Last news in Fakti

16 Април, 2020 19:22 42 264 127

Коронавирус: Германия е първа, България е 27-ма

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • германия

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Коронавирус: Германия е първа, България е 27-ма - 1
Снимка: БГНЕС

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел. В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десятка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

В Москва може да стане като в Ню Йорк

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 93 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ социолог

    152 57 Отговор
    България трябва да е извън всякакви класации, тука всичко е наушким.

    Коментиран от #64, #83, #103

  • 2 Някой си

    107 26 Отговор
    27-ми пък най-напреднали......странна логика!

    Коментиран от #116

  • 3 👽👽👽👽

    79 24 Отговор
    Германия първа България последна обаче Германия е 15 пъти по голяма от БГ и тестваните са в пъти повече в Германия!

    Коментиран от #8

  • 4 27 от 33

    156 40 Отговор
    От "Спасителя" толкоз ? Но сме на 1-во място по приказки и медии и изяви !

    Коментиран от #6, #76

  • 5 Коко

    125 30 Отговор
    Е вие от Факти така си го подкарахте това беше най голямата гордост на Боко той си мислеше че ще е номер едно а вие го пратихте в последните направо ужас

    Коментиран от #79

  • 6 2495

    158 29 Отговор

    До коментар #4 от "27 от 33":

    А нашата отговорност къде е? Все търсим вина у другите! Тъпите "селяндури-софиянци" къде тръгнаха! Манталитет на пълни простаци! А иначе разбираме от всичко! Акъл даваме на всеки, а не погледнем себе си!!

    Коментиран от #35

  • 7 Последния софиянец

    81 9 Отговор
    Немски ред и прецизност.
  • 8 5524

    100 23 Отговор

    До коментар #3 от "👽👽👽👽":

    Още един мрънкалник! Германия това, Германия онова!! А самодисциплина на германеца е като тази на "селяндурите" от София!!!
  • 9 Някой си

    66 5 Отговор
    Дайте оригинален линк към статията!
    Вчера четох класацията (в оригинал) България въобще не присъства там!
    За международната говоря, не за европейската.

    Коментиран от #80

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 someone

    109 47 Отговор
    хаха добра пропаганда - 135,663 , 3,867 умрели само за днес 910 нови случаи , перфектно се справя Германия няма що направо цъфти.Една от държавите с най-бавни мерки за ограничаване на излизането. Разбирам ,че България ви е омразна , но чак толкова не трябва да се прекалява.

    Коментиран от #111

  • 12 Zizi Z

    64 46 Отговор
    Пак сме на опашката,къде останаха хвалебствията на Боко.

    Коментиран от #82, #99

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Каква е

    54 10 Отговор
    тази статия бе болни ли сте Холандия 11% смъртност!!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Както

    33 27 Отговор
    във всичко , Ганьо е на опашката !
  • 18 I'm not a robot

    61 35 Отговор
    Ей затова не обичам англичаните ,пак развалиха стъкмистиката на нашия велик вожд .Той милия толкова словесни усилия положи и накрая да не му ги признаете.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бачо Киро

    86 25 Отговор
    Абе как 27-ма беее, Бибитко по цял ден обяснява как от нас взимали пример всички - туй германцитИ, туй австрийцитИ ... американцитИ ... Абе ВСИЧКИ!!!

    Коментиран от #81

  • 21 asd

    63 25 Отговор

    До коментар #15 от "asd":

    С думата "шибаняк" поздравявам всички Барба Тиквьос...

    Коментиран от #110

  • 22 Сърп и чук

    23 12 Отговор
    1. КНДР 2. Беларус 3. Разград 4. Търговище 5. Паничери !
  • 23 Статията

    36 37 Отговор
    се публикува да даде кураж на Радев, Корнелия, Волен Сидеров и Костя Копейкин. Няма страшно,зле сме. Я колко назад сме в Европа. Почти на последно място.
  • 24 HAIL

    52 12 Отговор
    В Германия починалите в старческите домове нито ги тестват за Crovid-19 нито ги лекуват а погребението е както при Crovid-19 иди ги разбери не им пука за свойте роднини и близки .
  • 25 Хахаха дойчето пак къртят мивки

    48 16 Отговор
    Какво първо място с 4000 умрели бре.

