Last news in Fakti

11 Април, 2020 15:52 7 872 48

Милиони уплашени американци купуват оръжие

  • американци-
  • оръжие-
  • пандемия-
  • коронавирус
Милиони уплашени американци купуват оръжие - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Пандемията от короновируса ще убие, според американския президент стотици хиляди граждани в САЩ. Здравната, социалната и цялостната социална система на американското общество се задъхват и се оказват по-неефективни в условията на неочаквано извънредно положение в сравнение не само с тази на основния американски конкурент Китай, но и на огромната част от държавите в света. Американският модел на неолиберален капитализъм, изграден от Роналд Рейгън насам не успя да прогнозира и реагира на това, което ще стане, независимо от най-мощните разузнавателни структури в историята, и най-голямото количество пропагандни и информационни структури, притежавани някога от една държава. Икономиката се срива, а безработицата расте с огромна скорост.

В подобни условия във Великобритания на Борис Джонсън опразниха магазините и изкупиха тоалетната хартия на много места в страната. В САЩ на Тръмп обаче американците са така уплашени, че рязко увеличиха покупките на нещо, което в Европа и останалия свят може да изглежда странно и неразбираемо – оръжие. Наред с печалбите на фармацевтичните компании, скачат сериозно и печалбите на компаниите, произвеждащи и продаващи оръжие. Кривата на нарастването на броя на заразените и умрелите от коронавируса върви в много отношения паралелно с кривата на нарастване на покупката от оръжие. Затваряйки се в домовете си американците все по-малко разчитат на сигурност от държавата, поради което масово купуват пистолети, пушки и други оръжия. Независимо, че в редица щати магазините за продажби на оръжие бяха затворени, броят на закупеното оръжие от американците през изминалия месец март би всички исторически рекорди досега. При това забележителното е, че в голямата част от случаите тези, които купуват оръжие правят това за първи път в живота си. Масовата паника не е просто от заразяването с вируса, а от това, че то води до разпадни процеси, при които дори да ти се размине пандемията, може да не оцелееш в условията на скок на безработица, насилие, глад, когато все по-малко можеш да разчиташ на полицията. Затова, въпреки че САЩ са страната с най-много оръжие в домовете и ръцете на своите жители, днес повече от всякога се запасяват с него. Проверките на ФБР през месец март засягат 3.7 милиона случаи на покупка на оръжие.

При това купуват не само мъже, а нарастващо количество жени – повече от всякога преди това. Традиционно в американските уестърни тези, които стрелят са мъжете. Сега с оръжие се запасяват и са готови да стрелят и жените. При това в много случаи един човек има няколко оръжия. Затова и САЩ са страната с най-много огнестрелни оръжия в ръцете на хората – общо около 390 милиона, което е повече от цялото население на страната.

САЩ и досега са държавата, в която всеки ден с огнестрелни оръжия са убивани десетки и стотици американци – средно около 11 000 човека годишно. Два пъти повече се самоубиват с такива оръжия, т.е. годишно продаваното оръжие в досегашните спокойни времена е застрелвало над 30 000 човека. Сега обаче при нарастващата паника, стрес, страх, безработица, несигурност, очаквания за социален хаос очевидно ще имаме скок на убийствата и самоубийствата. Официално от пандемията се говори, че може да умрат 200 000 човека, но убийствата и самоубийствата допълнително ще увеличат броя на отиващите си от този свят. Досега около 10 милиона американци са останали без работа, но се очаква техният брой да нарасне до 40 – 50 милиона души.

Пандемията ще засилва страховете, безработицата, количеството на семейства, деца, бедстващи хора, изпаднали в отчаяние и безизходица, а оръжието в ръцете на американците става все повече. Както говори още Чехов, дори една пушка закачена на стената, идва време да гръмне. А стотици милиони пушки по стените на уплашени и страхуващи се от хаоса, безработицата и разпада, резултат на пандемията и възхождащата депресия американци? Кои от тях ще гърмят и колко ще убият още никой не знае. Тръмп казва, че лошото тепърва предстои. Много политици сравняват днешната ситуация с война. Там, където в почти всеки дом виси някакво оръжие, готово да гръмне тези сравнения май изглеждат най-оправдани и най-близо до истината.

