повече за икономиката, отколкото за здравето на хората

Коронавирус: Да вярваме ли, че опасността в Ухан е отминала? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Миналата седмица китайското правителство обяви край на строгите ограничения за придвижване в Ухан. Градският транспорт работи отново, но след наложената над двумесечна забрана за излизане завръщането към нормалността се оказва не много лесно за жителите на града. А и не всички са убедени, че заплахата е отминала. „Преди излизах с удоволствие в края на седмицата с приятели на кино или другаде. Но докато епидемията не е приключила със сигурност, предпочитам да си остана вкъщи“, споделя пред ДВ Бен, жител на Ухан.

Скептицизъм

Това не е истинското му име. Той и неговият съгражданин Ерик, чието име също е променено, са със смесени чувства относно предприетите от властите мерки. „Блокадите и забраните за придвижване бяха необходими за обуздаването на епидемията. Но правителството не създаде механизъм, с който да отвърне на потребностите на хората в тази екстремна ситуация. Те трябваше сами да потърсят помощ.“

Ерик си спомня добре как членове на едно и също семейство са били разделяни според симптомите и възрастта им, докато били лекувани. В тази връзка той казва, че в началото на кризата правителството напълно е игнорирало правата на жителите на Ухан. От друга страна правителството е действало последователно – доброволци и държавни служители били мобилизирани, за да контролират домакинствата по телефона или да проверяват дали се спазва забраната за излизане. В същото време те поели снабдяването на блокираните в домовете си хора с лекарства и продукти от първа необходимост. "Тези местни помощници ни помогнаха решително да се справим с кризата", допълва Ерик, който е инженер по професия и глава на семейство.

Пирова победа над вируса?

Ръководството в Пекин се хвали, че е удържало „победа“ над епидемията. Но на жителите на Ухан не им е до празнуване. „Сега би трябвало да се обмислят грешките, направени от правителството в последните два месеца и половина, да се изследват причините за епидемията и да бъде създаден по-добър механизъм за превенция“, смята Бен.

В последните дни по официални данни няма нито един случай на нова зараза в провинция Хубей, където се намира Ухан. Но местните жители се питат дали това отговаря на действителността. Ерик казва, че повечето хора в Ухан, включително поддръжниците на правителството, не вярват на официалните данни. Той и много от неговите познати са убедени, че нови случаи не се обявяват само за да не се възпира икономиката. Все още имало съобщения за нови случаи в Ухан, включително за пациенти с положителни проби, които обаче вече са пуснати от болниците.

Но от достоверността на официалните данни зависи много – не на последно място и доверието в китайското правителство, убеден е Бен. „Хората имат нужда от достоверна информация, за да могат да оценят рисковете. Какво ще стане, ако се стигне до нов епидемиологичен взрив в Ухан? Този въпрос тревожи мнозина, докато в същото време правителството настоява отново да се върнем на работните си места“, казва той.

Автор: Уилям Янг


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    23 10 Отговор
    Какъв е тоя пелерастко-либерастки пасквил!?Да не е препечатка от Прокопиевия отпадък "Дневникъ"?
  • 2 Мефистофел

    19 15 Отговор
    Безмислено писание, а между другото Борисов е тъпа и арогантна мутра.
  • 3 Активист на БКП

    27 9 Отговор
    Здраво плашите народа,което означава,че в България яко се краде в момента! Отвличате вниманието

    Коментиран от #14

  • 4 Така

    29 9 Отговор
    Китай крие информация за реалния брой загинали и заразени. Преди час четох в една испанска и една немска медия, че реалния брой загинали не в
    са 3,300 а 40000.Незнам на кого да вярвам, но съм сигурен че Китай не казва всичко. Все па
    к на комунист не юожеш да имаш вяра!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така":

    Здрасти
  • 6 Ами да

    30 0 Отговор

    До коментар #4 от "Така":

    За 3-4000 души Китай дали ще се юрне да строи 2 нови болници за 12 дни?!?! Ясно е, че смъртността е била по- голяма и Китай крие данни.

