Last news in Fakti

10 Април, 2020 06:31 5 950 21

Коронавирус: кога и как могат да отпаднат ограниченията в страните от ЕС?

  • европа-
  • ес-
  • ек-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Над 1,5 милиона са заразените с Ковид-19 по света

Коронавирус: кога и как могат да отпаднат ограниченията в страните от ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 1,5 милиона са заразените с коронавирус по света. Междувременно ЕС обмисля план за разхлабване на мерките в страните-членки. Ето кога и как биха могли да бъдат премахнати ограниченията за излизане и другите забрани:


ЕС препоръчва бавно разхлабване на ограничителните мерки, въведени заради бързото разпространение на Ковид-19. Според Брюксел, процесът трябва да бъде строго контролиран и да продължи няколко месеца. "Всяко разхлабване на ограниченията за излизане и събирания ще доведе несъмнено до ново покачване на броя на инфекциите", казват от там.

Според експертите на ЕС, за да се започне постепенното вдигане на мерките, всяка членка на ЕС трябва да е изпълнила следните две условия: осезаемо забавяне в разпространението на новия коронавирус и достатъчен брой на леглата в болниците и интензивните отделения.

По-малки класове в училищата?

Предлага се между стъпките, предприети от Германия, и действията на останалите еврочленки, да измине поне месец. Идеята: да се види какви са резултатите. Първоначално може да се започне с разхлабване на ограниченията само на определени места. И ако е нужно, отново да се въведат ограничения. Експертите смятат освен това, че по-застрашените групи от населението - например възрастните хора, трябва да бъдат пазени по-дълго време.

Европейската комисия настоява отделните страни-членки да координират действията си. "Членките на ЕС може и да заложат на различни стратегии за вдигане на мерките, това може да се случи и по различно време. Но въпреки това задължително трябва да има общ подход и обща рамка за действие", казват от Брюксел.

Относно вдигането на ограниченията, засягащи икономиката, експертите твърдят, че в никакъв случай не бива да се стига дотам, че цялото онаселение да се завърне по едно и също време на работните си места. Вместо това трябва да се заложи на друго: трябва да се приоризират различните видове трудови дейности, да се реши кои са по-значителни икономически и кои биха могли да бъдат извършвани от вкъщи.

И ограниченията в събиранията на хора би трябвало да бъдат премахнати с бавни стъпки. Според ЕК, броят на клиентите, допускани едновременно в магазините например, би трябвало да се ограничи. Училищата и детските градини би трябвало да намалят състава на класовете и групите, за да може децата да спазват достатъчно дистанция по между си. Отварянето на баровете, ресторантите, кината и културните институции трябва също да се случи с бавни темпове. А що се отнася до забраната за масови мероприятия като фестивали и концерти с хилядна публика - тя трябва да важи още дълго, смятат експертите на ЕС.

След Великден ще знаем повече

Еврокомисарите трябваше да представят своя план вчера (8 март). Поради настояване от страна на някои еврочленки обаче това бе отменено с една седмица. Очаква се планът да бъде представен в дните след католическия Великден. Той бе разработен по молба на националните правителства.

Преди няколко дни и германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че изчаква предложенията на ЕС. Едва когато се запознае с тях, Германия ще вземе решение за разхлабване на мерките.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    12 32 Отговор
    Когато въведоха ограниченията в света имаше по малко болни, не знам, но си мисля, че дърпаме дявола за опашката за втора по голяма вълна с премахване на ограниченията

    Коментиран от #14

  • 2 РЕАЛИСТ

    32 1 Отговор
    Ами не беше трудно да наложат ограничения, но щом 80 процента от трудоспособното население на света не работи, всички държави погледнаха в хазната и тя е празна. Рискуват живота на много повече хора, ако не спрат със забрана за работа. Само САЩ са добре, просто си напечатаха няколко трилиона долара и пчеличките от света ще бачкат , за да ги обезпечат.

