Last news in Fakti

12 Април, 2020 21:00 23 670 67

Коронавирус: Защо в Германия не стана като в Италия

  • дойче веле-
  • германия-
  • коронавирус-
  • италия-
  • смъртност-
  • здравеопазване-
  • ангела меркел

На много места по света се опитват да си обяснят "германското изключение"

Коронавирус: Защо в Германия не стана като в Италия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Наскоро вестник "Ню Йорк Таймс" публикува статия с многозначителното заглавие "Германското изключение", в която разглеждаше въпроса защо смъртността от коронавирус в Германия е по-ниска, отколкото в други държави. Този въпрос вълнува силно и хората в Италия или Испания, където пандемията протича много по-тежко. Има ли обяснение за тази германска особеност?

Някои биха могли да си помислят, че германското правителство умишлено занижава данните за умрелите. Подобни подозрения има и другаде - половината от населението на Русия например е убедено, че властите не казват цялата истина за разпространението на болестта. Но в една демократична държава като Германия, в която има силна опозиция, независими медии и активно гражданско общество, подобно нещо е на практика невъзможно. Още повече, че ситуацията си личи и с просто око: в Германия не извозват телата на жертвите с военни камиони - като в италианския град Бергамо; нито пък строят временни морги пред болниците - като в Ню Йорк.

По-ниската възраст на заразените

И така, кои са причините? За сравнително ниската смъртност от Ковид-19 в Германия има три ключови фактора: особеностите в разпространението на вируса, качеството на германското здравеопазване и дисциплината на германците.

Според Института „Роберт Кох", 70% от пациентите с Ковид-19 в Германия са на възраст между 15 и 59 години, а средната възраст на заразените е 49 години. Особено през първия етап от разпространението на болестта - преди да бъдат предприети радикалните ограничителни мерки - вирусът явно се е предавал основно между млади хора и хора на средна възраст, които по правило имат по-силен имунитет от по-възрастните. Сред заразените от тази първа вълна имаше например и множество спортисти, посещавали барове и дискотеки в италианските, и особено в австрийските ски-курорти.

Друго огнище на заразата беше град Хайнсберг, където много хора се заразиха по време на традиционния германски карнавал през февруари, но те бързо бяха изолирани от околния свят, а всички контактни лица - предупредени.

В Италия обаче имаше голям брой хора, които дълго време не бяха идентифицирани като носители на вируса. След появата на симптоми у тях, те посетиха болниците, разнасяйки заразата и сред много други пациенти.

Нивото на здравеопазването и добрата подготовка

Вторият важен фактор е качеството на германското здравеопазване, което се смята за едно от най-добрите в света, и което доста бързо се подготви за борбата срещу Ковид-19: болниците освободиха допълнителен ресурс от интензивни легла, разработиха кризисни мерки за работата на лекарите и медицинския персонал, и (доколкото позволяваха възможностите) си набавиха предпазни маски, защитно облекло и консумативи.

Още на 12 март здравното министерство в Берлин поръча на германската компания Drägerwerk още 10 000 апарата за изкуствена вентилация на белите дробове (ИБВД) - в допълнение към наличните 25 000 уреда за командно дишане. Затова на германските лекари навярно няма да им се налага да избират кои пациенти да спасяват, и кои - не.

Здравният министър Йенс Шпан съобщи на 9 април, че страната разполага с 10 000 свободни легла в интензивните отделения. А германски клиники приеха на лечение близо 200 пациенти с Ковид-19 от Франция, Италия и Нидерландия. Бундесверът пък предостави на Великобритания 60 мобилни апарата за командно дишане.

Не без значение е и това, че в Германия се правят голям брой тестове за коронавирус. Сами по себе си те не спасяват живот, но позволяват своевременно да се идентифицират заразените.

Дисциплината

Третият решаващ фактор за ниската смъртност в Германия е дисциплината при спазването на ограничителните мерки. Публикуваните резултати сочат, че преобладаващата част от германците изпълняват призива на канцлерката Ангела Меркел, която на 18 март в обръщение по телевизията настойчиво апелира да се ограничат социалните контакти. Подобен призив отправи и президентът Франк-Валтер Щайнмайер, както и много други политици. И още един интересен факт: социологически проучвания сочат, че 75% от германците одобряват строгите ограничителни мерки и не смятат, че те би трябвало да се отменят прекалено бързо.

