2 Април, 2020 14:36 8 954 35

Елеонора Негулова пред ФАКТИ: Малкият бизнес ще плати голямата цена на кризата

  • малък и среден бизнес-
  • криза-
  • елеонора негулова

Колегите, които разбират, че няма да могат да продължат след кризата, вече мислят стратегии за обявяване на фалит и за преструктуриране

Елеонора Негулова пред ФАКТИ: Малкият бизнес ще плати голямата цена на кризата - 1
Снимка: БНР/АРХИВ

Малкият бизнес е неделима, дори бих казал основната част от българската икономика. В момента, в условията на извънредно положение и на задаващото се негово удължаване до 13 май, предприемчивите хора, които работят здраво от сутрин до вечер, пълнят държавната хазна с данъците си, са застрашени от фалит, буквална икономическа гибел. Някои от тях вече са аут, за съжаление. В първите дни на извънредното положение, предизвикано от коронавирусната пандемия, важните фактори в държавата отбягваха темата за икономическите последици, като дори се караха на някои, че поставят икономиката пред здравето. Такова избиране между двете в никакъв случай не трябва да се прави, защото те не са взаимоизключващи се. И двете са много важни. Когато те все пак започнаха да говорят за икономическия аспект на кризата, да взимат мерки, не се забеляза да има такива, свързани с оцеляването на малкия, пък и на средния бизнес в България.

За това каква е ситуацията при предприемачите в нашата страна и как държавата би могла да им помогне в настоящата тежка ситуация, от ФАКТИ разговаряхме с г-жа Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България, която ни даде отговорите на тези и други въпроси.

- Г-жо Негулова, с каква информация разполагате за ситуацията при малкия бизнес в България към момента, какви са сигналите?

- Ние в момента правим едно вътрешно организационно проучване сред нашите членове и членовете на експертия ни съвет, като сега обобщаваме резултатите. Те са по отношение на всички, които биха могли да имат принос за управление на кризата. Най-интересният резултат, който на прима виста виждаме е, че малкият бизнес, независимо от това къде се намира, било то в малките селски общини, или в градски агломерации, е достатъчно отговорен. Колегите, които разбират, че няма да могат да продължат след кризата, вече мислят стратегии за обявяване на фалит и за преструктуриране, или за някакъв друг рестарт. Други, които виждат, че имат шанс да преминат, защото разчитат на прогнозите, примерно, че кризата ще отмине в рамките на 2-3 месеца, правят вътрешни организационни промени, като преструктуриране на съществуващата работа - било то за производство на стоки или услуги, съкращаване на разходи, хора, оптимизират нещата, ресурсите, с които разполагат. И трети, естествено, които имат шанса да се възползват от нови пазарни ниши, гледат да ги ползват, макар че за малкия бизнес това са много малка част от предприятията, защото реално най-голям проблем имат микропредприятията, тези, които са самонаети, малки семейни фирми, или да речем, че имат нает персонал до 9 лица. Всички очакват да се задълбочи икономическата криза, буквално към рецесия. Тоест, за следващите 5-6 месеца, половин година, колегите виждам, че търсят начин да се адаптират и повечето от тях в момента са в период на осмисляне на ситуацията и на търсене на стратегии за ограничаване на щетите.

Аз самата имам няколко малки бизнеса и ще ви кажа личния си опит. Имам къща за гости, която не работи, имам и предприемаческа дейност в производството на билкови напитки, където виждам, че има продажби, защото хората се интересуват от стоки от първа необходимост, или които са свързани с имунитета им. Но виждам какво се случва с другите ми колеги, които имат обекти на улицата в квартала. Или да речем имат нуждата да присъства клиентът в момента на предоставяне на услугата, или малки производства, които вече няма на кого да продават, защото техните клиенти са затворили.

- Вчера правителството поиска удължаване на срока на извънредното положение до 13 май. Това при всички положение ще утежни още повече ситуацията за хората, които се препитават с частна инициатива.

