Last news in Fakti

15 Април, 2020 17:53 3 695 16

Как преживях ужаса на коронавирус: "Сякаш те е затиснала торба цимент"

  • германия-
  • коронавирус-
  • цимент-
  • нина маревски-
  • разказ-
  • лекари-
  • лечение-
  • ужас

Германката Нина Маревски е изпитала ужаса на болестта и иска да помогне на всички, които подценяват заразата

Как преживях ужаса на коронавирус: "Сякаш те е затиснала торба цимент" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германската писателка Нина Маревски е преживяла ужасите на заболяването КОВИД-19. 53-годишната жена сега иска да помогне всички, които боледуват, които са заразени и заплашени. Но най-вече – на онези, които подценяват коронавируса. Тя отправя и сериозни критики към функционирането на здравната система в Германия в условията на криза. Нейната история разказват няколко германски медии.

През март Нина Маревски и съпругът ѝ се прибрали във Франкфурт на Майн от едно кратко туристическо пътуване до Валенсия. Двамата знаели, че коронавирусът се разпространява бързо в Испания и решили да се поставят под доброволна карантина в лятната си къща на юг. След няколко дни вирусът я съборил:

„Стана изведнъж. Бях в кухнята и готвех, а болестта ме удари като с чук по главата. Нямах никакви сили, вдигнах и температура. Имах чувството, че са тръснали торба цимент върху гърдите ми.“

Ходене по мъките

Семейството звъни на здравната служба, но от там казват, че не могат да тестват Нина за коронавируса, защото не идва от място, което е център на епидемията, а професията ѝ не е системно релевантна. С помощта на свой приятел-медик тя все пак изпраща своя проба на частна лаборатория в Хамбург.

„Веднага ми отговориха, че съм болна, а концентрацията на вируса в организма ми е много висока. Щели да ми се обадят от здравната служба, за да вземем необходимите мерки и да започне лечение. И до ден-днешен чакам това обаждане", казва жената.

Малко след като получава резултатите, Нина Маревски окончателно е съборена от болестта. Тресе я, независимо че се е скрила под планина от одеяла, после цялата потъва в пот, температурата остава 39 градуса, тежестта в гърдите също, пулсът е ускорен, организмът се бори с всички сили срещу вируса, разказва писателката. И добавя: „В такива мигове човек е обсебен от най-елементарните страхове.“

Нина и мъжът ѝ звънят на дежурните лекари, но не успяват да се свържат. Тя се усеща на края на силите си, така че двамата накрая решават да се обадят на спешния телефон 112 и да помолят за лекарска помощ. В отговор ѝ дават съвет да се обади отново, ако усети и задух - така Нина Маревски описва онези драматични мигове. Вече била толкова уморена, че нямала сили дори да се ядосва. Мъжът ѝ взел да звъни по разни клиники в околностите, да разказва за състоянието на Нина, за високата температура, за затрудненото дишане… Най-накрая от клиниката в Ханау му обръщат внимание и пращат линейка. Малко по-късно Нина Маревски вече е в болничното легло, с маска и респиратор.

"Болестта все още дебне някъде в тялото ми"

48 часа по-късно състоянието ѝ се подобрява, но температурата се запазва още няколко дни. Лекарите установяват, че имунната ѝ система се справя добре. Нина е отслабнала доста, но вече има апетит. Болестта и до днес дебне някъде в организма ѝ, смята Нина, защото все още ѝ се вие свят. „Толкова ми беше зле, че не можех да държа дори чаша в ръката си“, разказва тя.

Нина Маревски иска да разкаже на всички хора онова, което е научила за болестта и да им помогне да не я подценяват. Мнозина смятат, че са млади и здрави, което ги прави неуязвими. И лекомислено пренебрегват предписанията, припомня писателката. Но това ни дава шанс и за преосмисляне, смята тя. Нина Маревски разказа своята история във Фейсбук, публикува резултатите от тестовете и всички подробности за хода на заболяването. Към днешна дата нейният разказ е бил прочетен вече от над 15 000 души, стотици са коментарите и въпросите. А две клиники я помолили да даде малко кръвна плазма, защото съдържащите се в нея антитела можели да помогнат на други пациенти.

