Last news in Fakti

18 Април, 2020 12:25 2 579 39

Паметник в чест на медиците - герои в битката срещу COVID-19

  • лекари-
  • медици-
  • здравеопазване-
  • коронавирус

Tази незапомнена страшна война има своите герои – на най-предната фронтова линия са лекарите, медицинските сестри,санитарите и медицинските работници в различните звена и структури на здравеопазването

Паметник в чест на медиците - герои в битката срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Писмо на един български гражданин.

Мили сънародници, българи -братя и сестри,

Страната ни и всички ние – българският народ, преминаваме през тежки времена на изпитания.

Вярваме, че Бог и нашите усилия, търпение и борбата ни срещу смъртоносната вирусна пандемия, чрез проявата на всеотдайна дисциплина и отговорност във всеки един от нас ще допринесат и ще ни помогнат да преминем през една от най-страшните опасности за живота и здравето на човешката цивилизация,която историята помни.

Но тази незапомнена страшна война има своите герои – на най-предната фронтова линия са лекарите, медицинските сестри,санитарите и медицинските работници в различните звена и структури на здравеопазването.Подпомогнати от редовите полицаи,пожарникари и доброволци. Нашата признателност е искрена и ние им ръкопляскаме в знак на благодарност за тяхната жертвоготовност!Но мисля,че нито материалната подкрепа, нито словата на ръководители и политици са достатъчни да изразят нашата признателност и благодарност.Тези благородни ангели в бяло заслужават нашия дълбок Поклон!Мисля,предлагайки на Вашето внимание идеята,че сега е времето преди най-светлия християнски празник Великден- този наш човешки поклон от името на гражданите на цяла България към героите-спасители в смъртоносната битка срещу Корона вируса, защитаващи населението на нашата древна Родина да бъде изразено в една всенародна инициатива: за обявяване на конкурс и финансиране от гражданите и техните организации на изграждането на композиция Паметник-скулптура в знак на благодарност към героите медици,която може да бъде изработена от най-добрите наши художници-скулптори.

Скулптурната композиция би могла след създаването и да бъде инсталирана/поставена в района на ВМА/ІМедицинска академия,където се надявам,че има подходящо пространство и Столична община ще съдейства за този поставянето на този Символ на всеотдайната жертвоготовна борба срещу смъртта,водена от благородните Рицари в бяло!Повод може да бъде 19 октомври 2020г.-Денят на българският лекар,до когато искаме да вярваме, че косата на Смъртта ще бъде сломена от Меча на българските медици!

Вярвам,че идеята за тази гражданска инициатива,която предлагаме ще бъде подкрепена от българските медии,властите,академичните институции,НПО,бизнесът и българската общественост и обикновените граждани.Бихме могли бързо с общи усилия да подпомогнем организирането на инициативен комитет и изпълнението на тази инициатива.

С уважение и очакване на гражданска подкрепа на идеята и инициативата!

адвокат Цветан Цветанов,Председател на Фондация „Европейски екологичен фестивал“ София


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    13 2 Отговор
    После да не се окаже като в една песен на незабравимия Тодор Колев, мир на праха му!
    За заглавието и сами може да се досетите!
  • 2 Дизел

    4 21 Отговор
    След като вече се доказа на 100% че вируса е изкуствен и е създаден в Китай трябва веднага да построим паметник на всички комунисти по целия свят, както и да ги ваксинираме с олово в главата.

    Коментиран от #9, #32

  • 3 Дельо хайдутин

    37 0 Отговор
    Паметник и за Тодор Живков, ваксинирал народа С БЦЖ.
  • 4 ПШНЛХПДРС

    27 1 Отговор
    Паметник на ЩАБА нямали да има? те не заслужават ли?
    А на пожарникарят с джипа, който ходи насам натам
  • 5 пройчо

    28 0 Отговор
    Първо на Всевишния Баце ,как качен на джип --пронизва Коровавируса с бухалка,а на кратуната Му--корона с надпис "Царъ Пунта Мара" ...
  • 6 Ааааа

    29 0 Отговор
    Герои ли
    Че оставят хората пред болницата и ги гонят
  • 7 Мутафчийски

    17 2 Отговор
    Предлагам паметника да е пред Народното Събрание.Моята скромна липност на бойна тракийска колесница .
  • 8 Дизел

    2 20 Отговор
    Под паметника на комунизма трябва да пише и да се опоменат милионите,, засега,, хора избити от съветски, български, китайски, и т.н диктатори. Хитлер е нищо пред Сталин, но днес китайския режим май ще ги бие и двамата. Честито другари убийци
  • 9 Китайско тракторче

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дизел":

    Дизела изпуши.Изхвърляме го от употреба.