    Коментиран от #47

  • 26 Козела

    57 22 Отговор
    Ай стига сте лъгали хората бе ,в Германия всеки ден се заразяват по 5000 човека ,за един месец и половина има 140 000 заразени.
  • 27 Чума

    52 16 Отговор
    Защото четете само заглавията!
    ,,„Нe cтaвa въпрoc caмo зa тoвa дa ce oцeлee в eпидeмиятa, a нaй-вeчe кaк дa бъдe възcтaнoвeнa икoнoмикaтa cлeд тoвa, кaк дa ce избeгнe нeйният кoлaпc и кaк дa ce гaрaнтирa aктивнoтo ѝ рaзвитиe прeз cлeдвaщитe гoдини", oбяcнявa ocнoвaтeлят нa DKG Дмитрий Кaминcкий."
  • 28 а туй то

    28 6 Отговор
    Джонс Хопкинс. Ха,ха. Все едно слушам Дойчо Велев. К'во да се прави - стратегически партньори. Но, "последните, ще станат първи".
  • 29 Behemoth

    41 22 Отговор
    Ми на обичайното си място хахахххххх....само в главата на ТИКВАТА всички ни завиждат и ни сочат за пример....с тоз простак толкуз....
  • 30 ЕДИ

    43 19 Отговор
    Добра статия.
    С малки изкл.Доста обективно и професионално мнение.
    Борисов задължително да я прочете !!!
    Не ,че ще признае 27 -то място или ще падне по ''гръб''.
    Но за народа е показателно -да прочете какъв министър имаме-ПИЯР на рекламни продукти.

    Коментиран от #42, #108

  • 31 Щаба

    45 18 Отговор
    Преди 15 дни го написах и сега пак ще го повторя. Ние бяхме една от първите страни който взе тези репресивни мерки за извънредното положение и ще сме последни който ще ги отменим. Винаги сме били във всичко последни и така ще си остане.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 прпр

    55 19 Отговор
    Германия се справя, защото там не се краде. Председателят на праламента не се подчинява на канцлера, хората проявяват дисциплина, но знаят, че правата им са защитени. И никой от управляващите не се пъци с комплексите си "аз, аз, аз...". Затова е и Германия.
  • 34 Ми сега ко праиме бе

    46 12 Отговор
    Аааа..нема начин...нали уж Цингапур на Балканите, как така сега-27ми. Нали всички от Боко акъл взимаха, само до него се допитваха...
  • 35 гост

    24 38 Отговор

    До коментар #6 от "2495":

    А ти какво очакваш ? Софиянци не са роби като тебе и каквото ти каже вожда и щаба и да се подчиняваш . Всички знаем кой са болните в България ама всички го крият. Сам се сети защо затвориха гетата в София. Защо да не си отидат да празнуват хората , ние сме свободни хора , робите да си седят във вкъщи като искат.

    Коментиран от #71, #89, #119

  • 36 Явно за дойчовците европа

    16 5 Отговор
    Е само Германия, Франция, Италия и Великобритания. Що се отнася до тях наистина са на 1 място.
  • 37 Роко

    30 9 Отговор
    За Бойко - ние сме 1 -ви .
    27-ми ще го заболи главата.
    Ако му заповядат от Сащ или атлатическият съюз да се съгласи ,тогава ще каже нещо от рода ; " -Коронавируса покоси толко хора ,ние не можеме да го предовратиме,НО се справяме доста добре за размерите на България" . Бяга и пак да е отгоре -над народа. Хитрият мутак .