- Това е една очаквана новина. Не е нещо, което да е било неочаквано за нас, защото като гледаме как се развива пандемията, която ни сварва абсолютно неподготвени - нито формално, нито психолочески, да не говорим от гледна на точка на стратегии за бизнес развитие, защото при малкия бизнес традиционно няма такива експертизи, които да им правят писани стратегии, да има предвидени реакции при форсмажор. Хората интуитивно се ориентират, че ситуацията наистина е трудно да бъда овладяна и че най-вероятно правителството ще търси начини да я контролира чрез механизми на изпълнителната власт, за да може да гарантира някакви резултати.

Малкият бизнес всъщност ще плати голямата цена. Проблемът е, че това ще рефлектира след това върху цели общности. Защото нашите членове, които са основно в селските райони, казват: ние там сме основен данъкоплатец, основен работодател, много от нас даже държат вересиите на хората. И всъщност това е една непредвидима верижна реакция, заради която би могло да се очаква на определени места да го има ''ефекта на снежната топка'', защото като се уволнят хората, те престанат да имат доходи, всъщност ще отидат да тежат на социалната система, която пък ще разчита на платените данъци. Общо взето тук трябва да се търсят мерките - как да се пресече този кръг.

- Мнението В​и за мярката 60/40?

- Ние искахме мнение по този въпрос, като под 10% от нашите членове, които са над 3600, очакват и биха могли евентуално да се възползват от нея. Оказа се, че тя по-скоро е подходяща за средни предприятия, за големи предприятия, за големи бизнеси. Ние не виждаме все още мерки за малкия бизнес. Чакаме това да се случи във връзка с оценяване на новите възможности по линия на европейските фондове и остатъците по оперативните програми, където се надяваме да бъдат разработени конкретни инструменти, да речем ваучери, или грантове схеми, ''Де минимис'', тоест държавни помощи по аналогия със земеделските производители, спомняте си, бяха подкрепяни със субсидии във връзка с градушки, различни видове епидемии по животните и т.н., може би по аналогия може да се разработят схеми. Сигурна съм, че това ще се обсъжда в отделните ведомства, които имат ангажимент към малкия бизнес, за да бъде подпомогната ликвидността и оперативните възможости на жизнеспособните фирми. Ако и те затворят - нещата ще станат катастрофични, ясно е.

- Срещате ли диалогичност от страна на правителството и какви мерки могат да се вземат за спасяване на малкия бизнес?

- В Националния съвет за тристранно сътрудничество не сме представени, защото още веднъж пролича дефектът на нормативната уредба за това как малкият бизнес въобще може да бъде представен в този тристранен диалог. Това най-вероятно в бъдеще ще се промени, но сега през Асоциацията на индустриалния капитал, чийто колективен член сме, ние успяваме да даваме нашите предложения за обсъждане в тази тристранка. По този начин участваме индиректно в диалога, аз имам честта и задължнието да оглавявам тяхната Комисия по малки и средни предприятия, изработваме становища и мерки от името и на АИКБ, и на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, които се обсъждат по време на такива диалози. Но пак ще кажа - първите спешни мерки не бяха насочени към малкия бизнес, вие виждате самонаетите, микропредприятията, те в момента не са адресирани. Аз очаквам, че това ще стане по линия на резервите, които ще дойдат от страна на остатъчните бюджети на оперативните програми - ''Конкурентоспособност'', ''Човешки ресурси'', ''Развитие на селските райони'', както и този ресурс, който ще дойде по линия на Европейската комисия за отделните държави.

- Да повторим мерките, посредством които държавата ще е полезна на малкия бизнес.

