8 Април, 2020 16:23 36 165 31

Ето какво да правим и с какво да се храним, за да си набавяме жизненоважния витамин D

  • д-р тихомир мустаков-
  • алерголог-
  • витамин d

Препоръките са от реномиран български лекар

Ето какво да правим и с какво да се храним, за да си набавяме жизненоважния витамин D - 1
Снимка: ФАКТИ

В студиото на ФАКТИ през изминалата седмица, алергологът д-р Тихомир Мустаков оповести нещо притеснително. А именно това, че в резултат на изследвания през годините, които той е правил на свои пациенти, е установил дефицит на витамин D у много хора. Само по себе си това е проблем, тъй като в настоящата ситуация на коронавирусна пандемия, наличието на витамин D, но и не само, в човешките организми е много важно. Д-р Мустаков подчерта също така, че приемът на нехуманни храни е недалновиден за нашия организъм, особено в тази ситуация.

За да внесе повече яснота по тези два аспекта, медията ни го потърси за допълнителен коментар, в който той обясни как да си набавяме витамин D и кои са храните, от които нямаме полза, особено в момента.

Ето какво заяви д-р Тихомир Мустаков пред ФАКТИ:

''Витамин D спада към мастноразтворимите витамини. D, Е, K и А са четирите мастноразтворими витамина. По принцип за образуването на витамин D e много важно излагането на слънчева светлина, която съдържа ултравиолетов спектър. При яденето на предимно въглехидратна храна няма доставка на аминокиселините, от които се произвежда витамин D, затова мазните риби и яйцата се считат за най-богатата храна на витамин D, тоест хубаво е да са налични в храната. Естествено, за това става дума, когато нямаме дефицит. Когато има дефицит, обикновено се налага да се приема в дози, които са, да речем, 10 пъти повече от стандартните, които са за ежедневни нужди, тоест тогава вече се налага да се приема като медикамент, защото иначе човек трябва да изяде един тон риба. Въпросът е, че дори и да се приеме като медикамент, ако човек не се излага на ултравиолетова светлина в достатъчно количество, което при нормални условия е един час на ден минимум...

Уловката е, че при съвременния човек, живеещ в градска среда, която е със замърсен въздух, самият смог филтрира UV лъчите. И човек и да излезе половин час по улицата да се разходи, много малко ултравиолетови лъчи ще стигнат до него. Ще стигнат другите лъчи - топлинни и всякакви други. Но UV лъчите обикновено се екранират от частиците смог. Затова, ако трябва да се разходите, трябва да го направите от Околовръстното нататък.''

Последното казано от д-р Мустаков потвърждава справедливото недоволство на българските граждани от това, че разходките в планината и парковете са забранени.

''Полезно е, сега въздухът доста се е поизчистил като няма трафик. Не е задължително да е в парковете. Лошото е, че с маската на лицето и завити като цяло, кой знае какво слънце няма да ни види'', добави алергологът.

За нехуманните храни, не помагащи с нищо за нашия имунитет, д-р Тихомир Мустаков заяви следното:

''Това са полуфабрикатите, обогатените с нишестета и консерванти храни, които са с безкрайни срокове на годност. Това не е естествената храна за човека. Това са сурогати, които, за съжаление, освен, че са шарени, нямат кой знае каква хранителна стойност. Проблем идва и от това, че ние като препоръчваме да се яде риба, коя риба препоръчаме точно? Канцерогенната сьомга или разните други, които са отгледани в разните рибарници, пълни с химия. Всички диетични препоръки визират нормалната храна, тоест като говорим за риба се визира тази риба, която се хваща в морето и в океана, който и той вече за нищо не става, горкият. Все пак, има се предвид дивото животно, докато това какво се съдържа, например в един бройлер, е доста различно от това, което се съдържа в едно пиле. Тези храни, които са твърде преработени индустриално, те са обработени с оглед на това да имат по-добър търговски вид, но за сметка на това загубват витамини. Първото нещо, което изчезва след преработката са най-лабилните съставки, а това са точно витамините и ензимите. Тоест, ние ядем съединителна тъкан в различни форми и с различен цвят.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 134 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петре бре

    19 33 Отговор
    де го намери тоз Мустаков без мустак?