    Коментиран от #107

  • 38 Ръмпези

    12 4 Отговор
    СИНГАПУР НА БАЛКАНИТЕ...
  • 39 Ахахха

    28 13 Отговор
    Мисирките в Европа явно не са се допитали до коронавирус гуруто БорисуФффф. Това мекотело ще побеснее, то винаги е нумеро уно!
  • 40 Ха ха ха ха ха ха

    25 11 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    Ох бочеееее боче мър' майка.
    Така е.
    В 21 век трудно се лъжи-мажи.
    Не че някога някой ти е вярвал.
  • 41 Бг.реалност

    38 15 Отговор
    Псевдопатризма,лъжите на боко-диктатора и хвалбите към партията му за уникално добре свършена работа не само идват в повече, ами вече причиняват физическа болка. Боравя на прилично ниво с английски и немски и реших преди два дни да проверя статии на тези два езика в които участват думите ковид19 и България. Аз зная кога ме лъжат,но просто ей така исках да видя с очите си как чуждите медии хвалят Бг.и бг.правителство,как сочат Бг.за пример в борбата с корона вируса и всички ония ,,факти" за които диктатора говори всяка сутрин. Нищо ! НИ-ЩО !!! Поне аз не намерих никаква статия на някой от тези два езика,в която да сочат Бг.за пример и най-вече за това,кооооолко,ама колко добре се справя със ситуацията. Но пък намерих статии от немски медии описващи как в този толкова сложен за народа момент,бг.президент и правителството си игЛайкат на сръдни и пръдни. Намерих статии задаващи въпроса,как е възможно толкова малка държава в която са изляти буквално 10-ки милиарди от 91-насам ВСЕ още да е на ръба на мизерията и държавите от 3-я свят. Както винаги е било,българина си се хвали сам защото в себе си той знае каква е всъщност реалноста. Сега на всеки,който се опита да критикува конструктивно му се лепва етиката ,,хейтър" Думичка отново с надпис - made in usa и отново дарена ни безвъзмездно от посолството на фащ. Но това е без значение защото подобни думички и евтина манипулация на обществото не променят дори на нанометър реалноста.

    Коментиран от #63

  • 42 прпр

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "ЕДИ":

    Кой да я прочете ???
  • 43 Четете бе хора

    9 1 Отговор
    Основателят - ДМИТРИЙ КАМИНСКИЙ......

    Коментиран от #44

  • 44 Амиии

    9 1 Отговор

    До коментар #43 от "Четете бе хора":

    Плювачите ЧЕТАТ ПРЕЗ РЕД. ДАААА. ОСНОВАТЕЛЯТ НА DKG - ДМИТРИЙ КАМИНСКИЙ. ХА ХА ХА.
  • 45 С 3000 ЖЕРТВИ КАК ТОЧНО Е ПЪРВА

    19 3 Отговор
    ПО БРОЙ ТЕСТВАНИ ХОРА Е ПЪРВА НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ИМА МНОГО ПОЧИНАЛИ ОТ КОВИД

    Коментиран от #56

  • 46 Питека и щаба му знаят ли за класацията?

    25 15 Отговор
    Днес Мутафчийски,каза,че Германия не е добре в борбата с коронавируса,защото ще са и необходими 3 г.за пълно тестване на населението,което е няколко десетки милиони.В Мутристан ще са нужни 50 г.,за 6 млн.население,но щаба и Питека работят добре.
  • 47 Шекспир

    27 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха дойчето пак къртят мивки":

    Статията е по скоро в икономическия раздел а не в медицински.Хората отчитат кои има икономическа мощ да се справи с проблема.Мъртвите са без значение.Косвени жертви.Капитализъм.

    Коментиран от #109

  • 48 от Германия

    29 22 Отговор
    В Германия е приятно в момента. хора се разхождат в парковете, край реките си правят пикник по двойки. Обети работят , започнаха да отварят магазини но не всички още , животът си тече нормално но няма навалица , няма туристи, транспортът се движи нормално и аз се чувствам прекрасно. На вас пожелавам приятна диктатура карантина

    Коментиран от #66, #73

  • 49 898

    10 2 Отговор
    Здравейте сингапурци!
  • 50 Госあ

    25 4 Отговор
    Първо, Австрия е много по добре. Второ Южна Корея също,трето Япония също и четвърто Китай при население над 1млрд човека има същият брой жертви като Германия. Що за класация е това ???
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 До#52

    7 0 Отговор
    Програмист пиши на Кирилица. Аз също живея и работя в Германия.
  • 55 оня с коня

