Last news in Fakti

14 Април, 2020 20:30 9 629 34

В България: коронавирус и още три скрити вируса

  • българия-
  • герб-
  • пандемия-
  • венцислав мутафчийски-
  • ковид-19

Сега, когато заради кризата с коронавируса общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават скритите вируси на глупостта, популизма и диктатурата

В България: коронавирус и още три скрити вируса - 1
Снимка: БГНЕС

Сега, когато заради кризата с коронавируса общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават скритите вируси на глупостта, популизма и диктатурата. Примерите се множат с всеки изминал ден.

Спомнете си какви страсти се разгоряха при приемането на закона за извънредното положение около включването на военните в борбата срещу епидемията от коронавирус. Е, те и досега не са се включили (дано не се налага), но затова пък мнозина, определящи се като „държавници“, надянаха униформите и се заеха да ни бомбардират с военновременни идеи и действия. Някои от които са не само безсмислени, но и по-опасни от това военнослужещи да помагат на полицаите на улицата.

Благородно, но вредно

На някои идеята да бъдат задължени супермаркетите да отделят половината си площ за български храни може да им се е сторила благородна. Но ако беше приложена, щеше само да навреди, без да реши проблема с достъпа на някои производители до потребителите. Защото този проблем датира далеч преди сегашната криза, нарича се ниска конкурентоспособност, не произтича от наличието на търговски вериги и се решава с други средства.

Предвидимият ефект от такава административна принуда много лесно би станал твърде неприятен: бъркотия по веригата на доставки, дефицити, по-високи цени. Слава богу, идеята бе приета в доста омекотен вариант, който едва ли ще помогне някому, но и вредите ще са по-малко. „Търговските вериги победиха правителството“, коментира разочарована „държавничка“. Не, макар и само частична, победата е за здравия разум.

Да затворим България

С още по-радикално предложение излезе военният министър: да се спре вносът на плодове и зеленчуци, докато не се оберат и продадат българските. Предложението е равносилно на самооттегляне от общия пазар (като стъпка към напускане на ЕС) и на практика много бързо би довело икономиката до катастрофа.

Естествено, това предложение няма как да бъде прието (поне засега). Но щом един вицепремиер може да стигне до такава идея, положението явно е плашещо.

Мракобесие

Прокуратурата пък премина направо към действия, като без да се церемони повдигна на председателката на фармацевтичния съюз обвинение за „изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите“ и ѝ наложи гаранция от 20 000 лева. Все едно е звъннала в някоя болница с фалшив сигнал за бомба. А всъщност е говорила за неща, за които говорят СЗО, ЕК, Европейската агенция по лекарствата, ръководители на болници и на цели държави.

Мнозина отбелязаха, че по същата логика заради катастрофичните им изказвания могат да бъдат обвинени дори премиерът и ген. Мутафчийски. Това мракобесие обаче има друг, съвсем реален ефект: всеки (особено медиите) трябва много да внимава какво говори, когато описва смразяващото лице на пандемията по света. Или, не дай боже, му дойде на ум да коментира мерките на властта.

Скритите вируси

Ето какво обединява изредените примери: опасността да счупим и убием онова, което продължава да работи въпреки кризата. Също както коронавирусът поразява вътрешните органи.
Сега, когато общественият организъм е сериозно отслабен, в атака преминават криещите се в него вируси на глупостта, популизма и диктатурата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 55 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имунизиран

    70 2 Отговор
    Вирусът на глупостта при нас е по наследство.

    Коментиран от #7, #29

  • 2 КО мунизъм 19

    15 40 Отговор
    А явния вирус от 1944 ??????

    Коментиран от #10

  • 3 Мислещ

    80 2 Отговор
    На мен ми изглежда точно обратното, коронавирусът е тотално скрит, а този на диктатурата и идиотията е по-виден от всякога, всякакви маски паднаха на диктатори и идиоти (Фенове на диктатури). По ирония, баш когато маските са задължителни...
  • 4 ЕС евтаназия

    45 10 Отговор
    Ако произведем няколко хиляди тона български домати и пипер, руснаците ще ни дадат и петрол и ваксини и машини.

    Коментиран от #8, #13, #16

  • 5 Рошко

    36 6 Отговор
    Точно като вашите новини, не ми ава ден да не оплюете Русия Турция всички до които не може да се докопате
  • 6 БОЙКО ВАЛЬО И М.З.

