3 Април, 2020 15:20 4 991 27

Българска лекарка в Испания за коронавирус: "Никога не сме преживявали такъв ужас. Във война сме."

  • славина манева-
  • испания-
  • италия-
  • коронавирус-
  • лекарка-
  • българка-
  • война

Тя обяснява защо в Испания положението е така трагично

Българска лекарка в Испания за коронавирус: "Никога не сме преживявали такъв ужас. Във война сме." - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Д-р Славина Манева е от Пловдив. Живее от близо 20 години в Мадрид. Следвала е медицина в Испания и в САЩ. Работи в мадридска клиника като радиолог.

Според официалната статистика, Испания е на трето място (бел.ред. вече е на второ) по броя на заразените с коронавирус в света - с над 112 000 души, и на второ място по броя на жертвите - с над 10 300. Опишете накратко ситуацията. Какво виждате Вие в Мадрид?

Д-р Славина Манева: Всеки ден мои колеги или приятели губят свой близък човек - майка, баща или приятел. Проблемът на новия коронавирус е - и това се вижда на скенера, че само за 24 часа може да се стигне до белодробна фиброза. Това означава, че пациентът трябва да бъде поставен на изкуствено дишане, но за съжаление апаратурата не е достатъчна. Колегите от спешно отделение решават всеки ден кой да живее и кой да умре. Ужас, който ние, лекарите не сме преживявали в такава форма. Най-тежко е за колегите на първа линия.

Засегнато ли е Вашето семейство?

Д-р Славина Манева: Преди три седмици тригодишната ми дъщеря беше тежко болна - със съмнение за Ковид-19. Имаше проблеми с дишането, температура 39,8. Бяхме в болницата. Но нямаше тестове - нито за детето, нито за нас, родителите ѝ. Тогава пазеха тестовете за рисковите групи. В Испания има много случаи на млади хора и деца, заразени с коронавирус, които прекарват много тежко болестта, някои умират. Аз и съпругът ми, който също е лекар, сме все още под домашна карантина, защото и ние имахме симптоми. Аз не съм лекар на първа линия, радиолог съм и в момента мога да работя от вкъщи, защото изчитам торакс и белодробните картини. Опасявам се обаче, че и аз съвсем скоро ще бъда извикана в болницата, защото повечето мои колеги се разболяват. Ако трябва да бъда честна: за първи път ме е страх да отида на работа. Може би и защото вече имам дете.

Каква е ситуацията сега? Има ли повече тестове?

Д-р Славина Манева: Преди три седмици в големите болници имаше тестове само за пациенти с тежка билатерална пневмония и рискови фактори (диабет, трансплант, онкоболен, пулмонарни проблеми, други хронични болести, възрастни хора). Сега тестовете са повече, но не се знае колко. Но ние, лекарите, не сме информирани за точния им брой.

Вярно ли е, че няма достатъчно маски и екипировка за испанските лекари?

Д-р Славина Манева: Нещата със защитното облекло и маските до миналата седмица бяха трагични. През март аз получих една-единствена маска за общо три седмици. Сега е малко по-добре. В момента лекарите получават по една маска, една хартиена манта и ръкавици всеки ден. Повечето консумативи сега отиват в бърза помощ и реанимацията, където рискът е по-голям.

Какъв е профилът на заразените и жертвите на Ковид-19 в Испания?

Д-р Славина Манева: Заразени са хора от всякакви възрастови групи - сред тях има много възрастни, но и много млади, има и деца. А жертвите са най-вече по-възрастни хора. Но има и по-млади, които развиват масивна белодробна фиброза, която ние просто не можем да си обясним.

Мой колега, специалист по вътрешни болести на 72 години, който все още работеше, тъкмо беше диагностициран с рак, но без никакви разсейки и имаше огромни шансове да оздравее. Той почина след зараза с коронавирус. Починаха родителите на много мои приятели и колеги. Та те бяха по на 70, някои - и по-млади. Мога да изреждам дълго. Списъкът сякаш е безкраен.

Нямаме представа колко реална е официалната статистика. Много хора, много колеги, а и самите ние сме със симптоми и ни се нарежда да стоим вкъщи. Статистиката обхваща само броят на онези болни, които са били тествани в болнично заведение. Епидемиолози напоследък казват, че в Испания има 7 милиона заразени с коронавирус.

Но някои експерти се отнасят скептично към тези цифри.

Д-р Славина Манева: Да, защото още няма официална статистика. Още преди 3 седмици имах разговор с епидемиолог, който консултира испанското здравно министерство. Той сподели, че според изчисленията поне 30% от населението на Мадрид ще се зарази, т.е. над 1 милион души само в столицата.