Автор: Андрей Гурков


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    76 7 Отговор
    Защото са взели пример от нас 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #43

  • 2 Не се притеснявайте

    18 90 Отговор
    Ще стане, просто вълната ще дойде там по-късно

    Коментиран от #45, #66

  • 3 Оня

    79 44 Отговор
    В тази демократична и силно развита държава , със силна опозиция и бля-бля колко време криеха за стотиците изнасилвания на германки на една нова година ? За да нямало напрежение! И защо сега ще казват истината? Напрежението ще пак същото... И да Германия не е Италия , но жертвите са поне три пъти повече ! Просто тези дето са имали придружаващи заболявания не се отразяват като починали от КОВИД. Това е голямата разлика с други страни.

    Коментиран от #48

  • 4 666

    76 4 Отговор
    Меркел се е обадила на Борисов и той и е казал кво да прави
  • 5 Geo

    81 11 Отговор
    И каква стана тя - първо много млади хора са се заразили и изработили имунитет което забавя вируса, второ се правят много тестове и се хващат заразоносителите, трето изпълняват мерките но те не са малоумни като на нашия щаб (които са в Германия ще потвърдят).

    Та до тук всичко е така както предлага Мангаров да стане и в България - даже ще е по контролирано.

    Коментиран от #10, #21

  • 6 Трудовакъ

    71 6 Отговор
    И в Беларусия не стана като в Италия! Просто там мат'ряло не щъка като изоглавен, не пристига на тумби (цели самолети) от Италия и Испания. Лукашенко изрично насочи енергията на мат'ряло към къра - лечение с трактор, мотика, лопата и т.н. Беларусия има огромен военновременен резерв и значителен мобилизационен резерв от лекари, сестри и санитари. Там такива като прословутия д-р Енчев подлежат на общо основание на мобилизация, но я се пробвайте у нас да мобилизирате самия д-р Енчев! Усещате ли разликата? Затова в различните държави истерията протича различно - у някои (почти) няма, у други стига до кресчендо! Въпрос на философия на политическото управление...
  • 7 Обективен

    42 5 Отговор
    Сега... Това е вярно но има и други важни фактори за германското изключение.... Германските градове са разпръснати на много по голяма площ, високо ниво на обществена хигиена.... Аз писах в този сайт преди месец, че италианската Трагедия, не може да се случи в Германия...
  • 8 Ръмпези

    18 11 Отговор
    В ГЕРМАНИЯ НЯМА КЛИМАТА КАТО В ИТАЛИЯ ...Я МАЛКО РАЗСЪЖДАВАЙТЕ ...ЗАЩО НИЕ ИМАМЕ НАЙ-МАЛКО ЖЕРТВИ, ЗАЩОТО ПОТЕНЦИАЛНИТЕ ЖЕРТВИ ПРИ НАС СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИ...ЗА УМНИТЕ Е ТОВА..
  • 9 И кое му е толкова по-различното?

    21 27 Отговор
    В Италия близо 160000, в германия 130000. Жертвите в Италия 19000, в Германия -3000, колкото в Китай. Само дето в Италия пикът премина, а в Германия тепърва предстои.

    Коментиран от #22, #35, #44, #46

  • 10 Госあ

    40 1 Отговор

    До коментар #5 от "Geo":

    В Германия, правят по над 20 000 теста на ден за вирусоносителите, отделят ги в карантина и проследяват контактите им за още вирусоносители. И не на последно място, в Германия лекуват рисковите пациенти. Това което иска онзи са тестове за антитела, а не за вирусни антигени. Германците чак сега заговориха евентуално за такива, след всички останали мерки и тестове. Това е разликата. И не на последно място, наистина дисциплината. В Япония положението е още по добро. А там интелигентно се правят по около 6000 теста на ден ,само за вирусоносителите в изградена мрежа от контакти.
  • 11 ХахахахахакурзАвас

    12 33 Отговор
    Защото германците крият истината.
  • 12 Стоян

    62 8 Отговор
    У нас корумпираното правителство строи "магистрали", зали от където може да се краде без никой да разбере.
    В Германия правителството е направило здравеопазване да работи за хората.
    Там няма правителствена или милиционерска болница!!!
  • 13 Госあ

    49 3 Отговор
    И нека си ги кажем нещата,там където има наука,технологии и индустрия ,нещата стоят по различен начин. Правят си тестове и препарати, ползват си ги. Вземат огромни данъци от индустрията и отделят за здравеопазване и образование. Просто е.

    Коментиран от #14

  • 14 Искаш да кажеш, че

    20 10 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    В САЩ, Испания, Италия, Франция и др. където има много жертви няма наука, технологии и индустрия ли?