    27 3 Отговор
    ТВА СА ТРИМЦАТА ВИРУ3И
  • 7 Да така е

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "имунизиран":

    И паметник му издигнахте и улици кръстихте в негова чест и цветя му полагате😂😂😂😂😂😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тост

    31 6 Отговор
    И кой плати за тая статия?Значи... в България забръмча кошера едва днес, а Дойче веле вече са написали доста "тежък" коментар по случая!Толкова тъпи не сме!И не искаме евтини плостмасови плодове и зеленчуци, поевтинени от евтина работна ръка от Източна Европа... Вреве беше да се постави начало да се съживи малко родното производство.

    Коментиран от #17

  • 10 баба Зоя

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "КО мунизъм 19":

    Ало,милицията ли е?
    Да ама вече сме ПОЛИЦИЯ!
    Ами тогава запишете сигнал!
    Съседите са на работа,и у тях влезнаха,партизани.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 29 Отговор
    На следващите избори всички да гласуваме за Слави Трифонов !!! Няма как да навреди повече от сегашните но за сметка на това ще им натрие хубаво носовете и гъзовете !

    Коментиран от #27

  • 12 Paco

    56 1 Отговор
    Бога ми обикалял съм и съм живял в доста държави но такова чудо като БГ няма по света.Уникални топидиоти ставаме като придобием малко власт или повечко пари.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Някой си

    28 4 Отговор
    Кой е автора?
    Защо не пишете?
    Евала за материала му!
  • 15 Ръмпези

    26 4 Отговор
    НАЙ -ОПАСНИЯ ВИРУС В БЪЛГАРИЯ Е ВИРУСЪТ БАРСЕЛОНА...СЕГА ВЕДНАГА ЗНАМ, ЕЙ ТОЯ ЕДНО И СЪЩО...ЕМИ КАК ДА СМЕНЯ ИМЕТО НА ВИРУСЪТ, КАТО ТОЙ Е ТОЙ, БАРСЕЛОНА...ПОЩРАКЛЯХТЕ...
  • 16 no name no face no number

    15 2 Отговор

    До коментар #4 от "ЕС евтаназия":

    Имаш плюс от мен който системата на факти Не отчете и не е за първи път

    Коментиран от #33

  • 17 no name no face no number

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тост":

    Точно така, такива безвкусни домати като в Германия няма, испански ли са португалски ши нямам идея, не съм посещавал тези страни, но българският домат ,колкото и да е зле днес в сравнение с 80-90 години си е направо супер в сравнение с онези

    Коментиран от #20

  • 18 Ми човека го каза:

    25 3 Отговор
    "Няма нищо по-страшно от активната глупост“!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ако има бг стандарт

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "no name no face no number":

    За качество и ниска цена ама истински и който не го спазва глоба трябва тогава да нека са български ама ако са същите пластмаси подобре от ЕС поне са по качествени една идея
  • 21 Госあ

    9 1 Отговор
    "С още по-радикално предложение излезе военният министър: да се спре вносът на плодове и зеленчуци, докато не се оберат и продадат българските." Чудесно !!! Направо ставам гербер !!! Абе, я да питам, к'ва е разликата между забраната за експорт на животоспасяващи продукти и изолирането на Италия и Испания, и забраната на импорт на плодове и зеленчуци ???
  • 22 Гошо

    27 2 Отговор
    Мерките на властта са НИКАКВИ.
    Само полицаи се разхождат по улицата в една полицейска държава. Пълнят си джобовете с глоби. Корупцията и диктатурата в тази бандитска държава в момента е с небивали размери
  • 23 Наблюдател

    14 1 Отговор
    По-опасни са Боковируса,Мутафавирус Кантаравируса и Ананиев вируса!!
  • 24 Наблюдател

    11 2 Отговор
    По-опасни са Боковируса,Мутафавирус Кантаравируса и Ананиев вируса!!
  • 25 Карадайъ и Румяна Коларова

    14 1 Отговор
    Хасан Адемов от ДПС беше първият!! Дариткова и Пазарджишката гербаджийка-вторите! Ха сега кажете,че ГЕРБ и ДПС не са КОАЛИЦИЯ!!
  • 26 Псжо

