Last news in Fakti

9 Април, 2020 15:58 5 158 20

Крепост под обсада

  • обсада-
  • изпитание-
  • ресурси-
  • храна-
  • икономика-
  • производство-
  • енергетика-
  • коронавирус
Крепост под обсада - 1
Снимка: БГНЕС

Много световни лидери сравниха ситуацията, предизвикана от коронавируса, с война.

И с право. Положението, в което се намираме сега много наподобява военното (в условията на тила), а лекарите са войниците на фронтовата линия. Врагът е коронавирусът, невидим враг, в който мнозина все още се съмняват, че съществува, само защото не го виждат или защото не са попаднали под неговите директни удари (да са заболели).

Мерките, които бяха предприети от всички страни досега, бяха насочени към ограничаване разпространението на заразата, за да се даде възможност на здравната система да отбие първата атака, която свари всяка една държава неподготвена.

С пределна мобилизация на силите и за сметка на частично спиране на икономиката и парализиране на социалния живот, атаката бе отблъсната, но врагът (коронавируса) не е победен.

Той остава пред прага на крепостта, наречена държава. Приемете, че докато този вирус върлува някъде по света, ние, (всеки в държавата, в която го е заварило „военното положение“), ще се намираме под обсада.

Крепост под обсада – това е най-добрата аналогия на това, което предстои.

Хората някога са знаели как да се справят в такава ситуация и как да оцелеят. Днес обаче ние не знаем и не сме подготвени за живот в подобни условия. Нека да видим какво е било нужно, за да се оцелее достатъчно дълго в една крепост в състояние на обсада.

1. Прекъсване на връзките с външния свят (ограничаване на пътуванията, избирателна пропускливост на входно-изходните пунктове, създаване на транспортни коридори, подсигуряващи важните за функционирането на икономиката дейности и отрасли)

2. Мобилизиране на вътрешните ресурси (производство, а не внос)

3. Осигуряване жизнения минимум необходим за съществуването на всеки човек (храна, вода и стоки от първа необходимост, енергия)

4. Укрепване на крепостните стени (инвестиции в здравеопазването, и в хората ангажирани с тази ключова дейност), ангажиране на повече хора в защитата им (индивидуални предпазни защитни мерки/средства срещу вируса)

5. Поддържане висок дух на обитателите на крепостта. Може би най-важното, в условията на обсада, е хората да не паднат духом, да не се предадат. Те трябва да приемат ограниченията като необходими и да имат доверие в действията на ръководителя на отбраната, вяра в бъдещето, вяра в Бог. Ако това не е налице, крепостта пада вследствие моралното разложение на обитателите.

Коронавирусът е върховното изпитание, на което ще бъде подложено ръководството на всяка една държава през следващата една година и според това доколко решенията, които ще бъдат взети, ще са съобразени с горните 5 точки, зависи функционирането на икономическата и социалната организация на държавата.

Поставена в подобни условия, една икономика трудно може да функционира на пазарен принцип дълго време. Пазарната икономика се движи от една сила – търсенето, което от своя страна кара икономическите субекти, водени от стремежа към печалба, да осигурят предлагане на търсената стока (като организират нейното производство и доставка на пазара).

За да разберем това, което ще се случи, достатъчно е само да изследваме какво ще стане с търсенето на стоки и услуги.

Дори и в момента търсенето на туристически услуги клони към 0, това ще е така още няколко месеца. Макар и в по-малка степен, това може да се каже и за транспортните, в някаква степен и за други услуги, както и за стоки, които не са от първа необходимост.

Потребителят, в условията на строги мерки и ограничения, ще се стреми да задоволи базовите потребности. В условията на ограничени доходи и дори уволнения или страх от уволнение, мнозина ще ограничат потреблението и търсенето на стоки като автомобили, техника, дрехи, апартаменти и др.

