17 Април, 2020 16:00 4 108 14

В криза винаги има победители

  • криза-
  • коронавирус-
  • сащ-
  • уолстрийт

За фирмите на Уолстрийт първото тримесечие на тази година е най-доброто от години. Продажбата и покупката на акции бележи върхове

В криза винаги има победители - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Юрий Борисов за сайта "24 май"

На фона на 22-та милиона американци, които загубиха работата си през последния месец, банкерите от Уолстрийт отбелязват рекордни печалби. „В криза винаги има победители“, както ни подсеща в Bloomberg Elisa Martinuzzi в своя днешен финансов анализ „Some Wall Street Bankers Are Doing Well From This Crisis“.

За фирмите на Уолстрийт първото тримесечие на тази година е най-доброто от години. Продажбата и покупката на акции бележи върхове. Безпрецедентните парични пакети на правителството за стимулиране на икономиката и ръстът на нестабилност на търговията с ценни книжа са създали уникална комбинация, довела до невероятна клиентска активност. Банката JPMorgan е реализирала за първото тримесечие приходи от 7,2 милиарда долара от търговия с акции и облигации, което е с една трета повече от приходите през първото тримесечие на 2019 г. Citi е отчела 39% скок на приходите, Goldman Sachs Group Inc. – 28%, а Bank of America Corp. – 22%. Анализаторите са впечатлени.

По време на световната финансова криза, започнала през 2008 г., наблюдавахме как богатите стават по-богати, а обикновените хора плащат сметките. Въпреки приказките, че тази криза удря всички.

Наблюдавахме как световни лидери като Обама, Саркози и Меркел говореха за морал и отговорност на богатите пред лицето на бедствието. Видяхме как сочат с пръст бягството на капитали и се заканват на офшорните зони. Как се кълнат, че ще разделят търговското от инвестиционното банкиране, за да бъдат спокойни хората за своите спестявания. Дори свръх милиардери като Бъфет и Гейтс се биеха в гърдите, че искрено настояват за стръмни данъчни скали. На глобално ниво извадиха от чекмеджето и изтупаха праха от идеята за „Данъка Тобин“, който иска поне малко озаптяване на безконтролния финансов капитал. И до днес Европейския съюз въргаля тази идея в разни комисии на родната ни бюрокрация.

Кризите на човечеството нещо много зачестиха. Дали са от ненаситни банки, изтървани лаборатории или пък природата се опитва нещо да ни каже, фактът е факт – времето за спокоен живот става все по-късо. Не знам дали малцината, които стискат в ръцете си световното богатство най-после ще се стреснат истински. Знам само, че в Бразилия по балконите и прозорците взеха да тракат с тенджери.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИЯ

    30 4 Отговор
    И ТУК ША ТРАКАТ С ТЕНДЖЕРИ
  • 2 Пия HitDobavki и съм здрав

    22 2 Отговор
    Тук ще Щракаме с Пръсти както винаги!
  • 3 Асдф

    33 1 Отговор
    В криза богатите с ликвидност изкупуват активи и имоти от закъсали с кредити каращи месец за месец, и така трупат дългосрочно богатство. Бедния намаля цената за да продаде бързо защото му трябват пари, богатия вади кеша и купува на кило неща, които след години пак ще имат висока стойност, нищо че сегашната им пазарна стойност е ниска. Така е откакто са измислени финикийските знаци.
  • 4 пройчо

    15 4 Отговор
    "..... На глобално ниво извадиха от чекмеджето и изтупаха праха от идеята за „Данъка Тобин“, който иска поне малко озаптяване на безконтролния финансов капитал......" *****Така е!:))))
    Ама ,ей ся ,един куп анонимни/ама мНОО/ компетентни тролчета/от професор нагоре/------ще Ви обяснят ,че сте мръсен комянист..
  • 5 Niki

    22 1 Отговор
    Тук от 31 години тракане с тенджери
  • 6 загрижен

    9 7 Отговор
    "24 Май" как така имаше срив на борсите , а вие говорите за ръст ?? нещо несе връзват нещата ??
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    щото ни управляват алчни капиталисти

    Коментиран от #8

  • 8 Вичо

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    За Козлодуй един голям х....й!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    В КРИЗА ИМА ЗАБОГАТЕЛИ БОГАТАШИ !!! Честен и почтен богаташ няма и няма как да има, защото победител може да бъде само този, който се състезава почтено и открито
  • 13 Етнос щрака пръсти,за другото се оглежда

    4 0 Отговор
    Все пак виждам къде са победителите,не са жалки а ,,великани,,не им се радвам,ами защото те винаги са били такива и ще са такива...!
  • 14 загрижен

    1 0 Отговор
    ало "24 Май", май наистина сте червени плюнковци, пак старата песен от соца как в америка богатите стават по богати, а работническата класа мре от глад......, я погледнете графиките на фондовите борси, от началото на кризата са стръмно надолу, големите фондове загубиха милиярди, чак сега спря пропадането ама се колебаят още графиките