Автор: Васил Проданов

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    72 3 Отговор
    Тука управляващите конфискуват и кремъклийки преднаначени за възстановки на сраженията край Шипка......
    Това шупето е голям страх!
  • 2 Баро Вкаров

    55 9 Отговор
    Дебили управлявани от парите на юден!Нека се самоизбиват,на никого няма да липсват!
  • 3 ха ха ха ха ха

    68 2 Отговор
    Преди време те стреляха урагана ,сега нищо чудно да започнат да стрелят и по вируса;))))

    Коментиран от #11

  • 4 Иноватори

    67 2 Отговор
    Точно така се бори вирус, с пушка в ръка.
  • 5 А Ганьо

    40 1 Отговор
    волю - неволю маски !
  • 6 Ръмпези

    58 5 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ ИЗКУПИХА ОРЪЖИЯТА, РУСНАЦИТЕ ВОДКАТА, ПОЗНАЙТЕ НИЕ КАКВО ЩЕ ИЗКУПИМ....НИЩО НЯМА ДА ИЗКУПИМ, ПОНЕЖЕ В МОМЕНТА СМЕ В ПРОЦЕС МИСЛЕНЕ. А НАЙ-ТРУДНОТО НА ТОЗИ СВЯТ Е МИСЛЕНЕТО , НАЙ-ВЕЧЕ ЗА НАС...
  • 7 габровец от варна

    49 7 Отговор
    Краварите война не им трябва.Скоро ще се изпозястрелят един друг.
  • 8 случаен

    48 1 Отговор
    и у нас би се купувало но е разрешено само на наши хора,за останалите въздушо оръжие или ловно но много трудно,с изпити и ред бюрокрация с цел отказване
  • 9 случаен

    32 1 Отговор
    и у нас би се купувало но е разрешено само на наши хора,за останалите въздушо оръжие или ловно но много трудно,с изпити и ред бюрокрация с цел отказване
  • 10 слаботоков

    33 1 Отговор
    Ще започват много каубойски изпълнения в съвременен вид!😄😄😄😄😄
  • 11 Цеко сифоня

    27 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха ха ха ха":

    Ти мáни друго, ами и са убедени че ше го застрелят.
  • 12 Еми то

    32 2 Отговор
    Да се изтепат бе-като ги чака глад и мизерия в страната с неограничените възможности е така.Вече започнаха грабежите в Ню Йорк-нощес са убили четерима полицаи-след грабеж на банков офис.
  • 13 357

    35 2 Отговор
    Ами ако някой застреля Тръмп? Какво ще правят тогава ГЕРБ?

    Коментиран от #23

  • 14 ТтттТ

    32 1 Отговор
    Не мисля,че ако се избият тези дебили помежду си-ще липсват на някого.И колкото по-скоро го направят-толкова по-добре за целият свят.
  • 15 Пазарджик

    35 14 Отговор
    Това ми е била винаги мечтата! Свободната продажба на оръжие в България, както е в САЩ и както е било в "лошото" Царство България!
    Дядо ми е роден 1923г., а първият му писталет (револвер) марка Наган, баща му му го купил и подарил 1928г., когато е бил на 5-т год. -дръпнал го за колана, мушнал му револвера в панталона, погалил го по- главата и му казал, че револвера е вече само негов, и че вече е мъж!

    Коментиран от #25

  • 16 Ха ха ха ха ха ха

    20 3 Отговор
    Трепете се американски гадини.
    Гледайте и повечко от вашите полицаи и маймуни да изчистите.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 CapedCrusader

    30 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха ха ха ха":

    Не се смей , защото ако и при нас вземе да дойде тогава ще те питам. Там купуват оръжие, тук ще налитат със секири ,брадви и ножове. Оправдан им е страха, защото дори ти да си спокоен и мирен нормален човек, не знаеш дали съседа ти не е уволнен, гладен и отчаян. Всеки иска да си брани семейството и хляба.
  • 19 А тука кога

    20 4 Отговор
    Да отварят и тука такива магазини.
  • 20 I'm not a robot

    24 5 Отговор
    Хубава статия ,щеше да е добре и тук да бъде свободно притежаването на оръжие .