Намаленото търсене на горните стоки ще доведе до свиване на пазара и намаляване на цените, което ще направи производството на тези стоки нерентабилно и ще доведе до вълна от фалити на фирми. Това ще извади на трудовата борса още милиони по цял свят, които ще останат без сигурни доходи. Ще последва още по-голямо свиване на потреблението.

Социалните фондове няма да издържат на толкова голяма безработица, отделно, заплатите ще започнат да се понижават във фирмите, които все още работят, защото и приходите им ще намалеят. Хазната също ще има по-малки постъпления от данъци, а това ще направи невъзможно изплащането на заплати на държавните служители и пенсии в досегашните размери. (Трупането на външен дълг може да е само временно решение, което да даде глътка въздух!)

Резервите, където има такива, ще се стопят само за няколко месеца, а това ще доведе до още по-голяма стагнация и по-голям страх, и по-голямо свиване на търсенето.

Възможно ли е да се предотврати този сценарий – възможно е, но малко вероятно в един свят, домиран от алчността и стремежа към печалба.

Кризата настъпва поради една много важна причина – основата, върху която е построено съвременното общество е куха – желанието да потребяваш и имаш повече, отколкото ти е необходимо, а да работиш по-малко (или някой друг да работи вместо теб). Стремежът към печалба води до безогледна експлоатация на природните ресурси, животните, дори себеподобните. Едно консуматорско общество е осъдено рано или късно да се самоизяде, когато ресурсите, които ползва бъдат изчерпани. Настоящата криза се случва малко преди да сме достигнали този праг на ресурсното осигуряване на световното производство и може бъде целебна, ако я разгледаме в дългосрочен план – но само при условие, че бързо се промени начинът на мислене и действие на хората, управляващи икономическите и политическите процеси. Коронавирусът е само повод за това, което се случва, причините са много по-дълбоки.

Разбира се, има и оптимистичен сценарий, при който до няколко месеца историята с коронавируса приключва (обсадата!), тогава ще има просто дълбока икономическа рецесия и незапомнена безработица, фалити, но и сравнително бързо излизане от кризата след около една година, за страните, които са засегнати по-слабо и няколко години за всички останали.

Автор: Кирил Стойчев, икономист


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Принципно

    12 3 Отговор
    Ако стоиш на Слънце дълго време,също не е полезбо.Рискуваш да нарушиш структурата на кожата ти и да предизвикаш неприятни последствия.Предлагам да се забрани излизането на Слънце!Така ще спасим много хора от Слънчев удар например,а това е много важно.
  • 2 gost

    19 0 Отговор
    Г-н Стойчев, като цяло статията е ок, но сте пропуснали нещо много важно. Пари в хазната е ИМАЛО, няма как да е нямало, имам предвид милиардите по различни европейски фондове и пътеки. И изведнъж, опааа, 10 МИЛИАРДА нов дълг. Защо, къде са парите, които Тиквун твърдеше, че ги има, МАЗНИНКАТА, къде е?
    Който каквото и да ти говори накрая винаги става въпрос за пари!

    Коментиран от #5, #13

  • 3 Последния софиянец

    8 1 Отговор
    Този вирус е биологично оръжие и експертите си признават че не е изследван. Лекуват го с лекарства за Спин и малария. Ако има и същите свойства става страшно за всички заразени. Ще останат без имунитет завинаги.
  • 4 Стоил войвода

    9 3 Отговор
    Много добро сравнение, сетих се за блокадата на Ленинград - 900 дни са оцелели жителите на града, няма от какво да се плашим, само тези които са свикнали на лукс ще плачат...