„Не съм в рисковата група. Обикновено не взимам лекарства. Храня се здравословно на растителна основа - и въпреки това вирусът жестоко ме събори. Ето защо ви казвам, че сегашните мерки изобщо не са преувеличени“, заявява тя в интервю за Хесенската обществена телевизия.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    9 2 Отговор
    Всичко ново е добре забравеното старо! Класически методи използвани от десетилетия, ваксинация, хиперимунизация, серумиране, изолация, карантина, лечение с аннтибиотици ( особено важно за вторичната инфекция която обикновено се предизвиква от т. н. условно патогенна или опортюнистична микрофлора), лечени с кортизонови препарати, всички тези методи са известни ! Всяко мероприятие и изследване обаче изисква и определено време, времето е константа с която , който и да учен или екип не може да не се съобразява! Ограничаването на контактите води до по-бавно изграждане на т. н. стаден имунитет, това е обаче е свързано със нарушаване на логистичните процеси в социума , резултатите са забавяне или спиране на икономиката и последващ хаос на борсите и цените! От друга страна при запазване на икономиката ще има повече заболели и съответно повече загинали! Искам да отбележа , че най-силното човешко чувство се нарича , не не е любовта, чувството се нарича ГЛАД! Последствията от това чувство , оставям на вас да си представите как може да изглежда ситуацията!
  • 2 Рошко

    12 13 Отговор
    Голям ужас, въъъъъй не мога спа вече от страх, хубо ама не ви вярвам и думичка

    Коментиран от #13

  • 3 Гут морген ама кройцер искат

    9 3 Отговор
    Това на български се казва ..."да те пратят за зелен хайвер".Звъняла завалийката тук и там,,,и учтиво са и отговаряли/по немски/...ами не сте от рискова дестинация,обадете се когато имате и задух..... май е трябвало да се обади на дядо поп/за изповед и причастие/..Ох,забравих! При протестантите няма такива тайнства!
  • 4 трай бабо, за здраве

    5 3 Отговор
    А издателят,като ти се тръсне върху гърдите, не се оплакваш...
  • 5 Mk Ultra

    2 3 Отговор
    Според мен е преживяла друг тип ужас.
  • 6 Карантино

    8 4 Отговор
    Никой да не изпада в ужас предварително.При всеки силата на заболяването спрямо имунната система и момента на заразяване е много различно.В момента болниците са в шах-матова ситуация.Лекарство няма и персонал няма.Старят се да ви обгрижват,но не успяват едва гледат.Вие често оставате сами в легнало положение често по гръб набодени с игли.Не можете са се обърнете а искате,защото природно на всеки 2 часа тялото иска промяна на лежането.Това е торбата с цимент върху гърдите и не идва от корона вируса.В болница можете да влезете в добро състояние и да развиете тежка пневмония за ден-два.Това става,когато ви е студено терсете се и молите за още едно одеало,но няма кой да ви го донесе или имат недостиг или не желаят.И последно апаратите за обдишване убиват 86% от обдишваните и все още не е открита причината а тя се нарича телесен стрес
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коко

    11 2 Отговор
    Това е капитализма нужен си докато си здрав.ако се разболееш много ти здраве.затова по хубаво от соца няма.ама нямало банани а яжте сега kovid 19.

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Лудия касапин

    5 0 Отговор
    Храня се здравословно на растителна основа - и въпреки това вирусът жестоко ме събори... Госпожо, добрата имунна система не значи, че не може да се разболеете, но ще ви помогне да минете по-леко през болеста...
  • 11 Шайба

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    Мда,при капитализма човек експлоатира човека,пък при социализма е обратното,нали тъй?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 cornholio

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Така е то не вярваш щото си умен и знаеш, че е конспирация, а другите са балъци. Ти знаеш всичко, докато не те тръшне и не повярваш....
  • 14 Разум

    1 0 Отговор
    България за бели хора тогава. Азия за азиатци.
  • 15 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Коко":

    Каскет, Слава Богу, че вече не живеем в онова супер отвратително БЕЗвремие, наречено социализъм/комунизъм! Направо не ми се мисли как щяхме да я изкласим, ако тогава ни беше дошъл до главата този тих убиец! Ако родените след 2000-та не помнят, ние останалите помним много добре, така че тия лакърдии отивай да си ги хортуваш с другите каскети пред 3-то районно, докато чакате белата златка, да го пуснат от панделата:):):)!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.