    Коментиран от #46

  • 21 Рошко

    16 2 Отговор
    Е па че нали бяха безстрашни, уплашените
  • 22 Наблюдател

    23 0 Отговор
    Ще видими дали народа като остане без средства за храна ако този вирус не затихне скоро, дали няма да освирепее и да му "падне пердето"! ГЛАДА изглежда някои са забравили променя с-ми и то по най- неприятен /меко казано/ начин!
  • 23 358

    1 14 Отговор

    До коментар #13 от "357":

    Ако някой пък те гръмне теб , едва ли ще залипсваш на когото и да било !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Я стига

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "Пазарджик":

    На 5 години едва ли е мъж-по скоро баща му е бил глупав.Не го приемай лично-но дори и тогава 5 годишен си е дете.Дори,да приемем,че в тогавашното време са ставали по рано мъже-поради начина на живот-5 годишните са си малчугани още...
  • 26 Боко неприкосновения

    20 0 Отговор
    След маските Боко, ще нареди белезници! Всеки, ще трябва да се самозакопчае вкъщи за парното, някоя др. тръба или каквото намери за да може, като изтрещи и добие импулс да докопа Буда Банкя да не може и Божеството да продължи да властва, така че за оръжие у нас забравете!
  • 27 Гошо

    9 1 Отговор
    Отварям си поредната бира
  • 28 А бе

    17 1 Отговор
    Чудя се щом в САЩ освен война и софтуер нищо друго не се призвежда та дори и сапун. Как имат най-голямата икономика освен да е просто печатницата на федерал резерв? Ако се задълбочи кризата може да избухне гражданска война там.
  • 29 Лекар БГ

    12 1 Отговор
    Истина е.Наскоро си лафихме с мой приятел,вече тамошен гражданин.Масова хистерия по закупуване на оръжие. Свършили най-търсените боеприпаси.
    А в държавен мащаб,САЩ си осъвременявали ядрените бойни глави в Германия. Пандемия по вертикалата.
  • 30 другарят

    24 2 Отговор
    Американците са тежко зомбирана нация с промити мозъци! Ако ги попиташ тези говеда, какво точно възнамеряват да правят с това оръжие, няма да получите смислен отговор. Пред спурмермаркетите им се извиват километрични опашки за тоалетна хартия и това което все още е останало по рафтовете. Няма по-опасен вирус от вируса на глупоста!
  • 31 КОНСТАНТИНОВ

    15 0 Отговор
    ВЪОРЪЖАВАИТЕ СЕ И НА ФИНАЛА СЕ ИЗПОЗАСТРЕЛЯИТЕ ВЗАИМНО И ДА ИЗЧЕЗНЕ ТАЯ САТАНИНСКА СТРАНА.
  • 32 слаботоков

    9 1 Отговор
    Удрииии Краварееее 🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫🔫😃😄😃😄😀😃😃🐮🐮🐮🐮🐮🔫🔪🔪🔪🔫🔫🔫
  • 33 Лейка

    3 2 Отговор
    Пак повтаряща се статия. Факти.бг напишете една смислена статия какво е Ковид19. С удоволствие ще Ви помогна.
  • 34 Просто природен закон

    10 0 Отговор
    Кризата ще доведе до положителен резултат доколкото поставя под въпрос състоянието на съвремения свят на невероятната лудост която конструира свръхреалност на една особено консумативна фантазма да се потребява без ограничение икономическият растеж е фетиш който изтощава природните ресурси и моралните интелектуални сили на човечеството което не знае друго освен този неукротим бяс за по добър живот от нарцистичен тип.
  • 35 Пазарджик

    11 1 Отговор
    Юнаци информативно да ви питам колко горе- долу върви едно " щурче" АК 47, на черният пазар?. Щото нещо чувам, че за Макаров искали по- 800 лв! А преди 10-на год. за 800лв ми предлагаха чисто нов АК, с 300 патрона за 800лв.! От тогава като се сетя все ме яд, че не го взех.

    Коментиран от #40

  • 36 USA

    20 5 Отговор
    В Щатите имаш право на оръжие защото си човек и имаш право да се защитиш .Тук избора е твой дали да си жертва.