- Смятаме, че трябва да бъдат подкрепени малките фирми с конкретни грантове за развитие на конкретната дейност, която развиват, след като покрият определени критерии за жизнеспособност. Мерки от сорта на това някой да получава заплата, за да не работи, за малкия бизнес това не е работещ механизъм. Ние трябва да получим или ваучери за определена сума, в зависимост от размера на бизнеса - една стойност за микропредприятия, друга сума за малки предприятия, трета за средни предприятия, или да бъде вързано с броя наети, или с оборотите, това по преценка на експертите. Да се дадат живи пари във фирмите, за да могат да оперират, защото в момента започва и другата вълна на междуфирмена задлъжнялост. Нещата пак ще стигнат дотам, че няма да може да се изпълняват конкретни ангажименти. Така че със сигурност свежи пари трябва да дойдат във фирмите, но не по линия само на кредитите, а трябва да се търси грантова подкрепа за жизнеспособни фирми, особено тези, които са експортно ориентирани към пазари, които все още работят и са в тези сектори, които сега бележат ръст в кризата. Съответно да има и подкрепа към хора, които решават да се преструктурират. Тук, освен държавата, може да се включат и общините. Например безработни, които искат да се захванат със земеделие, с животновъдство, да им се дават общински, държавни земи, да бъдат подкрепени с начален капитал, за да започнат земеделска работа, защото виждате, че има проблеми в хранителната верига. Няма достатъчно доставки, има недостиг на храни, ще се вдигнат цените и т.н. Така че има възможност за конкретни мерки във всяка една сфера, в която конкретни механизми да сработят в подкрепа на малкия бизнес, за да покаже той своя капацитет и своята роля.

Да разбирам, че за Вас това, което се предлага като ресурс през Българската банка за развитие, не е достатъчно?

- Ами, не е достатъчно, защото нали разбирате, че тези подкрепи ще бъдат за съществуващи кредити, които трябва да се обслужват от приходите. Тоест, от една страна тази мярка, гарнирана с достъп до ликвиден ресурс, който е бързо усвоим и може веднага да влезе в оперативната работа на фирмите, които имат шанс да работят и да продават, и да си държат пероснала, според мен това е живителната кръвна система, по която може да се движи напред икономиката, защото в крайна сметка всички са скачени съдове. Колкото са по-добре клиентите на банките, толкова по-добре ще са и самите банки, а оттам и данъчната система ще работи и ще събира пари във фиска.

- Прогнозата Ви за развитието на кризата?

- Всичко зависи от това колко време ще продължи. Но при всички случаи не трябва да се спира икономиката да работи, като затова нашите предложения са да бъдат подкрепяни всички, които имат шанса да продължат да работят и да имат пазарна реализация на това, което правят. Това не е сложно от икономическа гледна точка да се оцени. Отделно, нашата администрация има достатъчен опит във връзка с оперативните програми, за да ги прави. Има достатачно натрупан опит и експертиза. Въпросът е да се подпомогнат тези, които имат жизнеспособност, или пък и тези, които искат да стартират бизнес в сектори, които е ясно, че са важни - здраве, храна, енергия и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 голямо прозрение

    74 2 Отговор
    Много ясно, първо го отнася малкият. За едрият бизнес, Баце ще тегли заеми, които и внуците ви ще плащат лихвите.
  • 3 То тва ясно

    73 2 Отговор
    Малкия бизнес обикновенно е непривлекателен и гаден и нема пари там а големия е само за наши хора дето са по българи от останалите и там са парите и те винаги ше оцелеят гарантирано от държавата 😂😂😂😂
  • 4 чичо

    7 2 Отговор
    Ванга ли!?
  • 5 Тиро вампиро

    26 3 Отговор
    Да плащат богатите.Имам само един камион малък бизнес и чакам едни 1200$ от бачи Тръмп а не от Бойко келеша
  • 6 Госあ

    6 51 Отговор
    Абе да попитам к'во точно означава малък и среден бизнес ??? И к'во точно прави ??? Щото в цивилизацията му се вика индустрия !!! Ше фалират и после пак ше изникнат като мухъла, ако имат среда. К'во ни занимавате с глупости.

    Коментиран от #10, #20, #22, #25, #35

  • 7 Тиро вампиро

    0 11 Отговор
    И не съм спирал да карам заради вируси
  • 8 Личко

    29 0 Отговор
    Нема страшно, Батко Буби ще му помогне! Той знае как, с откраднете пари ще избяга веднага след края на карантината в САЩ, където му е имението.
  • 9 Тиро вампиро

    10 8 Отговор
    Тези понятия малък,среден и голям са просто думи.Може да си малък,но силен като великан,какъвто е Ян Бибиян.Само заплатите в България са средни.Голям и мек с повече роби за уволнение ги има навсякъде,където мафията държи акциите
  • 10 Гъзар тънкач с А8 на гаС

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Марш на гишето да обслужваш гражданите.