    Коментиран от #11

  • 7 реалиста

    20 3 Отговор
    не разбира се
    на комунисти никаква вяра

    Коментиран от #18

  • 8 Неразбиращ

    7 10 Отговор
    Хора,четете някакъв пасквил и след това го подкрепяте,а главен аргумент ее били комунисти.ами не ползвайте китайските маски като дойдът.или тогава ще сте първи и ще забравите комунистите
  • 9 Селянина с колелото

    7 5 Отговор
    Вервайте...вейрвайте.....те май не са 4000 починали защото на ден траурните агенции са разкарвали по 500 урни на хората.....като сложим още една 0 и 40 000 станаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 666

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ами да":

    Едва ли се строят болници за умрелите,по скоро са пресметнали , че новите ще излезнат по - евтино от преустройство на съществуващите.
  • 12 Ю Кортес

    18 3 Отговор
    Официалните данни от Китай са пълен фалш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ааая

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Активист на БКП":

    Никой не плаши. В Китай си има вирус. 2000000 сим карти за закрила мобилните оператори, което явно има друго обяснение за цифрата на починалите китайци през последните 6 месеца
  • 15 Путин предаде богу дух

    7 3 Отговор
    В Китай починалите обикновено са кремират , а много провинции насърчават хората да погребват урните под дървета, да изсипват пепелта в морето, в противен случай гробищата трябва да са големи колкото мегаполисите, а земята там е твърде скъпа
    Но списание Caixin, известно с разследващата си журналистика, публикува снимки на редици с урни пред големите погребални агенции в Ухан, които са твърде дълги за събиране на праха от 2535 мъртви, докладвани от властите.
    Общо осемте погребални агенции започнаха да доставят на близките по 3500 урни на ден от 23 март, като целта е да приключат работата на 3 април и да позволят на оцелелите да почетатт Qingming достойно. Дванадесет дни, по 3500 урни, това прави 42 000, изчислява Radio Free Asia.
  • 16 Кучеяд Панголинов Прилепов

    11 4 Отговор
    Републиканците в американския сенат призовават за глобално разследване на опасната дезинформационната кампания на Китай по повод корона вирус. Надяваме се да не пропуснат и Голямта Северна Koчина Московия, която от векове залива света с потоп от лъжи, всява омраза, раздухва ненавист, сее мъка и жъне смърт!
  • 17 Свински пирус

    2 0 Отговор
    18 януари 2020 18:38
    51-годишен мъж от село Борино почина в болницата в Смолян

    Първа жертва на свинския грип в България за сезона. Почина един от пациентите със свински грип в Смолян, съобщи БТА.

    Първата жертва на грипния щам H1N1 в областта е 51-годишен мъж от село Борино, починал в болницата от тежки белодробни усложнения.

    ГРИП В ПЕТ ГРАДА: Наближава ли епидемия?

    Пациентът постъпи в МБАЛ- Смолян в тежко състояние с вирусна пневмония и в продължение на дни беше на командно дишане. Изследвания в референтна лаборатория потвърдиха, че става дума за щама H1N1, известен като свински грип. Още два доказани случая на свински грип са регистрирани в смолянската болница - 7-годишно дете, което оздравя и 37-годишна жена.

    Според лекари от МБАЛ - Смолян, пациентът е починал от усложнения от заболяването.
  • 18 someone

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "реалиста":

    е друго си е на капиталиста как да му нямаш вяра за 10 лева сто кожи ще ти смъкне.
  • 19 нова година

    2 2 Отговор
    ВЧЕРА ИМА НОВИ 50 И 1000 БЕЗ СИМПТОМИ В КИТАЙ А ВРЕМЕТО ЗАСТУДЯ ,ДО 31ДЕКЕМВРИ ДАНО ЗАДРУЖНО ГО НАДВИЕМ ВИРУСА ,НО АКО 90 000 БЕРАЧИ НА ЯГОДИ НЕ ОТИДАТ В АНГЛИЯ В СЪРЦЕТО НА ПАНДЕМИЯТА

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 viki

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "нова година":

    Уиз Уър и Райънеър с които пътуват българските работници до британския остров спряха полетите от 25 март до 1 май. - Извършват само търговски полети до 1 май.