    13 0 Отговор
    Едно сравнение на данните за коронавирусът у нас и в съседните държави показват, че нашето положение не е така розово, както го представят Борисов и командваният от него щаб. Към днешна дата данните показват , че има два фактора които влияят много лошо върху бъдещото състояние на икономиката на страната и доходите на населението:
    1. България има най- нисък процент на регистрираните с COVID-19 на база численост на населението – 0,01,. В другите съседи % -та на регистрираните случаи е : Гърция-0,02, Сърбия- 0,05, Румъния – 0,03, Турция-0,07 и Северна Македония – 0,04. Проблемът е, че ниският процент на регистрираните случаи при нас се дължи на малкия брой извършени тестове, а не на малкия брой заразени , поради предприетите мерки за изолация . Ако не се предприемат реални действия за масово тестване на населението, това състояние категорично ще удължи времето на действие на епидемията и вероятно пикът , в най- добрият случай ще бъде Юли – Август .
    2. България има най-висок процент смъртни случаи на база брой на регистрираните с COVID-19 – 5.04. При другите съседи % -та на смъртността е : Гърция-4,62, Сърбия- 2,10, Румъния – 5,01, Турция-2,12 и Северна Македония – 4,45. Не съм специалист и не мога да посоча , дали причината е в квалификацията на медицинският персонал, подходящи медикаменти за лечение или медицинско оборудване, но ако тази тенденция се запази, при очевидното нарастване на заболелите лица, нищо добро не ни ч
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Професор

    13 1 Отговор
    Няма никакво статистически значимо увеличение на смъртността в много от страните в Европа, характеризирани от генерал-губернатора Мутафчийски като "ад" в сравнение с някои предишни години, когато също е имало епидемии: https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html ТОЙ, генерал-губернаторът, нали каза, че с едно нещо не може да се лъже -- смъртността. ЕТО, драги, даниите показват, че това е една епидемия, статистически подобна на поне 2 други такива за последните 4 години и половина. Изобщо не оспорвам, че мерките ви сигурно помагат. ПИАМ, къде бяхте ВИЕ да въведете същите мерки при предишните подобни епидемии, и не се ли чувсвате УБИЙЦИ на нарадоа си поради това? Можехте да спасите хиляди животи ТОГАВА, нали така? Защо не го направихте?
  • 31 Ku-Rec

    7 1 Отговор
    COVID19 е една удобна политическа маша в ръцете на "демократичните" правителства по целия Свят! С всички техни повече и по-малко авторитарни методи; да ДРУГАРИ и Вашата Русия лъсна, че е в кюпа на световното чифутско Монополи! Всеки властимащ по Света започна да управлява с декрети. Обявено или не - все тая!!! Реално се преустанови всякаква информация за протичащите всекидневни политико-социално-правни-икономическо-ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИ процеси! Крайният резултат е ясен: замитане на следи (всякакви), установяване на закодирано и в бъдеще управление на "наш'те", масов срив в доходите на хората, което ще помогне за по-качествения им контрол. Вярно е, че доста професии в момента "изнудват" обществото с нереално високи доходи - администрация, прависти, it сектор, медици, и др., но покрай тях ше гори и всичкото питомно! Някой казват, че като огладнеем - всички на улицата и ще ги пометем?! Не се притеснявайте - няма да стане, всичко е изчислено! За да се получи тотална промяна към по-справедливо общество е необходимо голямо количество интелигентен, не егоистичен мат'рял, който в "демократичните" общества липсва структурно, геномно е моделирана липсата му! Така че - "лека нощт"!
  • 32 Матей

    2 0 Отговор
    И много други вируси се активизираха--на лъжата,измамата,далаверата,корупцията,чиито метастази са пронизали всяка фибра от обществената тъкан,вместо тотално реанимация,още от същото в безпределни дози.Безобразия в невиждани размери,разюздана джандарщина,медийни манипулации и служебен терор.
  • 33 само да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "no name no face no number":

    че факти отчитат само това,което им е изгодно.Което не им е изгодно го премахват,като трият коментара,а ако си по-настоятелен те блокират с наказания и не ти дават да пишеш.Особен похват им е да ти казват,че кода не отговаря.Така,че нищо ново под слънцето.Само не знам как и с какво още се държат(или кой ги държи)?
    Сега очаквам за пореден път да ме лишат от коментари,но съм свикнал вече,а и няма какво да науча тук,освен клюки от рода на една жена каза...
    ще е жалко обаче,защото тук истински се разтоварвах от вицовете,които се публикуват от "загрижените"за България
  • 34 Лудите умора

    2 0 Отговор
    немат .. но овцете си трайкат от страх, вероятно да не идат курбан за Великден или Герьовден