    Коментиран от #19

  • 2 Курнела Крадлата

    35 61 Отговор
    Хич не ми пука хпра харча си милионите и се кефя синчето си живурка в САЩ не в рисуя дето уж аз рева пред старите прости баби хо хо хо

    Коментиран от #27

  • 3 Ботев

    68 11 Отговор
    Около 80% от нас са с недостиг на витамин D - според хората, които работят в лабораториите. Ниската ни здравна култура и отсъствието на взискателност от личните лекари ни държи в тази нездрава обстановка. Мислещият за себе си прави хематологична (кръвна) проба и си взема от аптеката витамин D. Понеже той е като В-то в доста модификации, сега го има в една D (за децата), която върши добра работа… Министерството на здравето трябва да въведе мерки в системата си и в хранителната индустрия както тия за обогатяване с витамина С, но … има ли достатъчно умен и ЗАГРИЖЕН за нас там персонал?!?!

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Фермер

    22 10 Отговор
    Седиме вкъщи и лапаме бахура
  • 6 адаша

    60 10 Отговор
    Прав е човека за слънцето.Но един друг човек (ОТВОРЕН КАТО КУФАР НА МИТНИЦАТА),не ми разрешава да отида до вилата.Там няма да имам контакти с други хора.Също така там няма Китайски влечуги и тем подобни.Значи хем трябва ,ама не може!

    Коментиран от #16

  • 7 Ghkh

    24 2 Отговор
    5-10 Мин. на слънце на ден за светлите кожи и двойно за тъмните. По бански обаче.
  • 8 сн.Василева

    33 2 Отговор
    Човекът говори по принцип а не за момента. И не само вит.Д ни липсва,голяма част от хората имат недостиг на В12,което е причина за много заболявания. А то и рибите и яйцата всичко е пълно с химия. Слънцето вече не знам колко е полезно,въздуха да не говорим.

    Коментиран от #26

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 A3e

    12 7 Отговор
    Купил съм си 1 кутия с 45 хапчета за 4.75 лв. (по 1 на ден се взима). Излиза 11 стотинки на ден. Никой не ми пречи да се разхождам из града, из крайните квартали по градинки и поляни... Още някой глезльо ще ревне ли за слънцето и парковете?
  • 14 словоблудство

    13 4 Отговор
    Докторе, и сега последно коя риба да ядем? Едната канцерогенна, другата с химия, от океаните я няма? Ама, като говорите мислете бе.

    Коментиран от #28

  • 15 ТКЗС

    27 9 Отговор
    Отглеждам кокошки за яйца и пилета за собствена консумация. Няма как едно яйце да струва 30 ст. и едно пиле изчистено и опаковано да е 10-12 лв. По себестойност без разход за заплати само фураж и трева цената на яйцето е 55 ст. а месото за кг. е около 22 лв. Пак казвам, че това е за лична консумация!
  • 16 Николай

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "адаша":

    Попълни си декларация и отивай, какъв ти е проблема. Или е по добре да ръсиш негативизъм.

    Коментиран от #24

  • 17 Фермер

    8 1 Отговор
    Нарязваш гъби на филийки слагаш ги 15мин.на слънце и ядеш
  • 18 Светла

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ботев":

    Аз едно време излизах за работа в 6 сутринта и се връщах в 6 вечерта - все по тъмно...През "почивните" дни - работа в къщи...Пита се - колко вит. Д не се е усвоил...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Един българин

