8 Април, 2020 10:57 4 140 17

Един вирус броди из Европа

  • коронавирус-
  • мерки коронавирус-
  • ес-
  • европа

Но изведнъж идеите изчезват. Един вирус подкопава Дарвин, Бог и ЕС

Един вирус броди из Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Циганинът отишъл да се изповядва. Предвидливият свещеник го попитал дали знае Божиите заповеди. Циганинът отвърнал: „Отче, щях да ги науча, но се носи слух, че ще ги отменят“.

Какво предлага днешна Европа? Носи се слух, че нейните заповеди вече не са валидни и заради това хората-маса удобно предпочитат да живеят без повели. Да го кажем по друг начин: без идеи.

Разказва се, че Хайне, на излизане от лекция на Хегел, попитал кочияша си: „Какво са идеите?“. Отговорът бил: „Идеите?... Идеите са нещата, които ти влизат в главата“. Нима не можем да го кажем и наопаки: нещата са идеите, които ти излизат от главата.

Но изведнъж идеите изчезват. Един вирус подкопава Дарвин, Бог и ЕС. Един вирус броди из Европа. Но той е само технически повод, микробиологическо продължение на упадъка. Когато написах имах надежда точно това да не се случи.

Ето я възможността. Да помислим за идеите си. Или по скоро да се отървем от тях. Да ги заменим с нови. Досегашният европеец се опитваше да лети толкова близо до слънцето, че бе неизбежно то да стопи восъка в крилата му, и той като Икар да падне в морето.

Къде отиде солидарността, когато медиците трябва да решават кой ще живее и кой не? Остана куха фраза. Каква стана с равенството, когато едни хора умират за сметка на други. Равенство в смъртта. Как свободното движение на хора, стоки и капитали бе суспендирано без никой да го е отменял официално? Как европейските фондове се оказаха безполезни?

Всички тези въпроси водят към друг: колко са устойчиви идеите ни. Оказва се, че идеите ни са митове. Срутването на системата се очертава да бъде не само икономическо, но и политическо, социално и културно. Пандемията е само катализатор за това.

Очертава се да живеем във време, в което свободата ще бъде въпрос на вкус на масата. Самите хора, а не времето, всъщност са истинската причина. Хората бягат от свободата, бягат от риска, търсят сигурност, някой да се грижи за тях. (Забравят, че животът е грижа, а не удобство).

За новите идеи (възможности) тепърва ще говорим (надявам се).

Exkurs: Да, може да умреш. И ще умреш. Това не отменя личното ти задължение за автентично мислене.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    31 0 Отговор
    Нищо ново. От как свят светува управляващите говорят едно, а правят друго. В мирно време това само дразни, но при кризи може да е фатално.
  • 2 Лошо,

    36 1 Отговор
    Много лошо,че приказките от 1001нощ на ЕС се сринаха и лъснаха злобните им лица
  • 3 Абе аретлик

    31 5 Отговор
    Много усукана статия ! Как ще я разберат повечето,които са .."прости,както и Бащицата е прост и затова се разбираме...",или дебилите,които според един професор-политолог са на над 80 % от народонаселението?!
  • 4 I'm not a robot

    20 0 Отговор
    СЗО се финансира от вноски на страните-членки и дарители.През последните години, работата на СЗО включва разширяване на сътрудничеството с външни организации. В момента има около 80 партньорства /„служебни и работни отношения“/ с неправителствени организации и фармацевтичната промишленост, както и с фондации като например фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и фондация Рокфелер.

    Коментиран от #9

  • 5 Маркс

    5 16 Отговор
    Юрист коментиращ Дарвин...Ами Това е нивото!
  • 6 сметало

    14 6 Отговор
    за 20 умрели бабички 10 милиарда безотчетни похарчени и 5 милиона овце карцирани в собсвените се къщи затвори чакащи дядо торбалан да дойде и ги изяде

    Коментиран от #17

  • 7 Мария А

    17 1 Отговор
    като няма хляб, яжте пасти, нищо че няма с каво и от къде да си ги купите ... и като се нахраните философствайте, не прелюбодействайте и не посягайте на имането на тези, които са го взели от вас... ако не изберете Covid19
  • 8 Диамантената ръка

    11 1 Отговор
    Вирусът не отменя нито Дарвин, нито Бог
  • 9 Факт

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "I'm not a robot":

    Мафия?
  • 10 Логика

    16 0 Отговор
    Защо авторите на статии могат да използват "циг0нин", а коментиращият трият?
  • 11 Анонимен

    11 0 Отговор
    Когато се хващаме с Германия все сме от губещата страна.
  • 12 Behemoth

    13 3 Отговор
    Абе рухнала била Европа ,та нали всеки иска да е национална държава и да няма силна централна власт ...сега реват...ама когато някой поиска конфедерация йок не може щото ни колко сме голяма работа суверенитет и така нататък ....точно това се случи сега ...помиярите от Източна Европа искат само да смучат еврофондове ама да си я карат както едно време бития бит ебания ебан ....Германия и Франция уж искат по тясна интеграция ама всъщност искат евтина работна ръка и пазар за стоките си...сега всички реват...ми то трябва баланс и всеки да се откаже от нещо и всички да чувстват ЕС като собствена държава....нещо като САЩ въпреки че и там щатите си правят Кот си искат...
  • 13 бродяги

    3 0 Отговор
    А един ВИПрус броди из САЩ.
  • 14 Ковид 19

    8 2 Отговор
    Не. НЕ ОТМЕНЯМ БОГ, А ГО ЗАМЕСТВАМ. ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ НОВОТО ЧОВЕЧЕСТВО, ИЗГРАДЕНО ВЪРХУ ЛЮБОВ И ЗНАНИЯ. ЩЕ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ МОЗЪК И ПОВЕЧЕ ЛЮБОВ, ЧОВЕЧЕСТВО. ИНАЧЕ ЩЕ ВЪРВИТЕ САМО НАДОЛУ. Обърнете внимание на нови, градивни идеи в областта на здравеопазването, защото сегашните са погрешни и не работят. Факт.
  • 15 Курбанколи Пардимогамедов

    5 1 Отговор
    Тези демократични и евроатлантитиески ценности са същите като светлото бъдеще кьм което се стремяхме през времето на реалния социализъм,непостижими и празни фрази ,с изключение на малцина избрани както и сега.
  • 16 Тито

    3 0 Отговор
    Които е със Германия и сащ винаги губят сега ли го разбрахте бе идиоти българи.444
  • 17 Котарак

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "сметало":

    чакащи дядо торбалан да дойде и ги изяде

    Он не сака да ни яде. Он сака да ни оноди. :)