    4 3 Отговор
    БЪЛГАРСКОТО "ДВ" нещо се е объркало- ЯСНО Е ПОСОЧЕНО в Предходната Статия СТАТИСТИЧЕСКИТЕ ДАННИ на DKG/някакъв Консорпциум/,според който ГЪРЦИЯ Е НА 30-ТО МЯСТО,А ТУРЦИЯ - НА 36-ТО.ДВ обаче смело РЕЖЕ Класацията до 33-то място.Според елементарната Аритметика след Българското 27-място следват 3 държави - Румъния,Андора и Великобритания,което значи че Кралството е на 30-то място,докато сроред Предходната Статия то е отредено ЗА ГЪРЦИЯ?!Не знам с какъв Акъл Уважаваната от мен Медия "Дойче веле" Е ДАЛА ЛИЦЕНЗ/дори започвам да си мисля дали някой я е питал изобщо/ на БЪЛГАРСКОТО ОТРОЧЕ "Дойче веле",но ясно че на Германия НЕ Й ПУКА какви ги вършат Мисирките в БГ!
  • 56 Слушай сега

    18 5 Отговор

    До коментар #45 от "С 3000 ЖЕРТВИ КАК ТОЧНО Е ПЪРВА":

    3000 починали ама на 130000 болни. Сега разбираш ли защо е първа? Няма друга страна с толкова болни и такъв малък брой жертви. Нещо много важно, което въобще не се споменава а именно 77000 излекувани. Последните няколко дни регистрирани са около 2800 дневно, но около 4500 успешно излекувани. Това трябваше да бъде написано в статията, за да не се чудят хората защо е първа. Пропуска е на журналиста написал това творение...
  • 57 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    16 7 Отговор
    SPIЕGЕL публикувa Тoп 40 зa aдeквaтнo cпрaвянe c кoрoнaвируca: Изрaeл e №1, cлeдвa Гeрмaния. Бългaрия нe e в клacaциятa. Бoйкo Бoриcoв кoлкoтo и дa ce нaпъвa чe e гoлямaтa рaбoтa НE E . НЯМAТE НИКЪДE В КЛACAЦИЯТA ЗA ДOБЪР ДЪРЖAВEН РЪКOВOДИТEЛ. МНОГО ЛАЖАТ ОТ ГЕРБ.
  • 58 Германчовек

    4 3 Отговор
    Той Германчовците ги лекува Др . Менгеле ,как да не са здрави
  • 59 jorj

    10 14 Отговор
    Това си го измислят комунетата за успокоение на мръсната си съвест!!! Хора не се лъжете !!!!!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Според теб фатмак но вече съм генерал-лейтенант

    8 7 Отговор
    Всичко намирисва вече на Световна Полицейска Диктатура! Правителствата се управляват от полицейските структори във всяка една страна и правят каквото им се диктува! Явно армиите са поставени в положение партер при това положение и би било добре поне една от световните армии, да даде отпор и начало на ''войната'' срещу полицейщината....Вирусът вече се досещате от кои структори е създаден...дoceщaтe ce и кoи щe бъдaт имунизирaни първи...

    Коментиран от #67

  • 62 Брах ви лайката гербаджийска

    6 8 Отговор
    Чакай бе нали ни парфюмират всеки ден че сме номер 1
  • 63 pbdan

    16 4 Отговор

    До коментар #41 от "Бг.реалност":

    Германците първо да си отговорят на въпроса защо има голяма разлика в стандарта между западната част на Германия и бившата ГДР. Там се изляха не 10-ки, а хиляди милиарди, народът е един и същ и пак има разлика. Относно епидемията имат 4120 починали срещу 38 у нас (108 пъти повече), а са 10 повече като население.