    Коментиран от #22

  • 10 вашето мнение

    29 1 Отговор
    Героите в бели престилки 10 години грабят здравната каса в полза на герб. Сега когато започна короната, не искат да прегледат хремав човек. Да трябва да им се издигне паметник, паметник на позора.
  • 11 чернобил онлайн

    18 2 Отговор
    Мъж след операция на пениса:
    – Докторе, а ще мога ли да правя секс?
    – Да, но само анален.
    – Ама тя жена ми не го обича!
    – Аз за теб говоря, не за жена ти!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дизел

    2 16 Отговор
    А кога нормалния човек ще дочака времето когато всеки дребен комунист ще бъде обявен извън закона и всеки ще може да го рита по улицата за назидание.

    Коментиран от #17

  • 14 факт

    13 1 Отговор
    ей л у д и т е не свършиха!
  • 15 Реално

    18 5 Отговор
    Затова взимат заплати тези лекари бе ей,по скоро трябва да издигнат паметник на истинският спасител Тодор Живков!
  • 16 Истинските

    19 2 Отговор
    кадърни , можещи и смели медици ще си останат само с паметника , а пребоядисаните и некадърни алчни нагаждачи - с клиники , чували пари и букет от титли !
  • 17 вашето мнение

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дизел":

    Подкрепям, за начало да започнем с най-младия комунист на герберландия.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Eee

    13 3 Отговор
    Този вирус ако има такъв не е смъртоносен.Всичко е измислено от правителствата за да може да ни контролират.
  • 21 Хейзенберг

    17 1 Отговор
    Къв паметник бе! Има 800 заразени, от тях само 200 са в болница. На доктор се пада по 0,001 болен и те не зная с какво да го лекуват.Тия другите 600 човека кой ги лекува от мега-опасния вирус!?
  • 22 Кумчо Вълчо

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Китайско тракторче":

    Той си е така по рождение.
  • 23 Ирфан на Дена сино

    11 1 Отговор
    И на Спасителите Бойко,Минетчийски,Кантарджиев,и на всички
    знайни и незнайни герои,борили се за спасението ни от”изключително”смъртоносния
    вирус на... наглостта и цинзма
  • 24 Ван дер Любе

    6 2 Отговор
    Това е чудесно, но само не включвайте тези от щаба, т.к. някои от тах са пряко отговорни за късната подготовка и лошите решения. Да не говорим за министъра, който е пряко виновен за съсипването на здравната система. Пример - отношението към медицинските сестри в началото на март и преди това. Къде ли е докторката Дариткова? Дали се крие някъде с депутатската си заплата.

    Коментиран от #27

  • 25 kkk

    7 1 Отговор
    Паметник? За какво бе, да го еВа? Заради това, че са си свършили работата ли? Ама рисковано било- сериозно ли? Тея колко пъти ще откриват колелото и топлата вода бе?
    На полицая като му дадат пистолет сигурно и сам се сеща, че утре може да се наложи да застреля някой, пожарникаря сигурно няма нужда от жокер "може би ще влизаш в горящи сгради", нали? Учил си 5-7 и повече години и си започнал работа, разбира се си наясно на 100% с рисковете- който не го кефи риска да става касиерка у Кауфланд бе...

    Никакъв паметник за хора които просто са си свършили работата за която са учили и им се плаща. Да им се плаща допълнително съм ЗА (не заради риска, а заради натоварването), но дотам.