    Коментиран от #18, #31

  • 15 Бойчо

    8 16 Отговор
    Никой не може да каже, но вируса мутира с часове. Факт е, че човечеството е безсилно.
  • 16 Соросоид

    33 5 Отговор
    Имам роднина, които работи в Немско и ми разказа какво правят дойчовците. Човекът е електротехник монтажна бригада, и само един колега да кихне/закашля (по неговите думи) - цялата група се праща под карантина за 14 дни в домовете. Карантината се следи чрез телефоните, и глобите за нарушаването й е 800 евро. Които не са семейни, приятели и колеги им пазаруват.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "Искаш да кажеш, че":

    Ми определено са след Китай,Япония, Германия и Южна Корея. Сащ ги сравнявам с Китай. И не става дума за капитал,а за реална индустрия.

    Коментиран от #20

  • 19 Някой си

    50 13 Отговор
    Най-важната причина е, че си нямат Винету, който да направи щаб с Ташунко касапа начело, а имат институт “Роберт Кох” от където дават забележете ПРЕПОРЪКИ, а не глупави и безмислени заповеди, борбата не протича по телевизиите, а където трябва, на населението е добре разяснено какво трябва да прави и няма всекидневни траурни брифинги!
    Немците и срещу тях да бягате не можете да ги стигнете!

    Коментиран от #50

  • 20 А над всички трябва да е Русия

    9 3 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    ....с толкова малко жертви.

    Коментиран от #23

  • 21 Някой си

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Geo":

    Потвърждавам!
  • 22 Някой си

    24 9 Отговор

    До коментар #9 от "И кое му е толкова по-различното?":

    Тоя ПИК е само в твоята, Боковата и мутафчийската глави!
  • 23 Госあ

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "А над всички трябва да е Русия":

    Ами Русия има и наука и технологии и реална индустрия. Какво да кажа. Имат и техен препарат дори

    Коментиран от #24

  • 24 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Госあ":

    В Япония са доста по добре нещата от Русия, между другото 😉
  • 25 Другия с коня

    19 4 Отговор
    Няма ли кой да анализира защо в България не се случи като в Турция,Русия,Германия,Италия,Франция,Англия,Китай,Америка и т.н.....Що не го кажете бре....Защото не Искате....Не ви оттърва. ПАРТИЯТА ви не дава и онова в Главите ви....
  • 26 Някой си

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Соросоид":

    Глобата за нарушаване на карантина е 25 000 €
  • 27 Другия с коня

    22 7 Отговор
    И Послеслов....Обаче Народа го знае....Днес ,Цветница,цяла софия бяха с маски.Прекосил я с колата по работа...Навсякъде майки,деца тинчета....Всички бяха с Маски....С тъпите си Коментари не можете да продължете Никой....У нас не се случи,защото Народа Не го позволи...Защото бяха дисциплинирани и Отговорни към Родителите си,себе си и Останалите около тях ...Те тва е...Наздраве и мезете витаминозно....
  • 28 Ахахаа

    35 0 Отговор
    Да ви кажа истинската причина - лекуват ги емигриралите десетки хиляди български лекари и сестри!
  • 29 Госあ

    5 1 Отговор
    Ето още една пикантна но вече старичка немска подробност от цайтунг: Министерството потвърди искането на "FAZ", че Avigan ще бъде закупен за използване при лечението на рискови пациенти, заразени с Covid-19. Това се отнася и за лекарствата Kaletra, Foipan и хлорохин и съдържащи хидроксихлорохин лекарства. "Закупените лекарства се разпространяват чрез аптеки от университетски болници и аптеки от лечебни центрове за стационарната помощ на засегнатите пациенти", заяви говорител на министерството. Бундесверът трябва да работи заедно върху дистрибуцията. Според информация на "FAZ" от официалните кръгове трябва да има милиони опаковки 😉
  • 30 Танахака Танашиба

    17 12 Отговор
    Хайде не ни разказвай приказки! Германците лъжат здраво. Иначе как ще докарат сезонните работници. Цяла пролет, лято, до късна есен ще крият, после кой оцелее ще ни го върнат заразен и тогава ще почнат да изкарват повече жертви. Защото тоя вирус няма да си отиде, нито утре, нито другия месец, нито тази година. Учените се надяват да се самоунищожи.

    Коментиран от #34

  • 31 Госあ

    17 6 Отговор

    До коментар #14 от "Искаш да кажеш, че":

    И да ти кажа, и Италия и Испания и Франция взети заедно нямат производствения капацитет на Германия. Особено в биотех производството
    Проблемът на ЕС, който лъсна.