    Коментиран от #74, #106

  • 64 Ганьо

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "БГ социолог":

    Със сигурност Англия е пред нас, но по брой трупове. А иначе - спокойно с толкова много прости хора и ние ще ги догоним скоро. Тук всеки си мисли, че за него не важи, че е по-хитър и че това е само грип поваляш възрастните. Жалко, че не е с 40% смъртност, че да се отървем веднъж за винаги от недисциплинираните многознайци.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Coronaviridae

    22 7 Отговор

    До коментар #48 от "от Германия":

    Германия - това беше онази държава с 4000 починали когато ние имаме 800 заразени, нали? А да спомних си това бяха тези, които имат 47 трупа на милион популация. Нещо като нашите 5 на милион, но малко повече. "Свободните" държави избраха парите пред живота на своите граждани. Аз предпочитам да съм жив та макар и по-беден пред това да свърша в луксозен чувал за трупове.

    Коментиран от #84

  • 67 Coronaviridae

    8 2 Отговор

    До коментар #61 от "Според теб фатмак но вече съм генерал-лейтенант":

    Досещам се, че това е ефекта от закритото психиатрично отделение в ВМА!
  • 68 Логика

    11 0 Отговор
    Поредната поръчкова класация! Разбира се, Китай е между първите?!
  • 69 Ушанките

    3 0 Отговор
    Наистина се борят мъжки с Бангладеш за по челна позиция, борбата ще е жестока...
  • 70 Лудогорец8

    13 4 Отговор
    Абе в какво е номер едно Германия бе? Да германия ще се пребори икономически по-добре от България може би защотожне се знае как ще е след месец ситуацията! Живея в Германия и тук почти няма карантина, толкова хора се разхождат по улиците и парковете, че заразата тайно си върлува никой не следи за реда! След епидемията не е важно кой ще е икономически по-добре а кой ще е жив защото живите които ще останат ще вдигнат икономикатаа там където няма да остане население какво значение има че ще са останали някакви заводи като няма да има кой да им работи? Може би ще докарат от африка или азия някой да работи защото ще останат без население тук. Здравето е по-важно пари ще изкараме и след това!

    Коментиран от #72

  • 71 Изумен

    20 4 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Така е, свободен си да излъжеш системата, за да си отидеш на село. Така ще заразиш родителите си като по този начин е вероятно и да ги убиеш. Не си свободен обаче да разнасяш заразата и да застрашаваш други хора и семействата им. Това не е да си роб, това е да си отговорен.
  • 72 Гюнтер

    10 4 Отговор

    До коментар #70 от "Лудогорец8":

    Тя баба Меркел това иска, да замени арийската раса с африканци и араби. Има някакви много перверзни желания. Явно в това са на първо място
  • 73 Гастербайтер

    14 4 Отговор

    До коментар #48 от "от Германия":

    Викаш много е хубаво там - парковете са отворени, събират се на тумби, обаче магазините затворени. Сега отварят магазините и значи е много хубаво. Справка - тук магазините не са били затваряни, не е имало липса на стоки като в Германия и всеки е имаш възможност да си ги набави безопасно.
  • 74 Манипулативна медия

    13 3 Отговор

    До коментар #63 от "pbdan":

    Само като видиш, че автор е Дойче веле и става ясно колко е истинска информацията. Тази медия е създадена през 70-те години с цел да манипулира хората. Разровете се в нета за подробности
  • 75 jforfk

    7 2 Отговор
    Едно време, "когато рокендрола беше млад" имало един наивник /аз/ млад и зелен, дето вярвал на ДВ. Но ... минаха години. Винаги преди да пиша каквото и да било го проверявам ... сега малко сухи данни от сайта "coronavirus. app" за това колко ни лъже ДВ. Сравних по следните показатели - брой заболели: Германия - 138423/ Австрия - 14510/ Швейцария/ Русия - 32008/ САЩ - 675922. Заболели на 1 млн население: Г - 1672/ А - 1645/ Ш - 3120/ Р - 222/ С - 2066. Активни случаѝ: Г - 67807/ А - 5114/ Ш - 9551/ Р - 29145/ С - 587292. Смъртност: Г - 4122 (2,98%)/ А - 410(2,8%)/ Ш - 1281(4,8%)/ Р - 273(0,85%)/ С - 30786(4,53%). Та не виждам по кой критерий Германия е по-добре от Русия. Аз като най-важен критерий разглеждам брой болни на 1 млн жители и колко е смъртността Русия по първия критерий е по-добре от посочените държави, но е по-зле от ... България /118 души/ и Китай /60/. Иначе по смъртност пак Русия е най-добре. По смъртност пак Русия е по-добре. Намерих дори страна с по-малка смъртност от Русия - Нова Зеландия - 0,78%. Е да ама тя е остров. Та дами и господа от ДВ вие коѝ данни гледате?!? Или може би е по-правилно да попитам: от кой пръст смучете тези данни?!?
  • 76 Talentubby