    Но има и друга страна- има медици които "случайно" решиха точно сега да си вземат натрупаните отпуски и се скатаха като мишки. Тези трябва да бъдат уволнени дисциплинарно и да им се отнемат правата за поне 10г. напред...
  • 26 Учуден

    9 1 Отговор
    Паметник ли, защо, защото всеки ден излизат да ръкопляскат на Бойко ли, а през останалото време си клатят краката или защото отказват лечение на раково болни и не само пациенти
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Ван дер Любе":

    ДОКТОР здраве да Ви дава за „мъдрите” слова! Амин.
  • 28 Жоро Павето

    4 0 Отговор
    Ето още едно доказателство за човешката глупост,те такива са ни повечето адвокати.Тоя тип от стоене в къщи дал фира,нали сега са безработни.
  • 29 Paco

    5 0 Отговор
    Цветанчо и ти си същия тъпунчо като адаша си с асансьора.
  • 30 Юсуффф

    5 1 Отговор
    По тая логика утре некой да не ревне че иска паметник на автомонтьора,шофьора,магазинера и т.н.Нали тъкмо това им е работата на лекарите,че защо да ги издигаме в култ !Пак прилагаме български патент.
  • 31 Ирфан,на Дена сино

    0 1 Отговор
    А на мен паметник кога??????.. толкова бани
    и кухни съм направил
  • 32 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дизел":

    Няма ли да спрете, най накрая? Дайте въздух на хората да дишат, а не да замърсявате всичко около вас с вашата разрушаваща енергия. Хора - разрушители, това сте вие.
  • 33 Ku-Rec

    1 1 Отговор
    Да, 30 дни, 30 жертви от хипертония и диабет. Страшна война, да: баш кат' Сталинград - по 10 хил. "парчета" дневно! Да им направим един своебразен Мамаев курган на Мусала, а?! Да ви 🔨 в синьо-червените комунета непоръбени!
  • 34 До всички коментиращи

    3 0 Отговор
    Обществото е нужно, според много почтени хора да признае изключителното значение за нас- хората на тази най-благородна професия и на нейните представители-лекарите и медицинските работници!Едва в такива моменти,като днешната ситуация,както и в случаи на война или бедствия разбираме,какво е да си лекар и как искрата на живота,дадена ни от Бога е в техните ръце и лежи на тяхната огромна отговорност.Така че делата и спасителните им усилия в това тежко време заслужават да бъдат изобразени със силата на изкуството и да получат народната признателност.Една такава скулптурна композиция ще повтори примера на времето,когато е създаден и построен Докторския паметник,посветен за загиналите 521 лекари и сестри- руски медицински чинове в Освободителната война за България.Български лекари,тогава почти не е имало, като брой завършили медицина и до ден днешен няма паметник,посветен на жертвоготовността на Българските Лекари,тези ,които се борят за нашия живот.Създаването на такъв паметник ще бъде според мен, израз на нашето човешко смирение пред тези които воюват всеотдайно за нашия живот в тежки и дори смъртоносни ситуации.Днешната е такава за съжаление,дори и да са малко заразените и смъртните случай,според писачите в сайта!Трябва да се смирим и да признаем вътрешно,че животът и тези които се жертват за нас, дори и професионално- стоят по високо от нашите егоистични амбиции и цели.Трябва да има Паметник на Българския лекар,не само защото такъв няма до ден днешен,но
  • 35 До всички коментиращи

    2 0 Отговор
    Обществото е нужно, според много почтени хора да признае изключителното значение за нас- хората на тази най-благородна професия и на нейните представители-лекарите и медицинските работници!Едва в такива моменти,като днешната ситуация,както и в случаи на война или бедствия разбираме,какво е да си лекар и как искрата на живота,дадена ни от Бога е в техните ръце и лежи на тяхната огромна отговорност.Така че делата и спасителните им усилия в това тежко време заслужават да бъдат изобразени със силата на изкуството и да получат народната признателност.Една такава скулптурна композиция ще повтори примера на времето,когато е създаден и построен Докторския паметник,посветен за загиналите 521 лекари и сестри- руски медицински чинове в Освободителната война за България.Български лекари,тогава почти не е имало, като брой завършили медицина и до ден днешен няма паметник,посветен на жертвоготовността на Българските Лекари,тези ,които се борят за нашия живот.Създаването на такъв паметник ще бъде според мен, израз на нашето човешко смирение пред тези които воюват всеотдайно за нашия живот в тежки и дори смъртоносни ситуации.Днешната е такава за съжаление,дори и да са малко заразените и смъртните случай,според писачите в сайта!Трябва да се смирим и да признаем вътрешно,че животът и тези които се жертват за нас, дори и професионално- стоят по високо от нашите егоистични амбиции и цели.Трябва да има Паметник на Българския лекар,не само защото такъв няма до ден днешен,но
  • 36 До всички коментиращи