И още няколко интересни числа: в Испания броят на заразените и на жертвите е почти колкото в Италия. Но излекуваните в Испания са повече, отколкото в Италия - 26 000 срещу 18 000. Защо?

Д-р Славина Манева: Всички статистики сега все още са нереални. Ще знаем повече след време. Може би чак след години.

Защо в Испания се стигна дотук?

Д-р Славина Манева: Първо защото не се следваха съветите на Световната здравна организация. Не си взехме веднага поука от Италия. В болницата Торехон, където работех преди, пристигнаха първите двама пациенти, завърнали се от Италия. Но те не бяха изолирани достатъчно внимателно. В началото дори в болницата казваха на лекарите, че няма нужда да носят защитни маски, „за да не плашат пациентите“. Липсваше ясна концепция у властта и дисциплина у гражданите. Липсваха инвестиции в здравеопазването.

Много е важно да се инвестира в спешната медицина. Там отношението към лекарите - и в Испания, но и в България - не е достатъчно добро. Това е много тежка специалност, а не е добре заплатена. Трудно е да се намери специализиран персонал с опит, защото никой не издържа. Сега обаче цял свят ръкопляска именно на тези медици. Те не искат да им се пляска, искат да си вършат работата добре и да се чувстват признати от обществото.

Като цяло през годините не се залагаше на превенцията. Учените напомняха, че след епидемията от ТОРС през 2003 нещата някой ден ще се повторят, защото това е цикъл. Никой не им обърна внимание. Периодично вирусите мутират. Много вируси тръгват от животните. Проблемът е, че животни, за които се знае, че са инкубатори на едни от най-тежките вируси, имат контакт с хората. Никое правителство не е предприело сериозни мерки в тази посока. А всичко е много тясно свързано.

Ловът и търговията с диви животни все още не са забранени. Традиционната китайска медицина залага често на животните и има много хора, които вярват на методите ѝ. Да, в някои аспекти тя е помогнала, но в други много греши. Китайската медицина трябва да се преустрои към днешния свят - свят, в който изсичат дървета, избиват животни. Това също е сред причините, поради които се увеличават мутациите на вирусите. Генетично вирусите и бактериите имат специални гени, които им помагат да оживеят, те мутират и могат да си намерят по-добър „домакин“. Ако не внимаваме и не се подготвим, следващия път ще е още по-лошо.

Какви съвети отправяте към хората? Как да се държат в тази ситуация?

Д-р Славина Манева: Да са много дисциплинирани и да се придържат стриктно към съветите на здравните органи. За микроорганизмите няма различни географски ширини. Съветите са простички и вече ги знаем: социална дистанция и повишена хигиена след всеки контакт. Хората трябва да знаят, че всеки един предмет, всеки един човек е потенциален носител на вируса. Това е временна ситуация. Ще се справим, но само ако сме единни.

Всяват ли медиите паника? Трябва ли да се говори толкова много за Ковид-19?

Д-р Славина Манева: Сега живеем във време на пандемия. Ние водим война. Всеки ден се решава кой има повече шанс да живее, според клинични параметри, и кой да умре. В Испания това се случва на всеки 16 минути. Подобна война не сме водили никога. Ако медиите информират за това, тогава си вършат работата добре.

Автор: Мария Илчева


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    29 27 Отговор
    Пфуууу!Изчетахме лексиконите на всички бугарски кифли на планетата!!!

    Коментиран от #7

  • 2 мен

    22 16 Отговор
    А колко са умрелите от птп, рак, глад и др. за тях нищо само психясате хората с тоя вирус.

    Коментиран от #5, #17

  • 3 Ужас

    21 20 Отговор
    И нека българските разбирачи, подкрепящи тезата за "обикновен грип", започнат да изказват компетентно мнение на доказали се световноизвестни учени и откриватели!!!!

    Коментиран от #6, #8, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аноним

    16 10 Отговор

    До коментар #2 от "мен":

    По малко от пандемията глупако не го ли зацепи има още 2пъти по толко умрели в къщи и ги няма в статистиката

    Коментиран от #9

  • 6 Баро Вкаров

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Кои са световните учени, другарю 80%?Дано да си добър в предстоящите "Игри на глада"!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мен

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Аноним":

    А ти представи си че съм изкарал вируса на крак а ти още се страхуваш да излезеш от вас?
  • 10 копи пейст

