Last news in Fakti

17 Април, 2020 07:43 6 813 22

COVID-19: Смъртни случаи при лечение с хлорохин

  • коронавирус-
  • мерки коронавирус-
  • covid-19

Някои болни са с тежки странични ефекти

COVID-19: Смъртни случаи при лечение с хлорохин - 1
Снимка: БГНЕС

В борбата за живота на заболелите от COVID-19 и в България се възлагат надежди на медикамента хлорохин. В Бразилия от лечението с него до домента са починали 11 души. Твърди се, че бразилските медици са игнорирали предупреждения на учени от Канада, предаде Дойче веле.

В битката срещу новия коронавирус медици по цял свят тестват отдавна известни лекарства. Целта: да се установи дали помагат срещу Ковид-19. Едно от тях е медикаментът срещу малария Резохин, чиято основна активна съставка е хлорохин.

След лабораторни изследвания и две клинични изпитания, проведени в Китай и Франция, но с малък брой участници, се твърдеше, че хлорохинът блокира размножаването на новия коронавирус в клетъчните култури, поради което можел да се използва и при пациенти с Ковид-19.

Въпреки наличието на риск от възможни странични въздействия, и на много други места започнаха клинични изпитания с тази вече известна субстанция.

Печалният опит на Бразилия

В Бразилия обаче бързо стана ясно колко рисковано може да се окаже прилагането на висока доза хлорохин. Особено когато тази съставка е комбинирана с антибиотика Азитромицин или други медикаменти. Там в рамките на изследване за ефикасността на хлорохин в битката срещу новия вирус, починаха 11 пациенти. Те са получили тежки аритмии и увреждания на сърцето. В изследването, финансирано от бразилската държава, трябваше всъщност да участват до 440 пациенти, но сега то бе предсрочно прекратено.

Медикаментите за малария обикновено се прилагат с ниска дозировка и само за няколко дни. В Бразилия обаче дозата е била по-висока от тази, която са препоръчвали китайските здравни власти, както и Американският център за контрол и превенция на заболяванията. Резултатът: 11 жертви в Бразилия на шестия ден от изследванията.

При това учени от списанието на Канадската медицинска асоциация са отправили предупреждения към бразилските медици, че комбинацията от хлорохин и антибиотика Азитромицин предизвиква аритмия, хипогликемия (спадане на кръвната захар), безпокойство и обърканост, а при висока дозировка - епилептични пристъпи, кома и дори инфаркт.

Болните от Ковид-19 като опитни зайчета?

Сега предстои да се изясни дали в Бразилия съзнателно са игнорирали всички предупреждения за опасната комбинация от лекарствата и високите дозировки, или нещастието е причинено поради небрежност.

Новината за смъртта на пациентите в Бразилия дойде малко след като двама френски лекари предизвикаха вълна от възмущение в цял свят. В телевизионна дискусия те твърдяха, че Африка била подходяща като гигантска опитна лаборатория за тестването на нови ваксини срещу коронавируса. По същия начин се било процедирало и по време на епидемията от СПИН. Тази крайно расистка теза предизвика гнева на хора от цял свят.

При всяко ново лекарство или ваксина са необходими клинични изпитания. В тях обикновено участват между 100 и 500 доброволци. В повечето страни по света е необходимо кандидатите да са дали изрично писмено съгласие за участие, а лекарите са длъжни подробно да ги информират за всички възможни рискове и странични влияния.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    5 1 Отговор
    Тая маска е от бикините на кака Славка.
  • 2 Ноне

    11 3 Отговор
    Няма и да има скоро лекарство срещу грип,защото всяка година мутира.Само имунната система може да разкодирва вируса,колкото и да е мутирал.Притежателите на тази перфектна и божествена имунна система са глупаци
  • 3 Чочко

    19 3 Отговор
    На дойче зеле не верваме, колкото и красива да изглежда статията.