    Коментиран от #10, #18

  • 3 проклетници

    40 1 Отговор
    Ето,така "възпитано",по европейски се върви към "дигиталния" световен концлагер !
  • 4 HohoBoho

    11 9 Отговор
    Борисов: Пикът на заразата очакваме седмица след Великден, по-подготвени сме
    --
    Лошата новина е, че новите случай с Covid-19 в България от ден на ден намаляват и пикът може да настъпи няколко месеца по-късно.
    Нека да не бързаме...
  • 5 Васил

    8 26 Отговор
    Отслабят ли се мерките заразата ще плъзне с много бързи темпове и после няма да има спасение
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Белегът на 666

    17 2 Отговор
    Точно от такава ПАНДЕМИЯ светът имаше нужда за да се започне с подготовката за задължителното и масово чипиране на хората с микрочипове с много екстри , под хуманната идея на СЗО да се следи непрекъснато за здравословното състояние на човечеството и алармиращи властите при повишаване на температура и заплаха с рискове за здравето на околните..!!! За сега малко вероятно е пандемията да приключи до през лятото и според много учени, Светът трябва да се подготви за втора още по агресивна вълна на мутиращия COVID-19 през есента и зимата, което вече ще доведе до масовото и доброволно желание на хората сами да търсят и да искат по бързо да бъдат имунизирани с подготвяните вече ваксини с различни НАНО елементи...!!!
  • 9 Димитър Стойков Пирдоп

    3 5 Отговор
    Имунизирайте гяурите
  • 10 Бай Кольо

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    А то било много лесно, напечатоха едни трилиони и готово. Ми в Русия какво чакат да почват и те, или хартия нямат

    Коментиран от #13

  • 11 2021-ва година

    21 0 Отговор
    2021-ва година
    От Щаба!
    Няма болни и умрели,последния зомбиран е умрял у тях от глад преди месец!

    Коментиран от #16

  • 12 munchotvi

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Еврокомисарите трябваше да представят своя план вчера (8 март)
    Малко са позакъснели..има-няма 1 месец
  • 13 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кольо":

    Ами има само една държава в света, която и се разрешава да го прави и това е САЩ. Федералният резерв си печата необезпечени долари от време оно и никой гък не смее да каже. Само Де Гол се е опълчил на това досега.

    Коментиран от #19

  • 14 ян бибиян

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Омг":

    Самия ти коментар е алогичен.Като бързаш да пишеш нещо,първо помисли. Значи в началото на мерките имало по малко заразени, според теб, сега в зате
    гнати мерки има бум на заразените, това е факт в световен мащаб и у нас, и сега като върнем лентата в началото , когато ,според теб е имало по малко заразени,ще има ...бум. Аз те разбирам какво си искал да кажеш,ама накрая си объркал замисъла.
  • 15 Е и ?

    4 2 Отговор
    И без това никой от нас няма право на избор.
  • 16 Дааааа

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "2021-ва година":

    Ами разбира се.
    Има си конкретни начини един народ да покаже недоволството си.
    Ак не помогнат, има си едни доста по-други начини.
    Но абсурдистанеца е над тия неща.
    Ами тогава ще си носим последствията от
    БЕЗдействията.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 истината

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "РЕАЛИСТ":

    В голяма грешка си, поради простата причина, че федералния резерв не е на сащ и не е под контрола на правителството. ФР е акционерно дружество и акционери са така наречените господари на парите, илюминати, сатанисти и пр. или известни още като участниците в лондонския клуб- гейтс, сорос, ротшилд, рокфелер и пр. Сега който може да мисли нека си направи изводите какво точно се случва, кой създаде и пусна вируса и какво цели! В момента на планетарно ниво върви грандиозен сблъсък между добро и зло и резултата ще стане ясен до края на април. Колкото и да не харесвам тръмп като човек, в момента той е меча в ръцете на доброто и нека всички се молим той да успее, защото ако злото победи робството по римско време ще е като почивка в Бали, в сравнение с това, което ни очаква!
  • 19 Юсуффф

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    ..и Кенеди и затова ФЕДаджиите го свитнаха.
  • 20 Някой си

    0 0 Отговор
    Осми март е бил вчера ?!
    Не знаех....
  • 21 СУПЕР КОМПЮТЪР

    2 0 Отговор
    стоите за сега по домовте си, докато не нагласиме схемите за инфлация, обирация, ликвидация и преразпределение на фалиралите, а след това, можете ако искате да излезете, за да видите новите си господари и колко сте голи, боси и наивни