    Коментиран от #41

  • 32 одъртял комсомолец

    16 1 Отговор
    Преди време попаднах на обяснение, което поне на мен ми звучи логично.1/По- големият брой тестове вкарва автоматично в статистиката и заразени без всякаква симптомика, което пък веднага сваля процента на смъртността.2/Оказва се,че италианците по принцип ползват много повече и по- често антибиотици. Разликата с Германия е близо 2-3 пъти повече на човек от население. Прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност към антибиотици на патогените предизвикващи пневмонията, която всъщност убива.На практика в Италия антибиотиците просто не въздействат на тези патогени. Напротив германските доктори били като машинки. Ако в инструкциите за лечение на дадено заболяване не е записано, че трябва антибиотик, посмъртно не предписват.

    Коментиран от #33, #37, #47, #53

  • 33 Госあ

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "одъртял комсомолец":

    Много добро обяснение всъщност...вътреболничните инфекции също играят роля. Пак за Япония с любов, там е същото, антибиотик се изписва в краен случай дозиран до последното хапче,което получаваш в аптеката. С тази прекомерна употреба на антибиотици за щяло и нещяло, предстои точно този проблем с резистентните бактерии...а той е огромен.
  • 34 ААА

    16 0 Отговор

    До коментар #30 от "Танахака Танашиба":

    Ако някой лъже това със сигурност са Италия и Испания за да изнудват ЕС да пусне еврооблигации и да им напълни продънения от години бюджет.

    Коментиран от #36

  • 35 Ставри

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "И кое му е толкова по-различното?":

    От регистрираните 130 000, 63 200 са оздравели, 3000 Бог да ги прости и към момента регистрирани с вируса са 63 800 човека. Оправят се някак.
  • 36 Танахака Танашиба

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "ААА":

    Абе, спорно е.Швейцарската здравна система е в пъти по добра от немската. Там от 25000 заразени имат 1002 починали. Германците от 120000 заразени, 2800 починали. Труповете не могат да се крият, но статистиката е стаКмистика. Или е различен метода на водене на статистиката или се лъже. Швейцарците защо да лъжат. Колкото до фармацията, те са не по малко силни.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Някой си

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "одъртял комсомолец":

    И това е вярно, на леките случаи на ковид19 не им изписват антибиотици, а парацетамол.
  • 38 Някой си

    14 5 Отговор

    До коментар #36 от "Танахака Танашиба":

    Не, просто казват че починали от корона са само тези, които наистина са починали от това!
    Не всеки починал без значение от какво да го обявят за жертва на корона.
    Значи ако си вирусоносител и си починал от инфаркт си починал от инфаркт, не от коронавирус!
    С две думи статистиката е реална, а не стъкмистика като в Италия и Испания, там в момента от каквото и да умират хора явно ги пишат за жертви на коронавируса!
    В Германия подобно нещо няма как да стане, ще ги разкъсат, и ще валят оставки като сняг през януари в Алпите.

    Коментиран от #49

  • 39 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Танахака Танашиба":

    Абе...не знам колко пъти по добра е швейцарската здравна система и фармация (не че я плюя) от немската. Да не се окаже като швейцарския шоколад, който определено отстъпва на белгийския.
  • 40 el hispano

    17 6 Отговор
    Причината в Германия да имат толкова малко умрели е защото живеят като скотове, по домовете си, не излизат. Не се виждат с роднини, нито с приятели. Има доста вицове за германците и как само обичат да работят. Обичат да работят не защото са работохолици, а защото са социални инвалиди и самотни кучета.
  • 41 ocho loco

    10 8 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Толкова им е "голям" производствения капацитет на немчуките, че трябваше да импортират 10 милиона турчи, 5 милиона поляци, и още куп арапи. Истината е една. Германеца, поне в голям процент, е безплодна медуза, която не става за нищо! Две световни войни загубиха, и безброй много държави ги спасяваха не един път. Това е безхаберна нация, която беше под ботуша на Наполеон 100 години и още 1500 под калника на Римската империя.
  • 42 повече четящ

    4 7 Отговор
    т1 Възрастните просто не ги изследват. Изобщо мн.малко се тестува ! почти само в болниците.
    т2 Вярно _ добре обезпечени материално, не и с подготвени хора обаче. Кох институт и политиците , с изклю Зьодер тотално се издъниха.
    т3 Дисциплина няма.
    В броя поч. не са вкл. тези с придр. заболявания, усложнения различни от дихатена недостатъчност и многобройните умрели в къщи и по домове. Смъртността се изчислява на база заразени, а не заболели както е редно!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Галя

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Не се притеснявайте":

    Коя вълна? В Германия заразените са вече 120 000, от тях 60 000 излекувани и към 2800 починали...
  • 46 Дон Чико