    Коментиран от #6

  • 5 Дельо хайдутин

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Имаше пари само на хартия. Затова напираха с фалшификации за Евро зоната. Разчитаха Европейската банка да им покрие кражбите.
  • 6 Дельо хайдутин

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Стоил войвода":

    При обсадата на Ленинград са загинали 3 400 000 руснаци.. Това ли ни пожелаваш?
  • 7 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор
    Предвижването на населението води до още по-масово разпространение на инфекцията! От една страна ще се заразят много хора , някои от които ще придобият имунитет а други вероятно ще умрат! Така се получава т. н. атенуиране (отслабване) на вируса и по-лесно изграждане на т.н. стаден имунитет! Как става това някои от преболедувалите продължавт да са заразоносители или заразоотделители, при следващите заразени клиничната картина няма да бъде толкова изразена но те вече ще са заразени и от по слаб по качества вирус ! Качествата които определят един биологичен агент ( вируси, рикетции, хламидии, бактерии , протозои , паразити и т.н.) са 1. ВИРУЛЕНТНОСТ. 2.ПАТОГЕННОСТ. Вирулентноста е способноста на биологичният агент да прониква и заразява своя гостоприемник (животните и хората ), патогенноста е възможност на биологичният агент да предизвиква промени в органите и структурите на гостоприемника и така да предизвиква болест или смърт на гостоприемника! За да има заразяване обаче е необходим още един компонент във веригата, и това са възприемчиви или не животни и хора , които повлияват от една страна инфекциозния процес а от друга епидемиологичния (хората) и епизоотологичния (животните) процес. За да се осъществи инфекция освен биологичен агент е нужно да има и възприемчив организъм, който по един или друг начин се бори срещу биологичния агент със своите структури и физиологични процеси (недопускане проникването чрез пропердиновата бариера, киселинноста на лигавици

    Коментиран от #9

  • 8 Зайко Байко многознайко

    4 1 Отговор
    и кожата, лизоцимът, ексудацията, шпутума и т. н.) влезъл обаче в организма на хората и животните биологичния агент предизвиква промени в имунната система (защитната ни система) първо се образуват т.н. имуноглобулини от клас М т.н. млади антитела а по късно имуноглобулини от клас G. Количеството им и качеството им по нататък обуславят инфекциозния и патологичните процеси в гостоприемника оказвайки роля в изхода от процеса, оздравяване или смърт на гостоприемника! Уважение към проф. Мутафчийски , но да си вземе в екипа един вирусолог и епидемиолог да му обяснят тези неща! Мерките които се определят в зависимост от процесите са КАРАНТИНА и ИЗОЛАЦИЯ! Карантинират се здрави хора и животни! Изолират се вече заболели хора и животни! От строгоста на мерките зависи и забавянето или ускоряването на разпространението! Ако не ви е ясно питайте и си останете със здраве!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    В здравият човешки организъм живеят 380 000 000 000 000 , (380 трилиона вируси ) и 38 000 000 000 000 ( 38 трилиона бактерии).

    Коментиран от #11

  • 11 Последния софиянец

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Зайко Байко многознайко":

    Това не е обикновен вирус, а биологично оръжие. Спри да ми четеш учебници. Там за него нищо не пише.
  • 12 1010

    8 0 Отговор
    Точка 3 е само за демократични и цивилизовани държави,в бълхария няма екзестиялния минимум,Испания уж бедни,но държавата дава на всеки по 440 евро на месец
  • 13 сега наясно ли си

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Париците драги са били просто куха статистика,за да се изфукаме пред Европа-та,че сме с най-нисък дефицит! За тази цел в консолидирания бюджет са вкарани парите на Здравна каса и т.н."Сребърен фонд".Останалите мангизи са отишли в....Барцелона!
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Тони":

    .........полека-лека ставаме общество от ипохондрици заразени от логорея.
  • 15 Матей

    5 0 Отговор
    ГЕРБ ни вкара в тоя батак ,не може да са толкова задръстени и да не разбират какво правят и по нареждане откъде.Покрай другата суетня решиха да посмачкат и великденските празници с ефимерната заплаха от някакъв си грип.Това става все по-широко достояние на публиката и оставаме с усещането за участието си в нелеп сценарий.Със започването на втория месец от тотален блокаж тревожното състояние в страната ще се изостря с всеки изминал ден.Много хора ще бъдат лишени от основни комуникации,ток,вода,храна,с тропащи по вратите кредитори,с болни и гладни деца.Затова герберугите изтеглят 10.милиарда лв.,но ще дават на свои хора,другите кучета ги яли,а те са стотици хиляди,милиони,а заема и бюджета са за крадене ,не за раздаване на бедните.как ще приключи тая колизия,ще проличи след 1 май.
  • 16 HohoBoho

