12 Април, 2020 13:00 5 343 15

Коронавирус: Доходоносният бизнес с маските

  • коронавирус-
  • маска-
  • маска коронавирус-
  • германия

От 12-и април носенето на маски на обществени места в България става задължително, както обяви премиерът Бойко Борисов. Междувременно в световен мащаб недостигът на защитни маски остава, а нарастват и злоупотребите

Коронавирус: Доходоносният бизнес с маските - 1
Снимка: Shutterstock

10 милиона маски за 15 милиона евро - такава поръчка за изпълнение получили от федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия две компании със седалища в Хамбург и Цюрих. Обърнали се обаче към мним доставчик, на когото платили 2,4 милиона евро. И макар, че ангажирали 52 превозни средства, които да докарат маските от Нидерландия в Германия, те така и не пристигнали, информира "Шпигел".

Сред производителите има и съмнителни предприемачи

Този вид измами засега не са масово явление, но проблемът с качеството на защитните маски, които се предлагат, е повсеместен. "В Китай в момента безброй фабрики произвеждат маски за целия свят", казва търговският консултант Марк Кльопфел пред WDR. Той предупреждава, че сред тях има както квалифицирани производители, така и съмнителни предприемачи, които "нямат представа от изискванията за качество".

Заради голямото търсене се налага маските да се предплащат, обяснява експертът. Има много производители, които надценяват възможностите си и поемат поръчки, които не могат да изпълнят. "Преди две седмици имахме случай, в който искахме да купим няколко милиона маски за клиент, производителят ни уверяваше до последния момент, че продуктите са налични и многократно настояваше за парите си. Станахме подозрителни и изпратихме един от нашите служители в склада в Китай. Оказа се, че вместо договорените четири милиона маски, там има само 50 000", разказва Кльопфел.

Колкото и да са много, пак не достигат

Защитните маски се превърнаха в изключително ценна стока навсякъде по света. Без обаче да е ясно колко от еднократните медицински маски влизат в употреба ежедневно. "Ройтерс" пресмята, че в Швейцария например, която има население от 8,6 милиона души, на ден се използват около един милион маски.

Една значителна част от защитните маски идват от Китай. По данни на китайското вътрешно министерство, в народната република на ден могат да се произвеждат около 20 милиона маски - но не се знае за какъв вид маски става дума. Макар разпространението на Ковид-19 в страната да изглежда овладяно, тя все още има огромна нужда от маски.

За да намалят зависимостта от доставките от Китай и да отговорят на все по-голямото търсене и необходимост от защитни маски, различни компании преустроиха продукцията си и шият маски. Така например производителят на филтри "Мале" започна партньорство с компанията за бельо "Триумф", за да бъдат осигурени необходимите за медицинските служители маски от типа FFP3. "Мале" осигуряват необходимия филтър, който да не пропуска вируса, а "Триумф" създават маските. В Германия към производството на маски са се ориентирали и от "Тригема" - най-голямата фирма за спортни облекла и дрехи за свободното време, и от фирмата за хавлиени изделия "Фротана". Шивашкото ателие на театъра в Котбус също се е заело с производството на маски, с това се занимават и някои от арестантите в германските затвори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След няколко седмици

    14 2 Отговор
    Толкова много маски ще имаме че ще си бършем Задниците с тях.
  • 2 майтапчийски

    24 1 Отговор
    китайците само от маски ще си покрият загубите, защото народа е изпращял а сега и това задължително носене на маски.
    премиера научили се да си слага маска?
  • 3 Пия HitDobavkiи съм здрав

    8 0 Отговор
    А в Русе шивашките фирми някой знае ли какво шият в момента?!? Нали е шивашкия ни център в България!
  • 4 Жоро

    19 2 Отговор
    Шивашките фирми се отчитат на партията.Партията им осигурява пазар с тази заповед и печалбата е за милиони.
  • 5 Някой си

    7 3 Отговор
    На мен маска не ми трябва, вие по територията му мислете!
  • 6 волен сидеров

    10 3 Отговор
    ОВЦЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нашето стадо.....и

    2 2 Отговор
    И тази свобода ни е многоооо.....беее....9558
  • 10 Ха ха ха

    5 1 Отговор
    Маски които не отговарят на изискванията за качество? Простака разреши и шалове, за тях няма изисквания за качество.
  • 11 Футболист

    1 0 Отговор
    Техниката се запазва, който може си може, просто с възрастта става тегаво търчането 90+ минути
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 459

    1 1 Отговор
    Толкова ли пък е трудно човек сам да си направи няколко маски? Няма да са красиви, но пък ще може да си ги направи колкото си иска плътни или рехави.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сико божуков

    3 0 Отговор
    В РъБъ направиха задължително носенето на маски, не защото на някой Му пука за здравето ни, а защото някой ще направи ударът на мизерния си животец! Дали пък не е уйчото на най-известния квартирант на републиката?