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "И кое му е толкова по-различното?":

    Седя и чакам пика. А всъщност, какво каза точно спасителя, пика ли ще дойде или ада първо, да не се объркам нещо?
  • 47 Hess

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "одъртял комсомолец":

    Това за антибиотика е истина,имах абцес на зъба,беше се надул венеца,болеше...как ли не се молих на зъболекарката за антибиотик,но единствено получавах отрицателно завъртане на главата и думата найн,ходих три пъти при нея но без успех!Междувременно абцеса взе да намаля,след това изчезна,та това е за антибиотиците в Германия!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Питащ

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Някой си":

    Има такъв момент, но не обяснява 7-800 умрели в денонощие.
    Освен това как точно да сложиш границата? Някой с инфаркт без корона може с лекарства да живее още 10 години. От какво е умрял тогава от Корона или от инфаркт
  • 50 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Някой си":

    Дааа, не се ежесекундно по тв за корона, не можеш кола с ,,чужда,, регистрация да джиткаш в друг окръг, фирмите си работят 67/33% ,разходките в парка са разрешени като се спазва дистанция.Открийте десетте прилики..ха ха ха

    Коментиран от #51

  • 51 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    ..не се говори....изял съм цяла дума!
  • 52 Музикант

    10 0 Отговор
    Купонясвах в Берлин в края на Януари. Обиколих доста барове. После на връщане на летище Тегел имаше зверска навалица, чаках час и половина за check-in. Тогава още нямаше никакви ограничения, само се говореше,че имало някакъв вирус, почти никой не носеше маска, дори служителите на летището. През Февруари прекарах седмица с приятели от UK, като един от тях се оплакваше, че от доста време има няква кашлица, но вече му минава. В началото на Март вдигнах температура, но съвсем лека 37,5 за два дни и започнах да кашлям доста, но след седмица ми мина. Точно след като се излекувах въведоха извънредно положение. Спазвам мерките като цяло, но идея си нямам дали и аз не съм изкарал вируса на крака.
  • 53 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #32 от "одъртял комсомолец":

    Това с антибиотиците е вярно,но не съвсем.Остави тая теза.УЙКИПЕДИЯ: Всяка година в света заболяват от пневмония около 450 милиона души и от тях загиват над 4 милиона. Изводите какво става в момента оставям на вас.
  • 54 Зиг Хайл

    12 0 Отговор
    Хитлер им е създал стаден имунитет.
  • 55 ггггг

    4 1 Отговор
    много имунизирани в гдр.а иначе пълна мъгла беше инфото за насилници бежанци -Кьолн. така , че с дв да се съмняваме...демагогията е тяхната стихия.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мерци

    6 1 Отговор
    Както казват за колите: мерцедес и всички останали
  • 58 Стани

    2 1 Отговор
    изгледайте видеото на Пламен Пасков от 10 04 И Тогава ще видите дали германците спазват ограничения.
  • 59 Чума

    7 0 Отговор
    Колкото този вирус се среща с млади и здрави хора, толкова ще отслабва неговото действие! Обратното - в стар и болен организъм става още по силен и с тази сила се предава на околните! Затова в Италия сравнително млад лекар загива след контакти със стари и много болни хора! Получава голяма доза вирус! Друг е въпроса доколко изкуствено някой го разпространява, как и приоритетно къде!
  • 60 мани мани

    3 7 Отговор
    'щото лъжат като насрани! за да не се види опадъкът им!
  • 61 Челен опит

    7 3 Отговор
    Има .„необясними” неща - Как печели ББ избори? С „чалъм”!
  • 62 Червени боклуци.

    1 5 Отговор
    Лъжат и демагогстват, като БеСеПедерастите в България

    Коментиран от #64

  • 63 Българинът

    9 0 Отговор
    Доста интересна и вярна статия. Като се замисля, повече от седем години не съм пил антибиотик. Универсалното им хапче е Ибупрофен или Парацетамол за температура. Пиеш, псуваш ама друго не ти дават. Търпение казват ти , няколко дни, седмица и си готов. Следващия път, пак така... докато организма ти привикне. После е лесно, свикваш и ти и си знаеш: силна храна,търпение и така...
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 САШКА

    1 1 Отговор
    Но в една демократична държава като Германия, в която има силна опозиция, независими медии и активно гражданско общество ха ха стига бе демократична😂
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 еркеч

    1 0 Отговор
    Защо ли, защото още от времето на Хитлер разработват биооръжия ,а който е на ти с тая работа може и да я контролира успешно,да не мислите ,че са закрили лабораториите...