    А понеже Вас Ви третират като стадо овце нямате право да имате оръжие.
    Роба няма права !
    Затова имате антизакони.
    Затова всеки Ви стриже ,краде,изнасилва ,граби. Затова сте управлявани от мутри ,далавераджии и боклуци. Защото избор нямате,нямате и право на защита и оръжие,рая.

    Така ,че не ги мислете Американците!

    Казах!
  • 37 Пазарджик

    14 4 Отговор
    Съгласявам се с твят коментар USA!. За мен правото -свободно да се притежава оръжие го поставям дори над правото да гласуваш! И да Робите няамат право на оръжие!
    Преставете си само какво Робство е сега! След като даже по- време на турското робство хората са били въоражени!
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор
    Eтo eднa зaдaчкa зa завършилите 6 клac: При cрeднa прoдължитeлнocт нa живoтa в САЩ 78,69 гoдини, тo кoлкo души си умирaт там зa 1 гoдинa, a зa eдин дeн? /Брoй нa нaceлeниeтo 323 400 000 души/.
    Oтгoвoр: 4 109 797; 11 252
    Хората сме просто-смъртни, не сме столетници като костенурките да живеем по 100-150, 200 години , колкото и да ни се иска...
  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Ех Вася, власт се упражнява чрез:
    1. Пари
    2. Оръжие
    3. Информация
    По нашата конституция "Власта принадлежи на народа", но всичките инструменти на властта са му ДЕМОКРАТИЧНО отнети. На американския народ, поне е останало оръжието, но по всичко изглежда, че скоро ще му бъде отнето.
  • 40 Бай хой

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пазарджик":

    Сирийската криза вдигна цените. А и не само тя. Хамериканска фирма застана на входа и изхода на Казанлък. Падна качеството. Всичко се изнася за сащ. Посегнаха и на сглобените от части предназначени за Българите. Не правим изключение, откъдето минат хамстерите трева не никне.
  • 41 господин Нежност

    2 0 Отговор
    Ядахф зели , имаши и лютива чушчица. Хм , ши пръдна..!!? ..или не. Май това е въпроса
  • 42 ТРОПЧО

    2 0 Отговор
    АМа И ДА ГО ИЗПОЛЗВАТ ПО ЧЕСТО ДЕ ЩЕ Е ПО ДОБРЕ ЗА СВЕТА И НАИ ВЕЧЕ ЗА БУЛГАРИА
  • 43 kjl

    12 0 Отговор
    50 милиона безработни при 150 милион работещи!!! яко!!
  • 44 гост

    9 0 Отговор
    До я стига в авганистан когато момчето стане на 8 години бащаму му подарява калашник,а кажи че авганците неса бици никои не е успял да ги победи.За истинският мъж оръжието е като бижутата за жените,аз не искам бижутата на жените.
  • 45 факт

    7 0 Отговор
    ТУКА ГИ Е СТРАХ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вирусологоофф

    2 0 Отговор
    хората се раждат различни, едни по-слаби, други по-силни, но американците от 200 години знаят, че М-р Колт ги е изравнил
  • 48 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Не ги мислете янките ! Имат превъзходна държавна машина. Всеки контролира всеки! Може би са по-добре организирани по отношение контрола над своите поданици от всяка една друга държава по света . Иначе не е възможно да бъде управлявана тази многонационална сган. Там чичко Долар решава всякакви проблеми. Когато отмине / дай Боже/ тая пандемиея, дори четвърт от населението на САЩ да даде фира от болести, убийства и самоубийства, само като развеят зелените банкноти, половината свят ще се юрне натам . И ще приемат само млади, здрави ,образовани човеци за граждани на бленуваните Щати. Това е държавата с най-мощната и многобройна войска по целия свят. Само като погледнете цифрата на военния им бюджет и Ви се сбърква аритметиката.!? Аз не допущам, че могат да позволят някакви сериозни вътрешни размирици !! То у нас , като имат оръжие само най-доверените и най-" правите " хора, войска и полиция, нима не са възможни екцесии ? За това политиците ни след самите себе си, най-много се грижат за благосъстоянието именно на оръжиеносците !!!