    Коментиран от #12

  • 11 Селянин

    15 20 Отговор
    Да фалират точно тези са най-големите мошеници. Всичките са в сивия сектор и с двойно счетоводство. Искат хората да им работят като роби на минимално заплащане. Тези маскари са най-жестоките робовладелци.

    Коментиран от #14, #26

  • 12 Госあ

    7 11 Отговор

    До коментар #10 от "Гъзар тънкач с А8 на гаС":

    Мнооо избуяхте селтаците, треа да почнем пак да ви кОсимЕ
  • 13 Госあ

    11 15 Отговор
    Едно време се ставаше гражданин само по заслуги или месторождение, затова и хората на гишетата имаха обноски. Са всеки селтак с некъв таралясник и касетофон се мисли за гражданин. И к'во ше финансират са низшата прослойка,затова че укриваха данъци и такси и експлоатираха хората без да е излязъл реално никъв продукт от тех.
  • 14 Буко Баламата

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Селянин":

    Е затова Ви викат селяни.

    Коментиран от #16

  • 15 Да се разследват причините

    8 2 Отговор
    през последните 15г. че ХАЗНАТА да е празна. ББ да се смири и приеме истината. Да НЕ се вземат други заеми от МВФ и САЩ. ДА СЕ реконструира формата на управление на Държавата, дори и Велико Народно събрание да се свиква. Да се отвори икономиката към ЕВРАЗИЯ.
  • 16 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Буко Баламата":

    Няма нищо обидно в думата селянин. Аз използвам селтак и селяндур.
  • 17 Асен

    10 1 Отговор
    За съжаление това е истината!
    Всичкото е заради некадърното корумпирано управление.
    Остава едно - закривай държавата!
  • 18 чиче

    5 0 Отговор
    В щаба и начело на дьржавата са хора които 2 лева не са изкарали с главата.ПРИМЕР-ШВЕЦИЯ
  • 19 Георги

    14 0 Отговор
    Сития на гладния невярва ,гласи наша поговорка.Политици който окрадоха парите на хората и източиха евро фондове , получаващи милиони от олигарсите и те трябва да мислят за народа ,за малкия и дребен бизнес.Е как ще стане това.Можели някой дами каже че вече взех да се отчайвам.
  • 20 Георги

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Абе идиот прост.Ако не знаеш какво е малък и дребен бизнес се запиши да учиш ако мозъка не ти е хванал мухал.
  • 21 Обичан

    21 0 Отговор
    Бивши милиционери управляват държавата ! Те винаги са мразели можещите и способни хора ! Единствено ако от ЕС принудят милиционерите да помогнат на всички , ще го направят с голямо нежелание и открадвайки голяма част от ПАРИТЕ !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ани

    5 1 Отговор
    АБЕ НЕ ЗНАМ МАЛЪК ЛИ СРЕДЕН ЛИ БИЗНЕС ,НО ПРЕДИ СЕДМИЦА МИ НАПРАВИХА КУХНЯ .ВЗЕХА ПАРИТЕ БЕЗ НИКАКЪВ ДОКУМЕНТ ДА МИ ДАДАТ .ПИТАМ СЕ ТОВА КАКЪВ БИЗНЕС Е?