    Коментиран от #13

  • 4 Моля

    13 1 Отговор
    двете страни на медала !!! А колко са излекуваните ?
  • 5 Ицяснявания

    9 7 Отговор
    Как може да използват и хлорохин(химикал)и силен антибиотик,те са антагонисти и пациента си остова с вирусите .
  • 6 Изясняване

    3 0 Отговор
    Разбира се.
  • 7 kotio

    14 3 Отговор
    Значи 30-40 год си правят опити върху африканците срещу СПИН без резултат?! Имаше един перко Клинтън дето беше обещал лекарство до 2004...
  • 8 Луд

    21 2 Отговор
    Значи повече хора умират от експерименталното лечение вместо от вируса.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 0 Отговор
    по света има лаболатории където се използват хора като опитни мишки
  • 10 Живко колоездача

    10 5 Отговор
    Всичко намирисва вече на Световна Полицейска Диктатура! Правителствата се управляват от полицейските структори във всяка една страна и правят каквото им се диктува! Явно армиите са поставени в положение партер при това положение и би било добре поне една от световните армии, да даде отпор и начало на ''войната'' срещу полицейщината....Вирусът вече се досещате от кои структори е създаден...дoceщaтe ce и кoи щe бъдaт имунизирaни първи...

    Коментиран от #14

  • 11 Бледоликият Джон

    5 6 Отговор
    И защо Африка да не се използва за тестови полигон?!
  • 12 Миризлив пор

    14 0 Отговор
    "въпроса е в дозата" както и в кой стадий на болестта е приложено. Ако се предозират витамини или аспирин човек също може да си отиде.
  • 13 Чукотка

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Чочко":

    А на Ехо Москвьй верваш ли?
  • 14 доц. Мангъров

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "Живко колоездача":

    Аз мисля, че първом трябва да се имунизират спортистите, като се започне от колоездачите. А, и задължителна дезинфекция на седалковия лост препоръчвам...
  • 15 Доктора

    9 5 Отговор
    Следя този вирус много внимателно още от появата му! Прегледам съм повечето медицински проучвания от Китай, Южна Кореа, Германия, САЩ и Великобритания. Провете сами. Лансет например публикуват много информация. ВИРУСЪТ СЕ ПРЕДАВА АСИМПТОМАТИЧНО ... ЗАРАЗЯВАНЕТО СТАВА ОЩЕ ПРЕДИ ПОЯВАТА НА СИМПТОМИ. ЗАЩО ПЪТУВАТЕ ??? ЩЕ ЗАРАЗИТЕ БЛИЗКИТЕ СИ БЕЗ ДА ПРЕПОЛАГАТЕ, ЧЕ СТЕ ВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ
  • 16 яко ни лъжат управляващите и фалшивият щ

    5 5 Отговор
    лекарство с хлор та то си е отрова все едно да ни лекуват с лекарство с флуор. нещо сте объркали превода или дозата кока.
  • 17 знайко

    10 1 Отговор
    Хининът си е лекувал десетки години.Баба ми, дето знаеше само зеленото хапче аналгинхинин, като се разболее, живя до 93 тичайки и с акъла си до последната секунда.
  • 18 NikNay

    2 2 Отговор
    Абе, някой пробвал ли е с трева ?

    Коментиран от #21

  • 19 asd

    2 0 Отговор
    Хаха! А в кой стадий са били лекувани?
    В Бразилия даже и не тестват. Значи точно преди да отпътуват са ги тъпкали с хлорохин. Още повече, че хидрохлорохин е доказано с по-малко странични ефекти. Жалки журналя
  • 20 БРЦК

    0 2 Отговор
    Пандемия Изисквания за обявяване 10 на 100 от населението заболели смъртност над 2 на 100 от заболелите т.ест в БЪЛГРИЯ умрели до сега около 14000 човека Затова не съм съгласен не виждам дори болен от грип а за умрели да не говорим само глупаци сме дето пишем тук.ДЕ СОПА НЕОКАСТРЕНА
  • 21 БРЦК

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "NikNay":

    Каква трева люцерна ли като ти огладнее задника ще пасеш че ушите ще ти плюштът
  • 22 БРЦК

    1 1 Отговор
    Хинин има в кората на върбата прави се отвара и.се пие с мед