    8 2 Отговор
    Не трийте коментара.Това няма да помогне на управляващите да оправдаят техните неправомерни действия.В такива случаи цялото правителство подава оставка ,а виновните от банката отиват в затвора по бързата процедура за умишлена злоупотреба с огромна сума пари и за изменничество към Родината в създалата се извънредна ситуация.Сега,в този момент ,когато малкият и средният бизнес се нуждаят от силна финансова подкрепа за да тръгне бизнесът отново и за да не питаме после кой ни сра в гащите когато настане глад и мизерия,някакви недоразумения които са назначени в тази банка си позволяват да раздават милиони на свои хора чрез подставени фирми.В момента ние сме в кризисна ситуация,която е на крачка от военно време никой ,ама никой няма право да отклонява суми за каквото и да било освен за това за което са предназначени.Защото сега в случая някои ще си гушнат милионите и ако стане горещо ,хайде на яхтите и на частните самолети и дим да ги няма в Южна Африка при Галевите.А народа,хората,бизнесите,къде са в тази ситуация? Много удобно време време са избрали крадците сега когато целият свят е притеснен и уплашен от това което става, и си мислят че няма да бъдат разкрити и ще продължат да крадат и да крадат и да крадат и т.н. Знаят ли те във военно време какво е наказанието за изменниците на Родината? Имат късмет че все още не е военно време в България.Но къде е тук главният прокурор който вместо да обикаля селата за дребни престъпления,което не е негова работа а на съ
  • 23 Дфгхйкл

    8 0 Отговор
    А прашните булеварди , които не са мити 30 години в мръсотията са болестите
  • 24 адаша

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Николай":

    Не ръся.Връщат ме. Не става с декларация.
  • 25 Бибата29

    5 0 Отговор
    Всичко вече ни е ясно,но питам се защо никой не се сеща за другите хора на първа линия---продавачите!!!!Освен да сме здрави ние хората ядем и то всеки ден.Ако няма кой да ни обслужи какво се случва?Така,че,мили хора да се поклоним пред тези хора от първа линия и им благодарим!!!!!!!
  • 26 Чума

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "сн.Василева":

    Витамин В 12 ! В кокоше яйце - около 6 % от необходимата дневна доза! В пренебрегваните като много ,,мазни" патешки и юрдечи яйца - 23 до 40 % в зависимост от породата на патето! Много млад народ се повреди с тея диети и веганство! Едно момче в Стара Загора минаха 3 месеца, докато някаква по сериозна лекарка установи, че проблемите му са точно поради липса на В12! В същия ден слушам по радиото някаква наша група изпълнява песен, която се казва Витамин В 12 и си казвам - Бе, дрогираните музиканти песен написали за витамина, а докторите месеци го търсят….

    Коментиран от #29

  • 27 Анти комунист

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Курнела Крадлата":

    Пак същите милиционерски номера, корнелия ви е виновна,лошото и доброто ченге,напиши си псевдонима от ДС,герб мислят че ние сме прости като тях и слуги на дпс,грешка господа другари от Герб,сега за сега сте на власт,ще видим дали витамините се ядът,или пият,спокойно мафията няма нужда ит здрави и нахранени хора.
  • 28 Скумрия

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "словоблудство":

    Яж скумрия
  • 29 Патка

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Чума":

    Патешките (патка=юрдечка) и гъшите яйца не се ядат не защото са мазни, а защото са заразени със салмонела в голям процент.
  • 30 цербер

    2 0 Отговор
    "ако трябва да се разходите, трябва да го направите от Околовръстното нататък.'' По Околовръстното има едни трудолюбиви госпожици. Трудно е да преминеш нататък. Може да идеш и оттатък.
  • 31 йога

    1 0 Отговор
    Трябват ни витамин С (аскорбинова киселина) и витамин Д. За С изстискам пресен (?) лимон и разреждам сока му преди пиене. За Д освен седене срещу Слънчо на терасата, (живея на 200 м от планината в малък, чист град в Златна Тракия) си купих свободно от Марешки аптека тубичка с 20 хапчета. (Не правя реклама, просто чета надписа) -АВО Pharma CALCIUM 500 mg + Vitamin D3 - с вкус на портокал - 3.11 лв. Продавачката ми каза, че се пие по хапче на ден.
    Важно: Турски търгаши продават еднолитрова бутилка с надпис: Limon sosu -Lemon sauce-за 2 лв, не купувайте, химикал е..