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Мaлкo cтaтиcтикa зa тaкивa кaтo тeбe. Зa пeриoдa 2007-2017 г. oт грип ca ce рaзбoлeли 916 270 бългaри и oт тях ca пoчинaли 16 777. Или cрeднo зa гoдинa бoлнитe ca oкoлo 90 000, a пoчинaлитe 1670. Някoй дa e блoкирaл живoтът в държaвaтa? Дoри ce гoвoри, чe бoлничнитe врeдят нa икoнoмикaтa. A ceгa зa първитe някoлкo бoлни и взривихa икoнoмикaтa нa cтрaнaтa.
    Изтoчникът ми e прилoжeниe 19rh006pr.pdf към НAЦИOНAЛНA ПРOГРAМA ЗA ПOДOБРЯВAНE НA ВAКCИНOПРOФИЛAКТИКAТA НA CEЗOННИЯ ГРИП 2019-2022

    Коментиран от #13, #14, #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ужас

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    На мен ми е ясно, че е трудно за невежи хора, които изкупиха тоалетната хартия и сега се чудят какво да я правят, да направят проста сметка, че 60% от населението на БГ има придружаващи заболявания, поради факта, че ни тровят от години с фалшиви храни и въздух и лекарства и всичко и при темпа на разрастване и усложнения при настоящия грип и окрадената ни здравна система, просто няма да има как да се спасяват хората с усложнения. Просто жалкото правителство окраде всичко и няма мерки (икономически ) поради липса на сиво вещество. Най-лесното, на всички трудещи се българи, които не са повече от 1.5млн, се дават по 1000лв на месец (1.6млрд) и няма да има глад и смърт. Толкова само европрограми ако пренасочат ще имат хората средства.
  • 14 Така е Но

    11 3 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Проблемът е, че сега се разболяват много хора ЕДНОВРЕМЕННО. И ЗА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЯХ ЩЕ Е НУЖНО БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ. Относно починалите ат грип за посочените години първо не всички са се разболели едновременно и второ не всички са починали от белодробни усложнения, има и други. Така не е блокирала здравната система, както ще стяне сега, ако няма карантина.

    Коментиран от #18, #19

  • 15 Ръмпези

    5 2 Отговор
    ИМАШЕ ЕДНА ПЕСЕН НА БОНИ М - АЛКОХОЛ, ХОЛ,ХОЛ, АЛКОХОЛ, ХОЛ,ХОЛ,АЛКОХОЛ...ЕДНО ОТ ВАЖНИТЕ ЛЕКАРСТВА ПРОТИВ СТРЕСА...ВСИЧКО ИДВА И СИ ОТИВА, НО СТРЕСА В БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕН....ТАМ ЖЕРТВИТЕ СА НЕИЗБРОИМИ.....
  • 16 Гражданин

    12 5 Отговор
    Аре марш, не вярвам в Италия завъртяха фотос на кофчези от 2018 когато потъна кораб с емигранти и казаха, че фотоса е на кофчезите на граждани от Бергамо аре марш марш...
  • 17 Рошко

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "мен":

    Това е дойче зеле, и те са умрели от корона сега е модерно
  • 18 копи пейст

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Така е Но":

    Около 500 души болни, от които вече двайсетина излекувани, за ДВЕ - ТРИ СЕДМИЦИ, това ли вие "едновременното разболяване"? Хайде малко по-сериозно!
  • 19 чернобил онлайн

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Така е Но":

    население 7 . 6 милиарда - 1 000000 заразени , къде е пандемията ?
  • 20 Не вярвам вече

    6 3 Отговор
    на никого!!!! Още по-малко на статии като тази!!!
  • 21 Тая ако знае кво е на война

    8 3 Отговор
    Ше се метне от високо😂😂😂😂
  • 22 Рошко

    0 5 Отговор
    Тцтцтц какви убави ковчези
  • 23 раздвоен

    0 0 Отговор
    Странно но същия коментар преди дни четохме от "наши" лекари в Швеция,Швейцария и Италия и заедно с еднаквите кадри от една и съща болница но в САЩ , Италия и Франция вече съвсем ме объркват
  • 24 Светльо

    2 0 Отговор
    Аз се чудя, колко от пишещите смелчаци, че всичко е измислено биха отишли в Пирогов доброволци- БЕЗ МАСКИ, защото всичко е лажа. Или сте най- обикновени мишоци стоящи дори и зад мониторите с маски да търкате клавиатура с простотии...
  • 25 33333

    0 0 Отговор
    Господ ще намали силата на коронавируса дотолкова, че да може да се лекува с обичайните антивирусни лекарства, засега е нужно търпение. Имайте Божия мир . Слава на Исус завинаги.
  • 26 nemo

    0 0 Отговор
    А ти представи си , че си изкарал вируса и сега лежиш в съндък в някой подземен гараж .
  • 27 Бобо

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    "Преки изпълнители на дейностите по програмата са:
    За дейностите по промоция и здравно информиране –ОПЛ, РЗИ,неправителствени организации."
    Само като се прочете НПО ....?