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "27 от 33":

    Забравихте думата лъжи.
  • 77 Хахаха

    8 3 Отговор
    Във вирусология оперират не с абсолйтни числа, а относителни: брой заболели на 100 хил население.
    По този показател в Русия 10 пъти по- малко болни отколкото в Германия, 20 пъти -по малко болни в Русия отколкото в Щвейцапия и 4 пъти по малко болни в Русия отколкото в Канада. За Америка можем и да не сравняваме. При това че всеки ден в Русия се правят близо 100 хил теста.
    Сега за Русия не говорят нищо по честните медии. Или очень малко.Защото трябва да признаят, че ситуацията в момента там е несравнима нито с европа, нито още повече, с Америка. Други, непорядъчни индивиди, откровенно лъжат и заблуждават хората, които не могат да четат първоисточници или да слушат. Това не значи. Че ситуацията в Русия е ок. Никой там не изпада в благодушие. Болните се увеличават, починалите близо 200 човека вече. В Русия 145 млн.. Не дай Боже да има драстично увеличение на починали. Господ е с Русия, се надяваме, и дано да не я изостави и в бъдеще.
    Дано Господ да пази България.
  • 78 straiki

    2 1 Отговор
    27,ама не са питали когото трябва......
  • 79 Доко

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    И то с помоща на президентами на това място ако имаше показател за ролята на президента щяхме да сме първи
  • 80 Другия

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Някой си":

    Браво на червените комунисти намериха саита от други другари Булгарите умирит малко но недоволни от герб а германците много нодоволни кога ще си промини те мислини то
  • 81 Ново

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    Това вестник дума и бст само нея като гледате и четете саитовете са от москва напишете го и други да го прочетат
  • 82 Секретен саит

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Zizi Z":

    До бсп ние сме на опашката строго секретно
  • 83 До невежеството

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "БГ социолог":

    Да !
    И ти си наужким "човек" , нали ?!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Трагедия ганьовска

    7 5 Отговор
    Малиии тея бг овце така са зомбирани,че Бибитко ще ги управлява още 30 години,смеххх
  • 86 Анонимен

    7 4 Отговор
    В Германия е спокойно можеш да ходиш на всякъде парковете са пълти с хора и най вожното Меркел плаща
  • 87 Тито

    8 7 Отговор
    Във Германия не управлява пожарникар с умни и интелигентни хора.в Германия пожарникар дърпа маркуч и гаси пожар.българите-идиоти гласуват за пожарникар ирезултата е на лице.

    Коментиран от #105

  • 88 коко

    3 3 Отговор
    щом Дойче веле така казва...
  • 89 Щурчо

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Оооо, велики, свободни Леониде .., кой те знае и теба от коя паланка си си пръкнал .. Ама на, имаш малко черно на носа и калайджия стана, демек свободен столичанин ... А всички от хжро от столицата, които си останаха по домовете - мани ги, те не разбират и са роби ...
  • 90 Коментара

    4 2 Отговор
    Хонконг не е ли част от Китай?????
  • 91 ОТКАЧАЛНИК

    6 2 Отговор
    КАК ВИЕ ЛУДИ ЛИ СЕТЕ Я ПИТАЙТЕ ТИКВАТА ПЪРВИ СМЕ ПО КРАЖБИ НЕКА НИ ОТПУСНАТ НЯКОЕ ЕВРО ДА ВИДИТЕ КАК ЩЕ ГИ ГЕПАТ
  • 92 gosho

    2 4 Отговор
    sega tova li izmislihte za da klatite pravitelstvoto drugari
  • 93 ПЪРВА ПО ИЗСЛЕДВАНИ ХОРА

    1 2 Отговор
    НО 138 000 ЗАРАЗЕНИ И СЕ УМНОЖАВАТ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 94 сега

    6 4 Отговор
    Ще пламнат и селата.Там няма никакъв контрол.Събират се по къщите, по пейките бз маски 40 годишни с акъл на 5 годишни и неим пука за останалите хора.Това е Няма контрол!Едно село о 1000 души за колко време драги селяни ще изчезне според вас?Помислете и не бъдете егоисти! Не сте само вие на тази земя!?