    2 0 Отговор
    Така че делата и спасителните им усилия в това тежко време заслужават да бъдат изобразени със силата на изкуството и да получат народната признателност.Една такава скулптурна композиция ще повтори примера на времето,когато е създаден и построен Докторския паметник,посветен за загиналите 521 лекари и сестри- руски медицински чинове в Освободителната война за България.Български лекари,тогава почти не е имало, като брой завършили медицина и до ден днешен няма паметник,посветен на жертвоготовността на Българските Лекари,тези ,които се борят за нашия живот.Създаването на такъв паметник ще бъде според мен, израз на нашето човешко смирение пред тези които воюват всеотдайно за нашия живот в тежки и дори смъртоносни ситуации.Днешната е такава за съжаление,дори и да са малко заразените и смъртните случай,според писачите в сайта!Трябва да се смирим и да признаем вътрешно,че животът и тези които се жертват за нас, дори и професионално- стоят по високо от нашите егоистични амбиции и цели.Трябва да има Паметник на Българския лекар,не само защото такъв няма до ден днешен,но и защото лекарите в нашата история го заслужават.И откривателката на ваксината БЦЖ д-р Сребра Родопска и откривателят на лактобактериум булгарикум в киселото мляко д-р Стамен Григоров и двамата със световна слава го заслужават.Авторът на идеята за Паметник на българския лекар много точно е направил предложението в подходящото време.Подкрепям го!Да се смирим и да затихнат злобно-подигравателните сл
  • 37 До всички коментиращи

    2 0 Отговор
    Една такава скулптурна композиция ще повтори примера на времето,когато е създаден и построен Докторския паметник,посветен за загиналите 521 лекари и сестри- руски медицински чинове в Освободителната война за България.До ден днешен няма паметник,посветен на жертвоготовността на Българските Лекари,тези ,които се борят за нашия живот.Създаването на такъв паметник ще бъде , израз на нашето човешко смирение пред тези които воюват всеотдайно за нашия живот в тежки и дори смъртоносни ситуации.Днешната е такава за съжаление,дори и да са малко заразените и смъртните случай,според писачите в сайта!Трябва да се смирим и да признаем вътрешно,че животът и тези които се жертват за нас, дори и професионално- стоят по високо от нашите егоистични амбиции и цели.Трябва да има Паметник на Българския лекар,не само защото такъв няма до ден днешен,но и защото лекарите в нашата история го заслужават.И откривателката на ваксината БЦЖ д-р Сребра Родопска и откривателят на лактобактериум булгарикум в киселото мляко д-р Стамен Григоров и двамата със световна слава го заслужават.Идеята за Паметник на българския лекар много точно е направена в подходящото време.Подкрепям я!Да се смирим и да затихнат злобно-подигравателните слова у нас и тук в този уважаван информационен сайт,който дава трибуна на такива стойностни идеи! Честит и Светъл Великден,българи!
  • 38 Володя Златев

    0 0 Отговор
    Напълно подкрепям инициативата за изграждане на такъв монумент с признателност към българския Лекар! Още повече сега, когато се доказа, че медиците са нашето упование и надежда за излизане от ситуацията с тази пандемия! Изразявам готовност за подкрепа.
  • 39 смях

    0 0 Отговор
    Това е върха на наглостта. Затвориха ни една година да ни съсипят работата и разбият психиката и сега ще си вдигат паметници. Държат народа беден и необразован го принуждават да тегли заеми и играе тото, а сега си вдигат и паметници, че погребаха народа. Пътувах и бях щастлива, а тези смешници ме спряха и сега се и величаят. Да не говорим как ни гаврят простите телевизии с дебелите си хнорари, за да ни държат да ги гледаме как ни имитират и подиграват 24/7.