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ХХХ

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Не си много умен и затова ще ти го обясня простичко
    та дано ме разбереш.Малкия и среден бизнес са като
    пчелите в природата ,ако изчезнат те след 4 год.ще
    изчезне и човечеството от глад ,че няма кой да опрашва
    реколтата.Ама тебе явно трябва да те опраши някой
    по-надарен манаф та белким поумнееш или пък някой
    прекалява с опрашването ти та си загубил акъла.
  • 26 Как ще

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Селянин":

    фалираш кмета от Герб ? Той наш феодал и всичко в неговите ръце на село. Асфалтира си двора човека с парите от европа ,да не се калят братчедите докато им прави сватбите всяка събота и неделя. то не е нито ресторант ,нито в мазата има кланница и пълни наденици , казана за ракия в него , машините за кафе в района и околните села и друг не може да има щото се повреждат , камиони,трактори ,автосервиз , гумажийница , 20 декара двор и продава имоти от целия квартал около него на съветниците от Герб от махалата , заградени и незаградени едни 200 - 300 декара ниви. Дървата на селото в него .Той продава само за 80 лв кубика метровките. Дерето си загради и бетонни насипи си направи за рибарник . Кадърен човек. За 8 години стана милионерче от всякъде и всичко на сина му на фирмичката . Ако не е той ,живи сме закопани. Горе никой не поглежда ни него ,ни на. Иначе пък за боя по бордюрите на центъра -пари няма. За дупки и пътища дето вече ги няма - хептен . Всичко кал ,дупки и смрад по счупените казани. Данъка двоен -100 % от тази година щото асвалта в двора требва да се плати. Те така. Короната не мож ни уплаши. Нито данъчни има какво да ни вземат. Да му мисли градо и онези на които къщите вече и киримиди нямат ако решат да се връщат от квартири там.
  • 27 тиквун

    5 0 Отговор
    на мисирките заплатите растът !!
  • 28 практик

    4 0 Отговор
    Големият бизнес затова е голям, защото е застанал винаги откъм правилната страна и всеки месец носи куфарчета на когото трябва. Като гледаме събитията през следващите поне 20 г. ще е така! Колкото и да ни е гадно.
  • 29 Буко Баламата

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "ани":

    Гаранция ти така си искал защото с фактура отиваш 20% нагоре.
  • 30 1234

    0 0 Отговор
    ГЛУПОСТИ.ГОЛЯМАТА ЦЕНА ЩЕ Я ПЛАТЯТ МЕДИЦИТЕ С МИЛИОНИ ЧАСОВЕ БЕЗПЛАТЕН ТРУД.ТОТАЛНО ПАДАНЕ НА ПРИХОДИТЕ ОТ РЕДУЦИРАНИЯ БРОЙ ПАЦИЕНТИ ОСОБЕНО В ДОБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ПРИ СПЕЦИАЛИСТИТЕ И С НАЙ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ЗАРАЗЕНИ В ГРУПАТА НА РАБОТЕЩИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.И ВСИЧКО ТОВО НО ФОНО НА СКЪСВАЩИ СЕ ОТ ЛЕЖАНЕ ТАЯ ГОДИНА УЧИТЕЛИ НА ФОНО НА ВДИГНАТИТЕ ИМ С 20 ПРОЦЕНТА ЗАПЛАТИ.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Няма логика

    0 0 Отговор
    Какъв го дири тази организация при едрия индустриален капитал?
  • 33 Ядеитн

    2 0 Отговор
    Е, ние малките, дека сме со 10 -15 души народ веке го отнесохме дедовия. Я затворих сичко, МПС-тата са продават, инвентарот - тоже. Ся сграднио фонд и земята ша задържа. Ама га мине морът нема да започвм наново. Я мойто сам си го обрал. Па накрая ако са найде мераклия да ги работи ша са разберем.
  • 34 Баш Батка

    0 0 Отговор
    Ще се филтрират нещата, не може всеки да е фирма. Трябва да има стандарти, да има минимална сума залог в банката за поне 6 месеца според вида "бизнИес", който се практикува. Минимален брой работници според сверата и тн. и тн.
  • 35 Корни Истината

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Споко бе ! Що са ви тия бизнеси ? Е така като мене , един Тхноимпекс -яко наеми и едно параментче на синчето в Манхатън ... Три бона заплата 10 000 000 партийна субсидия .... Ааа щях да забравя... За субсидията да кажа!
    ... Знаете ли кога че ви я върнем :)
    Чекайте ме да фалирам.
    К.Нинова