    Коментиран от #97

  • 95 дсдс

    5 2 Отговор
    Докато нашият премиер зове шефовете да си продават колите, за да плащат заплати, немският канцлер отпуска субсидии без бюрокрация, само с мотовационно писмо и удостоверение от работното място. Турция, Гърция, Македония, все съседни страни, защитиха работниците със забрана за уволнения в следващите 3м., раздават и помощи, някои по 400евро на човек, а у нас какво е? Представиха едни 500млн. лв, от които 70 млн. имат шанс да стигнат до хората и то у нас 70% е корупция та предтавяте си колко малко остават. Мярката 60/40 е абсурдна, повечето фирми не отговарят на изискванията, другите се страхуват, че задължителните проверки ще им навредят повече отколкото ще им помогнат парите. Никой не казва нищо за разпродадените обдишващи апарати от резерва, тайно, дни преди кризата, защо мноинството от шивашки фирми не произвеждат маски, ама не боклук, а качествени?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 0тговарям на въпроса

    6 0 Отговор

    До коментар #94 от "сега":

    След карантина та едно село от 1000 човека за две седмици ще изчезне да работи за чужди икономики в чужди държави а малкото останали пенсионери ще разчитат на някое и друго Евро изпратено от изчезналите
  • 98 Петродолар

    4 1 Отговор
    Моята класация е по друга......Най добре засега се справят Руснаците!!смъртност 0,84%!после иде Германия Норвегия и Австрия..2,9%...България 4,8% е много по напред от англосаксонците и кръстоносците!имам усета че тоз вирус си е харесал свтетовните КРАдЦИ

    Коментиран от #100

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 До долара

    1 1 Отговор

    До коментар #98 от "Петродолар":

    Завършен тъпанар си
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Иван Андрей

    2 1 Отговор
    Ако тази статия е истина бих попитал авторите защо Германия повиши датата за излизане от изолация на 3 май . В момента няма по добре и по зле държави защото пандемията е всеобхватна . Но в България е и пир по време на чума.
  • 103 този който си върши работата

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "БГ социолог":

    България е № 1 --- Факт. Най- важното-- спасените животи !!! Всичко
    друго е изписване на хора в стил либералкапитализъм !
  • 104 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    3 3 Отговор
    Накрая ще броим умрелите.....това е единствен критерии........ще видим къде е България и къде е Германия
  • 105 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Тито":

    Затова в Германия умрелите надхвърлят. 5 000
  • 106 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "pbdan":

    Най точния коментар......
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "ЕДИ":

    Брой труповете.....другото е демагогия

    Коментиран от #123

  • 109 БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Шекспир":

    Какъв икономически раздел те гони.....измират. като мухи. Над 5 000 трупа.
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Доктор

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "someone":

    До коментар 11,трябва да си много глупав за да коментираш така,това не е от омраза и заради това искам да ти обясня нещо,по-точно защо сме на последно място
    1-во ние сме 15 пъти по-малка държава,смятай сега ,защото епидемиологията е математика и точна наука,а класацията не обхваща само бройките заболели и клиничните,нито починалите,гледат се тези бройки на глава население
    2-ро гледа се колко бързо ще премине заразата,Германската икономика,спря да работи месец и половина след нашата и от утре 19-ти почва да работи
    3-тоот тестовете които са направени в бг,98%са с вируса,смятай колко са заразените,защото до вчера се правеха тестове само на хора с оплаквания,защото в милата ни родина нямаше тестове,не можехме да си ги купим,въпросът ми е защо правителството не направи тази стъпка да си направим тестове и да започне масово тестове ,както в Германия и тогава да се види реално колко са заразени,знаем че са 900,но реално са по 100 и ще се окаже даже ,че много са го преболедували и имат анти тела,мисълта ми е че бройката ,която съобщават на заразените не е реална,щото си къткат тестовете и даже били само 3000
    4-то,гледа се коя държава как се справя с борбата и колко бързо ще излезне от икономическата криза,гледа се кадърността не лекарите,джипита лекуващи по болници,техника,апарати,а не тук наще съобщават колко легла имат,а обдишващите апарати къде са им
    Гледа се в тази класация как са обезпечени хората безработните,а не да умират от инфаркти,защото ръстът на
  • 112 Доктор