    3 0 Отговор
    Най много ми хареса финалът на този аналлиз:
    Рaзбирa ce, имa и oптимиcтичeн cцeнaрий, при кoйтo дo някoлкo мeceцa иcтoриятa c кoрoнaвируca приключвa (oбcaдaтa!), тoгaвa щe имa прocтo дълбoкa икoнoмичecкa рeцecия и нeзaпoмнeнa бeзрaбoтицa, фaлити, нo и cрaвнитeлнo бързo излизaнe oт кризaтa cлeд oкoлo eднa гoдинa, зa cтрaнитe, кoитo ca зaceгнaти пo-cлaбo и някoлкo гoдини зa вcички ocтaнaли.
  • 17 Гост

    5 1 Отговор
    Този вирус ще приземи мнозина летящи в розови облаци с рязък курс право надолу. Например кифлите с пластмасовите джуки, баровците с коли на лизинг и др.
  • 18 Асен

    3 0 Отговор
    Само да не се стигне дотам, че да браним и домовете си като крепости....
  • 19 Асен

    2 0 Отговор
    Ето това мисля че е квиннтесенцията: Кризата настъпва поради една много важна причина – основата, върху която е построено съвременното общество е куха – желанието да потребяваш и имаш повече, отколкото ти е необходимо, а да работиш по-малко (или някой друг да работи вместо теб). Стремежът към печалба води до безогледна експлоатация на природните ресурси, животните, дори себеподобните. Едно консуматорско общество е осъдено рано или късно да се самоизяде, когато ресурсите, които ползва бъдат изчерпани. Настоящата криза се случва малко преди да сме достигнали този праг на ресурсното осигуряване на световното производство и може бъде целебна, ако я разгледаме в дългосрочен план – но само при условие, че бързо се промени начинът на мислене и действие на хората, управляващи икономическите и политическите процеси. Коронавирусът е само повод за това, което се случва, причините са много по-дълбоки.

    Разбира се, има и оптимистичен сценарий, при който до няколко месеца историята с коронавируса приключва (обсадата!), тогава ще има просто дълбока икономическа рецесия и незапомнена безработица, фалити, но и сравнително бързо излизане от кризата след около една година, за страните, които са засегнати по-слабо и няколко години за всички останали.
  • 20 Асен

    0 1 Отговор
    Ето това мисля че е квиннтесенцията: Кризата настъпва поради една много важна причина – основата, върху която е построено съвременното общество е куха – желанието да потребяваш и имаш повече, отколкото ти е необходимо, а да работиш по-малко (или някой друг да работи вместо теб). Стремежът към печалба води до безогледна експлоатация на природните ресурси, животните, дори себеподобните. Едно консуматорско общество е осъдено рано или късно да се самоизяде, когато ресурсите, които ползва бъдат изчерпани. Настоящата криза се случва малко преди да сме достигнали този праг на ресурсното осигуряване на световното производство и може бъде целебна, ако я разгледаме в дългосрочен план – но само при условие, че бързо се промени начинът на мислене и действие на хората, управляващи икономическите и политическите процеси. Коронавирусът е само повод за това, което се случва, причините са много по-дълбоки.

    Разбира се, има и оптимистичен сценарий, при който до няколко месеца историята с коронавируса приключва (обсадата!), тогава ще има просто дълбока икономическа рецесия и незапомнена безработица, фалити, но и сравнително бързо излизане от кризата след около една година, за страните, които са засегнати по-слабо и няколко години за всички останали.