    5 2 Отговор
    Ръстът на инфарктите се увеличава,не от топлото време а от несигорноста,от това че някои си позволяват в това време да ти казват да теглиш кредити да си продаваш колата и не си сигурен за утре,от това умират много повече,от домовете превърнати в затвори
    И последен въпрос,защо затвориха паркове и Витоша,нима в гората ще срешнеш някой по близо от колкото в градския транспорт
    Абсолютни смешници
    Ама това е,вожд велик,не разбира но се прави на разбирач
    80% колкото и да се пазят ще ги хване,това е статистиката,със здраве на отворените и на пазачите,е ако не сме го прекарали,но това ще се замълчи

    Коментиран от #118

  • 113 Сиси

    8 3 Отговор
    България е на първо място с неадекватност, издаване на малоумници заповеди, окрадените средства и хвалбите и главозамаяни управляващи.
    Вечер издават заповеди, сутрин ги отменят, след обяд издават други и после пак ги отменят и така до безкрайност и те сами не знаят, кога какво са казали и направят.
    Гонят коровируса със страх и трупове

    Коментиран от #122

  • 114 този който си върши работата

    2 1 Отговор
    По- малко заразени от България, и то малко по-малко, имат страни като Кипър, Джибути, Маркизките острови, Андора и т. н.!!!
  • 115 Пешев

    0 2 Отговор
    Считам, че когато се коментират мерките, трябва да се изхожда от конкретните условия.
    Да, софиянци се юрнаха да напускат града, но къде отиват и за какво? Ами те си отиват на село, където празника им ще е една вечеря и един обед!
    През останалото време ще копаят, ще садят, че от това зависи как ще изкарат идващата зима. За повечето, празник означава да си свършат лична работа.

    Коментиран от #117

  • 116 Оти защо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Германия е най бързо усвояваща вируса. По 2500-3000 новоприхванали на ден. А ние сме назад, защото не искаме да ги гоним с тия голи зад..ци.
  • 117 Нищо ново

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Пешев":

    Генерала каза, отивайки си у дома.
  • 118 Шумкарин

    1 1 Отговор

    До коментар #112 от "Доктор":

    Вари го,печи го, все гората го тегли.
  • 119 Ури

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "гост":

    Шопите да се избият до крак
  • 120 Ури

    1 0 Отговор
    Израел не е В европа бе тикви
  • 121 Това е

    0 0 Отговор
    Лъжа,но след нея ще последват мн.повече рестрикции,репресии,зад чиято фасада ще се извършват черни неща!С тестовете на случаен принцип ще се постига нещо мн. по-страшно
  • 122 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #113 от "Сиси":

    Така се всява страх,паника и объркване
  • 123 Как да броя,

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "БСП - НАРОДНИТЕ МИЛИОНЕРИ":

    Като,смърт от всякаква причина и инцидент се брои за коронована такава
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 незнайко

    1 0 Отговор
    Щом англичаните са след нас всичко е наред !
  • 126 койчо

    1 0 Отговор
    България, Гърция, Беларус се справят много по-добре. А Беларус без никакви карантини - 4 починали на милион...та кой се справя по-добре?
  • 127 койчо

    1 1 Отговор
    България - 5 починали на 1 милион, Германия - 42 на 1 милион, Швеция - 102 на 1 милион. Кой се справя по-добре? Примерно, 20 пъти по-добре?